Google+

oleh: k.cik Mee Udang

Dscf0776

resipi diadun dari beberapa resipi mee udang dari internet


Created on : 27-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi k.cik




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 2 paket mee kuning - di celur
  • 1/2 kilo udang - asingkan kulit & kepala
  • 1/2 ekor ayam
  • Bahan2 Utk Dikisar
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 8 - 10 tangkai cili kering

Cara-cara

  1. Rebus ayam dengan 10 cawan air selama 30min. Angkat biarkan sejuk dan asingkan isi ayam. Tulang ayam simpan dulu.
  2. Kulit & kepala udang digoreng hingga kekuningan/caramelised. Masukkan dalam air rebusan ayam & rebus utk 15 min atau lebih.
  3. Keluarkan kulit & kepala udang dari air rebusan dan masukkan tulang ayam dan teruskan merebus. Kulit & kepada udang dikisar dengan 1 -2 cawan air dan masukkan dalam air rebusan.
  4. Guna minyak yg goreng kulit udang tadi untuk menumis bahan2 yang dikisar. Tumis hingga keluar minyak dan ada bau sikit kemudian tuangkan dalam air rebusan.
  5. Masukkan udang yg dah tak berkulit. Imbang rasa kuah dengan garam & gula/perasa. Jika nak sedikit pekat boleh tambah 2 sudu besar tepung jagung. Tambah air jika perlu.
  6. Hidangkan dengan sawi/kangkung, taugeh yg dicelur, tauhu goreng, telor rebus, daun sup & daun bawang, cili potong & bawang goreng.

Tag

mee








Laporan Masakan Bergambar (6)

Mee_udang
02-03-2009
mee udang satu...SIAP!!!!lunch semalam...sedap sgt...thanx kak chik for da recepi...
Laporan oleh: zai_fadilah

zai...resepi ni boleh dipermudahkan lagi

Resepi_mee_udang
13-08-2009
jeng jeng jeng . .
Laporan oleh: eenat

tks eenat krn mencuba...mee apa2 pun ada cukup rencah pasti best

Mee_udang1
18-01-2010
sedap hirup kuahnya...tapi kali ni x letak ayam lak..guna yg sempat n mengikut stok yg ada jek..mekasih k.cik.. :)
Laporan oleh: HaSue
Pc081152
14-12-2010
tq bg resipi.sdp..tp sy punye cair sikit x mskkn tpg jgung
Laporan oleh: dayang82
Photo2081
16-02-2011
salam k.chik..kita buat lg mee udang..memang sedap n jadi favorite family..kali ni kasi close-up skit gmbr.. :O)
Laporan oleh: zai_fadilah
Dsc01610
31-08-2012
salam k.cik,buat nie dh lama tk ingt ari apa..mmg bestlh..cuma tk ltk ayam coz tk ada..apapon nnti nk cuba lgi ltk ayam, pasti laaaagii..kaw2..he2..tq2..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (20)

28-11-2007, ehya komen :

petang tadi saya sudah mencuba resipi k.cik. kawan kata sedap... terima kasih kerana sudi memberi resipi ini


02-03-2008, KAMILIA BATRISYA komen :

SEDAP RESIPI NIE,SAYA TELAH MENCUBA....TERIMA KASIH


04-01-2009, aku zam komen :

10 org makan! nak buat kenduri ke k.cik


17-06-2009, Twinseera komen :

memang berbaloi. cuba semalam n hubby kata best. hubby n anak-anak sampai 2x tambah.


17-06-2009, dina67 komen :

kene try nih, lame da xmakan mee udang penang..


27-08-2009, nwahaa komen :

buke posa ni nak try mee udang. tapi udang kering dan petis takde dlam stok. Boleh buat ker?


08-09-2009, ina adi komen :

alhamdulillah,smlm saya da try wat mee ni kt umh,mmg sdp,tq.


22-10-2009, azieda komen :

emmm mmg sedap...buat mkn2 utk jiran masa raya td...berbaloi...nnt blh buat lg...tq :-)


18-01-2010, azurazakaria komen :

baru cari resepi malam nie. esok2 nak try la. tapi...isi ayam tu nak buat pe. sbb kat cara2 tu tulis...rebus semula tulang ayam kan...


23-01-2010, zai_mh komen :

hari tu try resepi mushroom sup dari sini..tak rugi..habis anak2 sume makan..sedap dan berkhasiat.. ni nak try mee udang plak..mesti best ni..


22-02-2010, syaeju komen :

nk try..xsabarnye :)


16-10-2010, nurulmaulod komen :

alhamdulillah...thnks k.cik...mmg sedap...dh lah 1st time nk buat hubby & kwn2 x abis2 memuji...mee udang k.cik kelasss...tp ader tmbh udang popai time kisar bhn2....sikit jek...terangkat!!!! saya yg x tahu msk pun blh buat...kelasss


17-02-2011, suhaila ella komen :

Ini baru first time sy bt mee udang.. menjadi dan rasanya sedap.. ank2 sy semuanya suka dan dia orang suruh sy buat lagi...lain kali boleh buat lagi. trm ksh k.chik


05-03-2011, khairulnisak komen :

mee udang ni sama je resepi mcm mee bandung johor.emm..kalu suke kuah pekat blh tambah biskut tawar yg diblend.mesti terangkat la...nk cube jgk la resepi k.cik ni..tq k.cik


07-03-2011, memey cyg komen :

salam k.cik..x perlu guna santan ke lau wat mee udg nie???


15-04-2011, puan baru komen :

salam....klu xbuh aym air rebusan aym tu ganti ngn air rebusan udang ker?....


02-09-2011, nizafff75 komen :

best btul mi udang k.cik...ummmph...terangkat


08-09-2011, suhanakhan komen :

cari recipi mee udang...jumpa yg ni,,nak cuba buat coz mmg tak pandai masak mee udang lagi..hehe..tq k.cik


15-09-2011, adeehaw70 komen :

Memang sedap mee udang ni..tapi sya tambahkn meat ball,daging,beberapa bji telo dan sayur sawi.tq k.cik


26-12-2011, umi iman komen :

saya dah try..memang sedap..timakasih byk2 pada tuanpunya resepi..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu