Google+

oleh: sofinar Kek zebra

Kzebra

Resepi mak, dia belajar kat kemas, lembut dan mudah nak buat.


Created on : 23-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 250g butter
  • 2 cwn gula kastor
  • 3cwn tpg naik sendiri
  • 7 bj telor ( kalau blh yang gred A)
  • 1 sudu besar overlate
  • 7 sudu besar air
  • 2 sudu besar coco powder

Cara-cara

  1. masak butter hingga cair dan sejukkan
  2. campur semua bahan kecuali butter dan coco, putar hingga kembang
  3. masukkan butter cair, dan putar lagi hingga sebati
  4. bahagi 2 adunan tadi. satu warna asal dan satu lagi campur dengan serbuk koko. kacau sampai sebati
  5. lapis2kan berselang seli macam buat kek marble yang lain,
  6. kek akan kelihatan seperti badan kuda belang sebab tu nama dia zebra.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (10)

Zebra
18-09-2008
sofi...sorry la tak buat kaler zebra..hehehehhe...yg penting best...tq ye...
Laporan oleh: quinnie

hari tu saya buatpun pakai perasa strawberi quine... ok aje cuma tak jadi zebra la, dia jadi dragon kata knor hehehe...

Zebracake
23-11-2008
Alhamdulillah... Dah cuba buat... Mudah, lembut dan sedap... Oven kecil, so dapat dua biji. Satu empat segi dan satu lagi bulat... :)
Laporan oleh: MielaMonT

wow ni baru betul2 zebra... tahniah dan tima kasih sudi mencuba

Kek_zebra_sofinar
28-11-2008
inilah die kek nye...kek zebra ke kek harimau agaknye yer? kek yg saaaangaaaat lembut...tq sofinar...:)
Laporan oleh: kak fida

cantiknya zebra diaa...... kfida tq kerana sudi mencuba resepi i ni... nak kena belajar dgn kfida ni mcm mn nak bagi cantik begitu ketika melapis

M_kek
10-08-2009
sedap dan mudah .. thanks share resepi
Laporan oleh: juwitajamaludin

cantiknya zebra die...

P1010349
09-11-2009
x cantik lapisannyer...tapi lembut abesss...tq ye.. :)
Laporan oleh: Mariani(KT)

cutenya model kek zebra niii

Kek_zebra
27-12-2009
sedap dn lembut kek ni...thanks sofinar krane share rcp... :)
Laporan oleh: ctmas

wow zebranya mengancam betul... tahniah

P1010169
09-01-2011
Ini kek saya buat untuk ibu saya. Hehehe memang sedap. But rupa je tak berapa.. Thanks
Laporan oleh: syira123
Dsc05353
31-03-2011
senang sgt buat, campurkan jea.. tp zebra xbrp nk jadi.. nie pown da lama buat..
Laporan oleh: fiezapjah
004
18-06-2011
ni lah upernya kek sy..ok x?. teruja sgt2 bila dah jadi..thanks sofinar
Laporan oleh: mamajija
015
24-07-2011
mmg sedap, ank2 n suami pn suka. ry tahun nie bolehlh buat sendiri, x payah beli lg.
Laporan oleh: eyma azzemah


Komen (29)

23-12-2007, nurnikisha komen :

hi..just nak kongsi ilmu yg ader...:) untuk menampakkkan ke'zebra'an kek ni..caranya..mula2 sendukkan 3 sudu besar adunan plain kat tgh2 loyang..pastu 3 sudu lagi kat atas tgh adunan plain tadi..since adunan koko lebih cair..ia akan merebak..so teruskan gitu till 1/2 adunan..pastu buat satu sudu..satu sudu selang seli sampai abis..dan sepanjang proses melapis make sure tak menitik supaya belang zebra tu nanti cantik..insyaallah...:) kek ni mmg cantik n lembut..hmm..itu cara kish buat la...hehhe..maaf sofinar ek..just nak kongsi pengalaman...tq


23-12-2007, nor_67 komen :

sofinar, tak nampak zebra pun. yg pink tu nampak mcm dragon je.. maaf ye kalu terasa..


23-12-2007, sofinar komen :

yang ni memang dah jadi dragon sebab dah modifide, dah tambah lagi satu warna iaitu warna merah (perasa strawberi). kalu resepi asalnya zebrala...its ok nor, try la wat


23-12-2007, sofinar komen :

pandai nurnikisha, kawan2 macam tula kalau nak buatnya


20-03-2008, sofinar komen :

kawan2 inilah dia kek zebra yang i maksudkan, tak macam drugon lagi kak nor , yang ni memang pakai resepi ni betul2


20-03-2008, nor_67 komen :

haaa.. ni baru betul2 zebra... :)


04-04-2008, izzza zati komen :

coco powder tu bole tak gantikan dengan coklat masakan?


18-04-2008, sofinar komen :

tak pernah pula pakai coklat masakan tapi kalau pakai emalco ok juga


30-11-2008, kak fida komen :

salam sofinar,skali lagi trima kasih lah atas resipi kek zebra yg lembut ni,tk lupa jugak trima kasih buat mak sofinar...cara2 akak melapis kek ni atau ape saje kek marble yg berlainan resipi sama lebih kurang mcm nurnikisha pd komen yg pertame di atas tuuu....cume klau menggunekan loyang besar akak buat dua longgok...klau nurnikisha bermula dgn melonggokkan di tengah2 loyang,akak buat dua longgok kiri dan kanan,terus lapiskan hingga habis...... :)


01-04-2009, kak atie komen :

Cantik nye kek sofinar ni..weekend ni nak buat gak


06-05-2009, cik_ct1208 komen :

nak kena bakar brapa lama ni? xde mention pon..... ingat nak wat esok...


18-03-2010, 77777 komen :

salam.. tidak dibakar kek nie...cuba terangkan.


03-10-2010, razama komen :

kek ni cantik tetapi bakar ke kukus....


16-11-2010, asizam70 komen :

nmpk sedap...teringin nk cuba..thanks kongsi resepi..


19-11-2010, atiah1 komen :

Normal la klu buat kek mesti 180 celcius / selama 45 min kot..heeheh pengalaman aku wat kek la..


19-11-2010, atiah1 komen :

Normal la klu buat kek mesti 180 celcius / selama 45 min kot..heeheh pengalaman aku wat kek la..


19-11-2010, atiah1 komen :

Normal la klu buat kek mesti 180 celcius / selama 45 min kot..heeheh pengalaman aku wat kek la..


19-11-2010, atiah1 komen :

Normal la klu buat kek mesti 180 celcius / selama 45 min kot..heeheh pengalaman aku wat kek la..


19-11-2010, atiah1 komen :

Normal la klu buat kek mesti 180 celcius / selama 45 min kot..heeheh pengalaman aku wat kek la..


19-11-2010, atiah1 komen :

Normal la klu buat kek mesti 180 celcius / selama 45 min kot..heeheh pengalaman aku wat kek la..


14-01-2011, fiezapjah komen :

sy da wat kek nie smlm tp wat 1/2 aunan jea.. senang n simple..mmg best lembut jea.. hri nie nk wat 1 adunan..


31-03-2011, lurvlyn80 komen :

guna bahgian oven mana tuk bakar...tgh atau atas atau bwh..??


31-03-2011, lurvlyn80 komen :

kita tkde mixer la....rosak...guna tangan jer pkai kocak telur tu....bole kan??takot kek bantat plak..hehheheh


13-06-2011, mamajija komen :

first time cuba2 buat ...jeng..jeng..jeng, jadi la. xsangka bole gak aku buat kek. apa2 pon ...thanks sofinar for this recipe..


13-06-2011, mamajija komen :

mntk maaf ye..nak tunjuk gmbr tp xreti cmna nak buh gmbr kat sini...ada sesapa bole ajarkn


14-06-2011, DatinLulu komen :

mamajija: kat sebelah kanan gmbar kek tu, ada tulis...TULIS LAPORAN, U klik kt situ...TQ ;)


18-06-2011, mamajija komen :

D.lulu: tima kase ye...ar skrg bru bole tunjuk rupa kek sy itupun lps datin ajarkn...hehehe maklumla baru nak bljr


07-09-2011, kulatan komen :

saya dah try buat kek ni,cantik n gebus. tp nape bla dah sejuk bahagian atas kek tu melekit..


05-11-2011, airisya komen :

menarik, kek nmpak cantik br ada selera nak mkn..kna try ni


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd