Google+

oleh: AlongRoz Pancake

Dsc02703

Favourite anak2. Memang best mkn pagi atau petang...mkn dgn maple sirap & iceream.... Along selalu nya buat 2 bancuhan sekali gus...


Created on : 15-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji )

  • 115g Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil (5ml) Soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (5ml) Krim tartar
  • 25g Butter
  • 1 biji Telur
  • 150ml Susu Segar
  • 1 sudu besar Gula
  • Secubit Garam

Cara-cara

  1. Campurkan tepung dan soda & krim tartar - kalau rajin ayaklah (Along selalu nya gaul je, malas nak ayak)
  2. Dsc02688
    Rub in butter sampai berderai macam serbuk roti - jgn di gaul terlalu lama nanti berketul macam doh. Lihat lah gambar ni...
  3. Dsc02689
    Lubangkan tepung di tengah2 nya. Gaulkan telur (di pukul dulu sedikit) & susu. Gaul sebati. Lihat gambar adunan yg dah siap.
  4. Dsc02692
    Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancake yg panas & di lenser dgn sedikit minyak. Along guna kuali pancake bersaiz 5 inci diameter, so semua pancake Along sama besar.
  5. Dsc02693
    Masak sehingga ada buih2 udara & tunggu sehingga buih2 tu pecah baru di terbalikkan.
  6. Dsc02699
    Tengok ni betapa gebu nya texture pancake ni. Hidangkan dgn sirap favourite anda - maple syrup, honey, butter atau icecream. Makan panas2 lagi best.
  7. Pancake_syrup
    Nak letak gambar maple syrup utk yg bertanya tapi dah habis pulak. So, kat sini Along letak lah gambar pancake syrup (Sorry, yg ni pun hampir habis, tinggal suku botol je.... ni sebab anak2 selalu je makan pancake & waffle). Nanti bila dah beli maple syrup, Along akan letakkan gambar nya pulak.
  8. Blueberry_syrup
    Ini pulak blueberri syrup, my boys' favourite mkn dgn pancake & waffle. Dah nak habis baru sempat ambik gamba.
  9. Krim_of_tartar
    Untuk yg bertanya, ini dia gambar krim tartar. Ianya serbuk putih.









Laporan Masakan Bergambar (41)

Image_250_
17-12-2007
Buat petang tadi, Tapi x cantik mcm along buat. Thanks along lain kali saya cuba lagi.
Laporan oleh: begonia

Nampak ok, cuba lagi ok. Jgn terbalikkan awal sangat, tunggu sehingga buih2 tu pecah baru balikkan. Tentu warna nya akn lebih seragam & texture berlubang2 mcm apam balik.

Pancake
12-01-2008
Dah 2 kali buat. Ni hasil kedua (",
Laporan oleh: begonia

Nampak lebih bulat kali ni. Tip utk bulat yg cantik, tuang adunan ke dlm pan on one spot saje & biarkan dia melebar sendiri.

Dscn8097
29-01-2008
Sedap2... Saye masak dalam kuali jer, tp sukatan mesti sesenduk, pastu die melebar sendiri... Sedap jugak dimakan dgn sos karamel @ jem... tima kasih Along... Dah lame tringin nak makan pancake mcm nih... =)
Laporan oleh: kimin_03

Bagus lah dah jadi - senang je kan. Camne buat sos karamel tu? Share lah kat sini.

Picture_11_
14-02-2008
kulit jadi cam roti canai pula!
Laporan oleh: ana2

Cuba lagi ok & next time ikut sukatan & bahan yg betul.

Pancake
19-02-2008
Walaupun rupanya tak menawan, it is yummy. Makan pagi tadi ngan maple syrup. TQ
Laporan oleh: hazila

ok lah tu, sama besar je nampak. Cuma kale dia tak serata tapi Along tengok kat hotel pun kdg2 kale tak serata juga. Janji gebu & sedap! Buat lah selalu nanti lama2 mahir lah. TQ for trying.

Pancake1
21-02-2008
Hmm..sayang nak makan !
Laporan oleh: daunpandan

Cun nya...! Tahniah, boleh bagi certificate...hehehe

Pancake_001
21-02-2008
Along, ni first time cuba... ringkas dan sedap.. anak pun suka....
Laporan oleh: MamaAlya

Wow, ni boleh wat bisness...!

Pancake
21-02-2008
atas permintaan anak2, buat pancake utk dinner mlm ni.. lembut dan gebunya...
Laporan oleh: nor_67

Mengancam nya pancake, mkn dgn icecream coklat lak tu...!

Dsc00796
27-02-2008
1st time buat adunan pancake sndri,jadi tp warna x sekata :) mkn dgn madu & jem. thanks 4 d'resepi
Laporan oleh: Aziemas

eh, cantik dah tuu...

Dsc02606
02-04-2008
2 hari brturut2 bf pancake atas prmintaan my boy.. hepi sbb baru jumpa resepi spt yg dikehend aki..tksh along 4 d resepi..:)
Laporan oleh: yatiezaini

yeah-yeah dah jadi pun. Sama2.

Dsc00142
04-04-2008
ala..:( xjadik pon..cmne ni...sedey sgt..
Laporan oleh: farhanis

Aik, ada pattern pulak....hehe. Nampak bulat cantik je, nape lak kata tak jadi?

Pancake
15-04-2008
Dah buat banyak kali. Sedap, gebu dan lembut. Tak rugi mencuba!!!
Laporan oleh: rossitamz

Wow mmg nampak gebu...! Mintak cikit....

Sl370620
13-05-2008
First time try. Rasa serupa mcm pancake segera (bisquick). Cuma....yang ni lagi sedap! Lepas ni tak beli la yg dlm kotak lagi. Tqvm alongroz.
Laporan oleh: zurin

Buat sendiri xde preservative, boleh mkn byk2...hehe

P1010018
27-05-2008
Dah cuba buat, tapi tu la..practice makes perfect! Nanti nak cuba lagi lain kali...tapi memang seronok sebab dapat wat pancake sendiri walaupun tak cantik cam pancake yang Along wat... TQ Along...
Laporan oleh: MamaInaz

Eh, cun dah tuuu... sedap lak nampak...lama dh tak wat ni...

Th_img_2441
27-06-2008
dah lama buat baru nak upload...sesuai sgt utk breakfast,tp nk mkn bila2 pn no prob
Laporan oleh: hunny

tul tu hunny, bila2 pun boleh mkn mcm desert klu mkn dgn aiskrim.

Dsc00051
06-11-2008
ni la laporan ku untuk arini...camne tuan resepi..ok x?
Laporan oleh: sua_sue

Bukan nya ok lagi tp fantastik! Kaler pun cantik menawan....!

Dsc00014
13-11-2008
pukul 5 td wat untuk sahur...punye la berat mate nak tdo je..sampai kaler pon gelap terang... dan makan 1 je..yg len anak tibai...
Laporan oleh: sua_sue
Dscn0763
14-12-2008
Buat pagi td..akak bancuh 2 adunan..selalu buat pancake x pernah ikut resepi..kali ni buat resepi along..sedapppp!tq
Laporan oleh: kakfiza
Image048
15-12-2008
buat pagi semlm..biase beli tepung pancake segera..skrg dah bole buat sendiri..cepat, mudah dan sedap..tq along
Laporan oleh: zuzu282
20012009554
20-01-2009
buat utk bf pg tadi. mkn dgn coklat cair. thanks along.
Laporan oleh: baya74
Dsc_1666
21-01-2009
buat untuk bf pagi tadi....ini ja tinggal untuk mama,yang lain sudah kena ngap......
Laporan oleh: zaina
Image_029
22-06-2009
Thanks utk resipi ini... selalu2 tu x sempat snap pic. kali ni dah berjaya snap sblm smpt dimakan. Hehehe.... Sedap ni... gebu jek dan lembut. TQ!
Laporan oleh: rizalia
P7230004
23-07-2009
try skali jadi terus...tankiu!..my daughter loves the teddy pan cake so much..
Laporan oleh: cikgurasidah
Pb220498
01-11-2009
ni baru edition tak hangus. Kene beli pan kecil n tak melekat
Laporan oleh: inadirah
100_0611
01-12-2009
sedap n dah buat bnyk kali, anak pun suka.
Laporan oleh: srt08
Pancake
28-01-2010
senang rupanya nak buat pancake nie .. sedap plak tu.. gebuss. TQ
Laporan oleh: ibumimi
Pancake_along
14-04-2010
ini wat srpn pg tadi,siang com kongkalikong,ptg rakyat lk bz ngan com.,mlm baru dpt upload gmbr ngan apm pisng skali...tq Along... :)
Laporan oleh: kak fida

Dah lama Along tak masuk MR, tengok dh berderet yg cuba. TQ ya cuba....mmuah2

Img00895-20101207-1841
07-12-2010
TQVM..along...sedap tp xsecntik alongnyer.....freshmilk xde saya ganti ngan susu tpung...sedap sgt....maple syrup pon xder saya mkn ngan serikaya yg dicairkn....tq
Laporan oleh: kunonit
Dsc01035
17-03-2011
dah jadi !! berbentuk strbry..hihihi..even color tak kontra tp sedap...salut dgn pancake syrup... thkz alonng :)
Laporan oleh: bubululuwani
Pic
17-03-2011
AlongRoz, terima kasih share resipi pancake yang gebu ni.. makan dengan madu dan aiskrim perisa kopi home-made untuk minum petang.. sedap!
Laporan oleh: LynnSham
Pancake_022
17-05-2011
anak2 sangat suka....terima kasih yg memberi resepi......tak cukup petang ni kena buat lagi
Laporan oleh: aida zakir
Pancake
13-06-2011
Takde maple syrup. Makan dgn strawberry jam. Sedap sungguh :-)
Laporan oleh: fazsha29
Dsc00177
17-06-2011
happy ye dpt buat pancake sendiri....gebu, tq2
Laporan oleh: eiza24
Dsc02804
05-07-2011
baru je buat,... panas2 lagi.. thanx erk.. tp nape kulit nye xcantik? ape yg saya silap ek?
Laporan oleh: amybakawi
My_son_aiedid_005
10-07-2011
dah try pancake ni alhamdulillah jd dgn cantik dan sedap thankz for the resipi...love it so much :)
Laporan oleh: melkindaichi
Dsc_0893
09-08-2011
ni 2nd time cuba resepi anda.saya tukar susu segar with susu coklat.hasil mmg best.tks for the recipe.simple but best!!*sorry gambar kurang clear*
Laporan oleh: mainmasakmasak
Image_673_
02-11-2011
sdp la...wt mkn mlm ari 2....
Laporan oleh: ross84
Picture1
19-10-2012
hihi ^_^ this is my first time make it.. amacam long?? siap edit lagi tu..get ready nk enter lam blog~~ cuma jem tu spoil ckit.. oh ye, pada guys yg nk thu mcm mana nk dapatkan colour yg sekata tu..guna non stick pan.. n JANGAN sesekali letak minyak.. sebb first trial sy letak minyak jadi berbatik2 pulak pancake tu..second trial xletak minyak ni la hasilnya ^_^ tq along..
Laporan oleh: Cahaya Haruman Kasturi
121204_pancake
05-12-2012
so light n fluffy! mcm mkn cotton candy. tq2
Laporan oleh: moonbug
20130303_163325
03-03-2013
speechless... first time buat dan menjadi. tq along for this marvellous recipe
Laporan oleh: she_ma86
Img_4796
29-11-2013
pancake yg gebu utk sarapan pagi ni. dpt 7 keping.
Laporan oleh: noormala75

Komen (106)

17-12-2007, watie2131 komen :

thanks alangroz bagi resepi ni..dah lama cari..weekend ni nak cubalah!


17-12-2007, AlongRoz komen :

Watie, cubalah - senang & sekejap je nak buat - guarantee jadi. Nanti pos gambo kat sini ok.


17-12-2007, habibi komen :

saya pun lama nak try resepi, insyaallah...tq alongRoz tapi, ada sape2 blh jawab tak kemusykilan ini...krim of tartar ni hala ke tak aaaa...? kita boleh ganti dgn garam kan?


17-12-2007, habibi komen :

sorry, halal...(silap eja)


18-12-2007, norieam komen :

apa khabar semua ahli my resepi.. saya amat berminat dgn my resepi... saya ahli baru my resepi, harap dapat tunjuk ajar dr anda semua... saya nak tanya nak buat pancake ni kalau nak ganti susu segar dgn santan boleh tak....


18-12-2007, AlongRoz komen :

Habibi, krim of tartar tu buat dari getah anggor, so acidic & tak sama dgn garam. Tak pernah lak dgr tak halal.... anyone knows?


18-12-2007, AlongRoz komen :

norie, tak pernah lak Along try dgn santan. Why not you try & lapor kat sini.....hehee


24-12-2007, Edamia komen :

mana leh dpt maple syrup tu. boleh bantu?


24-12-2007, Lilydvalley komen :

edamia, maple syrup ada di jual dimana2 Giant,C4,tesco & yg sewaktu dgnnya. cari dibahagian baking powder,etc...


26-12-2007, Edamia komen :

Tq Lilydvalley, nanti leh gi cari.


26-12-2007, merin komen :

nak respon ckit pasal krim of tartar tu..saya ada terbaca mengenainya dalam lmn web alaf 21 yg dikelola oleh pakar masakan ..pn norzailina nordin.krim ni halal.kalau nak baca sendiri boleh visit alaf 21


27-12-2007, arma komen :

AlongRoz, i dah cuba u nyer resipi nih..mmg gebu tp kene mkn panas2, klu dah sejuk, rasa nak tercekik bila mkn..maybe sbb tekstur gebu n kering sket..


27-12-2007, habibi komen :

haa...yeke? bukan apa sbb ada kawan habibi pernah bg tau yang krim of tartar ni dibuat dr ekstrak arak.. kalau macam tu confirmla halal.. terima kasih sbb menjawab kemuskilan yg ada dihati......


27-12-2007, AlongRoz komen :

Laa arma hai, apasal tercekik... masak lama sangat kot....


04-01-2008, begonia komen :

Pagi tadi buat lagi pacake ni. Elok sikit rupanya dari aritu. Thanks Along.


05-01-2008, AlongRoz komen :

Begonia, mcm tu lah klu nak success, cuba & cuba lagi....


14-01-2008, zahiranur komen :

saya dah beberapa kali cuba wat utk sarapan.... menjadik & sedap wpun tak letak krim of tartar (sbb tak jumpa kt kedai).... rupa pun lebih kurang alongroz punya.....cuma tak amik gmbr...tq..


15-01-2008, mamafiq komen :

wah thanks along...pg td saya buat utk bf...hubby n kids suka sgt....tp i bg dia org mkn mcm tu je sbb tak ada maple sirap....tanya sket bole maple sirap tu mcmana yer?


15-01-2008, AlongRoz komen :

Zahiranur, tq sbb cuba resipi ni & share tips, so sape2 yg xde krim of tartar pun boleh lah cube ye. Next time buat tempek lah gamba kat sini.. xleh mkn, dpt tengok pun jadi laa.


15-01-2008, AlongRoz komen :

mamafiq, Along tumpang suka bila resipi menjadi. Maple syrup tu nampak mcm madu tapi aroma nya tak sama. Klu xde maple syrup boleh ganti dgn madu ataupun pancake sirap. Maple syrup Along baru je habis, so Along tempek kat resipi ni gamba pancake syrup.


30-01-2008, kimin_03 komen :

Resipi nie saye amek dari Biduri punye page... Krim Karamel... Bahan-bahan ( 1 cup ) 200g gula 80ml air 100ml air suam 100ml fresh cream 20g unsalted butter beberapa titik esen vanila Cara-cara Masukkan gula dan 80ml air ke dalam periuk. Masak dengan api kuat sehingga gula kelihatan perang. Tutupkan periuk, buka sikit tudung untuk masukkan air suam. Bila masukkan air, akan bunyi meletup2. Bila dah hilang bunyi, bukalah tudung dan masukkan butter dan juga fresh cream sehingga mendidih dan bolehlah padamkan api. =)


30-01-2008, AlongRoz komen :

kimin, thks 4d karamel resipi. Utk sape2 yg x dpt cari maple syrup tu, boleh lah cuba resipi kimin ni.


14-02-2008, ana2 komen :

along,nape ana punya jadi macam tu eh?ana dah ikut step by step dah cuma ana tak letak soda bicarb dan cream of tartar.apa dia ada effect ke pada pancake ni ke?ana kurangkan sikit sukatan tepung sebab hampir habis.ana ganti susu segar dgn susu sejat+air sebab fresh milk habis.apa sebab guna susu sejat kot ek?lepas tuh,bila ana tuang dlm one spot je,dia tak jadi pula bulat.dia jalan macam lenggang-lenggok mak minah pula dah!senget-sana senget sini.so,ana tuang je semua batter bagi dia bulat penuh.apa2pun,the conclusion is ana punya pancake nih tak jadi!!!


14-02-2008, ana2 komen :

memula,ingatkan buat pancake nih sonang rupenye susah juga!


14-02-2008, Ringo komen :

Ana, mungkin batter tu cair, sbb u kurangkan tepung kan. klu kurangkan tepung, kena kurangkan air juga. pancake ni klu letak soda bikabonat, dia jadi buih2, maknanya dia naik jadi gebu. klu tak letak, dia tak naik, jadi mcm lempeng. then lagi satu, tengok gambar, kaler dia tak serata, rasanya pan tu tak berapa panas kot.


15-02-2008, ana2 komen :

ana kurangkan tepung and then susu pun ana kurangkan.tak tau lah pula apa silapnya.tak apalah,nanti ana boleh cuba lagi.


15-02-2008, ana2 komen :

inilah hasilnya kalau tak baca instruction btol2.'Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancake yg PANAS'.ana excited nak buat pancake sebab tu main letak.tengok,apa dah jadi


15-02-2008, AlongRoz komen :

Thanks Hani/Ringo tolong jwb pd ana2. Jangan putus asa ana2, tapi next time kena lah ikut resipi betul2 klu tak, along tak leh gerenti le.


15-02-2008, ana2 komen :

huh,kena praktis tol2


15-02-2008, ana2 komen :

huh,kena praktis tol2


15-02-2008, ana2 komen :

thanks along.nanti,ana boleh cuba sebab ana ni ada penyakit 'M'.nak keluar beli barang pun tak ada masa.sebab tu lah,ana tak letak soda,cream tartar n fresh milk.next time,kena azam penyakit 'R' pulak.he


15-02-2008, ana2 komen :

along,kalau soda bicarb ganti dgn baking powder,boleh tak?


16-02-2008, ana2 komen :

eemm,tanya lagi boleh tak?apa beza pancake dgn lempeng?yg ana tahu pancake omputihnya,lempeng for the malay language.


16-02-2008, haz_amon komen :

Tak payah pakai cream of tartar leh ker?


17-02-2008, ana2 komen :

sorry,ana ni baru bljr nak advance sikit dlm memasak ni.sodium bicarbonat and soda bicarbonat tu benda yg sama ke?


17-02-2008, AlongRoz komen :

ana2, baking powder tak sama dgn bic soda, effect dia lain. Bic soda tu buat dia berongga mcm honeycomb tapi klu letak byk jadi plastik lak. Lempeng & pancake tak sama le dik mcm Ringo kata. Lempeng lebih nipis & saiz besar. Pancake pulak, gebu & mkn dgn syrup/butter/jem. Kat Msia ni, Along nampak pancake cuma kat hotel waktu bfast.


17-02-2008, AlongRoz komen :

haz_amon, tak sure lak camne textur dia klu tak letak krim of tartar. zahiranur ada comment kat atas tu ckp dia xletak pun tapi jadi juga.


17-02-2008, ana2 komen :

ooo.baru ana tahu


20-02-2008, putrisal komen :

ada yang tak letak butter. apa bezanya? saya dah try buat tak letak soda bic jadi gak cuma leper jer. Makan sedap jer


20-02-2008, AlongRoz komen :

putrisal, resipi ni letak butter, klu tak letak tak gebu lah mcm lempeng kpg yg mak along buat. Soda bic tu penting utk buat tekstur berlubang2 klu bubuh baking powder je, tekstur dia cuma gebu tak berongga. Cuba tengok penerangan sebelum ni utk ana2.


24-02-2008, syue komen :

i dah tried yg banana pancake 1304, sori tak igt tuan...he..jadi sodap.i tak pandai nak komen kat sana tp keluar kat sini....tlg ajar camno nak coment...pah 2 kena go through bnyk soalan pop3..ye ke..tak fahe.pls tlg ajar...


02-03-2008, afiq_90 komen :

sorry,Along adunan itu perlu diletak begitu sahaja , atau mesti diratakan di atas kuali !?


02-03-2008, AlongRoz komen :

afiq_90, ambil sesenduk & tuang adunan ke dlm pan on one spot saje & biarkan dia melebar sendiri. Jangan di ratakan dgn sudu nanti jadi lempeng lak. Tengok gambar kat step 6. tu utk rujukan ketebalan - tebal sikit baru lah gebu. Bancuhan ikut sukatan & kepekatan yg betul akn menghasilkan ketebalan sendiri bila di tuang.


29-03-2008, yatiezaini komen :

AlongRoz.. adunan ni blh dibuat dulu simpan kat petiais x?? sbb nak prepare dulu mlm & masak sok pagi utk bf.. ada apa2 pbezaan x ? atau kena tambah air skit time nak masak..


29-03-2008, AlongRoz komen :

yatiezaini, Along xpnah cuba lak. ok kot simpan bancuhan dlm fridge tapi make sure simpan dlm bekas bertutup supaya permukaan adunan xkering & berketul. Cuba lah & kongsi kat member MyR.


29-03-2008, yatiezaini komen :

tks Along... baru lepas ayak tepung , esok bf pancake le nampak gaya nyer.. kalo sempat pcake tu posing sok bole ler kita tempek pic kat sini.. :) harap2 mjadi ler projek pepagi sok....


07-04-2008, farhanis komen :

sy kate pancake xjd sbb rupe die xsame ngan along n kwn2 lain nye..sy nak muke pancake ni cm yg halus je cm along nye 2..nape ek..sbb panas sgt ke kuali 2?ke sbb xpanas?sbnanye kuali 2 kena sdrhana panas ke panas yg sgt2 panas?


07-04-2008, skyblue komen :

sy tolong jawab eh... farhanis, klu nak pancake cantik n licin, guna non-stick pan then goreng tanpa minyak. Klu tak guna non-stick pan, permukaan pancake memang cam gitu.


10-04-2008, farhanis komen :

o..tq skublue..:)


16-04-2008, yatiezaini komen :

mmg sedap pancake along ni.. saya dah byk kali buat & dah masuk tuk menu bf ler.. selalu anak2 request tuk bf .. buat pun kejap jer.. yg plg ptg kena ikut arahan cikgu baru ler perfect pancake ni.. mmg best ... sungguh sedap di makan begitu saja.. promo lagi..hihi ;-)


16-04-2008, yatiezaini komen :

lupa nak cakap :::: gebussss sampai ke petang .. lalalalala.. shojok pun sodap...


17-04-2008, nor_67 komen :

amboiii, seronok sakan, sampai menyanyi .. :)


16-05-2008, spect_key02 komen :

krim tartar tue bentuknya mcm mane? Senag tak nak cari?


26-05-2008, lala_lili komen :

salam...nk tnya leh x gnti butter ngan mjerin jer..coz mak saya xska mkn butter...


27-05-2008, jieanne komen :

leh tak letak gamba krim tartar tu cane rupany...lama dah carik resepi ni...


27-05-2008, wannies komen :

along..dah 3 kali saya try tapi xjadi pun..1st try,ada iras macam pancake dah..tapi utk 2nd and 3rd try,dah jadik macam lempeng..hehe..macam mana bleh jadi cam tu ek?


28-05-2008, AlongRoz komen :

spect_key02, jieanne - along dh letak gambar krim tartar. cari kat smkt bhgn kuih selalu nya dekat2 baking powder.


28-05-2008, AlongRoz komen :

lala_lili boleh je ganti butter dgn majerin, xde beza sgt.


28-05-2008, AlongRoz komen :

wannies, xsure lak nape xjadi sbb wannies xcite camne buat. Ada ikut sukatan dgn betul tak? Jgn di leperkan nanti jadi nipis mcm lempeng & tak gebu. Tengok tips along sebelum ni.


30-05-2008, harissa komen :

mm..sedasp, sedap.anak2 suka makan. thank u along..tp tak cantiklah macam pancake along..


11-06-2008, mass70_iman komen :

thanx...jam 5 pagi try buat. buat 3 adunan sbb nak bagi anak bekal. wpun telur x cukup sebiji,tapi menjadi...gebu n enak. first pancake hangit coz api besar. tp hubby kata hangit pun sodap.....


21-06-2008, zurin komen :

Alongroz, canner nak letak comment bawah gambar2 laporan masakan tuh? Canggih sgt, tal reti ler. Smlm buat lagi pancake..alahai...anak2 sedara bukan main suke.


22-07-2008, AlongRoz komen :

zurin, klik "Tulis Lapuran" kat bawah gambar di atas.


03-11-2008, sua_sue komen :

sgt...sgt sedap...disebabkan oleh sy xde ape2 syrup utuk dtuang...sy ubah 1 sb gula kepada 2.lg sedap...anak2 ratah cam tu jek...skrg ni anak da gelar sy ni chef...coz dpt mkn pancake ni kat hotel je...dan kat hotel ada chef...tqvm yek..kepada tuan punya resepi..


03-11-2008, sua_sue komen :

lg 1...ade 1 kpg sy tinggalkan untuk malam..tp kelembutannya masih ade...kepada sesiapa yg nk cuba pancake..u should try this at home...:P


03-11-2008, AlongRoz komen :

sua_sue, wah sonok nya along dengar ank2 SS enjoy mkn ni. TQ mencuba & kasi feedback.


06-11-2008, sua_sue komen :

arini wat lg...memandangkan maple syrup xde...sy reke sos blaccurant jam...jam blaccurrant tu campur ngan air panas kasi dia cair ala2 manjer pas tu tuang atas pancake...wah...sodap yop.....


20-11-2008, AmaL komen :

aslkm, nk tanye ckit... ape fungsi krim tatar tu???


14-12-2008, pu3 komen :

kalau susu segar digantikan dgn susu cair boleh tak?


16-01-2009, haz_amon komen :

Emmm.....nampak sedap nie....kena try dulu....


17-06-2009, Twinseera komen :

dh wat resepi ok beh ta makan dgn honey. g giant cari maple syrup tp x tertera perkataan halal di situ. sbenarnya halal k syrup tu?


24-06-2009, cik.pepari komen :

adoi.. rase dah ade.. silap satu.. pep letak air.. so adunan tu lembik.. dah mcm rase kek lembab.. keciwenye.. =(


24-06-2009, mcjun komen :

time kasih sudi berkongsi resepi.kiter dah buat pakai resepi ni 2 kali,dr segi rupe,tekstur mmg menjadik.tp ader rase kelat2 sikit kalu mkn gitu je(tanpa jem @ sirap)..nape yerr?adakah terlebih krim tartar?


27-07-2009, KEMBANG RIA komen :

Saya dah ikut betul2 resepi ni tapi...masih tak jadi berongga macam dlm gambar tu. Gebu biasa2 je... Saya dah cuba 4/5 kali tau... Camna ye? Tolong.....


05-11-2009, Princess Iman komen :

nnt i nk try utk mu husband


07-11-2009, Princess Iman komen :

dah cuba..mmm..lazat hingga menjilatjari jemari...! tq


28-01-2010, ezralovescook komen :

wao...mmg nmpk sedap..dgn honey & maple syrup..mest cube nih!


23-07-2010, farahliyana komen :

nak try jugak lar...hehehehe nampak sedap n gebu!!! hehehe


07-11-2010, Hasniza Ismail komen :

salam semua.. nak tanya.. tepung tu 115g persamaan dengan berapa cawan ye? susu pun sama gak persamaan berapa cawan? kalau tak ada krim tartar tu boleh jadi tak pancake nie?teringin nak cuba.. tapi tak ada penimbang.. harap sape2 dapat bantu.. terima kasih.


26-12-2010, tulip_810321 komen :

huhuhu..sedey xjd wane cekelat cm dlm gbr. kena guna non stick pan ke br cantik??


03-02-2011, mysarah7275 komen :

Ini kira apam balik atau lempeng versi eropah lah yer.. pancake... kalau kat jepun jd dorayaki....adunan nya lebih kurang sama..... mesti nak buat gak...


22-02-2011, wanwee komen :

Salam. Saya dah buat semalam. memang sedap. For the last 20 years saya dok beli tepung pancake yang dalam kotak. Kos memang tinggi. Yang murah saperti Nona tu tak sedap.... Tapi yang ini memang serupa rasa macam yang dalam kotak. Thank you for the recipe !!!! Budi yang baik dikenang sampai mati..


17-03-2011, cikmar komen :

apa tujuan letak krim tartar tu ye..tq


17-03-2011, suzzlyn komen :

Salam nak tanya jugak : tepung tu 115g persamaan dengan berapa cawan ye? susu pun sama gak persamaan berapa cawan?


19-03-2011, ~ibufaheem~ komen :

dah buat 2 kali dah...sedap...myhubby mkn sampai licin...mkn ngan jem bluberry....dpt la pulangkan piring jiran sebelah...hehehe...


22-03-2011, rahmani80 komen :

NAK TANYA CKIT, KAT MANA BOLEH DPTKAN MAPLE SYRUP & PANCAKE SYRUP NI? SAYA CARI KAT CARREFOUR & GIANT XDE PUN... CARI DI KEDAI BAHAN2 CAKE..MEREKA BERI YG MCM COKLAT CAIR TU... PLEASE..URGENT!!


25-03-2011, LynnSham komen :

rahmani80, cari di Cold Storage, insya'Allah ada..


25-03-2011, LynnSham komen :

suzzlyn, saya dah cuba sukat guna cawan minum kopi tu.. 115g tepung = 1 cawan penuh.. 150ml susu = +- 3/4 cawan.. cubalah..


09-04-2011, filzah18 komen :

wah...mmg nampak menarik sgt pancake ni..nk cuba buat jg weekend ni...ada bli yg McD breakfast nye pancake wktu breakfast, tp x puas makan n mahal...


09-04-2011, adikyatt komen :

dh try wt petang td, alhamdulilah menjadi, sodap mkn ngan jem s'berry. mkn 2 keping dh kenyang sesuai utk org nk diet


08-05-2011, Amalhayati92 komen :

KAK ROS, YG KRIM TAR TAR TU KN,ADA X BENDA LAIN YG BOLE REPLACE? KALO X BUBOH BOLEH BERI KESAN KAT PANCAKE X?


09-05-2011, ummi_nia komen :

Nk try la.. anak dh xnk mkn mende lembik2. huhu..


18-05-2011, ameera96 komen :

sdp...thanks share resepi...sronok makn ngan fmili...sye trok peanut butter...sdp sgt


15-06-2011, eiza24 komen :

dh lama nak buat sendiri...akhirnye dengan resepi ni tercapai gak impian...hehe sedap sangat, hubby pun suka...tq


30-06-2011, chiisai_kodomo komen :

untuk gaulkan sebati 2, bleh klu sy pki pemutar kek 2?


05-07-2011, kayu manis komen :

tepungnya ade ketul2 bila di bancuh, apa sebabnya yer...tapi rasa ok...


22-09-2011, 012887 komen :

NAK TRY BUAT AR...untuk my baby..?yummy...?


06-10-2011, nurafiqahramlan komen :

resipi nie mudah di fahami, tp bagi yang tak de penyukat macam saya nie, cmner nak buat pancake 2..takut nanti bahan2 ada yang terkurang dan ada yang terlebih..


28-10-2011, nabilanabila komen :

nak tanya sikit, susu segar tu macam mana ye? boleh tak pakai dutch lady, yang full cream punya?


01-12-2011, zettyz komen :

thank,s along...hari ni bahagia sangat..dapat penuhi permintaan anak2..dah lama kak zetty cari resipi pan cake sesedap ni...tq soooo much along............


12-01-2012, khodijah98 komen :

buat dah... rasa pahit... TT.TT baru umur 14 masih mencuba... tapi minat masakan


09-06-2012, AlongRoz komen :

Maaf semua, Along dah lama tak jenguk MyR & tak menjawab soalan2 anda. Harini Along poskan satu lagi resepi pancake yg mudah - boleh jenguk ke blog Along & lebih mudah Along nak jwb soalan di sana http://homekreation-recipes.blogspot.com/2012/06/pancakes.html


09-06-2012, AlongRoz komen :

Khodijah98, kalau rasa pahit, sebab nya terlebih baking soda. Sukat menggunakan cawan & sudu metrik untuk sukatan yg tepat. Pastikan anda ayak supaya tidak berketul & sebati dgn adunan.


15-07-2012, nur.ilham.75 komen :

camner nak suh warna cam along buat? kena guna kuali khas ke? sy guna kuali biasa jer...tp ank mmg suka sgt2...


18-10-2012, Cahaya Haruman Kasturi komen :

kalau xbuh krim tartar apa jadi?


19-10-2012, Cahaya Haruman Kasturi komen :

oh ye, boleh x nk share recepi ni kat dalam blog?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd