Google+

oleh: mama_myvi Bahulu Rose

Pb251458

Resepi Mak.. Bahulu Rose (bukan nama sebenar)


Created on : 27-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mama_myvi




Bahan-bahan ( Saiz 20cm )

  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cwn gula pasir (boleh kurangkan jika suka)
  • 1 sdt esen rose
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • Sedikit pewarna merah

Cara-cara

  1. Pukul telur bersama gula hingga kembang
  2. Masukkan esen rose
  3. Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
  4. Asingkan sesenduk daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna. Kacau rata.
  5. Sapu acuan dengan minyak masak. Masukkan sedikit adunan asal, kemudian letakkan adunan berwarna dan adunan asal semula. (3 lapisan)
  6. Masak pada suhu 180darjah selama (+-)1jam.

Tag

kek bahulu









Laporan Masakan Bergambar (22)

06-01-08_1744
06-01-2008
hehehe dah jadi dah..sedap...cume terhanggus ckit jer
Laporan oleh: waheeda

Thanks waheeda... part hangus yang sedap rasanya tu.. hehehehe

Kek_baulu_rose
20-01-2008
K....ini dia pic kek baulu rose yg telah siap utk di ngap....thks ye.
Laporan oleh: Mama chombi

Thanks Mama_chombi... mmg simple n sedap...

Dscn8146
01-03-2008
Simple, sedap & best... Saye buat colourful sket... Ehehe... Makaseh mama_myvi... =)
Laporan oleh: kimin_03

Thanks kimin... kalau hidang kat anak2 mesti cepat jer habis ni... :)

Baulu_rose_myr
02-03-2008
ikin, bahulu rose bertukar jd bahulu coklat.. knor guna serbuk coklat dan sedikit coklat emulco.. best!!
Laporan oleh: nor_67

thanks kak nor... nampak cantik tu.. gerenti sedap :)

Bahulu_rose2
02-06-2008
Senang & simple... Buat jam 10pagi, bawak gi ofis jam 1ptg..jam 5 ptg dah abis
Laporan oleh: nanne irezyanne

thanks nanne... simple kan... :)

Snv30519
16-11-2008
first time buat bahulu... senang, tapi tak tahu jadik ker tidak. Rasa dah ok kot..
Laporan oleh: aludra

thanks aludra... jadik ler tu.. :)

Bahulu_rose
14-12-2008
Senang dan sedap....nak buat lagi lain kali ...anak2 pun suka makan ...TQ!!
Laporan oleh: Mama Adam

hehe, anak2 saya pun suka.. thanks

Dsc00591
24-12-2008
ini hasil yg dikukus. resipi ni lbh mirip dgn resipi arwah ma. cuma akanjadibahulu kalau dibakar n akan jadi apam dewa/ambon kalau dikukus. thanks ek mama myvi!
Laporan oleh: akma_4th

oh.. ini ke resepi apam dewa. selama ni dok cari.. thanks

Bahulu_gulung
19-01-2009
Guna resipi yg sama tapi buat bahulu gulung.. sedap! tq mama_Myvi..
Laporan oleh: as75

good idea.. sama2

Dsc00260
14-11-2009
Lama tk buat..hari ini buat lagi. Nasib baik masih tk lupa utk kurangkan gula.... sedapppp
Laporan oleh: Mama chombi

thanks ya...

Pb140497
15-11-2009
Tadaaaaa....TQ kongsi resipi..sedap & lembut tapi kena kurangkan gula sikit baru ada emmm....
Laporan oleh: zida_idah

kurangkan manis dalam makanan.. lebihkan manis dalam senyuman. chewahh ;-)

P1050483
16-11-2009
Bahulu rose tp saya letak pandan paste..sbb takder esen rose..senang n sedap...thaks yer mama sudi share resepi yg mudah nih.
Laporan oleh: enas_eryna

ok... jadilah bahulu pandan kan.. sama2

Bolu3
09-05-2010
dah jd bahulu cermai! tima kasih yer!
Laporan oleh: hana6877

sama-sama.. cute la bahulu hana...

Dsc07301
23-11-2010
menjadi tapi manis siket hehe thanks
Laporan oleh: teen

welcome.. :)

Dscn0553
29-11-2010
1st time buat :senang,cepat n sedap ..buat utk minum ptg,cicah kopi o pun sodap.. i like,tq share resepi ni.
Laporan oleh: anasham12

welcome... yup sedap cicah ngan air.. :)

Sam_2307
27-01-2011
dah jadi bahulu rose saya, terima kasih mama myvi. family ckp sedap, kejap je habis cuma saya rasa kering sikitlah... susah sikit nak potong...
Laporan oleh: hafaza

sama2.. aah mmg style kering bahulu ni.. :)

Dsc03743
01-02-2011
mekasek mama myvy senang le buat, kejapje, anak2 pun suke. buat kalerpul anak2 cik azam yg 9 orang tu cukut suke.=)
Laporan oleh: acik azam

tq :)

P2050229
18-02-2011
resepi bahulu rose ni memang selalu saya buat, tapi guna acuan kecik2 sebab xmau mak ayah rasa pelik, nama baulu tapi bentuk macam kek... he he he... latest saya buat hujung tahun lepas masukkan coklat urai sikit...
Laporan oleh: CheqSueCommot

kreatif ya.. :)

P8226721
12-10-2011
jadi, cam tak pecaya jer.. hehe :-p cukup rasa and gebus.. sy kurgkn sukatan gula [1cup+1sudu besar], tpg [1cup tpg gandum+3/4cup tpg naik sendiri] marvellous
Laporan oleh: AMir MUs
Img_1521
16-11-2011

Laporan oleh: noormala75
Img_1385
08-12-2011
Yeahaaa ...nie dia rupenye.. tq empunya resipi..nak buat lagi dan lagi..
Laporan oleh: Yan Ali
Dsc00807
16-12-2011
minum petang tadi cicah ngan kopi o time ujan lebat nie, jemput minum..... tq mama_myvi 4 the recipi
Laporan oleh: nananina

Komen (46)

28-11-2007, edazman komen :

ikin.....mana resepinya? ada saiz baulu je?


28-11-2007, edazman komen :

aaahhhh......dah keluar pun bhn2nya.....sorry ikin tadi tak keluar lak...bila buat aduan,tiba2 dia keluar...eeehhhh


28-11-2007, masz_73 komen :

amboi... dlm diam² kuar resipi bahulu rose lagi ek? very simple larr ikin.. ini nak kena cuba ni.. tunggu eh.... :P


28-11-2007, herdawaty_abuothman komen :

Mama, resipi ni takde guna serbuk penaik ke?


28-11-2007, mama_myvi komen :

Kak eda; saja je nak bagi surprise.... kak masz; try le mmg sempoi je... kak herdawaty; tak perlu serbuk2 penaik pun.. cuba la...


29-11-2007, mazurah komen :

malam tadi mazurah buat resepi ni..alhamdulillah menjadi...bagi mazurah gulanya kena dikurangkan sebab manis sangat.Terima kasih mama_myvi kerana berkongsi resepi..minta maaf gambar tak ada sbb kamera rosak.


30-11-2007, mama_myvi komen :

mazurah, thanks jugak coz sudi cuba :))


30-11-2007, habibi komen :

tak perlu serbuk penaik? yeke mama...kalau macam tu nak cubala..tapi gebu tak?


30-11-2007, sitifadzilah komen :

Ini yg nama glamernye baulu pekak kan Ikin. Emm! Salah satu juadah utk gathering nanti. Nampak cam sedap sgt.


01-12-2007, mama_myvi komen :

hehehe.. kak siti, pandainye!! minum dugro eh??


05-12-2007, Norzalela komen :

Tq mama myvi ... saya dah try yesterday ... JADI .. warna merah tak ser so i put green in color ..esen ross ganti pandan flavour .. but i kurangkan gula from 1 1/2 to 1 1/4.


15-12-2007, mama_myvi komen :

thanks lela coz sudi try...


05-01-2008, waheeda komen :

waheeda baru nak blaja wat kek.resepi dari mama ni senang jer .waheeda nak cuba laaa.....


06-01-2008, ziedgn komen :

simple je resipi ni ya mama. mesti anak2 suka . ada colour pulak tu. nanti i nak try buat.


08-01-2008, azrishah komen :

sy dah try wah dah tp ari tu x pakai esen rose tp letak serbuk coco sbg ganti memang sedap....tunang sy suke sgt. jad dia suruh sy wat lagi... mekase mama utk resepi ni....


20-01-2008, Mama chombi komen :

Aisey man..sy try tadi pagi(sampai lambat msk kerja). Sedap sungguh. Senang & ringkas. Besok nak try buat tutup mata dgn kain..hehehe(gurau jerr). Really nice...thks Mama Myvi. Gairah sesangat sampai lupa nak upload. 2nd time insya'allah.


29-02-2008, kimin_03 komen :

Kene pukul telur dgn gule sampai jd meringue ke? Terangkan sket. Makaseh. =)


29-02-2008, Ringo komen :

tolong jawab erk... Istilah meringue hanya digunakan untuk telur putih yang dipukul. klu dlm resipi ni rasanya kena pukul sampai kembang. bermakna bila kita angkat batter dgn whisk, tulis no 8, no tu akan ada sebentar sebelum hilang. blh faham ker my explaination? slmt mencuba.


01-03-2008, mama_myvi komen :

:)... thanks kak hani atas penerangan yang tepat tu... kimin dah try pun.. heheheh, sedap kan..


02-03-2008, nor_67 komen :

pd yg lain2 yg ingin cuba resipi ni.. cubalah, memang sedap apa lg kalau kita biar dia garing2 skit.. pastu knor dah kurang kan gula kpd 1 1/4 cawan spt yg norzalela buat kerana knor pun tak suka manis sgt.. ini pun dah cukup manis dia.. thanks ikin utk resipi yg amat mudah dan simple ni..


21-03-2008, Cik^Mai komen :

mama_myvi...tnye skit...boley ke agak2nye kalo sy nk kukus?


03-05-2008, jajer komen :

sy dh buat pg td..naper agak keras sket ye..xgebu..sy ikut sume sukatan but ada tmba serbuk koko skt..sbb itu ke..keras?..


03-06-2008, miza komen :

yelah miza pun buat jd keras juga dan manis skit lah


03-06-2008, Mama Akid komen :

Kalau simpan pes dorian mesti bes kan?n kalo kukus ble tak?


02-09-2008, noraida komen :

ass mama myvi salam perkenalan bahulu rose baru saja keluar dari oven alhamdullilah jadi so dapatlah aida buat kepala meja untuk berbuka esok.aida buat 2 adunan sekali gus bermakna 8 biji telur.jadi mama tq semoga mendapat berkat di bulan baik ini amin.slmt malam dari kota singa


18-09-2008, firdausnazri komen :

salam.. saya cuba resepi ni tp guna tepung gandum penuh & esen vanilla (tu yg ada stok).. wah, bau & teksturnya mengingatkan pd saya pd kampung halaman yg 13 zon waktu jauhnya! rasanya, kena la tunggu waktu berbuka.. terima kasih byk2 mamamyvi..


14-12-2008, makteh75 komen :

Askm, mama myvi. Saya dah lama jugak ikuti laman ni. Dah banyak saya cuba resepi -resepi dalam laman ni. Ni baru first time masuk. Menarik jugak resepi ni. Petang ni, nak cuba buat untuk anak-anak. Dia orang punya seronok nampak baulu rose ni. Tu pun dah sebok cari tepung untuk uminya ni. So, kena pergi buat eksperimen dengan tepung dan bebudak tu dulu.. Wish me luck!


18-12-2008, akma_4th komen :

resipi ni lebih kurang resipi apam dewa. bezanya kukus n bakar. klau bakar, rasanya mcm bahulu, n klau kukus teksturnya lebih lembut. sy lebih suka versi kukus. nnti sy tempek gambor k.


19-01-2009, baya74 komen :

salam as75. buat baulu gulung dpt berapa? selalu beli aje, x tau buat sendiri. dulu ms brg belum naik, kt psr gudang 1 gulung rm 2.50. skrg ni x tau brp.


20-01-2009, as75 komen :

salam baya, as dpt 4 gulung guna loyang 8 x 8, ni sbb dah teringin baya.. tp hari ni kwn kita dh letak resipi bahulu gulung.. he..he..bole lah cuba ya baya..


03-07-2009, izzack komen :

Salam....mama myvi....saya ni bru2 nk belajar buat kek dan yg sengkatan dgnnye....saya dah cuba buat bahulu ni...tp xjd lah...bila dh siap bakar bahulu tu jd berat, keras n gula dia naik atas ape mslh dia ek?...mntk mama myvi komen ckit....


22-07-2009, lea komen :

salam..mama myvi..saya dah cuba buat bahulu ni..bila dah siap msk bahulu tu mcm liat pula..tp bahulu tu ringan jg...apa masalah tu yer?bahulu ni mmg x guna mentega ke?klu saya nak guna tepung naik sendiri ok ker?ader sapa2 tlng komen sikit hehehehe....


03-08-2009, Mem ann komen :

mudah & sedap Thanks coz share resipi :)


15-11-2009, Mama chombi komen :

Lea, saya gunakan tepung naik sendiri...(kehabisan tepung gandum)...so far sooo good.


10-08-2010, princess_spy07@yahoo.com komen :

klo resipi mcm nih,kami di ganu pgil apam dewa..hi3


10-08-2010, princess_spy07@yahoo.com komen :

klo resipi mcm nih,kami di ganu pgil apam dewa..hi3


10-08-2010, princess_spy07@yahoo.com komen :

klo resipi mcm nih,kami di ganu pgil apam dewa..hi3


28-10-2010, rmohdrani komen :

bleh thn brape lama bahulu rose ni..


29-11-2010, cikmar komen :

nmpk gebu mcm kek....


25-01-2011, lisa1111 komen :

salam. da buat da. bako sejam, abehnye x sampe sejam. abah suke sgt. thanx. =)


27-01-2011, Lady_Gaga komen :

salam..mekasih kongsi resepi..slalu dapat mkn kat rumah org kawen jew....huhuhu....


01-02-2011, acik azam komen :

mekasek mama myvy senang le buat, kejapje, anak2 pun suke. =)


19-02-2011, rossa mahmud komen :

salam... sya dh buat rsp ni...tp sya x bakar sya kukus...sedap jugak. kwn2 semua puji dan ambil pula rsp ni dari sya...


30-04-2011, nanacadbury komen :

klu nak kukus ?brape lama


10-05-2011, feezafiona komen :

mama...nak tanye leh...gula tuh kne blend dulu ke...


08-12-2011, Yan Ali komen :

Terima kasih empunya resipi, sangat lembut dan gebu, encik somi dan anak-anak suke....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd