Google+

oleh: yani Butter bread pudding

Butterbreadpudding

versi roti dengan puding karamel


Created on : 03-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • *Karamel*
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar air
  • 2 sudu besar air suam
  • ---------------------------------------
  • 2 keping roti
  • sedikit butter
  • 4 biji telur
  • 600ml susu cair/susu segar
  • 8 sudu besar gula halus
  • sedikit esen vanila
  • sedikit kismis(optional)

Cara-cara

  1. Sapukan acuan dengan butter. Panaskan oven hingga suhu 180C
  2. Sapukan roti dengan butter. Kemudian toast roti selama 3-4 minit. Potong roti sebesar 1-2cm. Ketepikan.
  3. Sediakan karamel. Masukkan gula dan 2 sudu besar air ke dalam periuk. Panaskan sehingga perang. Kemudian tutup api dan tambahkan 2 sudu besar air suam. Masukkan karamel ni ke dalam acuan yang telah disapu dengan butter tadi. TIP: Masa mula-mula panas gula tu jangan kacau sehinggalah gula nampak perang. Lepas tu bolehlah dikacau sehingga warna perang yg diinginkan.
  4. Dalam bekas lain, masukkan telur, gula, esen vanila dan susu sambil dikacau. Masuk bahan-bahan ikut urutan supaya senang nak sebati. Kemudian tapiskan sebatian ini ke dalam acuan yang ada karamel tadi.
  5. Letakkan kepingan roti yang dah di toast tadi dan juga kismis ke dlm no.4.
  6. Letakkan acuan ini ke dalam dulang oven dan masukkan sedikit air suam ke dalam dulang tersebut tp BUKAN dalam acuan puding. Kukus selama 40 minit.








Laporan Masakan Bergambar (10)

20012008
20-01-2008
Inilah hasilnya. W/pun gambar x cantik mcm yani punya, rasanya tetap sedap! My kids suka sgt... tqvm!!
Laporan oleh: intan2210

ur welcome!.. bestnye kalau kids suka makan.. tak payah nak paksa2..

Image001
28-01-2008
sayer wat half ajer..pastu kukus..tqvm
Laporan oleh: mrsdayat

ur welcome!

Web1
13-02-2008
nie baru td buat.. pastu baru tadi jugak kene ngap! tapi karamel dia terpahit la plak... 1st time buat puding karamel, tak dapek nak agak.. tp rasa dia sedap laaa...
Laporan oleh: tuberose78
Butter_bread_puding
17-03-2008
yani, best sgt2.. satu adunan tak cukup.. kena buat lg.
Laporan oleh: nor_67
Imgp4962
18-04-2008
buat lagii!! sedapnyerrr... tapi roti dia kali ni terhangus sikit plak.. tetap masuk perott.
Laporan oleh: tuberose78
19012009687
21-01-2009
Thanks Kak Yani for d resepi...Sgt Sodap...Tak sempat nak snap gambor yg belum dipotong..Keluar jew oven terus dipotong...Tak tahan....
Laporan oleh: nh2
Butter_bread_pudding
21-01-2009
buat nih time house warming bestest fren..buat dah lama baru nak upload..sume puji sedap..siap mintak resepi..zai suruh masuk web nih...
Laporan oleh: zai_fadilah
P7140470
14-07-2009
baru buat td...sedap..x sabo nak tunggu sejuk dah ngap,abih melecur lidah...heheh anyway, tq 4 d resepi..
Laporan oleh: fiezan1108
Img_0012-2
24-10-2009
Terima kaseh Yani for the resipi. Saya tambah lagi empat keping roti sebab roti disini tak sama size nya. Saya biarkan roti2 kembang baru bakar. Letak sedikit butter diatas klu nak sedap lagi. Saya kurangkan gula diadunan. Buat lebeh caramel untuk dituang diatas bila hendak makan.
Laporan oleh: Rim
Bread_pudding
23-03-2011
mula2 saya kukus sbb igt kena kukus. rupanya kena bakar. hehehe.. sedap, lembut dan lembap. tq kak yani =D
Laporan oleh: zachoes

Komen (39)

03-01-2008, MamaInaz komen :

Kak..love shape jenis camtu, tak de dalam listing shopping ke? :-)


03-01-2008, dj_vjuice komen :

wah....menyelerakan ler....


03-01-2008, shaputeri komen :

Sist. Yani..... sudu besar tu sudu pakai makan tu ker???


03-01-2008, waheeda komen :

waheeda dah pernah wat puding ni memang sedap....sape2 yg x pernah wat cuba laaaa


03-01-2008, mrsdayat komen :

shantek lerrrrrr


03-01-2008, Mat Gebu komen :

Yani..bekas yg dalam gambar tu, ada jual tak?....terbekenan laaa....;-)


03-01-2008, Arrie komen :

Hi yani...i selalu tgk u punya resepi byk guna cheese...i pun kat japan dok area Chiba selalu gi Tokyo, so i nak tanya u beli kat mana yer cheese yang halal n u pakai brand apa yer tq...


03-01-2008, coveredgirl komen :

Nampak cam yummy sgt...Nak tanya, bread pudding ni ada rasa telur tak? Sebb saya tk lalu nk mkn kalau jenis yg rasa dan bau telur...TQ.


04-01-2008, lelayong komen :

Tu diaaa..kak yani dah mula mengganaz..kak pos kat lela sikit.. bekas tu mengancam abis, ada stok tak..?? hehehehe..


04-01-2008, Lilydvalley komen :

amboi yani...tayang love shape bowl nampak! Ni yg jeles ni! nampaknya yani dah kembali mengganaz!


04-01-2008, Lilydvalley komen :

baru baca all komen...ler, rupanya semua berkenan kat bekas tu...


04-01-2008, waheeda komen :

hai yani...waheeda suke makan cendawan butang yani ade resepi x kalu ade bagi k


04-01-2008, Haliza komen :

mmmmm...... cantiknya bekas tu. Berkenanlah pulak...


04-01-2008, yani komen :

uhuhu ramai pulak yg berkenan bekas ni.. macam mana bisnes partner ok ke masukkan ke dlm list?.. Sape2 yg nak bekas ni, boleh kami usahakan.. cuma mungkin lambat sketlah... Kalau nak cepat dan sanggup bayar harga pos dr jepun tak kisah.. Mungkin Ringo boleh pos kan..


04-01-2008, Ringo komen :

boleh aja boss!!! please check mail yer.


04-01-2008, mrsdayat komen :

k lily xberkenan ker??jom le kite berkenan bersama2...ngehngehhh


04-01-2008, Itarossi komen :

he..he..he.. bukak je resepi ni trus bkenan kat bekas tu. Lps tu baru tliur tgk puding tu. Mengancam!!


04-01-2008, Mat Gebu komen :

Yani, kalau dah ada stok, u email mat yeaa...tak sabarr nie!!!....yg selalu tu dah biasa2 sgt, tapi yg ni bentuk cinta dia ada sikit lain....jgn lupa yeaa!!!


04-01-2008, Lilydvalley komen :

nani, biasala...semua benda pun bkenan ..itu tgk Mat tu...kalo bentuk cinta mesti dia tangkap cintan! sib baik bkn warna merah...kalo warna merah, sure dia dah telan gambar ni! ahaksss...ampun mat!


04-01-2008, Mat Gebu komen :

hahaha...ooo kak lily....telan tu tak delah, cuma nangisss jee tgk!!!!


05-01-2008, mamafiq komen :

yani nak tanya sket...i dah plan pagi ni bangun2 nak buat skali bila baca balik mcamana resipi ni mula2 panaskan oven skali baca ayat yang last kukus selama 40 minit....ni kena kukus or kena bakar...konfues den...


05-01-2008, mamafiq komen :

cop cop satu lagi roti tu cukup ke 2 keping aje...nampak dalam gambar mcm banyak lebih dari dua keping...


05-01-2008, yani komen :

mamafiq.. yg saya buat tu cara kukus guna oven.. (ni kes takde periuk kukus lagi ni).. nak guna periuk kukus pun boleh. Teknik yg saya guna ni sama macam baked cheesecake. Pastu roti tu, 2 keping dah cukup. Saya potong roti tu kecil-kecil.. kalau mamafiq nak guna lebih pun takpe.


06-01-2008, nor_67 komen :

maaf ya yani, nak tanya skit(lari dari tajuk sbrnya) kenapa bila nak masuk forum tak dpt walaupn dh cuba login.. ke kene guna password yg khas utk ke forum?


06-01-2008, yani komen :

nor_67, utk forum kena daftar sekali lagi.. boleh guna nickname dan password yg sama.


06-01-2008, nor_67 komen :

ok yani..dah dpt masuk forum... thanks for the info.. dah agak lama jugak sy cuba nak masuk nih..tyvm..


07-01-2008, mamafiq komen :

oo maksud yani kalau saya ada kukus tak perlu buat mcm teknik yg yani buat yer...sorry tanya saya tak tau


08-01-2008, nizanizha komen :

kak yani, bleh dapat email kak yani tak?


21-02-2008, rosshi komen :

hai yani..nampak besh jek puding u ni,i nak try lah nnti,,cuma i nak tya u sedikit butter tu banyak mana..sesudu ke ,,.reply me ok.


21-02-2008, yani komen :

butter tu sikit je.. cukup utk sapu pada roti dan juga acuan yg nak digunakan.


26-02-2008, Cik^Mai komen :

aduhhh..gmbr resepi cik yani ni selalu menjeleskan sy..ade 2,3 resepi dh sy try..cume lupe nk snap gmbr..excited sgt kalo jadi resepi tu..da licin br igt nk amk gmbr..btw,berkenan sesgt kt bekas bntk love tu... ;)


09-06-2008, are komen :

baru lps mkn...sedap!!tq yani.


15-06-2008, salsabila_08 komen :

erm.....resepi yani sume 1st class.caya lah......;-)


15-06-2008, dania76 komen :

k.yani mmg master....sbb tuh dia tokey myresepi nih...hihi...jgn marah k.yani!


21-11-2008, REDz komen :

mane yani dpt resepi best2 nie? dlm megazine yer? picture 2 pun dlm megazine jgk ke? hehehheh jgn marahhhhh....


22-11-2008, yani komen :

REDz ... ehehe tu gambo yg sy snap sendiri.. sape2 pun boleh ambik gambo2 yg cantik ni.. janji ada minat dan ada kemudahan yg sesuai.. i guna kamera dlsr .. kalo guna dlsr ni sape2 yg tak reti pun gambo boleh jadi cantik.


01-01-2009, sunshine91 komen :

2 keping roti je?


24-10-2009, Rim komen :

Kalau tak mahu rasa muak telur, tambahkan sedikit serbuk kayu manis dan serbuk buak pala. Tabur juga sedikit serbuk kayu manis kedalam karamel nya.


02-12-2009, cthafizah komen :

dah buat resepi ni..best sgt2..tp sy lebihkan roti n gula tuk dapat lbh gula hangus tu..mmg syok gle...bestt..rugi sape2 yg tak cuba


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu