Google+

oleh: wyee tarts buah-buahan

Dsc00271

resipi dari guru


Created on : 01-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi wyee




Bahan-bahan ( 15 orang )

  • Tepung biasa 200g, Gula Ising 50g, Garam sedikit, 1/2 Telur, Mentega 100g, Perasa Vanila 1 sudu kecil.
  • Krim Kastard- Tepung Kastard segera 250g, Susu 600g, Perasa vanila 1 sudu kecil.
  • Buah-buahan seperti anggur,mempelam,rambutan, nanas,lanci.( Boleh Guna tin Buah-buahan campuran)
  • *Guna Acuan tart and acuan keras.

Cara-cara

  1. 1) masukkan tepung, mentega, gula ising, garam dan 1 sudu kecil perasa vanila ke dalam mangkuk.(tepung tidak perlu Ayak)
  2. Dsc002440
    2) Pukulkan semua bahan perlahan-perlahan dengan machine kek sehingga rata. Selepas rata, gunalah tangan untuk menjadikan dough.
  3. Dsc002490
    3) Guna acuan cawan untuk membuat bentuk tarts.(saiz sesuka hati tapi jangan guna acuan terlalu kecil atau terlalu besar)
  4. Dsc002560
    4) selepas membuat bentuk cawan guna garpu buat lupang kecil di atas cawan (tempat bulat)untuk tepung nafas semasa bakar. Guna pisau rata untuk ratakan dan cantikkan muka dan tepi cawan.
  5. 5)Bakar acuan dengan 190c dengan 12minute.
  6. Dsc002600
    6) selepas bakar, letakkannya di meja hingga sedikit sejuk keluarkan bentuk dan masukkannya ke dalam acuan kertas. (ingat jangan becarkkan bentuknya.)
  7. 7)sediakkan krim kastard, masukkan semua bahan krim kastard di dalam mangkuk. pukulkannya dengan tangan sehingga rata. Krim Kastard tidak perlu dimasak boleh dimakan begitu sahaja.
  8. Dsc002640
    8) potong buah-buahan (bentuk kecil). selepas ini, masukkan isi kastard dengan sesuka hati.Jangan masukkan kastard terlalu banyak. mesti beri tempat hiar buah-buahan.
  9. Dsc002670
    9) hiarkkan buah-buahan kepingan di atas kastard. Akhirnya simpan tarts ke dalam peti sejuk sebelum di makan.
  10. *sedapnya makan habis dalam 3-4 hari.









Laporan Masakan Bergambar (4)

Img_1628
27-07-2009
sungguh best
Laporan oleh: cikgunita
Fruit_tarts
18-11-2009
buat jamuan hari perkahwinan sepupu minggu lepas...sdp jadi kesukaan tetamu...tq wyee...
Laporan oleh: inda77
Dsc01450
08-03-2010
ini lah hasilny.walaupn tk secun tuan punye resepi,tp puas hatilah.even dah ada cikgu tempah'jgn marah
Laporan oleh: feeda1965
Pic_tart
14-04-2010
kali kedua buat sbb kwn dr johor nak datang, siap tapaukan utk dia ,.. sedap. thanx 4 d recipe :)
Laporan oleh: rhyniazz

Komen (16)

31-10-2008, ibunabil komen :

Itu hari dah cuba resepi Mat Gebu, tapi nanti nak cuba resepi wyee pula, cepat sikit prosesnya sebab, aduan pastri tak perlu dimasuk freezer


10-02-2010, honeylemon88 komen :

ermmm.....my favourite tarts,nk try la resepi nie nnti..


03-03-2010, sarima1403 komen :

tepung kastard segera boleh beli kat mana yek..kat giant ader x


22-02-2011, ana mila komen :

Best sungguh resipi nie..rugi x try taw..;)


22-02-2011, rozaida komen :

insyak'allah,saya akan mencubanya.


07-03-2011, aisyahniza@yahoo.com komen :

nak tanya,untuk krim kastrad guna cucu mana? susu manis pekat atau susu cair?


07-03-2011, aisyahniza@yahoo.com komen :

sory typo error bukan "cucu" tp susu...


14-04-2011, yasmien komen :

masa nak guna garpu buat lubang,cucuk pada kertas cup atau cucuk doh tu??


29-04-2011, noranomar komen :

Hi Wyee...boleh tak krim kastard tu di panaskan atas api tapi tak sampai mendidih ...Ada perbezaan rasa ke..tgvm


02-05-2011, hizma komen :

emm nk try la... cm best ni...


19-06-2011, rashidahdin komen :

dah lama cari resepi ni..tak sabar nak cuba..tyvm...


29-06-2011, diesyed komen :

nampak sedap je...nk try la...


14-07-2011, Roszahar46 komen :

anak suka makan tart buah so saya mesti cuba untuk membuatnya lagipun nampak senang.


28-07-2011, faizah_nizar komen :

feeda: camner nyer warna krim t boleh jadi putih?


06-10-2011, zieta azita komen :

nak tanya la... tepung castard segera tu cam mana ye... x sama ke ngan tepung castard yg slalu buat biskut tu?


09-10-2011, mira sorvino komen :

camne nak buat cream castard tuh ye? aper bahan dlmnyer?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu