Google+

oleh: nor_67 Mihun goreng tomyam

Mihun_goreng_tomyam

sesekali ubah selera dari mihun goreng biasa


Created on : 06-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nor_67




Bahan-bahan ( 7 org makan )

  • 1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
  • 300gm udang
  • 200gm isi ayam
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 batang serai - diketuk sedikit
  • 2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
  • cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
  • 1 biji telur
  • 3 helai daun limau purut - dicarik2kan
  • sayur kobis - di potong pjg (halus)
  • carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)
  • 2 biji tomato - dihiris nipis2
  • 1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
  • daun saderi

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
  2. Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
  4. Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
  5. Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)
  6. Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus

Tag

mi goreng

Laporan Masakan Bergambar (14)

Bihuntomyam
10-01-2008
guna perencah tomyam putih.. Sedap tapi kurang kick sebab takde daun limau purut..
Laporan oleh: yani

tak kisah lah guna perencah yg putih pun.. thanks yani sbb mencuba resepi ni..

Photo2753
18-10-2008
baru je sdh msk hehe.. thanks kak nor :)
Laporan oleh: sunkist

sedap ke tak? :D

Dscn0561
17-11-2008
mula2 tu takut gak nak buat sbb guna kiub tomyam,x pernah lagi resepi mcm ni,takut ank2 x nak mkn..tapi bila dh buat mmg sedap la knor..tq tq
Laporan oleh: kakfiza

kalau takut tu, meh hantar sini, biar knor yg makan.. hehe

P1000630
22-11-2008
menu bfast tima kasih knor sedapppppp walaupun tak ada daun limau purut
Laporan oleh: imim

alhamdulillah... thanks jugak buat mimi ya...

Mee
05-02-2009
sedap la k.nor! anakanda makan bertambah2! tapi tersalah bli jenis mihun! besau nyer size! hahahaha...ppon mekacih kak! i lebiu! hehehe....
Laporan oleh: hana6877

heheh.. nampak cam guna mee kuning jer ina.. ada lg tak? nak sepiring.. :D

Image093df
13-04-2009
dah lama buat n mkn, br anta laporan..tq nor
Laporan oleh: junjs11

ur welcome jun

Dsc_3922
02-05-2009
salam knor....memang sedap bihun ni,buat bawa pergi picnic semalam...
Laporan oleh: zaina

w'salam maria..banyaknyer gheter karun dia..

Mee_hoon_tomyam
04-05-2009
Salam Kak Nor, alhamdulillah sedap la kak nor, semua suke! terima kasih ya Kak Nor..
Laporan oleh: as75

kebetulan la As, k.nor pun goreng mihun gak smlm.. alhamdulillah, gembira k.nor dengar anak2 As suka..

Dscn3337
03-09-2009
tq kak nor utk resepi yg sedap ni..skrg hubby & anak2 dah tak nak mihun grg biasa tu..dok request mihun grg tomyam plak..
Laporan oleh: kak niza

uish.. bestnyer nengok udang tertenggek tuh.. :)

Image011
26-01-2010
buat untuk lunch td..tp xde daun limau purut ngn udang..so gnti kan ngn ayam..sedap sgt..hubby mkn berpinggan2..siap bwk kwn 1 opis lg..thnx tuan punya resepi...
Laporan oleh: Lil Erica

tq lil erica, cuba letak daun limau purut lak kalau buat lagi, akan rasa lebih aroma tomyam bila makan mihun tu nanti ya.. :)

Img_1344
18-08-2011

Laporan oleh: noormala75
120930_mihun_goreng_tomyam
30-09-2012
salam k. nor. bfast pg ni. xde udang, guna ayam dgn pes tomyam je. still sedap n ada rasa2 tomyam tu. thx for the idea :)
Laporan oleh: moonbug
Dsc02391
08-10-2012
first time mkn dn first time buat he2...selalu wat guna nasi jer...bukan apa takut kt umah nie x tahu mkn..so, tawakal je ..Alhamdulilah....sedaplah nor! timekacih byk2 ya... :D
Laporan oleh: k.zila66
Dsc02394
29-04-2014
wat utk bfast..sedap!! tq nor :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (20)

06-01-2008, yani komen :

wah nampak menyelerakanlah.. boleh try ni.. nor_67, i crop/cut sket ur pic jd saiz (200 x 222)px.. bg nampak terang. u boleh guna photoshop ataupun picnik.com utk edit gambar...


06-01-2008, junn komen :

alright gak ! boleh try nanti :)


06-01-2008, sfaizah7 komen :

mmm... dah lama tak buat.. teringin pulak tgk pic u nii...


06-01-2008, nor_67 komen :

tq yani... acu cuba try test buat.. insyaAllah sedap..


06-01-2008, nor_67 komen :

junn,, sfaizah... cuba la buat...


07-01-2008, muziana komen :

mcm sedap jek bihun nie....nk try ler


15-01-2008, mas7971 komen :

hai nor_67....lokk so yummy...nak try this sartuday for minum petang....


03-06-2008, dania76 komen :

tau tak camne nak wat mihun yg tk pedas? coz anak2 i tk suka pedas la.. ada sesapa tau?


28-06-2008, pero komen :

serius sedap gile.pero buat mase bakal suami(insyaAllah) datang n buat lg sekali mase kakak pero tempah utk makan2 kat umah die.siap husband die ckp bleh jual mi tu.tq nor67.


28-06-2008, nor_67 komen :

wahh pero, mesti bakal suami makin sayang nih...mana gambar nya, ke tak sempat nak posing.. apa pun thanks ya coz cuba resipi ni..


29-06-2008, pero komen :

gmbr tarak.mi da siap2 posing dalam perut masing2.salute sama nor_67.


26-11-2008, eujin komen :

cam best jer bihun nih..nnt nak try..nak bg mama i sbb die dah fobia dan bihun..hehe..


13-04-2009, powergirl komen :

nor 67 ,,bee hoon my favb. now i rasa ragu2 nk beli bee hoon kering nie .. ada yg x halal buatan nya ... Kalau boleh apa cap bee hoon yg nor 67 pakai?? tQ


05-09-2009, nor_67 komen :

sori powergirl.. lama saya terlepas pandang pertanyaan ni.. kadang2 saya guna yg cap ayam serama, kadang tu burung emas


05-02-2010, ElizaH komen :

Kak nor, saya dah cuba resepi nih. Bertambah2 anak saya makan. Terima kasih yer.


08-02-2010, nor_67 komen :

ElizaH ... tq juga sbb sudi mencuba.. mmg seronok kan bila tengok anak2 makan dgn berselera..


31-03-2010, suxpert komen :

hem...kalu camtu kak nor, sy pun nk try ler. mesti anak2 suke.


31-03-2010, nor_67 komen :

suxpert.. slmt mencuba ya.. :)


06-12-2010, shikinithnain komen :

Mmmmm......sedapnyer.nanti sy try wt.


12-03-2011, LoveQueen komen :

Nk cuba gaks :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd