Google+

oleh: NorYus Pizza Simple

Dsc04859

Cepat mudah dan senang


Created on : 18-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi NorYus




Bahan-bahan ( 10 orang mkn )

  • KULIT PIZZA
  • 500gm tepung gandum (Cap Sauh)
  • 1/2 bungkus yis mauripan
  • 1 Cawan air suam
  • 1/2 cawan minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • INTI PIZZA
  • 6 Keping Daging burger(Dilenyek)
  • 1 Tin Tomato puree
  • 1 Tin Marshroom (Dihiris Nipis2)
  • 2 Biji bawang besar( Potong Dadu)
  • 6 hot dog (Dihiris)
  • Lada hitam serbuk,Oregano,garam, gula secukupnya.
  • Cheese Morzella ikut suka byk mana

Cara-cara

  1. Utk kulit. Gaul Tepung b'sama yis + garam + air suam uli hingga m'jad doh.
  2. Masuk minyak dan uli lg hingga sebati dan tak melekat di tangan biarkan doh naik sedikit uli lg dan canaikan di atas dulang yg tlah griskan dgn butter.
  3. INTI PIZZA Daging buger + Tomato puree + Marshroom +bawang besar+ lada hitam+garam+gula + Oregano Gaul sebati.
  4. Letakkan inti diatas kulit pizza dan ratakan tbur hot dog dan cheese kalu nak letak nenas ke lada bangala ke...letk jer atas 2...bila kulit dah naik sket blehlah bakar dgn suhu 190"c 20 min
  5. PIZZA SIAP

Tag

pizza








Laporan Masakan Bergambar (2)

03022009647
03-02-2009
suka toppingnya(sedap). lain kali klu buat lg, nak kurangkn minyak, mungkin 1/4 cwn je.
Laporan oleh: baya74

wah bestnya......ajarlah kwn baya laks....senangkan...

Img_2142
07-12-2011
first time cuba buat pizza, tak sangka lak menjadi.. senang lak tuh.. :) topping tu saya alter sikit ikut apa yg ada dlm peti ais.. tapi memang sedap! nanti nak buat lagi.. thanks ya for the recipe :)
Laporan oleh: lunamaisara

Komen (17)

18-12-2007, NorYus komen :

sorilah kwn2 ni br bleh isi resipi selamat mcuba...


18-12-2007, NorYus komen :

sorilah internet of...nak delet camana???


16-02-2008, che'iza komen :

senangnya dia punya doh, boleh jadi ker? Makcik saya ajar punyalah banyak n susah ramuannya.


17-05-2008, tie5348 komen :

saya nak tanya,sape2 yang tahu buat pizza..untuk buat kulit pizza apa2 tepung boleh ke or jadi ke? saya tgk resepi semua guna tepung berlainan..kalau guna tepung berlainan apa hasil nya? tepung apa paling elok &kulit pizza rasa enak.saya baru nak belajar buat pizza, apa pun tak tahu.... tolong sape2 yg sudi bg tunjuk ajar.......


17-05-2008, tulip77 komen :

tie.. biasanya klu nk dpt doh pizza yg betul2 sedap guna tepung berprotein tinggi... tp klu awk try resepi guna tepung gandum pun dah sedap.....pizza yg sedap actually including semua skali...base,sos & isi nya skali..klu guna cheese yg mahal lagi sedap...jd awk try la resepi nih dulu baru tau hasilnya :)


31-08-2009, izwaramylia komen :

what is oregano??????????????


16-01-2010, nadiakarmila komen :

wah..pizza sy jadik...sedapnyer...tp sy tukar daging burger kpd daging hancur cap ramlee tu..n tomato puree kpd sos spaghetti..oregano sy tak jumpa la..jd sy tak letak dlm respi nie...time kasih yekkk


16-01-2010, nadiakarmila komen :

wah..pizza sy jadik...sedapnyer...tp sy tukar daging burger kpd daging hancur cap ramlee tu..n tomato puree kpd sos spaghetti..oregano sy tak jumpa la..jd sy tak letak dlm respi nie...time kasih yekkk


24-04-2010, balqis hanani hasbullah komen :

gne api ats bwh ea??


04-01-2011, SetiaM komen :

wah...saya nak buat pizza ikut resipi ini lah.. nampak sedap dan mudah disediakan. Terima kasih NorYus.


21-01-2011, Sue Giman komen :

Saya buat ikut resepi ni, memang sedap intinya tapi............ Kulitnya keras dan liat bila sejuk. Kenapa ye?


15-04-2011, kasihsufi komen :

sedap nyer habis plak tu...suke anak2...sampai suruh wat ag....ikut semua resepi akak.... TIME KASIH .......AKAK NORYUS


24-06-2011, noorhanida komen :

cam sedap jer. tpg roti leh guna x?


09-07-2011, nurayu komen :

inti piza2 memg xpyh msk ke?


24-11-2011, kak aishah 09 komen :

jazakillahkhaira katsira..memang mudah..kami tambah cheese dlm daging..anak first time buat dah jadi..alhamdulillah Allah bagi jadi..


08-12-2011, fung komen :

nak try la wat. cam best je tgok


14-02-2012, bash komen :

kalau buat kulit pizza guna olive oil lg sedap..bau kulitnya nnti sebijik mcm dominos pizza..yummy yummy..kalau yg suka kulitnya lembut dan tebal, perap doh sejam atau dua jam sampai betul2 naik then baru canai...confirm meletop..:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu