Google+

oleh: saraji Kek butter

Cake-mami

kek biasa dan mudah


Created on : 24-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi saraji




Bahan-bahan ( untuk 6 orang makan )

  • 1 1/2 cawan gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh sodium bicarp
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula biasa kastor pun boleh
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 cawan susu segar
  • Telur 2biji

Cara-cara

  1. Ayak gandum,serbuk penaik,sodium bicarp sebanyak 3x
  2. Panaskan oven 170C,sediakan tin pembakar,pukul gula dan butter hingga kembang masukan telur satu demi satu dan pukul hingga kembang
  3. Masukan esen vanilla,masukan gandum selang seli dengan susu segar.masukan dalam tin pembakar masak selama 40 minit. Hidangkan untuk makan petang








Laporan Masakan Bergambar (2)

Cimg0241
04-03-2008
kek yg senang nak buat, sedap n moist jugak cuma may b kena kurangkan soda tu kpd 1/2 tsp saje..neeway tq for the ez recipe :)
Laporan oleh: masz_73
Sdc13019
13-01-2010
dah cuba tadi, wat 3 adunan terus...alhamdulillah menjadi sedap dan lembut..terima kasih saraji..
Laporan oleh: mama kastam tioman

Komen (17)

28-12-2007, manisnyermawar komen :

gula tu nak pakai gula biase ke atau gula kastor


28-12-2007, saraji komen :

gula biasa pun boleh cuma pastikan pukul lama sikit dengan butter,kalau guna gula kastor pukul hingga kembang sekejap je.


05-01-2008, chef_ebab komen :

boleh tak irra nak resepi butter cake yg jenis lembab


03-03-2008, putri ledang komen :

nnampak mcm best jer...nk tanyer knp tpg kner ayak 3x


04-03-2008, masz_73 komen :

saraji, sowi..i dah buat marble coz my anak kalo x de rupa coklat nnt diorg kata hye hye bye bye... :P


30-10-2008, marianie komen :

wow mcm best jer...nak tnya mcm mane nak buat gula aising ek?


14-12-2008, nirvana komen :

saye buat dah kek mmg sedap kalo x bubuh susu segar bleh x


22-04-2009, sayang_selaseh komen :

saya dah coba buat kek butter ni. memang sedap. tak sempat simpan tuk tamu yang nak dtg bertandang. kena buat lagi satu. anak yang bongsu sempat nyanyi " memang sedap memang lazat... kalau boleh besok emak bleh buat lagi...." tq saraji


17-11-2010, sharifah normi komen :

mana lebih cantik guna tepung naik sendiri ke ? atau tepung gandum?


08-12-2010, rosemaria komen :

sedap nya...nk cubalah!


20-12-2010, masturaliyana komen :

nk tye sodium bicarp tu ape


14-01-2011, mizzess apple komen :

salam semuaaa....wwow!! to this recipe's owner..my hubby enjoys da cake sooo much.. even this is my 1st trial.. tkejut jgak coz dia nih bkan penggemar cake.. syukur... respon anak2 xtau lg..hehhe coz masak pas depa dah tdo.. but 4 sure they will like it..tq to saraji.. :)


02-04-2011, defalia komen :

maaf ,nak tnya sikit ni,maksud sudu teh tu,besar ke ,kecil,maklum la baru nak belajar buat kek,hehe,sodium tu apa,soda berkabonat ke


03-05-2011, dunstantphilip komen :

ingredientsnya senang nak dapat...I dah try buat kek butter ni ...semua langkah betul cuma tersilap panaskan ketuhar....I forgot to change the heat....i put above and below heat...then fhm2 lah apa jadi...hehehhehe.....the 2nd time cuba..ok dah......


16-07-2011, tanusha devi komen :

mmmmmmmmmmmmmmmmmmm.......................sangat sedap


28-07-2011, qila91 komen :

sodium bicarp tu same x dgn soda bibarbonate..??


28-07-2011, qila91 komen :

*soda bicarbonate


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu