Google+

oleh: salura MEE SIAM KUAH

Img_0556

masakan singapura, masa 30minit, resepi sendiri


Created on : 18-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi salura




Bahan-bahan ( 8 org )

  • 500gm mee hoon (direndam bersama air sejuk)
  • sedikit daun kucai
  • bahan² untuk menggoreng mee:-
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 25 tangkai lada kering (direndam)
  • 3 sudu besar udang kering (direndam)
  • sedikit garam dan gula
  • cara²nya :- 1) kisar kesemua bahan tadi... 2) panaskan kuali dan masukkan minyak anggaran setengah cawan.
  • 3) bila dah panas masukkan bahan² yg telah dikisar tadi. 4) bila dah naik minyak, masukkan mee hoon dan digaul rata kemudian dimasukkan daun kecai, garam dan gula secukup rasa.
  • bahan² untuk membuat kuahnya :-
  • 20 tangkai lada kering (direndam) = dikisar
  • 2 sudu udang kering (direndam) = dikisar
  • 1 1/2 biji bawang besar = dikisar
  • 2 biji bawang putih = dikisar
  • segenggam asam jawa
  • 2 senduk gula dan garam secikip rasa
  • 1 1/2 liter air
  • 6 sudu kacang tanah = dikisar
  • 1 1/2 botol taucu diramas (dibilas sedikit, biar tak terlalu masin)

Cara-cara

  1. tumiskan kesemua bahan² yang dikisar tadi
  2. bila naik minyak, masukkan air, air asam, taucu dan kacang yang sudah dikisar tadi...
  3. kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa.
  4. kuahnya biarkan cair sedikit dan rasanya biar masam² manis.... baru ada power!!!
  5. bahan² untuk hiasan :-
  6. daun kucai, limau kasturi, telur, tahu dan juga tauge (kalau suka)









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (11)

19-11-2007, syahnina komen :

baru tengok resipi ni dlm AFC channel, dah ada kat sini... buleh try nie..


19-11-2007, kuzzy komen :

Ni kena cuba nampak mcm lain dari yg lain....


19-11-2007, azie_zakiey komen :

ini favourite resipi kakak ipar i punye emak. setiap kali masak mesti dia bgi kat family kita org tapi x pernah cuba masak sendiri.


20-11-2007, salura komen :

ia ke syahnina, bila tu?


20-11-2007, salura komen :

cuba kuzzy, jangan tak cuba... kalau kuahnya kurang gula, kuzzy tambah sikit lagi coz kuahnya rasa masam² manis... dan biar cair sikit, mcm sup..


20-11-2007, salura komen :

kalau u cuba pun ok jugak, pastu u hantar balik kat mereka... tentu mereka suka dan dengar komen dari mereka pulak... ;-)


24-11-2007, KAK J komen :

sal.. kak J ngidam nk mkn mi siam ni.. da brp tahun x mkn.. dulu dok s'pore,la ni dok miri.br terkenang nk msk la.. thanks 4 your idea.. mmmmuuahhh!!


25-11-2007, salura komen :

try jgn tak try kak J, pastu komen sikit kat sini ok.... muacckksss.... ;-)


30-12-2007, nona88 komen :

i baru habis masak - best! senang dan tak makan masa. dah lama mengidam nak makan - dulu kat s'pore tiap minggu suruh bapak belikan ;)


04-12-2008, salura komen :

hi nona88... sorry lambat jwb... ia ke u suka... anyways terima kasih kerana mencuba...


07-11-2010, almas komen :

wow!!! my fov... must try..!! thnx salura... muaacchh... ♥‿♥


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd