Google+

oleh: AlongRoz Puding Labu

Puding_labu

Baru buat tadi - trial & error sbb teringin nak mkn - senang je nak buat ni.


Created on : 31-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( 1 biji labu kecil )

  • 1 biji labu kecil yg cukup masak (diameter lebih kurang 4-5 inchi) - kalau tak masak nanti rasa isinya tawar & tak lemak
  • Agak2 1/2 peket santan intant (cukup utk saiz lubang labu)
  • 2 biji telur
  • 2 sudu mkn tepung gandum
  • 4 sudu mkn gula - kalau nak lebih manis boleh tambah lebih
  • 1/4 sudu teh garam

Cara-cara

  1. Labu_potong
    Labu di cuci bersih & kemudian potong bahagian atas nya. Korek biji di bahagian dalam nya. Lihat gambar ni.
  2. Santan, telur, tepung, gula & garam di pukul sehingga sebati. Tuangkan ke dlm labu tadi. Letakkan tutup nya (tangkai labu mesti dibuang - Along lupa nak buang tangkai labu, tercabut-letup sikit waktu masak)
  3. Laby_oven
    Masak dlm microwave suhu "High" selama 5-7 minit i.e. lepas 5 minit check & tambah every 1 minit. Kalau puding nya masih belum set/keras, buka tutup nya & masak lagi 2-3 minit.
  4. Selamat Tahun Baru & semoga MyResipi akan lebih mantap & popular.








Laporan Masakan Bergambar (4)

Img_3176_1_
25-11-2008
First time buat ni..versi kukus..enakkkk..TQ Along
Laporan oleh: zana08
Dsc06180
26-03-2009
buat versi kukus, ganti gula ngan nisan.. tp buat terlembik skit .. tks along
Laporan oleh: yatiezaini
012
16-03-2010
Buat dgn labu mas, saiznya kecil je so wat 1/2 drp resepi. Mmg menjadi, teksure pudingnya cantik & dah beli labu yg biasa, nanti nak wat & nk guna telur itik pulak.
Laporan oleh: cik aby
11082010415
18-08-2010
sedap gak...tq.
Laporan oleh: Teratai Desa

Komen (12)

16-04-2008, suriz komen :

selain microwave ada x cara lain utk masak..


05-05-2008, yatiezaini komen :

suriz... kukus pun boleh...


08-08-2008, fara_bie komen :

labu tu x keras ke?


25-11-2008, akma_4th komen :

along, terror arrr... sy dah brp kali try guna resipi dlm majalah, kurang menjadi. resipi ni akan masuk dlm senarai must try nih. santan instant tu jenama apa ek?


02-06-2010, S_Norul komen :

Salam Along. Nak tanyer along skt. nak makan puding ni mcm mane yer? Mkn dgn isi2 labu tu & puding kat tgh tu skali ker?


06-08-2010, Teratai Desa komen :

boleh sgt buat ni...labu ada...microwave ada...mesti try....


27-11-2010, dayangnorfikrin komen :

huhu....kreatif!


12-03-2011, Nadiah huda syairah komen :

mcm sdap.....


18-04-2011, noor satinah komen :

mskan ni biasa kita pggil seri kaya labu...penah tgk je,lom penah mkn lg,tp agak msti sdp kan..


22-05-2011, Virus komen :

RESIPI NI ARWAH OPAH SUKA WAT MMG SEDAP


07-08-2011, adnifahima komen :

soalan innocent...kulit tak buang dulu?


08-08-2011, cik aby komen :

Biar saya tolong jawab utk adnifahima...xpyh buang kulit dik..cuma cuci bersih2 & bila masak kulitnyapun boleh dimakan. Selamat mencuba ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu