Google+

oleh: nieda_ny Kek kukus coklat

1

Masakan kek


Created on : 07-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nieda_ny




Bahan-bahan ( sebiji kek )

  • Milo 1 Cawan,
  • 2 biji Telur,
  • Gula 1 cawan,
  • Susu pekat 1 cawan,
  • Minyak 1 cawan (boleh guna minyak sayuran atau minyak masak jer)
  • Tepung gandum 2 cawan,
  • Soda bikarbonat 2 sudu teh,
  • Baking powder 2 sudu teh,
  • Garam ½ sudu teh,
  • Koko serbuk 1 cawan
  • Untuk topping, 1 cawan coklat masakan, 2 sudu besar susu pekat, sedikit colour rice

Cara-cara

  1. 1. Pukul telur sama gula hingga kembang.
  2. Masukkan minyak dan susu. Pukul sampai kembang
  3. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder, garam,milo,koko dan gaul sampai sebati
  4. Masukkan 1 cawan air masak panas dan gaul lagi.
  5. Kukus dengan api sederhana selama 1 jam atau lebih
  6. untuk topping.. masukkan coklat masakan dan susu. Cairkan menggunakan kaedah double boil. Apabila coklat cair bolehla siram kat atas kek tu.Then taburkan colour rice.
  7. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (2)

Choc_kukus
17-03-2008
aceli i guna resepi dr FP tp lbh kurang jer dgn resipi nih, cuma Milo tu i tukar pada 1 sudu besar Nescafe..mmg mabeles..
Laporan oleh: arma
Kek1
18-06-2011
dah cuba..memang best..gebu sgt..td buat lagi..sedappp sgt
Laporan oleh: Alisha Hasmah

Komen (26)

07-12-2007, ibubutet komen :

Koko serbuk 1 ?????


07-12-2007, nieda_ny komen :

serbuk koko 1 cawan..hehe


07-12-2007, mama_myvi komen :

nieda... kalo nieda klik satu persatu kat bahan tu mesti lagi senang nak baca.. cuba la..


07-12-2007, alyasuraya komen :

Askum... eh nieda serbuk koko tu 1 aper ye?


07-12-2007, nieda_ny komen :

Okey sorry semua,saya dah update bagi proper dan teratur..maaf ye.. semoga menjadi .. gud luck


07-12-2007, nieda_ny komen :

serbuk koko 1 cawan .. :)


08-12-2007, kimie komen :

looks nice yum [i am new here] make me one


08-12-2007, khai komen :

nak tanyalah kukus mcm masak pulut 2 ke.


08-12-2007, nieda_ny komen :

ya..kukus macam biasa.macam masak pulut tu.


09-12-2007, rozyhayati komen :

acuan kek hendaklah ditutup dengan aluminium foil apabila mengukus supaya wap tidak merosak permukaan kek.....saya dah selalu membuat kek ini dan kadang - kadang saya tukar milo kepada horlick..anak-anak pasti suka ,yang dewasa pun suka!


03-03-2008, nizie komen :

nk try laa resipi ni..tp baru nak belajar masak..so nk tanya soda bikarbonat tu apa ek?? lau guna kukus rice cooker tu blh jadi x?? TQ *saya budak baru belajar*


02-04-2008, syera komen :

em nk tnye,klu x gna koko x bley ke??maaf...bb sy bdk bru bljr..


07-06-2008, ibu annisa komen :

pukul telor ngan gulu dulu ke?? bkn pukul gula ngan minyak dulu??sy br wat kek kukus tp kureng mnjadi..yg atas kring tp bawah lembab..knape ek??sape2 leh tlg jwb


29-06-2009, iqnafada2009 komen :

kak nieda ,saya suka kalau buat kek ikut sukatan cawan .senang dan cepat .


17-03-2010, kuilah komen :

ibu annisa: nak buat kek atau biskut atau kueh yang ada telur dan gula mesti pukul dua bahan tu dulu sampai kembang.lagi lama pukul sampai tak menitik lagi gebuuuu kek tu


07-05-2010, mama batrisya komen :

sedap, tq for resepi


07-05-2010, mama batrisya komen :

sedap, tq for resepi


05-12-2010, milah7424 komen :

nak tanya topping dia tu keras x sbb sy ada buat gak sblm ni resepi lain la tp bila dah tuang toping tu atas kek dia tak keras tp cair la melilih je..napa ek


16-02-2011, mazni.mohdrawi@yahoo.com komen :

sedap nampat kek nih..nak try masak le


16-02-2011, mazni.mohdrawi@yahoo.com komen :

sedap nampat kek nih..nak try masak le


20-03-2011, o lala komen :

sy dah buat 2 kali ni mmg jd..huby dgn kwn pun suka....tq nieda sap kongsi resepi ni..


31-03-2011, budak perempuan komen :

1 resepi lain2 bahan xtau nak pilih yang mane..adush..


19-04-2011, momysofea komen :

mintak izin nk wat kek ni ek..


18-06-2011, Alisha Hasmah komen :

pilihla resipi yg ni..sukatan pun senang..saya 1st time bt utk bezday husband terus jadi...btl..xcaya cubala


11-07-2011, nurulakmaj komen :

sy guna susu cair, mnjadi jerk..sbb kat umah hubby xminum susu, so stock susu pekat manis mmg x..yg ade susu cair sbb slalu buat dadih..tq share respi


28-10-2011, surayamohdtahir komen :

sy ade buat resepi nie...sangat manis...boleh kurangkan gula kpd setgh cwn jeee...maaf ye kak tuan pye resepi.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd