Google+

oleh: dj_vjuice Kek Lapis Horlicks

Keklapishorlicks

Moist texture


Created on : 29-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dj_vjuice




Bahan-bahan ( 9'X9'x5' )

  • 10biji telur ayam
  • 1 packet kecil horlicks
  • 1 tin sederhana susu pekat manis
  • 16oz@450g mentega
  • 1/2 gelas gula halus
  • 1 gelas tepung gandum
  • 2 sudu kecil essence vanilla
  • 1 sudu makan ovallette
  • 1 tin besar seri kaya

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula, ketepikan.
  2. Pukul telur hingga kembang
  3. Campurkan semua bahan yang telah dipukul tadi spt mentega bersama gula serta telur.Pukul hingga kembang
  4. Masukkan selang selikan dengan pukulan 1 minit susu pekat manis, horlicks, seri kaya, tepung, vanilla essence serta ovalette.
  5. Apabila semua bahan sudah dimasukkan, pukul hingga semua bahan sebati dalam tempoh 10minit.
  6. Bahagikan adunan kek kepada 2 bahagian sama banyak, satu berwarna kuning dan satu lagi berwarna hijau.(boleh juga mengikut pilihan warna kesukaan masing masing)
  7. Untuk setiap lapis kek,setiap warna 2 senduk atau lebih setiap lapisan (lebih byk sukatan setiap senduk lebih tebal lapisan kek) dan kukus sekurang kurangnya 30minit (saya kukus 45minit) atau sehingga masak.
  8. kepada yang tak sanggup nak mengukus, boleh jugak bake, 15minutes every layer, temp 180 guna api atas saja

Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc02289
30-04-2009
Hai dj vjuice, ini saya buat lapis ngan milo, SeDaP gak.
Laporan oleh: Sharm1969

wah...best nya ada modifikasi canggih, bagus idea ni, I pun nak try jugak. syabas & thanx Sharm

Picture_289
10-06-2011
kek yg berjaya dihasilkan..tp de modified ckit...tq tuan puner resipi..sdp sgt2...
Laporan oleh: kaktus80
010720111004
03-07-2011
tq 4 the resepi..
Laporan oleh: ellisya91


Komen (18)

29-12-2007, AlongRoz komen :

Wah Val, sedap lah kueh ni. I memang minat mkn kuih ni bila balik kpg my hb. Kacak polah kitak, sama jak lapis2 ya. Aduh, mun lah kita duak diam dekat2, dpt kongsi mkn kek tiap2 hari oo.


29-12-2007, AlongRoz komen :

huhuhu (sad), cuti 2 wks dh nak habis, kelak balik kerja sikda gik molah kuih.....


29-12-2007, dj_vjuice komen :

aok eh nang best la mun kitak 2 diam dekat....oh kitak cuti paduhal, patutlah tang banyak ja hasil 'karya' dapur kitak..sik apa weekend boleh molah agi...


30-12-2007, nor_67 komen :

nak tanya sket, kalau tak guna horlicks boleh ganti ngan ape? tq


31-12-2007, dj_vjuice komen :

nor, kalau nor tak ganti dengan milo, serbuk koko, nescafe, cornflake (patikan yang diblend menjadi serbuk) atau pun nak letak jem strawberry, blueberry dan apa apa jenis jem mengikut selera & kreativity nor pun boleh sebab saya pernah cuba....tapi kalau nak letak jem, kurangkan gula, dikhuatiri nanti terlalu manis, selamat mencuba


31-12-2007, dj_vjuice komen :

sorry, typo error, maksud v kalau tak, nor ganti je dengan bahan bahan lain yang disenaraikan tadi pun boleh.


21-03-2008, maryam81 komen :

eeehhh.. bestnya.. baru nemu org sarawak ctok.. kamek pun ada resepi kek lapis juak.. tp kat semenanjung tok.. terpaksa molah sorang2.. sik da org kita gilak area tok .(selangor, PJ)


17-07-2008, rahman bestari komen :

maryam, sian ktk - sama lah kita molah kek sorang2. da juak geng lain owang sawak juak di jb tok tp jauh. aok, nang kacak lapis kek dipolah val tok. raya taun tok mok molah k jual d jb tok. thanx val, lom ada gik mek resipi tok dlm koleksi kmk koh. geng2 sawak yg lain yg ada dlm web site tok, mun maok bkwn utk btukar resipi leh anta emel k.


11-10-2008, Euphoria komen :

dj.. kalau kukus, berapa lama ms utk msk satu lapis?


18-05-2009, via_jemah@yahoo.com komen :

waaaaaaaa.ni cm sedap xpe2 nt gua bthu mak gua nk wt sme2 dgn mak nt


19-08-2009, mamachiut komen :

lamak dah kmk carik kek lapis horliks. kmk nk cuba la..


09-09-2009, Qurratu'aini komen :

Saya ada buat kek ni minggu lepas, cuma bezanya tidak menggunakan Kaya & ovallette dan dibiarkan plain sahaja. Sedap dan anak suka.


04-10-2009, ctgirl_adek komen :

sy dh cb kek ni..rasanya mmg sedap tp lapisnya xcntik sgt sbb masa sy kukus tu da lubang2 pd setiap lapisan..knp bole jd mcm tu ek..???


03-04-2010, comel80 komen :

sorry saya ni bdk br belajar.. leh tau x seri kaya tu maksudnya kaya yg kita makan dgn roti ke???


11-06-2011, sofari komen :

saya mau mencuba resepi ni.saya harap dapat mencubanya ngan baik.memang sedap kek ni kan....saya mau jd pembuat kek yang terbaik...saya mau belajar lg.tolong saya.


27-07-2011, ummirasyiqah komen :

dh masuk thn ke3 diam d Sarawak.raya thn ni mesti cuba..jd kenangan bila dh pindah blk kpg nnti..cube kek lapis,sayur umbut,ayam pansuh..


05-08-2011, sarahayuni komen :

sya pernah buat kek ni,memang sedap,saya buat dlm 3 warna ,lg sedap klau dibakar


04-07-2014, nopit komen :

petua dari makcik saya kalo nak buat kek lapis tu tahan kan.pukul telur dan gula tu kembang...sampai kering tinggal buih2 die jer...pastu baru cmpur bhn2 lain....baru kek anda semua tahan...nak tau try ler!tq hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd