Google+

oleh: ishikawa_ayumi Carrot Cake with Cream Cheese Frosting

Dscn3456

hasil dr pemerhatian dan perbandingan antara beberapa resepi dr forum cari. resepi kedua stlh lama bertapa. eheh :D


Created on : 24-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ishikawa_ayumi




Bahan-bahan ( 9 inch )

  • Bahagian Kek
  • 1 1/4 cup minyak jagung (kalo darurat, myk masak pn blh)
  • 4 biji telur gred B
  • 120 gm gula castor
  • 120 gm gula perang
  • 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar)
  • 250 gm tepung high protein (tepung gandum pn ok)
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 tsp garam
  • 1/4 serbuk kulit kayu manis (boleh lebihkan kalau suka)
  • 1 1/2 cup carrot yg telah disagat
  • 1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
  • 1 tbs susu pekat (utk moist - kalau xnak xpe)
  • Cream Cheese Frosting
  • 120gm gula icing
  • 250gm cream cheese
  • 120gm unsalted butter (kalo xde unsalted, belasah je la)

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak, sebatikan.
  2. kemudian, masukkah bhn2 kering yg telah diayak (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
  3. akhir sekali, masukkan carrot, raisins. gaul sebati.
  4. masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam kek masak.
    bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
  5. cream cheese frosting

    masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, dan butter ke dalam food processor (FP). guna blender pn ok. blend kan semua, dan sapukan di atas kek.

  6. utk lebih sedap, chill kan semalaman.

    note that frosting tu senang melt kalo letak kt luar lama2. so, bila btul2 nk makan baru bring out.

    happy baking! ^__*

Laporan Masakan Bergambar (7)

Carrot_cakes_slices
10-02-2009
sedap.. walnut tu yg buat dia jadi sedap & tak muak.. thanks ye bg resepi nih :)
Laporan oleh: azwalissa

betul betul betul. ada org guna pecans. nanti nk try la. tp lg mahal lah kot ek.. tQ for trying out this recipe ^__^

Img_2714
14-05-2009
Sedapppp.... Pakai butter instead of corn oil & black raisin instead of golden raisin. Buat separuh adunan je, bakar suhu 160'C, 35 min. Cantik keluarnya. Tq share resipi ni. Semua yang makan puji.. Tq!! ; )
Laporan oleh: ayu898

wah, mesti sedap kan. sbb guna butter and black raisin :) anyway, thanks for trying ^_____^

Dsc01725
09-11-2009
so yummy! taste better than secret recepi...hehe :)
Laporan oleh: fad678

absolutely right! ;)

Cat_253
14-12-2010
tima kasih share resepi yg sedap ni...dah byk kali dah buat...mmg sedap...
Laporan oleh: gubrigubra
Photo0003
20-01-2011
dh bt kek ni 3kali...mmg sedap dan disukai oleh kwn2. untuk topping saya kurangkan kuantiti unsalted butter..terima ksh bg resipi ni..
Laporan oleh: zunv
P4230082
26-04-2011
sedap walaupun x letak topping...x letak topping takut muak sbb dah try carrot cake kat secret resipi tapi topping sgt muak...yg ni x tau plk ye, next time try boh topping plk...thnx tuan punye resipi...
Laporan oleh: zana0508
Img1381916368994
16-10-2013
1st time buat..sedap.
Laporan oleh: suffia78


Komen (26)

24-11-2007, mama_myvi komen :

amboi cik wani.. oven baru ker??


24-11-2007, ishikawa_ayumi komen :

ish2, mane ade oven baru k.ikin.. talak wit looo.. ni,oven neh die wt hal lepas org order tuu.. skrg dok tunggu dorg baiki.. ntah bile nk dtg baiki.. tgn dh gatal nk baking!! eheh :p


25-11-2007, Ekieyna komen :

Wah dik wani..dak kuar ngn resipi cheese br dia daaaa..hehe..Erm..nape resipi ni halfway je ni??semlm tgk da tunjuk camne wat cream cheese frosting.Nari tgk x da lak..nape ek wani??


25-11-2007, Ekieyna komen :

Eh da da lak..ahak!!benggong tul tenet ni..td byk kali try tgk xda pun hehe..malu nyerr!!(sorok muke) huhu..


06-12-2007, zura5777 komen :

hai... zura dah buat kek ni... tapi tak sempat ambik gambo... my nieces dah makan abih.. hehe.. zura buat cupcake actually... sedap!


14-12-2007, min1801 komen :

minat sgt nk carrot cake.. slalu beli je... tp berminat nk wat....


08-01-2008, syafe komen :

kite dah try saturday ari tu tapi nak tanya kenapa ek bila masak dia jadi cam kek kukus plak... kite just guna minyak masak n tepung gandum jer coz tu je yg ada kat umah bahan lain sumer cukup tu yg teruja nak buat tapi tak berapa menjadi...


14-12-2008, cikcac komen :

hmm...marvelous.... :)


15-12-2008, aidyusz komen :

err...wat does 'carrot yg disagat' mean? is it like carrot shavings?


07-01-2009, nadbun komen :

kalau x asing telur x leh ke


15-02-2009, ishikawa_ayumi komen :

maaf pada semua yg bertanya. terlepas pandang pula. insyaAllah wani cuba jawab ye :)


15-02-2009, ishikawa_ayumi komen :

to aidyusz, it means; grate the carrots. shredded carrots.


15-02-2009, ishikawa_ayumi komen :

to nadbun, boleh. biasanya wani tak asingkan telur. nanti wani update resipi ye :)


07-07-2009, ayu898 komen :

Wani, Ayu buat lagi kek ni baru2 nih. Hehe.. Mmg best lah.. ; ) Ayu pakai butter & black raisins sebab bahan2 tu dah siap ada. Malas nak beli lagi. Hehe..


05-01-2010, elia natasya komen :

memang best. Kawan saya buat nanti saya nak cuba juga lah.....


12-01-2011, Kiss Eye komen :

hmm..buat kek ni tak pakai mixer ker..? agak confius biler ada cara kaup balik..Kaup balik tu apa? hehehe..sorry..


20-01-2011, sabzul komen :

kalau guna butter, cmna sukatannya?


20-01-2011, ezralovescook komen :

ouch! my fevret..!!!


26-01-2011, yaati komen :

nak cuba buat la


26-01-2011, yaati komen :

nak c&p resipi yek


29-01-2011, oleole komen :

tak da ke orang nak buat kelas kek carrot ni dan marble cheese cake, minat sangat kalau ada info2lah http://www.oleole2u.blogspot.com/ http://www.sweetstouch.blogspot.com/


17-03-2011, Rynda komen :

sedaappppppp...nk wat la.....


15-07-2011, norsiati komen :

tima kasih share resepi... yg bestnya ada byk opsyen... blh belasah bahan ganti... ni yg kita suka ni, senang xyah pikir teruk2... nnt kita try kita anta laporan... tks.


15-07-2011, norsiati komen :

tima kasih share resepi... yg bestnya ada byk opsyen... blh belasah bahan ganti... ni yg kita suka ni, senang xyah pikir teruk2... nnt kita try kita anta laporan... tks.


24-06-2012, freya komen :

First time mencuba dan berjaya. Sgt simple rupanya. Mcmmana nak upload gambar?


30-10-2012, Ferozalina komen :

Bahan2 Cream cheese tu setelah di pukol/adun rata is akan jadik seperti creamy is it? Selepas tuang atas kek cream cheese tu akan meleleh dgn sendiri atau misti d sapu rata atas kek. Maaf ye byk tanya. Trima kasih :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd