Google+

oleh: conan Popia nestum

No picture

ringkas jer dan boleh buat sambil lepak-lepak


Created on : 04-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi conan




Bahan-bahan ( 200 biji )

  • 50 keping kulit popia
  • nestum (ikut citarasa)
  • gula

Cara-cara

  1. Potong kulit popia menjadi bentuk segiempat (3x3cm)
  2. Leraikan satu persatu (jadikan ia seolah kepingan2 keropok)
  3. Bland kan nestum bersama dgn gula
  4. Goreng kepingan popia yg dipotong tadi sehingga rangup
  5. Taburkan nestum yg telah di bland keatas popia yang sudah di goreng
  6. Lagi byk nestum lagik best rasa
  7. Hidangkan

Tag

snack popia









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (35)

04-10-2006, admin komen :

tq.. conan, sudi berkongsi resepi kat sini.. conan, i dah edit ur resepi ni... asingkan bahan-bahan dan cara-cara ditempat yg betul.. kalau conan masih tak faham cara nak masukkan entry kat website ni boleh rujuk faq. Lagi satu, tak payah nak create 2 entry utk resepi yg sama.. boleh detele kat tanda pangkah untuk mana2 resepi yg tak diperlukan... sekali lagi terima kasih kerana sudi berkongsi resepi di sini..


05-10-2006, sufi komen :

Resepi ni selalu buat masa raye. rasenye dah 5 thn tak miss. Sedap.... Tapi saya blend nestum and gule asing2. pastu saye taburkan nestum dulu, kalu tabur gule dulu nanti manis sgt...


26-01-2007, umi_e komen :

umie tak brapa faham ni... resepi ni kalau makan macam mana? kena bubuh dalam mangkok ke? Apakah tak akan berderai2? Nestum dan gula tu lekat ke kat atas kulit popia yang dah digoreng tu? Tabur nestum dan gula tu masa kulit popia tu masih panas atau tunggu sejuk dulu? hehehehe umie tanya sebab umie nak buat... suka sangat dgn nestum! Kat sini tak jumpa nestum :( kena import dari Msia tiap tahun untuk buat biskut nestum masa hari raya :D So masih ada sikit lagi lebihan nestum buat biskut raya hari tu... so kalau kena caranya umie nak cuba... conan atau sufi tolong ksi feed back ya.... TQ!


08-02-2007, Ayu61279 komen :

ayu pun tak phm la conan...klu ada gambar tak la pale ni dok t'byg2 rupa & bentuknya


22-02-2007, ikin scha komen :

nak tanye..kira makan kulit popia le ye??cume yg bg besh ada nestum ngan gula ke?x trabur ke klu mkn g2..x phm la,mcm besh tapi..x plain skit,plss =)


23-02-2007, umi_e komen :

ermmmm ayu.. ikin... tuan punya resipi lom sempat baca komen agaknya :( umie pun dok tunggu2 ni sebab nak habiskan nestum yang ada sikit lagi tu... errmmm sufi... kalau baca komen ni mungkin boleh tolong sebab komen sufi seolah2 sufi dah biasa buat... TQ :)


23-02-2007, pijah komen :

pijah rase la kn. mcm buat donut kot. goreng2 pastu kasi sejuk sket. lps tuh golekkan ats nestum+gula. bg cadangan jer. sbb sblm nih penah mkn, x penah buat sedirik. ;p utk ikin lak, yup ! mkn kulit popia ngan nestum jer la. da dia x state pun utk inti. hehe


23-02-2007, hzasabrina komen :

kak e, ayu..kita pernah tgk jiran wat popiah nie..mula2 dia gulung kulit popiah guna batang lidi..then gunting kecik2(mcm size siput)..goreng..golekkan terus ke atas nestum+gula tadi..nti melekat sndiri popiahnye..klu x silap la msm tu caranye..tryla


24-02-2007, umi_e komen :

haiza... kalau camtu.. kak taulah tapi tak gaul dgn nestum >>> sira dengan sambal so jadi pedas... akak masih tak dapat bayangkan lagi ni camna sebab nestum tu tak berderai ke nanti? kalau akak sira dengan sambal melekatlah kan...


24-02-2007, hzasabrina komen :

rasenye x berderai..tp klu akak cmpurka sekali horlick mayb melekat..akak try sikit dulu klu melekat, teruskan klu x melekat sira je ngn smbl pun sedap gak..:)


24-02-2007, hzasabrina komen :

klu kak e nk detail lg..kak e leh msuk >>babybatriesya.fotopages.com>> kak e cr resipi popiah gulung berhorlicks..yg kita pernah rase..tp x pernah wat..hehehe...sedap tau..lemak2 manis gitu..


24-02-2007, umi_e komen :

haiza... akak dah gi kat situ... tak jumpa cari pun resepinya hehehehe >>> akak ni kan slow bab2 camni :(


22-05-2007, ishikawa_ayumi komen :

kak umi, http://babybatriesyia.fotopages.com/ itu url die yg sbtulnye :)


31-03-2008, Nurfa komen :

kak umi, sya slalu buat popia nestum ni..selepas goreng popia biar kan minyak nye turun ckit lepas tu golek kn dgn nestum..kalu sejuk tak lekat so mesti panas2..dan tak bederai..


11-09-2008, ubi komen :

kalau digulung kulit popia tu lagi senang nak kn...ngap trus je...


27-09-2008, eja1980 komen :

kawan2 n kakak2 jangan risau nestum & gula x berderai... sbb dah di kisar nestum bersama gula hingga halus sy dah cuba tak berderai, kemudian popia tu jgn bg dia kering sgt... nanti gulung x ler berderai.. agak2 kering kulit tu sapu air sikit biar dia lembab.... kat page sy ada gamba kalu nak contoh... boleh ler bayangkan sikit2 tuk share same2..hik hik...


30-09-2008, zar komen :

apa kata kita try tambah lagi bahan tambah kacang tumbuk kasar...cubalahhh, sedap.....


13-11-2008, mizzsmiley komen :

hehehehe...nak cuber lah..kulit popia ada lagi tu...


23-04-2009, dib_adh komen :

i da bt..tp i xgn nestum,i gn corn flake..kt kisar halus..gula halus pas2 gaul ngn popia yg d goreng td 2..


30-11-2009, bisikansirr komen :

wat nie snag jer..selama nie penah wat dah,,sedap sgt..tak sangka resepi nie ada dlm nie..caranye mudah,,macam yang dinyatakan..yg penting ada gula,nestum,susu,dan kulit popia,mula2 kulit popia tu potong jer ikut suka..segi empat,,pas tu goreng,,pas tu ketepikan.bland gulu,susu tepung,nestum(semua dalam 1 cawan)pastu ambil popia yang dah di goreng digaul semua ngn bahan2 yang diblend..siap..sedap..tak cube tak tahu


22-12-2009, salina2020 komen :

Salam... sebenarnya kalau kat Sarawak popia sebegini banyak terdapat, ia seolah-olah menggantikan biskut batang buruk. selain daripada nestum holicks juga boleh digunakan... cubalah sedap. Kulit popia kalau kita kreatif, kita boleh pelbagaikan kegunaannya... :)


30-11-2010, ctyusrina komen :

memang best, sy pun suka dgn resepi ini,


17-01-2011, mama angel komen :

slalu buat ni, tp popia tu gulung2 kn lpas tu cmpur dgn gula hlus skit pun sdp jga..


18-01-2011, gege komen :

untuk rasa lebih ranggup jemur dulu kulit popia..


18-01-2011, norhaini6036 komen :

jual masa hari raya...


27-01-2011, warinie komen :

pernah buat ms raya hari 2..sdp..kwn2 pun sk


30-03-2011, chef cilik komen :

tp kn klw tmbh 1 bhn lg bleh kot...sbb sy mskkan 1 cwn su2 tpung ritu....dy tmbh sdp...sy bg resepi 2 kd sowg spupu ny n dy wt pstu jual kd frmasi dy...sdp sesgt...tmbh lmk r klu boh su2.....tp lmbt skit r nk ciap sbb dy kne greng sehelai demi shelai....hasilnye mmg puas ati...seddddaaaapppp


25-04-2011, mck ila komen :

salam..smala..cma sy tmbh susu tepung ckit..


26-04-2011, wan ayuna komen :

sedapnyer... bc komen u all byk info yg ayuna dpt... tq u all. nk try la...


12-07-2011, ashomemade komen :

x dpt nak byangkan lg, kalau x tgk rupanya....


17-08-2011, paan_ain komen :

salam,tahun lepas sy bli time raye die kate batang buruk....tahun nie saye buat sendiri la...senang membuat rupeyer...xsia2 join my resepi...saye member baru...dulu duduk ngan family nie br ikut hubby pindah sabah...2 nyer mencari memu ni my resepi...hehe


24-08-2011, mhila komen :

saya pn dah penah buat cuma sj2 nak semak kat sini. kata kawan saya namanya ogy dia letak kacang hijau yg disangai tanpa minyak dan blender halus. gaul semua bahan. bila kulit popia dah sejuk baru gaul. dia kata sedap tp saya belumcuba lg mcm tu.


17-11-2011, lynn basherahil komen :

Memang sedap popia ni..boleh buat bisnes time raye...tp sy buat gulung,y ptg2 jek x penah try lg... -- Via MebApp.com


17-11-2011, lynn basherahil komen :

Memang sedap popia ni..boleh buat bisnes time raye...tp sy buat gulung,y ptg2 jek x penah try lg... -- Via MebApp.com


22-11-2011, kak sue komen :

selalu buat..memang sedap..tapi tak sempat ambil gambar letak je habis!! letak je habis!! anak-anak suka sangat! terima kasih yang empunya resepi...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd