Google+

oleh: mama_dina Kek Kukus Jagung

No picture

Resepi dari kawan ofis


Created on : 26-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mama_dina




Bahan-bahan ( Seisi keluarga )

  • 5 biji telur
  • 300 gram tepung gandum
  • 300 gram gula halus
  • 250 gram butter
  • 1/2 tin jagung (cream)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh vanila
  • Sedikit pewarna kuning

Cara-cara

  1. Asingkan putih & kuning telur
  2. Pukul putih telur dgn gula halus hingga kembang
  3. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi.
  4. Kemudian masukkan baking powder dan vanilla
  5. Masukkan butter dan pukul lagi
  6. Akhir sekali masukkan jagung, tepung dan pewarna kuning
  7. Gaul hingga sebati dan kukus selama 1 jam

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (3)

Img-20110717-00562
17-07-2011
saya try dgn loyang bulat mmg kne 2 jam jgak nak kukus.. rase dia pon sedap, thanks alot :)
Laporan oleh: rose rodzi
Ladang__2_
26-04-2012
kepada sesiapa yang nak mencari JAGUNG SEGAR/ FRESH SWEET CORN bole la cari kat: SuperCorn area KUALA LUMPUR http://www.facebook.com/tropicaseeds
Laporan oleh: themukal
Ladang__2_
26-04-2012
kepada sesiapa yang nak mencari JAGUNG SEGAR/ FRESH SWEET CORN bole la cari kat: SuperCorn area KUALA LUMPUR http://www.facebook.com/tropicaseeds
Laporan oleh: themukal

Komen (18)

28-12-2007, nasah komen :

Senangnya ... Mama ada picture cake tu tak? thanx


28-12-2007, AlongRoz komen :

Butter tu tak pukul dulu atau di cairkan dulu ke? Kalau bubuh cam tu je kedlm telur alamat berketul2 jadi nya. Tak pernah pulak Along buat kek cara ni....


29-12-2007, mama_dina komen :

Nasah, nanti dah ade picture I masukkan k. Along, butter tu potong kecik-kecik & biar pada suhu bilik, lepas tu masukkan satu persatu. Selamat mencuba.


20-09-2008, shafea komen :

salam yelah kalau ada gambar lg best tgok,, memang mudah resepi ni,, rasa nak cubalah


01-01-2009, arani komen :

Nampak sedap, nak try juga la.


20-11-2009, nurazreen komen :

cmbest jer.... love corn cake!!! yum...


16-01-2010, aych07 komen :

nak tau jagung dia yang dalam tin tu ke? damasuk mcm tu je dgn sir2 dia sekali..


16-01-2010, aych07 komen :

nak tau jagung dia yang dalam tin tu ke? damasuk mcm tu je dgn sir2 dia sekali..


20-03-2010, syafiza95 komen :

mane gy gambr nyer???... hehe..


26-08-2010, min_anas1@yahoo.com.my komen :

macam best jer mama dina, nanti i cuba.thank for the recipe.


04-02-2011, murnirey komen :

nak try ni...


20-03-2011, o lala komen :

sy dah buat kek ni 2 kali..family sy suma suka...


22-04-2011, shahrin komen :

kalau x sedap mcm mane?


18-07-2011, arenaghazali komen :

nk tnya jagung 2 nk blender or hris kecil2 ker cmna......ker msukkan trus jer ker....


21-08-2011, mumy aziq komen :

saya akan mencuba nya nnti ehee


18-11-2011, barozi aljannah komen :

macam best je resepi nei, lagipun bahan2 dia senang nak cari....tentu sedap....


02-01-2012, haniechu komen :

kalo bahan2 sukatan dalam cawan lg senang....malas nak timbang2 ni....mcm sedap je kek ni..sesuai utk penggemar jagung..mcm saya...he3


21-01-2012, indri komen :

sy bikinnya ga pkai butter tp pakai blue band.enak juga tapi ga begitu kembang.... terimakasih resepnya ya....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd