Google+

oleh: AlongRoz Kek Lapis Evergreen

Myresipi2

Resipi dari orang kpg suami. Hari tu buat hadiah hantaran pertunangan.


Created on : 30-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( 1 biji )

  • 10 biji telur
  • 10oz. Gula Halus
  • 16oz. Mentega
  • 1 cawan Susu tepung
  • 6 oz. Tepung Gandum
  • 1 sudu makan Ovalette
  • 1 tin Susu Pekat
  • 2 peket Santan serbuk
  • Pewarna hijau
  • Perisa Pandan atau pandan paste

Cara-cara

  1. Pukul mentega & gula sehingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil di pukul.
  2. Masukkan ovalette, susu pekat, tepung, susu tepung, santan serbuk & akhir sekali paste pandan (di masukkan sedikit2 sambil di pukul).
  3. Alaskan tin pembakar & di gris. Ambil 2 senduk & ratakan. Bakar dengan api atas atau grill sehingga keperangan. Keluarkan dari oven & tekan dengan penekan kek lapis supaya rata. Ulangi proses melapis & membakar sehingga habis.
  4. Penekan_kek_lapis
    Ini gambar penekan kek - ada bulat, ada square. Kalau acuan 4segi, then pakai yang square senang.

Laporan Masakan Bergambar (1)

Keklapisevergreen
29-12-2007
baru dpt upload gambar
Laporan oleh: dj_vjuice

Waduh, kacak kek tuk...lawan toke lah



Komen (50)

30-11-2007, Haniey02 komen :

along, hanie nak tanya..macam mana nak tukar sukatan dari oz. ke cawan @ gram


01-12-2007, AlongRoz komen :

Hanie, dekat penimbang selalu nya ada dua2 oz. & gram. Along check dkt buku resipi Y3K, 4oz tepung/gula lebih kurang 1 cwn. Along tak pnah lak convert2, ikut je resipi asal. 16oz butter tu sama lah dgn 2 buku. Also, Along convert utk Hanie guna hphone:283.5g gula, 453.6g mentega, 170.1g tepung. ok lah selamat mencuba.


01-12-2007, dj_vjuice komen :

alongroz, cantiknya kek lapis tok, idaman kalbu. kamek maok nanya, kedak ney kitak moleh ada lapis nok colour brown ya? berapa lamak & berapa temperature nya?


01-12-2007, AlongRoz komen :

dj, setiap lapis, bakar sampei brown warna nya macam lapis atas sekali dalam gambar ya. Kamek pun oven grill function, maximum temperature 270C. Lagi brown warna nya, lagi nyaman rasa nya- ada bau2 wangi kek....wuuuu


01-12-2007, dj_vjuice komen :

oh mena kah? timak kasih sbb sudi explain, bagus kitak oh sik lokek ilmu. Mun ada apa apa agi persoalan psl kek lapis kelak kamek nanyak kitak boleh nak? Btw, kwn mum kamek sll juak molah kek tok tapi nya makei tepung hong kong, kedak ney ya?


01-12-2007, dj_vjuice komen :

santan serbuk have to mix with water or not? what is penekan kek lapis? i dont have it, mun makey senduk key goreng nok flat ya boleh juak nak?


01-12-2007, AlongRoz komen :

dj, insyaallah, mun kamek tau boleh lah jawab. Sik boh campur air santan ya, masuk jak terus. Kelak kamek engkah siya gambar penekan kek.


01-12-2007, dj_vjuice komen :

okay thanks along. kitak diam di siney mun dekat Kl boleh kitan ngajar kamek orang tok semua


01-12-2007, kimin_03 komen :

Susu pekat tu tin kecik atau tin besar? Sepeket serbuk santan brape gram? Brape byk nak bubuh perisa pandan? 1 oz same dgn brape gram? Mintak maaf byk b'tanye... Tp kek nampak sedap, nak try wat... Thanks... =)


01-12-2007, AlongRoz komen :

dj, Along di Miri. Bagus juak site MyResipi tuk - sik dapat bertemu dapat kenal jadi lah. Siney kpg kitak?


01-12-2007, AlongRoz komen :

Kimin, Susu pekat tin yg biasa/kecik . Tak pernah check pulak brapa gm, Along main beli je - semua peket santan serbuk tu lebih kurang je. Conversion into gram Along dah jawab kat Hanie sebelum ni - cuba tengok kat atas.


01-12-2007, AlongRoz komen :

Admin, nape gambar penekan kek yg yg Along tambah tak keluar? Dlm "MyResipi" ada pulak.


01-12-2007, AlongRoz komen :

eh,eh lepas komen, terus je gambar keluar. Haaa, dj Along dah letak gambar nya atas permintaan kitak.


01-12-2007, syahmi komen :

susah2 ngat nk convert oz ke gm, rujuk aje kat <http://www.curezone.com/conversions.asp>


01-12-2007, AlongRoz komen :

Thank-you Shahmi for sharing.


02-12-2007, 3dara komen :

along, berapa saiz acuan kek lapis ni?Macamana rupa acuan tu?Kalau pakai oven butterfly tu, berapa lama nak bakar utk satu lapis?Kalau dah bakar satu lapisan tapi tak payah tekan, ok tak?


02-12-2007, AlongRoz komen :

Saiz tin 9 x 9 inchi. Tapi yg dlm gambar tu Along pakai acuan bentuk daun. Bakar tak yah pakai timing, bakar sampai atas dia betul2 brown macam lapis atas sekali dlm gambar tu. Kalau tak brown nanti tak nampak lah lapis2. Mesti tekan lepas bakar setiap lapis, kalau tak lapis dia tak cantik & sama rata, lubang2 nanti & ada tebal nipis nya. Kalau tak de penekan kek, cari je gelas yang flat bawah dia pun boleh.


02-12-2007, AlongRoz komen :

3dara, oven butterfly tu apa? Yang tenggek atas dapur tu ke? Kalau yg tu tak leh le, sebab kek ni bakar api atas je.


03-12-2007, dj_vjuice komen :

kamek dr Kuching knek tok keja di KL. kawan kamek tok gago madah maok molah hantaran kek lapis kedak nok dipolah kitak ya, nya nyuruh kamek indah molah. blh tlg beri advice kedak ney maok ngias nya? email kamek dj_vjuice@yahoo.co.uk


03-12-2007, yanz komen :

nampak sedap... dah lame cari resepi kek laips evergreen pas makan member sarawak bwk g hostel... thanks for the resepi....


03-12-2007, AlongRoz komen :

dj, kamek sik pandei ngias kek juak. That day kamek beli bunga & daun royal icing dari kedei kek & ngengkah mcm ya jak. Kamek minjam acuan bentuk daun dari kwn. Cuba kitak carik acuan pelik2 dkt Jln Cow Kit.


05-12-2007, edazman komen :

alongroz....nak tanya,kalu guna pati santan boleh ke?...nak kena bancuh ngan air ke, santan serbuk tu???


05-12-2007, ummunaielah komen :

Nampak gambar kek ni ada lapisan warna hijau dan satu lapisan warna lain. Bahagi adunan kepada 2 ke, satu warna adunan, satu lagi warna hijau ek?


05-12-2007, dj_vjuice komen :

meh dj tlg jwbkan bg pihak alongroz ye ummunaielah? sebenarnya satu warna je, yang garis warna coklat tu sebab permukaan atas kek tu dibakar sehinga bebetul brown barulah di letak satu lagi lapis.jadi lapis hijaunya tebal dan garis coklat tu sebenarnya permukaan yang brown lapisan yang sebelumnya...betul sik alongrosz?


05-12-2007, AlongRoz komen :

Thanks dj sbb tolong jawabkan, betul tu. Tapi kena ingat jgn sampai hangus. Lagi satu tips, bakar highest temperature so that atas lapisan tu brown tapi tak garing/keras & isi lapisan tetap lembut bila di potong.


05-12-2007, AlongRoz komen :

Utk Eda, santan serbuk tu jgn campur air dik...bantat nanti kek


06-12-2007, dj_vjuice komen :

along, mun kamek molah kek lapis, mala aja sik pandei budget berapa byk mok engkah adunan ya, mala ajak jadi tebal, kamek sik sangka ba kek ya kembang sampei kedak ya gilak, lalu sik kacak eh..


06-12-2007, AlongRoz komen :

dj, pakai lah senduk utk sukat. 2 senduk utk setiap lapis bagi tin 9 x 9 inch. Sbb tu lah kena tekan lepas bakar supaya yg mengembang tu turun semula. Kelak I gi KL lah beri kursus gn you...hehehe


06-12-2007, dj_vjuice komen :

oh...boleh, kitak jadi sifu kamek spjg stay kitak di KL kelak. oh ya padu gun kek lapis ya oh? key nekan kek ya sak nok kembang ya turun balit sepadat padatnya..kelak kamek cuba cari penekan ya.


07-12-2007, dj_vjuice komen :

lupa maok tanyak, susu tepung jenis apa?


07-12-2007, AlongRoz komen :

Apa2 brand susu tepung pun ok...Nestle, Fernleaf, Anlene....


13-12-2007, geeyahya komen :

askmmm..raya hj tok nak try juak molah kek tok kelak..mun balit KL kamek boleh mbak sikit


16-12-2007, dj_vjuice komen :

kamek ada try moleh kek tok 2 weeks ago, but kedak ney oh maok load pic nya?


18-12-2007, AlongRoz komen :

Val, klik "Tulis Lapuran" bwh pic ya. Then klik "browse" button utk locate gambar & klik "upload". ok kah kek kitak ya? Next week I ada molah kelas kek lapis at my house, too bad you jauh gilak. Kelak I engkah situk resipi ya.


20-12-2007, dj_vjuice komen :

Ya lah ya...too bad kamek jauh, kamek suka molah kek lapis tok, wpun dah sll molah, tapi sik pandei lejuk lejuk....maok juak molah agik..suka gilak!


29-12-2007, dj_vjuice komen :

bukan lawan tokey....masa ya kamek datang 'angin pus pus mok molah pattern' kek lapis pelik pelik


07-03-2008, rosnani komen :

adoi...khatam satu buku bahase serawak kat sini....letih kejap..huhuhuu Along, kek lapis ni kalau pakai gelas yg bawah dia rata utk tekan. kek tu nanti tak lekat pada gelas ke? sbb saya tak de penekan kek. permukaan kek tu nanti tak rosak ke?


07-03-2008, rosnani komen :

seeloknye pakai oven panas atas bawah lar erk along???


08-03-2008, AlongRoz komen :

rosnani, tak lekat bila di tekan kalau dah bakar sampai brown. Along guna oven api atas sahaja (grill function). Kalau pakai both atas bawah, hangus nanti lapisan bawah dia apabila lapisan dah banyak.


17-03-2008, maryam81 komen :

aku penah buat kek ni.. jap aku download photonya


24-03-2008, rosnani komen :

Tengkiu along.tak lokek ilmu....nanti dah torai saya akan paste kan gambar dia kat sini.


14-08-2008, Suci komen :

Slm prknln.Raya taun ni saya nak try buat kek tp saya tak pernah buat kek.Ada tip tak sblm mbuat?


14-08-2008, Suci komen :

Tringin sangat nak mbuat kek,tp tkt x mjd pulak.Sayani tak pndi ckp swk,wlupun ibu org swk.Hehe


28-08-2008, ctmurano komen :

Terima kasih Along...kek ni memang sedap...saya buat kek ini 2 kali, yg pertama kali terlebih susu n bttercup tp buat yg ke 2 memang jadi cantik n sedap. nanti saya cuba dwnloadkan.. tak sabar nak tunjuk.


13-09-2008, ctmurano komen :

saya dah cuba buat memang sedap. kek ni guna tepung gandum je ke....x guna tepung kek?


26-09-2008, kuching komen :

nape kalo saya bakar selalu tengah kek dah hangit/hitam tapi di tepi tepi kek masih lum masak


08-10-2008, sihzmah komen :

kuching, guna suhu paing kuat. sebelum bakar panaskan oven dulu biar suhu kepanasannya rata dalam oven.. sik dak ya kah long?


08-10-2008, sihzmah komen :

along... kamek pun org miri. ktak miri d siney? mok juak berguru kek lapis eh... ada resepi teraru sik?


12-10-2008, ummulhawa komen :

salam perkenln along, saya tringin sgt nak buat kek ni, tapi x ada alat penekn kek tu. Dimana nak cari ye? Ada jual kat kedai bhn2 buat kuih tak? Thanks 4 the recipe.


13-10-2008, akmar karim komen :

along;saya bab2 bakar kek lapis nie ada confuse...kalau bakar suhu paling tinggi sampai lapisan atas dia x hangus ke???kadang2 tengok resipi dlm 100~150 je,certain resipi 200~250....kek saya jadi tp macam kuching punya case,tepi cepat pulak masak.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd