Google+

oleh: dila81 Muffin Coklat Kukus

Hitam-itu-menawan

dapat dari satu web site.


Created on : 18-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dila81




Bahan-bahan ( 15-20 biji saiz sederhana )

  • BAHAN A
  • 2 1/2 cawan tepung superfine
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan gula perang
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 sudu kecil garam
  • BAHAN B
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak
  • 1 cawan air panas
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan dan lapikkan acuan muffin dengan paper-cup
  2. Ayakkan tepung, serbuk koko dan soda bikarbonate
  3. Gaulkan semua bahan A supaya sebati.
  4. Masukkan bahan B dan gaulkan rata subaya sebati
  5. Masukkan adunan dalam paper-cup dan kukuskan selama 25 minit dengan api yg sederhana.
  6. Angkat dan hidangkan

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (4)

Dsc00571
16-04-2009
dh 2,3x buat dila.lgpun resipi dia senang ,cepat&sedap.thank's dila.nice rsipi
Laporan oleh: milin_2
Dsc00407
16-04-2009
dh 2,3x buat dila.lgpun resipi dia senang ,cepat&sedap.thank's dila.nice rsipi
Laporan oleh: milin_2
100_5239
24-06-2009
sedap dan senang nak buat. 1st time buat hasilnya cantik dan merekah, then 2nd time buat langsung tak merekah tapi still gebu, tak tau apa silapnya. will definitely buat lagi,thank you penyumbang resepi.
Laporan oleh: syari
Image027
16-12-2010
teruja tgk hasilnye sungguh jelita..tq share resipi
Laporan oleh: fifidoralin

Komen (16)

19-12-2007, dhamia komen :

rujuk faq..dari tadi saya tungguuu bahan2


20-12-2007, dj_vjuice komen :

wah....saya suka banget sih benda kukus mengukus nih...


20-12-2007, paepain komen :

hai nnt kalo kite dah cuba,kite komen yek!!!


23-12-2007, dila81 komen :

cubalah dj_vjuice , sedap dan rasanya pun tak manis sangat. sangat sesuai tuk penggemar2 rasa coklat


19-06-2008, Rahmawati komen :

Dila, I dah cuba tp x rasa cam muffin, rasa mcm apam plak...Masa panas cantik & kembang tp bila sejuk muffin tu jd kuncup..Nape yek, mb api kukus kuat sgt kot.


07-07-2008, fidariel komen :

tq kak bg muffin kukus nieh...t nak cubelah...


16-04-2009, suzzlyn komen :

Salam dila, kalau guna tepung kek bleh?


09-05-2009, ruzaita komen :

kalau pakai tepung gandum biasa blh x


15-11-2009, laziz komen :

slm, nak tanye ni. minyak kalau di ganti dgn butter apa jadi? resepi ni nampaknye sedap...nanti nak cuba. terima kasih. pahala besar orang yg memberinye


17-11-2010, g-are komen :

tepung superfine 2 pe???


23-02-2011, aida7771 komen :

saya pun baru nak tanya tepung superfine 2 pe ..maklumlah baru berjinak jinak dengan brg brg dapur ni ...hehehe..


07-03-2011, nurhafizahkusnan@yahoo.com komen :

yelh klau t.gandum je leh x?


31-03-2011, winmil komen :

bagus nih..leh try..sll bakor..ni kukus plak..


13-05-2011, teebathilai komen :

nak cuba jugalah tq


11-12-2011, 29071979 komen :

kalau saya tmbh gula putih boleh x?


11-12-2011, 29071979 komen :

kalau gntikan dgn gula putih boleh x?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd