Google+

oleh: AlongRoz Ketupat Daun Kelapa

Ketupat

Buat Raya Haji kelmarin... best lemak nya...!


Created on : 21-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( 18 biji )

  • 8 cawan Beras pulut - basuh, rendam 2-3 jam & tapis
  • Santan secukup nya - agak2 tenggelam ketupat
  • 1 sudu besar Garam
  • 1 helai Daun pandan
  • +/- 18 biji Kelongsong ketupat

Cara-cara

  1. Nak tunjuk cara anyam ketupat tu susah sikit kat sini, tapi yg dah siap anyam byk di jual waktu musim raya ni. Along belajar anyam dari arwah Opah waktu Along kecik2 dulu.
  2. Isi beras pulut ke dlm kelongsong ketupat - jgn sampai penuh - agak2 ruang kosong dlm satu ibu jari kat bucu tu. Lepas tu matikan kedua2 bucu kelongsong dgn menyelitkan nya kedlm slit & simpul.
  3. Rebus ketupat dgn santan, daun pandan & garam sehingga santan kering & keluar minyak. Tips, kalau santan cair tak keluar minyak nya & ketupat pun tak lemak, so pastikan santan tu kow...!
  4. Hidangkan dgn rendang atau lauk kegemaran anda. Kalau mkn panas2 memang lagi best.
  5. Ketupat ni tahan sampai 2 hari tak basi sbb rebus sampai keluar minyak. Tapi kena lah panaskan tiap hari. Senang je nak panaskan, tempek je atas kuali dgn api yg kecil - lagi best jadi nya.

Laporan Masakan Bergambar (2)

Ketpat
01-09-2011
sejak tak beli dan masak lemang dari thn lepas...saya memang guna ketupat pulut ni je sebagai pengganti lemang...rasa macam lemang jugak cuma tak dibakar...terima kasih kak alongroz atas resepinya...:)
Laporan oleh: quinnie
Raya_2011_047
02-09-2011
Saya tak masak lemang kali ni so saya buat ketupat daun kelapa. Untuk dua kilo beras pulut saya guna 2 kilo santan. Lemak dan sedap sangat. Semua suka sekejap je licin. Pulut tu saya isi 3/4 penuh. Bila masak cukup padatnya. Thank Along
Laporan oleh: maladong


Komen (9)

21-12-2007, mahiranman komen :

Along , ketupat daun kelapa tu jadi macam ketupat palas ke? sebab jiran saya pernah buat macam tu tapi bila masa ketupat tu nak dipotong , ketupat tu terus relai dan tak macam ketupat palas.


21-12-2007, AlongRoz komen :

Mahiran, tak tau lak knapa berderai, Along buat ok je tak lerai pun. Ketupat ni tak sama dgn ketupat palas. Daun nya tak sama & cara membungkus & memasak pun tak sama. Ketupat palas gulung2 je pas tu simpul. Pulut nya lak, masak separuh masak then baru bungkus dgn daun pas tu rebus dgn air sampai masak. Kekadang ktupat daun palas tu Along campur kcg putih leh gak.


22-12-2007, kak nong komen :

D tempat kak nong ketupat ni dimasak dengan air je hingga mendidih tapi lam sikit di rebus dan d tambah airnya hingga 4,atau 5 kali. Tapi beras pulut tu mesti di tos betul2 baru disimpan minyak masak dan sedikit garam. jenis ketupat kak nong memang tahan lama kalau disimpan di frige boleh tahan hingga 2 minggu tapi kena steam setiap kali hendak makan. rasanya pun memang enak.


23-12-2007, AlongRoz komen :

Tkasih K.Nong sbb kongsi tips, resepi yg menjimatkan - santan kan mahal skg ni. Tapi tak buh santan tak lemak lah ye.


24-12-2007, lizaramli komen :

along org perak kot?.... liza pun tiap2 kali raya mesti tak lepas ketupat daun kelapa nie.... husband dari x tau nak anyam daun la nie sampai dah pandai... ketupat nie mmg sedap.. rasa lemak ngan wangi daun kelapa... ketupat palas tak selemak ketupat nie...


25-12-2007, AlongRoz komen :

emmm betoi tu Liza. Ketupat ni mmg best & lemak...org Perak mkn ni dgn Rendang Tok mmg terangkat...!


08-01-2008, Allisya komen :

tima kasih banyak2 AlongRoz,memang dh lama cari resepi ni,tapi perayaan dh habis la pulok,nampaknya tunggu raya thn ni la baru dpt cuba,hehe..tq.


08-09-2010, nasah komen :

Santan kotak boleh pakai tak (^^,) pls help ..


04-09-2011, kak fa komen :

tadi gi rumah kawan mkn ketupat ni....rasa pelik jg . nak tanya malu...buka fb tetiba tetengok resipi ni......rasanya memang sedap...dah dpt resipi ni..esuk nak cuba lah...terima kasih banyak2


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd