Google+

oleh: fidadaud Asam Pedas Ayam

Asam_pedas_ayam

Menu yg tak asing lagi di Johor


Created on : 28-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fidadaud




Bahan-bahan ( 1 ekor ayam )

  • 1 ekor ayam (dipotong 8@10@12)
  • 35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan)
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit
  • 1 inci halia
  • Sebesar saiz ibu jari belacan
  • 1 batang serai (dititik)
  • 50gm daun kesum
  • Sekuntum bunga kantan (dibelah 5)
  • Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
  • 3 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Kisar cili kering + bawang merah + bawang putih + kunyit + halia + belacan
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing
  3. Masukkan ayam + bunga kantan + daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut
  4. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati
  5. Masukkan pula garam. Gaul sebati
  6. Tambahkan air
  7. Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. (*Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan)
  8. **Asam pedas ayam biasanya agak berminyak disebabkan minyak yang turun dari ayam tersebut. Oleh itu, pada yang tidak gemar, boleh buangkan minyak tersebut terlebih dahulu sebelum menghidangnya
  9. ***Pada sesiapa yang suka dan tahan pedas, bolehlah tambahkan sedikit lada hitam

Tag

ayam









Laporan Masakan Bergambar (8)

Photo-0262
23-07-2008
sbb kita org johor, kita mmg suka masakan nih! hehe....
Laporan oleh: hana6877

alahai.. rajinnya hana ni. tq sbb sudi cuba ye hana!

Picture_090
14-11-2008
mmg selalu buat sbb mmg mengancam asam pedas ni tq fida
Laporan oleh: eugeniadarwis

tahniah k.G! mmg nampak mengancam asam pedas k.G!

Asam_pedas_ayam_fidadaud
16-12-2008
ni mmng lauk harian kluarge...cume tk perna bubuh bunga kantan tapi lada hitam mesti nk bubuh...yg lain bhn2 semua same..lauk ni mmng ade kickk...tq kpd fida... drpd kak fida...heheee...
Laporan oleh: kak fida

sama2 drpd fida kepada kak fida.. tih tih..

Asam_pedas
04-09-2009
thankz for resepi....sdap..
Laporan oleh: alynn malynna

u're welcome!!

Dsc09710
10-04-2012
lauk kegemaran keluarga,kite org melaka mmg tak miss punya ha2...marveless...tq fida
Laporan oleh: k.zila66

asam pedas air tgn org melaka mmg ummph la k.zila kan? he..

20120703_150045
05-07-2012
mmg best asam pdas ni...husband n mertua pon puji..tq sis..
Laporan oleh: seriayue

bab mertua puji yg best tu. hehe.. congrats!

120916_asam_pedas_ayam
16-09-2012
first time masak asam pedas. wat utk dinner td. jd, sedapppppp sgt. sng je rupanya nk buat. nxt time nak msk lg tmbh bunga kantan. thx for the marvellous recipe :)
Laporan oleh: moonbug

*wink wink*

2014-06-18_20
28-08-2014
buat selalu pun x jemu. tq rcp ni fida. sedap :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (21)

28-11-2007, martopo84 komen :

asam pedas johor ni mmg sedap,saya selalu makan...kesukaan saya ni...


28-11-2007, adiezx komen :

pedas sangat ke? teringin nak wat tapi kalo pedas xley l makn.. huhu


29-11-2007, s_shamen komen :

encik suami ku ituu..kalau ikan masak asam pedas..mmg tak usik langsung!! tgk pun tak nak..nanti nak cuba ayam plak..kalau dia makan..maksudnyerr bukan salah asam pedas lerr..salah ikan heheheh


29-11-2007, fidadaud komen :

adiexz.. x pedas sangat. i rasa org yang tak tahan pedas masih boleh makan lagi. shamen.. k.fida, mari kita lihat, salah ikan ke salah asam pedas. hihihi..


01-12-2007, nina_addin komen :

resipi ni mmg sodap.. i letak kentang potong cam masak kari.. lagi sedap....


19-09-2008, sheilasheh komen :

my faveret!!!!nak cube la...hehe


15-11-2008, cahayer komen :

orang johor mmg suke masak ni, tapi saya suke extra black pepper dan letak lobak asin sket, daun kesum dgn bunga kantan pun saya makan, petua utk wangikan badan terutama kat armpit...


23-11-2008, nami komen :

Pernah makannya di rumah temen, enak sekali ...sp tekenang2 , mau buat agak susah coz ga ada daun kesum, bisa diganti daun apa yaa ...???.


23-11-2008, fidadaud komen :

nami, nami tggl dimana? kalau di m'sia, daun kesum ada dijual dimana-mana pasar. kalau tak ada, boleh juga. tak ada beza pada rasa cuma aromanya sahaja kurang menarik.


04-07-2009, firdaus1488 komen :

alaa..sya nk cba msak ni..tp bhan2 xckup la..studen oversea,smua kna msak sndiri..mne nk cri daun kesum, bunga kantan smua..huhu..


11-09-2009, Syamil Nur Sofiah komen :

salam..asam pedas ni mmg kegemaran saya..suka sgt ngn asam pedas melaka..bezanya ltak daun limau purut...:)


13-02-2010, sweet_nisa komen :

mmg sdp sgt2..... Masa cuba 1st time, biase2 je....terlebih asam... Tp bila cuba lagi dan lagi, mmg sdp sgt2....tk ada belacan lain sungguh rasa die...jd,mesti kena bubuh belacan dggn black pepper..


01-12-2010, arenice92 komen :

sy nak try la rspi ni lau mnjd...sy slu mkn asm pds ikn..aym tak pnh ag..hurmm lets try..:)thanks bg rspi ni..


20-12-2010, topequehasidin komen :

time kasih atas resepi ni.....housemate sye semua mkn dgn lahapnya mlm td oleh sebab asam pedas power ini....cume bunge kantan ngn daun kesum xtau nak crk kt mne kt mesir ni...haha...mggu dpn nk try resepi laen pulak...~


21-04-2011, wiya_nur komen :

cik fidadaud..mcm mne nk jadikan warna kuahnye tu nmpak menarik oren2 kuning cmtu????knp ade org lain buat warnanye keruh??ape silapnye??


08-05-2011, Zakiah zapuan komen :

Saya x pernh msk @ mkn asam pedas ayam. Tp memg suka asam pedas.Tengok pun dah terliur. Bleh cuba nanti.


14-09-2011, roszita_kaur komen :

thanx kepada yg memberi resipi..sgt sedap...suami x komen ape2..tp tgk beliau mkn smpi 4 ketul ayam, dh thu ape makne nye..hehe...nk masukkn pic tp xblh la...knp agaknye ye


21-10-2011, lyasyamielyia komen :

wah x sabar nk mencube nih... msti sdap kan... thanks k.fida...


07-07-2012, eima_jeff komen :

serai masuk masa bila kak??lupe taip ke ^_^


07-07-2012, eima_jeff komen :

sorry ...xprasan serai di tumis skali.... ^_^


17-12-2012, ilani_82 komen :

sy dh try..sgt sedap..husband suka sgt..tq fidadaud..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd