Google+

oleh: sofinar Apam Tapai

Dsc01039

Apam ni makan petang-petang best la


Created on : 28-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( dlm 30 bj, bgantung pada mangkuk yang digunakan )

  • 1 mangkuk nasi
  • 1/4 biji ragi, tengok la kalau mangkuk kecik kurangkan ragi bgitulah sebaliknya. agak-agak padan dgn nasi la
  • 2 mangkuk tpg beras
  • 1 mangkuk gula
  • 2 mangkuk air
  • 2 sudu teh eno

Cara-cara

  1. Tumbuk ragi hgg hancur, dan ayakkan ke atas nasi sejuk dengan rata. peram tapai nasi ni 2mlm atau 48 jam. Kalau tapai dah berair tak payah 2 mlmpun tak apa.
  2. Campurkan gula dengan tapai dan kacau hingga gula hancur, masukkan sedikit air.
  3. Masukkan tepung beras dan lebihan air tadi kacau hingga sebati
  4. Peram bahan ini selama 5-6 jam
  5. Lastly panaskan pengukus, masukkan eno dan kacau hingga sebati lagi, bila pengukus dah mendidih boleh la di kukus selama 15 minit.

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (8)

Img0216a
30-11-2007
bes bes....dpt la dlm skali kukus...
Laporan oleh: najah_82

come2 nya pam dia, tima kasih sebab cuba

Apam_tapai_3
02-12-2007
nyum.. sedap dan tersangat lembut... mcm spring! thanx sofinar!
Laporan oleh: fidadaud

tima kasih sb sudi cuba

Dscf8016_copyrz
02-01-2008
lembut..tq. tp jo punya bahagian bawah lembap skit..kenapa yer?
Laporan oleh: joayee

tima kasih cuba, lembab bhg bwh? kenapa ye? ada kwn2 bolef tlg tak? saya tak tau la

Kuih-muih_041
21-04-2008
aritu buat....sedap sesangat..
Laporan oleh: intan_zabidin

terbelah cantik u punya apam, tahniah

Image001
20-06-2008
thanks sofinar untuk resepi ni..memang sedap dan memenuhi citarasa..tak sangka boleh jadi...naik gebu..makan esok nyer pun masih lembut lagi...
Laporan oleh: quinnie

cantinya warna pink,...

Img_0220
25-10-2008
dah menjadi gebu dan sedap
Laporan oleh: cikgunita

tahniah, nampak gebu dan merekah amat menarik

Apam_tapai
25-03-2009
sedap & gebu :)
Laporan oleh: vjeanne

apam ni memeng tak mengecewakan tahniah!

Dsc04937
19-01-2011
ni 1st time nor buat apam guna tapai..tp tpai nasi..pulut xde so guna nasi..skali menjadikk ,syukur..sedap sangat..time kasih ye
Laporan oleh: chenorm

memang pakai nasi nor... cuba, tq cuba



Komen (33)

28-11-2007, najah_82 komen :

penah gak buat pakai tapai nasi ni..sedap..wangi je bau die...lain rs dr gune yis...tp kan....takde sukatan gram ke? mangkuk tu besar mane ek? bape ml punye?


28-11-2007, najah_82 komen :

penah gak buat pakai tapai nasi ni..sedap..wangi je bau die...lain rs dr gune yis...tp kan....takde sukatan gram ke? mangkuk tu besar mane ek? bape ml punye?


28-11-2007, mama_myvi komen :

Mak saya pun selalu buat ni.. jual.. hehehehe.. sedap.


28-11-2007, skyblue komen :

sofinar, tu guna ragi tapai kan? nak confirm... dulu macik i selalu buat masa ada upacara peringatan utk datuk i. suka yg dia buat... halus n tak rasa ragi. rugi... tak dpt resepi dari dia... dia dah gi jumpa datuk i :p nak try resepi ni


28-11-2007, skyblue komen :

minta maaf... lepas hantar komen baru dpt baca cara2 n ada tulis tapai kat situ. Sy tak pernah beli ragi tapai... saiz dia sama tak utk semua brand? klu tak sama, 1/4 biji agak2 berapa sudu atau gram? thanksssss


29-11-2007, sofinar komen :

ikut la najah, kalau mangkuk besar byk la hasilnya tak pernah pula pakai gram


29-11-2007, sofinar komen :

sama aje saiz dia, dia bulat-bulat lebih kurang 4cm diametre, warna putih beli kat pasar malam selalu tempat org jual benda2 kering


29-11-2007, s_shamen komen :

sky, kat sini ada jual ragi tapai ke sky?? kalau ada, i pun nak try buat lerr..mmg sedap apam ni..mak selalu buat..(tetiba rindu kat mak pulakkkk) :(


29-11-2007, skyblue komen :

shamen... kat kedai oriental tu ada, hari tu i nampak. tapi eno packet kecil belum pernah jumpa... cuma ada botol besar kat chemist.


29-11-2007, ummiadila komen :

tapai tu tak payah blend yek?


29-11-2007, Mat Gebu komen :

Mat pun pernah buat apam ni...popular kat belah2 utara terutama Perlis...dah leer sedap, lembut dan gebu, tahan pulak tu, tak mudah basi....


09-01-2008, Mummy7857 komen :

Sofinar, i dh 3 kali buat, mmg lembut, dan gebu. Anak2 suka makan, tp kenapa tak pecah jadi bunga yer? Bg lah petua sikit


04-03-2008, Mummy7857 komen :

Sofinar, bagi la petua supaya apam tu pecah dipermukaan atas tu. Mummy dh banyak kali buat, tp tak merkah pun...


04-03-2008, sofinar komen :

mummy mungkin lebihkan sikit eno, insya allah merekah


15-03-2008, sofinar komen :

joayee i baru tanya mak i kenapa lembab bahgian bwh, dia kata ada ragi macam tu better air dikurangkan jd 1 1/2 mangkuk, biasanya ok


21-06-2008, sofinar komen :

quinnie rajin la..... tahniah menjadi


02-07-2008, quinnie komen :

hmmm tq..sofi..tak la rajin sangat..tapi sebab memang dah lama mencarik resepi ni...alhamdulillah..sekali buat dah menjadi..baru2 ni pun dah buat lagi satu...tak puas makan hari tu...lagi pun resepi dari sofi ni semuanya best2..tak rugi mencuba...tq


22-08-2008, nurulayman komen :

adunan apam masa nak peram kena tutup adunan tu rapat-rapat ke atau tak payah lagi satu masa nak kukus acuan kena sapu minyak ke atau tak perlu untuk elakkan apam dari melekat.sofinar atau sapa-sapa tlg jawab ye.


04-12-2008, kakyat komen :

sapukan sket acuan ngan minyak masak. Dah lama tak buat apam ni nasi selalu sold out!


01-06-2009, ida60 komen :

salam sofinar: Mangkuk tu guna mangkuk yang sama ke untuk semua bahan2 yg lain. tq.


07-07-2009, eincute komen :

ragi tu nak dapat kat mana? puas cari. kat kedai kek pun tak da. guna ragi instant boleh ker?


13-07-2009, zaisweet komen :

Biasanya ragi terdapat dikedai runcit atau kedai runcit mamak pasti ada.


11-12-2010, mieza76 komen :

bole tau besar mana mangkuk yg di guna kan?atau ikut suka besar mana pun..


07-03-2011, fetty komen :

salam, dah try buat. Saya isi adunan penuh dalam acuan n api besar, habis melimpah semasa kukus n basah kat bawah. Nak tanya, api tu kena sederhana besar ke n adunan isi 3/4 acuan? Rasa sedap.....


14-03-2011, mayazahra komen :

dah buat apam ni sabtu lepas. menjadi. saya guna sukatan cawan. tapi apam ni manis sangat le. guna 1 bungkus eno. tak merekah.


25-03-2011, sue moscow komen :

kla x da eno cmna?boleh ganti yg lain atau x yah letak.......


04-04-2011, albadlitasha komen :

saya nk cuba la


05-09-2011, nurhazim komen :

boleh lah cuba ,anak saya suka makan


27-10-2011, misnah bt nanning komen :

aiyya . muk cba2x lukh bwat ! past tuu, lau sdap, suwu ank2x piey jual ! ahakx . untung oww .. 100 rnggit shari ! huhuhuhu


27-10-2011, misnah bt nanning komen :

klau sdp aku buat jual


27-10-2011, misnah bt nanning komen :

klau sdp aku buat jual


11-11-2011, reizaal komen :

tengok keadaan adunan peraman, peram cepat 3 jam apam merekah tapi keras, tak gebu..peram lama sangat air lebih.. peram tapai atau adunan apam tak perlu tutup rapat, tutup jgn masuk habuk, semut, cicak, lipas.. letak atas meja atau kabinet, kalo dalam peti ais teramat lambat nak jadi tapai.


29-03-2012, nicky azrinah komen :

mau tanya nasi tu x payah nak kisar halus ker....? biar kan saja mcm tu...?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd