Google+

oleh: kak izan Kuih talam keladi

1

Pada yang gemar makan kuih talam


Created on : 28-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak izan




Bahan-bahan ( Loyang 10 x 10 cm )

  • Bahagian Atasnya :-
  • 2 cawan gula pasir
  • 4 cawan santan pekat
  • 3 helai daun pandan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 st. garam
  • 1 st. perwarna purple
  • Bahagian Bawahnya :-
  • 4 cawan santan cair
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan keladi dadu siap rebus
  • 1 biji telur
  • 1 st garam

Cara-cara

  1. Untuk bahagian atasnya:- Satukan santan pekat,gula pasir dan daun pandan jerang atas dapur dengan api pelahan sekali mengelegak saja tutup api dan biarkan sejuk betul.Setelah sejuk masukan tepung pukul rata dan masukan telur yang dipukul ringan dengan garam dan kacau rata-rata kemudian di tapis dan campurkan dengan perwarna purple ketepikan dulu.
  2. Untuk bahagian bawahnya:- Bancuh tepung beras dengan santan cair dan telur pukul ringan dgn garam dan di kacau rata-rata tapis masukan dalam periok dan jerang atas dapur dengan api pelahan dan kacau selalu supaya tidak bergentel2 setelah pekat masukan pula keladi dadu tadi dan digaul rata dan tuangkan dalam loyang yang siap dialaskan dengan plastik berukuran 14" x 14" rata kan adunan dan kukus selama 5 minit dulu dan tuangkan bahagian atasnya pelahan2 mengunakan senduk dan kukus semula dalam masa 10 minit buka tudung kukus dan lap diatas kuih dengan kertas tisu dan kukus semula selama 15 minit.Penutup kukus hendaklah dibungkus dengan kain dan kukus dengan api yang pelaha.Selamat mecuba.

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (4)

Dscn5878
16-09-2008
pertama,mak ucap terimakasih banyak2 pada kak izan,sebab saya dah cuba resepi ni,alhamdullilah,menjadi dan sedap sangat..kedua nak mintak maaf,sebab terpaksa tukar dari keladi kepada labu kuning sebab masa tu kat pasar tiada keladi yg saya cari,but next time saya akan gunakan resepi yg sama bila ada keladi kat pasar...saya memang suka sangat ngn talam keladi,utk masa ni saya berpuas hati cuba ngn labu dulu ganti keladi,tapi resepi tetap sama...thanks
Laporan oleh: kaya_tea
Img_2888_1_
22-07-2009
buat dh lama hr ni bru nk hntr laporan,1st time buat jadi,gumbira sangt2,pastu kasi jiran sikit n kawn,kwn kita ckp sedp bngat,so dia order 2 loyang, berbaloi betul,dpt bisnes,mmg sedp,thnx for resepi.....sayang dia....muahhhh.....
Laporan oleh: shamzura
Photo0591
21-10-2011
alhamdulillah... 1st time buat kuih talam keladi ni..menjadi...tq utk resepi yg sedap ni!
Laporan oleh: rohaya1710
2013-07-29_02
02-09-2013
buat kuih ni dgn mak sy kt kg. jd n sdp. tp tpakse tukar kaler pink sbb tu je ada. tq byk2 rcp ni
Laporan oleh: moonbug

Komen (17)

30-12-2007, hosniah komen :

kenapa resepi ni tak complete?dah lama nak cuba resepi ni.......


31-12-2007, kak izan komen :

Maaflah hosniah itu ari kak izan tersilap tekanlah.Hari ini kak izan complete kan dan cubalah


20-04-2008, resipi membuat kek kukus(kek buah) komen :

hello saya baru menjadi ahli saya ingin berkongsi resepi tetapi saya tak tahu macam mana nak sertakan dengan gambar kuih dalam laman ini ada sesiapa yang bolih tolong agar dapat saya beri resepi serta dengan gambarnya sekali


20-04-2008, resipi membuat kek kukus(kek buah) komen :

ada sesiapa tahu membuat kek kukus atau (kek buah) yang lembab dan sedap saya uchapkan terima kasih


10-07-2009, shamzura komen :

salam buat kak izan,1st saya nk ucp tq banyk2 sebb sedap sgt resepi ni..kelmarin i buat 1 setengah adunan,leh la kasi jiran n kasi kawn...smpi kwn saya sms ckp sedap nk order uuu.....today i buat 2 loyang pasl dia ada kenduri ....thnx ehh..


10-07-2009, shamzura komen :

i xde pewarna purple so i gunakan merah n biru campurkn jdi purple....easy kan...


25-07-2009, ilameor komen :

nampak sedap tul..nak wat tp bhn xde lgla..


01-12-2010, zakir_hanif@yahoo.com komen :

sedapnye tq


02-12-2010, rozie zain komen :

salam...saper2 ada resepi kek buah kukus x...sy suka..dulu ada..penah buat tp resepi dh ilang..plese kwn2..


09-12-2010, arif duopharma komen :

ana tgah tgk resipi ni,baru nak try


13-12-2010, amira7879 komen :

bole x kalo keladi tuka dengan jagong


09-03-2011, rozierissa komen :

salam.....tgk rupa n nama je dh meleleh air liur ni...kalau mkn mesti sedap sgt2 ni...esk nk try buat......insyaallah bjaya..


15-03-2011, kay730601 komen :

dah buat..tapi lupa nak snap gmbar...sedap mmg sedap..tapi bhgian atas tu keras sikit...wana purple x de..saya cmpa wana merah ngan hijau..lebih kurg la purle mude...


15-04-2011, ieta_upbjhr@yahoo.com komen :

Nak cuba ni..... ari tu wat tk jadi lembik belah bawah


07-05-2011, jtintan komen :

saya baru jadi ahli , dan saya rasa nak cuba buat kuih talam mesti sedap kan tengok gambar je dah tau


03-12-2011, RODIAHABUBAKAR komen :

Saya baru jd ahli. Nampk sdap dan tgk komen2 yg lain....rasa2nye senang aje. Nak cuba la.....


16-12-2011, ochin komen :

as salam kak izan, sya dah cuba wat nih malam tadi. wat tuk stgh adunan sahaja. memang sdp.. keladi warna putih tapi dok tukar kaler warna ungu rebus dgn pewarna. cuma lapisan atas sya x msk ngan daun pandan tapi letak pes keladi...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu