Google+

oleh: yani Pandan muffin

Pandanmuffin

muffin berperisa pandan


Created on : 01-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 6 biji- 7cm acuan muffin )

  • 90g butter
  • 70g gula halus
  • 1 biji telur
  • 40ml susu segar
  • sedikit vanila esen
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil pandan emulco

Cara-cara

  1. Pukul butter sehingga lembut. Kemudian masukkan gula,pukul sehingga putih.
  2. Masukkan telur sikit demi sedikit. Pukul sehingga semuanya sebati.(sebelum masukkan telur ke dalam adunan,pukul dulu sikit telur tu dengan garfu. Tak perlu kembang). Kemudian masukkan esen vanila. Pukul lagi sehingga sekata.
  3. Masukkan pula tepung yg telah diayak dengan baking powder ke dalam no.2 sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali berselang seli dgn susu segar sambil di kacau. (tepung-susu-tepung-susu-tepung)
  4. Bahagikan adunan kepada 2. Ambik satu bahagian adunan, masukkan pandan emulco dan kacau sehingga sebati.
  5. Pandanmuffin2
    Isikan cup muffin dengan dua adunan yang berlainan itu. Bakar selama 25-30minit dengan suhu 180C.
  6. siap utk dimakan

Tag

muffin kek

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (30)

Muffin
09-01-2008
Muffin ni memang sedap sgt..lain kali kena buat double..saya tukar guna tepung naik sendiri.TQ Yani.
Laporan oleh: zaliana

dpt idea dr Za.. guna tepung naik sendiri utk resipi double choco doughnut hari ni.. thanks Za..

Copy_of_imgp4610
02-03-2008
pandan muffin ku... sedap!
Laporan oleh: tuberose78

ceria je warnanya

Muffin_pandan
05-03-2008
sedap & wangi... yani my hb mmg x suka lgsg muffin... tp yg nih dia kata sedap sgt :D
Laporan oleh: tulip77

oh ye ke..

Step_by_step_1074
06-03-2008
Sedap...tak manis, lembut dan gebu...
Laporan oleh: Mat Gebu

tq mat

Picture_1716__small_
11-03-2008
sedap..so soft..tq yani
Laporan oleh: junjs11

ur welcome

Picture_1751__small_
27-03-2008
wat lagik yani..tp dh jd stoberi mafin..hehe
Laporan oleh: junjs11
Pandan_muffin
09-04-2008
ari ni buat pundan muffin lak.. sedaaapp.. tq yani
Laporan oleh: nor_67
Muffin_pandan
12-05-2008
buat 2 versi..1 pandan 1 lg kena letak stoberi-amin request, buat 2 adunan..hb siap bawa p office-licin..TQ
Laporan oleh: Aziemas
P1010025
26-05-2008
Yasmin cakap...waaa..hebatnya mama letakkan warna hijau tu...macam kat kedai kek laaa... hehehe..tergamak tol tak percaya mama dia hebat selama ni...TQ Yani for the lovely muffin recipe...
Laporan oleh: MamaInaz
Dsc04938
26-05-2008
Yani, ni muffin yang ku buat semalam, semua puji sedap, TQ
Laporan oleh: chiany2605
Imag0328
26-05-2008
GANTIKAN PANDAN NGAN STOBERI EMULCO BUAT 2 BANCUHAN SEKALIGUS ... SEDAP DAN GEBU
Laporan oleh: fazliaza
Th_img_2688
27-06-2008
melt in your mouth.love it.
Laporan oleh: hunny
Muffin_pandan
08-07-2008
Lembut dan gebu. Sedap.
Laporan oleh: hazila

cantik.. nampak 2 kaler

Img_2538
21-07-2008
sedap & lembut. saya modify sket, bubuh sedikit cream cheese. tq for the recipe yani! :-)
Laporan oleh: azareena

mesti lagi sedap ni

100_3551__small___wince_
22-07-2008
Teima kasih atas resepi ni...
Laporan oleh: Wati_Eltham

sama-sama

Pandan_muffins
03-08-2008
Tq Yani!! Pandan muffin ne memang sedap dan lembut! Macam kek pandan chiffon. Dah buat 2 kali - anak2 memang suka!
Laporan oleh: aquariusgal

ur welcome!

010820081097
04-08-2008
Simple resipi ni, best sangat. Ubahsuai guna stawberri emulco. Anak i suka sangat (kutip bintang2 tu makan). Hb x kata apa tapi tengok2 dah habis.
Laporan oleh: deemumtaz
Muffin_coklat
12-11-2008
Muffin coklat, elmuco pandan tak der kat umah..
Laporan oleh: nasliza5
Muffin_pandan
02-12-2008
buat dua versi yani, pandan dan stoberi.. ikut anak tekak budak2 ni ha... thanks mmg gebus..
Laporan oleh: nor_67
Img_2555
15-12-2008
sudah tukar jd oren muffin! hehehehe... tQ k.yani!
Laporan oleh: hana6877
Muffin_oren
16-12-2008
ikut hana, jadi muffin oren :)
Laporan oleh: eugeniadarwis
Muffin-pandan
07-07-2009
salam yani, utk tidak ketinggalan sy pun buat rcp yani nie...mmg best, senang buat, sdppp n gebu.tq
Laporan oleh: lina2010
Pb170497
18-11-2009
Hai..TQ kongsi resipi..pagi tadi buat senang, lembut & sedap my hbby & anak2 ckap sedap mcm beli kat kedai..next time nak buat perasa lain pulak he..he..he..
Laporan oleh: zida_idah
Cimg1083
30-11-2009
Project hujung minggu dgn my son, buat 2 perisa pandan & strawberi... seronok mendeco.. ni jer yg tinggal.. sedap & senang.. TQ!
Laporan oleh: aludra
Img_0251
17-07-2011
sedap sesangat, mcm chiffon pandan.. senang nk buat, suh ank je godek suma ngan hand whisk.. sy lebihkan santan yang x abis guna buat bangkit tadi.. x pki susu.., so batter dia rubby skit, jadilah ala2 cupcake...sedap.trima kasih
Laporan oleh: mywindflowerlady
P1010272
21-07-2011
x sempat la nak beli pandan emulco.....orange emulco aje yg ade...so jadi la orange muffin.next time saya try wat guna pandan emulco lak.mmg sedap muffin nie!tq yani
Laporan oleh: ellymeow
Sunquick_muffin__1_
06-02-2012
Pandan Muffin yang dah bertukar versi jadi Sunquick Muffin..Sedappppp..thanks Kak Yani sudi share resipi
Laporan oleh: Nenie
Img_2971
25-11-2012

Laporan oleh: noormala75
121217_choc_chip_muffins
17-12-2012
best muffins i ever made :D jd choc chip muffin sbb ade choc emulco je kt rumah. manis just nice, gebu n crumbly. fresh milk dh habis, sy ganti dgn susu tepung skim bancuh dgn air. licin mkn dgn hb. tqvm :)
Laporan oleh: moonbug
20130522_112940
22-05-2013
projek ptg semalam..dah banyak kali buat muffin ni tp lupa nak hantar laporannya.ingat dah hantar rupanya x tak antar lagi..tp memang sedap..tq kak yani..
Laporan oleh: eyssa

Komen (45)

01-01-2008, junn komen :

Yani..u kalau buat apa2 masakan pun nampak sedap n menarik lah :)


01-01-2008, mrsdayat komen :

tu diaa..dah start pns oven ek k yani..hihiii


01-01-2008, pijah komen :

yey, kak yani dh start gune emulco. :p


01-01-2008, nor_67 komen :

mcmna yani boleh download gambar yg besar gitu eh? cun la gambar 2 yg yani antar, mcm pro photographer la..


01-01-2008, dj_vjuice komen :

kenapa adunan tu mesti diasingkan Yani?


02-01-2008, yani komen :

junn.. tq............................/ eheh nani, sementara bos tengah bercuti new year ni.. boleh ler pns oven.. pasni x tau ler bila dah abih cuti ni.. berlambak-lambak pula kerja dia bg :p ................. /pijah ehehe... ni nak start berkenalan dgn emulco nih.. sebelum ni dok dgr nama je..


02-01-2008, yani komen :

nor.. kalau nak nampak besar, gambar tu kena buat height lebih panjang dr width..


02-01-2008, yani komen :

dj_vjuice.. adunan tu diasing kepada dua.. satu letak pandan emulco.. satu lagi tanpa letak emulco... dlm muffin cup nanti, letaklah kedua-dua adunan ni. so hasilnya akan jd seperti dlm gambar step 5 tu... jd 2 kaler.


02-01-2008, nor_67 komen :

ooo gitu... tq.. boleh yani bagi tau yani guna brapa pixel x brape pixel.. maaflah sya org baru di myresipi..harap dapat tunjuk ajar..


02-01-2008, reben komen :

betul 2 junn kalo yani bg resipi mesti xcited nak cuba kan...gambar mengancam gitu!!


02-01-2008, Lilydvalley komen :

yani sure dah borong segala emulco yg ada kat kedai tu! :-)


02-01-2008, yani komen :

nor_67.. kalau gambar ni saya cut 200px x 300px......../ lily, x borong lagi lah .. baru try beli pandan emulco je ni.. ;)


03-01-2008, nor_67 komen :

tq yani for the info...


03-01-2008, dj_vjuice komen :

oh..so ini utk bg rupa dia ala ala marble ler...


03-01-2008, sofinar komen :

tengah cari resepi muffin ni boleh try ni


03-01-2008, Mat Gebu komen :

Nampak gebu dan menawan kan....


04-01-2008, kirana komen :

paras rupa memang mengancam.esok nak try buat la..


09-01-2008, begonia komen :

Dah buat petang tadi memang gebu. ('',) Tapi x de pandan emulco kat umah. Ubah jd Strawbery Muffin. Warna pink jadinya. Tq k. Yani


20-02-2008, adiell komen :

yani..thank dah buat semlm memang memuaskan hati..tak mani sgt just nice...


27-02-2008, zai_nah63 komen :

esok nak try lah


02-03-2008, obama komen :

pandan emulco tu camana? sama tak dengan perasa pandan? kalu perasa pandan yg biasa tu kalu buh dlm kek rasa dia tak best, emulco tu camana ek?


02-03-2008, Mummy7857 komen :

Yani, nk tanya sikit, kalau simpan sementara bancuhan sblm masuk oven boleh ke? sbb akak punya oven ni kecik jer, tak muat nk letak sume skali. Takut gak, kalau simpan lebih dr 30 minit, nanti muffin tu keras/tak jadi.


23-03-2008, jacaranda komen :

kak yani, sy dah buat tp apsl muffin sy x naik/kembang mcm muffin biasa ek?dia flat jek mcm kek.rase da sedap, cuma rupa jek la xmcm muffin..


18-04-2008, ainulyusri komen :

yani, kalau gantikan emulco dgn jus pandan or perasa/paste pandan, boleh tak?


13-05-2008, uruchan komen :

kak yani,kat jepun ni de jual tepung kastard ke?x pnh nmpak laa...n serbuk agar2 ape yg halal kt cni n camane rupe die? kalo de gamba die leh tnjukkan x?..onegaishimasu~ (soklan x de kene mngene ngn resepi dakedo..suimasen~)


05-06-2008, Wati_Eltham komen :

em...TQ yani, wati buat untuk anak angkat di New Zealand, dah lama mereke nak makan muffin, kebanyakan durang jumpa sini yg ada gelatin...mereka suka sangat...siap bawa untuk bekal ke sekolah lagi.....


13-06-2008, kakchida komen :

nak try la muffin ni =)


29-07-2008, hniffira komen :

emulco tu pe erk camane rupenye... teringin plak nk buat muffin ni cam s0dap jerk!!!


04-08-2008, quinnie komen :

saya tolong jawab yer kak yani...hniffira..emulco tu cam pes pandan..dia likat lagi dari pewarna pandan..kalau beli kat kedai jual bahan2 kek ada la dalam botol2 kecik cam bekas esen vanila tu..tapi kalau nak senang cari..beli je kat supermarket besar..kalau awak ada kat malaysia le...giant n tesko ada jual..tapi bekas dia besar skit la..jenama nona...rega bawah rm4 sebotol...


11-10-2008, piasopia komen :

mmg sedap, tapi x tahu apa masalah saya masa dlm oven dah elok nainya tapi bila keluar dah jadi turun, bole tak yani bg nasihat sebab sy mmg x penah wat kek nie. tima kasih yani


12-11-2008, ctmalek komen :

salam, tq byk2 kak yani,..ct dah buat dah muffin ni tp t'lupa nak ambik gambar,..mmg mabeles,..hehehe,.anak ct yg 5 org tu (umur 8-2 tahun) mmg suka sgt,..balik nanti nak buat lg,..tqvvm kak yani sbb kongsi resipi


05-02-2009, sazura komen :

salam.saya dah cuba dah resipi ni..memang sedap dan lembut je tekstufnya walaupun dah sejuk.Tp masa buat tu susu segar x de,so saya tukar je dgn jus pandan...


26-02-2009, Terataiungu komen :

kak yani...nk tanye... cmne ye lau cup muffin tu bila kite ltk aduan dlm die..bile bakar die ranap..mufin pon jd melimpah dlm dulang... huhu da takot nk wt muffin..:-(


27-02-2009, yani komen :

terataiungu tersalah guna muffin cup kot... awak guna muffin cup yg kertas nipis tu... kalo yg tu awak kena guna muffin tray... buh cup tu dlm muffin tray.. pastu baru letak adunan... kalau tak nak guna muffin tray, awak guna mufiin cup yg macam dlm gambar laporan no.1 atau no.11 tu...


27-02-2009, ika_kl komen :

salam yani.. nk tanya if nk wat muffin nie dlm 200pcs camner nk adjust resepi nyer? hope yani leh bantu sbb nk wat tuk majlis cukur jambul anak nt .. tqsm yani


18-04-2009, Seri Mutiara komen :

Salam..... baru nak berjinakjinak dgn muffin...tolong ajarkan ye.... tgk sedap.. jer..


28-04-2009, Iranilis komen :

70g gula n 90g butter tu byk mn ek kaka yani? klu dlm kiraan sudu or cawan ke...mintk tlog ye


20-07-2009, NorPrima komen :

saya nak tya nak, nak panaskan oven berapa lama ye seblm masukkan kek? sesapa yg blh jwb tlg ye....tq


20-07-2009, NorPrima komen :

saya nak tya nak, nak panaskan oven berapa lama ye seblm masukkan kek? sesapa yg blh jwb tlg ye....tq


09-02-2010, shimafariq komen :

mintak tolong sikit leh x......? can ne nak bagi muffin ni tahan lama...tuk berkat org kawin....ingat nak buat la ......tlg ye....


24-12-2010, Fayfa komen :

klu x simpan dlm peti ais tahan bape lama?


24-12-2010, Puteri_Aurora komen :

susu segar biasanya brand apa yg diguna ?


09-02-2011, ct afzan komen :

salam...dah try resepi ni mmg sdp...gebu. Cuma knp bila dah sejuk dia jd kecut ye?


01-07-2011, uddin komen :

kalau untuk 40 0rg cam ner erk


03-06-2013, Snur komen :

Dah buat 2 hr lps..alhamdulillah..sdpp..lmbut,gebu..yg pntng ank2 suke..TQ.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd