Google+

oleh: joayee Nugget

Dscf7389rz

Simple je nak buat... satu lagi resepi nugget


Created on : 22-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 80-100 biji )

  • 1500 g isi ayam- jo guna 8 chicken legs
  • 500 g hampas soya
  • 2 batang celery
  • 4 ulas bawang putih
  • garam & white pepper
  • coating : cornflake - blend halus & telur

Cara-cara

  1. blend semua sampai hancur-atau masukkan semua bahan dlm meat mincer
  2. shaped (letak minced ayam dalam cookies cutter & tekan2). buat samapai habis.
  3. celup dalam telur & coat
  4. goreng dlm minyak byk api sederhana
  5. kacau tak nak buat coating pun sedap juga. gentel bulat2 macam fishball

Tag

ayam









Laporan Masakan Bergambar (4)

Nugget
29-11-2007
5 bintang utk resipi nih! sedap.. xyah beli kat kedai dah...
Laporan oleh: minami133

tq minami..kemas betul shape tu..apasal colour tak kuning??agaknnya conflake tu tak berapa kuning yek?

Img_4848
12-09-2008
wat nih tuk bekal anak p skool... mmg senang nk wat! thanx k.jo!
Laporan oleh: hana6877
Zoom_nugget
19-01-2009
thank u coz sudi kongsi resepi, anak2 suke, tapi sy tukar dgn isi ikan..
Laporan oleh: sitinor
01092009351-001
02-09-2009
sedap...x de cookie cutter yg bsr, penyek2kan guna tangan jek.coat guna oat. rupa mcm cekodok pun ada. thanks joayee.
Laporan oleh: baya74

Komen (16)

23-11-2007, skyblue komen :

Nugget buat sendiri lebih sihat eh... kita tau apa yg ada kat dlm. Jo, hampas soya yg u guna tu kering punya ke basah (from making soya drink)? Hampas kacang sama tak dgn tepung kacang soya?


23-11-2007, Delila komen :

okara ek?


26-11-2007, shizuka_ymy komen :

mane nk cari hampas soya yek...cam best jek nk uat...


29-11-2007, joayee komen :

Sky, Del,Shizuka..Yes...I guna hampas from making soya drink


01-12-2007, minami133 komen :

color dah kuning...same mcm yg u buat... tp ambik gambar dgn henset, pastu panas2 berasap...nak cepat, b4 pi keje..jadilah kelabu.. member2 jepun i sume ckp sedap, bw pi keje.. hehe


11-12-2007, yusriiza komen :

ada jual ke hampas soya


28-12-2007, Rimy16 komen :

nie kalo ank2 emy tau ader respi nugget sure suh buat...elok gak makan nuget nga air soya....menu yg sihat...tak la mbazir hampar soya tu....elak pbaziran...jaga ksihatan...amalan yg baik....


06-02-2008, MazMzln komen :

betul ke you all guna hampas from making soya??? X ada choice lain ke?? I mean hampas yang ada dijual dikedai, yang khas utk buat nugget punya???


13-09-2008, faraheen_iqhwaniey komen :

nmpk sdp jew.nk try la.lovely


23-11-2008, jennifer komen :

nugget ini sangat sedang dimakan la ......


01-02-2009, inmie komen :

salam...boleh tak hampas soya ditukar dgn benda lain yg hampir sama rasa?


09-05-2009, ameskay komen :

instead of hampas soya, bleh ke ganti ngan tempeh... tq...


11-05-2009, ieda89 komen :

klu xpkai hampas soya xleh ke?..cz sy jarang wt air soya...


25-06-2009, lizzy81 komen :

hi jo..camner nak dpt kan hampas soya tu..ader cara lain tak selain daripada kena wat air soya dulu...atau boleh diganti dengan bahan lain..tq


19-07-2011, ekinz@amie komen :

bole gtaw x..mn nk cr hampas soya???


30-07-2011, lady_effa komen :

Camne nak dptkan hampas soya tu ek.. bley ganti taufu fa tak? hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu