Google+

oleh: butterflyoncake Diet Salad

01-12-07_0057

My original recipe! Makan masa winter kat Egypt unt elak gain terlalu byk weight! Masa persiapan 30 min. Boleh mkn waktu breakfast dgn roti, lunch, atau waktu dinner, as snack pun boleh!


Created on : 01-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi butterflyoncake




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 10 - 15 helai daun Kubis (dihiris)
  • 4 biji tomato(dipotong dadu)
  • 2 biji carrot(dipotong halus)
  • 2 sudu perahan limau nipis
  • 1/4 biji bawang besar(dipotong dadu)
  • Mayonis
  • 3 keping daging burger(dihancurkan)
  • 50 gram isi ayam(dipotong kecil2)
  • Garam
  • Minyak masak
  • 4 biji ubi kentang sederhana besar(dipotong dadu)

Cara-cara

  1. Goreng kentang tanpa guna byk sgt minyak sampai empuk, dan tabur sedikit garam dalam kuali semasa menggoreng.
  2. Gaulkan ayam dgn sedikit garam. Goreng sampai masak, jgn garing2.
  3. Goreng daging burger yang dah dihancurkan. Mase goreng tu, hancurkan lagi.
  4. Gaulkan semua sayur2 and bawang yang dah dipotong tu, jus tomato tu pun masukkan skali dalam salad tu. Masa gaul tu, masukkan jus limau. Lebih baik gaul gune tangan.
  5. Masukkan mayonis dalam 4-5 sudu besar. Gaulkan lagi gune tgn. Biarkan sekejap.
  6. Lepas 10 minit, masukkan semua bahan2 yang digoreng tadi, ubi kentang, daging burger, ngan ayam tu skali. Gaul gune senduk kalau bahan2 tu masih panas.
  7. Dah siap dah! Boleh makan ngan roti, atau mkn begitu aje! Sangat mengenyangkan~








Laporan Masakan Bergambar (1)

Dscn1019
20-05-2009
Thanks coz bagi resepi nie.. my hubby ckp best... n mengenyangkan..
Laporan oleh: tfsalihah

Komen (4)

13-11-2008, mizzsmiley komen :

leh lah cuber utk hubby saya yang tgh diet tu...tq butterflyoncake


23-04-2009, memmetlenggeng komen :

hhmmm... nampak best, tapi kalau nak diet buang berat badan, masih x brp sesuai sebab bnyk menggunakan minyak utk menggoreng, kecuali kalo minyak tu tuka minyak zaitun, kentang tu direbus dan makan dengan roti fiber sahaja, bukan roti putih, tapi sayur-sayur yg banyak dah ok dah...


19-03-2010, skinzguls komen :

nk try la..cam bez jek..rase sesuai tuk mkn mlm...lgpn byk sayur baek tuk kesihatan...cume kena kurangkan penggunaan myk jela...hmm...sedaaaaaaaapp...


05-01-2012, nazuha hafiz komen :

err...daging burger tu kan dilarang sama sekali masa diet? compressed food!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu