Google+

oleh: fendi Cheese bun

Cheesebun

bun dengan inti cheese di dalam


Created on : 06-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fendi




Bahan-bahan ( 8 biji )

  • 140ml air
  • 200g tepung roti
  • 20g tepung jagung (corn flour)
  • 14g gula
  • 4g garam
  • 20g butter
  • 4g dry yeast
  • 80g cheese(mozarella cheese, cheddar cheese atau yg disukai)

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker kecuali cheese. Pilih menu untuk buah doh. ON kan.
  2. Bila dah siap, keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
  3. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Kemudian rehatkan selama 10~15 minit.
  4. Ambik sebiji roti, leperkan. dan masukkan cheese. Tutup rapat-rapat. Buatlah biar jadi bentuk bola ragbi.
  5. Celup roti ke dalam tepung jagung. Kemudian potong dibahagian tengah
  6. Biar naik 2 kali ganda.
  7. Bakar pada suhu 180C selama 12~15minit.

Tag

roti cheese








Laporan Masakan Bergambar (6)

Cheese_bun
22-03-2007
hehehehe jadi juga cheese bun ni :)
Laporan oleh: umi_e

thanks umi kerana sudi try resipi ni

Dsc01975
19-12-2007
nie la cheese bun kite.. first time buat la..tp tak berape jadi..die mcm keras skit...camne nak bg lembut? tlg la bg tau...anyway time kceh ngan resepi nih...
Laporan oleh: farrairyanie
Img_1365
12-06-2008
cheese bun mcm2 bentuk. hehe. thanks for the recipe! :-)
Laporan oleh: azareena
Bun_cheese_2
03-08-2009
buat tuk minum ptg..nyummy2x..tq k.yani
Laporan oleh: sakura>emi
P3150011
15-03-2010
1st time buat roti.. sedap & lembutsss... rupa kena baiki lagi.. hehehe..
Laporan oleh: tuberose78
_image__811_
01-04-2011
Tak isi dlm dohpn,just parut&tabur cheese atas roti..anak2 sk cm2..tq 4 d resepi
Laporan oleh: Ain86

Komen (10)

18-10-2006, sitiazma komen :

yani, camna potong di bahagian tengah tu? kalau tak potong tak boleh ke?


18-10-2006, yani komen :

sitiazma.. potong dgn pisau dibahagian atas roti tu.. kalau tak potong pun takpe.. cuma bila bakar tu tak nampak cheese cair melimpah kat luar..


17-02-2009, 2778 komen :

nak tanya .. tepung jagung tu perlu dicampur ngan air ke ? atau ditabur saja?harap sesiapa yang dah cuba boleh tolong ye...


06-09-2009, kellykarlina komen :

nak try wat sdiri untuk berbuka.. dulu beli je kat bakery


16-02-2011, adybby komen :

klu x breadmaker,buli guna dgn tangan ka..kira mcm nak buat doh donut?


08-03-2011, izzann komen :

tolong la jwb juga..tpg jgung tu kena campur air lg ke?


21-03-2011, mulut manis komen :

bru nak cuba buat,jdi xbleh nak komen byk2


30-03-2011, noorbaiyah komen :

knaper kena celup roti ngan tpg jagung??


14-01-2013, izzann komen :

dlm cara2 1. masukan ke semua bahan..termasuk tepung jagung ke? sbb dlm cara2 5, kena celup lg dengan tepung jagung? boleh bantu pada yg sudi..tq


03-01-2014, Snur komen :

Adussss....😍


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu