Google+

oleh: mrsdayat Kek kukus 7up

Image004

dpt resepi ni dr forum wmc. xdinyatakan pulak sape tuan punye asal resepi nih.


Created on : 15-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mrsdayat




Bahan-bahan ( loyang 4 segi 9" )

  • 5 biji telur
  • 220 gram gula
  • 150 g Tepung Cake (Bluekey)
  • 150 g Tepung Gandum
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 180ml - 7- up/Cream Soda
  • 2 sudu besar susu pekat
  • pewarna merah,biru,hijau

Cara-cara

  1. Pukul telur dgn gula sampai kembang
  2. masukkan ovalette , pukul lagi.
  3. Masukkan tepung diselang selikan dgn air 7 - up tadi.kemudian masukkan susu pekat, kacau sebati
  4. Bahagikan adunan kpd 3bhgn utk dibubuh color.kukus selapis demi selapis. setiap lapis lebih kurang 7 minit
  5. **utk elak air kukusan menitis atas permukaan kek, tutup loyang ngan aluminium foil atau balut tutup pengukus ngan kain
  6. notes: rasenye..kalo every layer tu kite letak perisa lain2 lg sdap kot.(i.e, kaler merah+perisa strawberry..n so on)

Tag

kek apam

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (7)

Kek2p1010144
19-11-2007
jadik!! n sedap..tq
Laporan oleh: deenoos

amboi..mengancam kaler nye..tq sudi mencuba =)

P2040230
04-02-2008
nanee tq for the resipi....up sketttt kek nih....:D
Laporan oleh: waheedeana

wahahaa...mcm taffic light kaler kek k ana..=D....tq sudi mencube

Image097
18-02-2008
inilah hasilnya...cuma manis sikit...tapi habis...laku..
Laporan oleh: shira0616

oo..manis ek..lenkali bule kurangkan gulanye..=)

Kek_kukus_7up
05-12-2009
salam..nilah hasilnya...buat petang semalam...sedap, saya letak gula 200g je sbb x suka manis sgt. alhamdulillah, seisi keluarga suka. memandangkan periuk kukusan kita size kecil makanya dpt buat 2 loyang, satu 2 layer satu lagi 3 layer. Satu resepi yg mudah dan sedap...nnt kita antar yg dah potong lak.
Laporan oleh: mas9540
3color
05-12-2009
salam..nilah yg dah potong . COLOR MAIN TIBAI JE APA YG ADA KAT DAPUR TU...YG 2 LAYER X SEMPAT NK POSSING DAH KENA NGAP, AMACAM CIKGU OK TAK TU? TQ SHARE RESEPI INI...
Laporan oleh: mas9540
Dsc04420
06-02-2011
sebelum di potong ...
Laporan oleh: eja1980
Dsc04421
06-02-2011
tadaaa... sorry xde lapis2 hehe,,,
Laporan oleh: eja1980

Komen (25)

15-11-2007, Lilydvalley komen :

amboi!!! nani... kalerpul nya apam u!!! nani, masuk porem jap


15-11-2007, mrsdayat komen :

wat time deepavali.kna la kaler maler..hihiii


15-11-2007, Lilydvalley komen :

ler...nani, patut la akak nampak ada mcm "kolam" kek u ni! ahakss...ampun!


15-11-2007, kimin_03 komen :

Kek 2 nampak sedap & menarik tapi nape care2 membuat kek x lengkap?


15-11-2007, mrsdayat komen :

lupe nk tulis kna kukus selapis demi selapis. dah edit..harap lebih sng nk faham.


15-11-2007, shima_2210 komen :

shima ader gak buat kek kaler2 ala-ala kek nie lps raya ari tu pasal ank ader hr raya party kt school dia. tiru resipi dlm megazine tp dia tipu. sedeynyerrr.... last2 msk tong sampah. tak der rase pn. ni bleh ler cuba tambah2 pakai carbonate drink


19-11-2007, zainah komen :

Saya baru nak cuba, nampak simple dan sedap, mungkin pengaruh warna nampak sedap tu......hmm.. mesti cuba...


20-11-2007, mrsdayat komen :

shima_2210..sian nye..pnt2 wat xjadik lak ek. cube lah yg ni...insyaAllah jadik.=)**zainah..mmg simple.kek ni ala2 apam rasenye..hehee


20-11-2007, mike91@yahoo.com komen :

mmm....... nampak sedap i nak trylah thankz 4 resipi!!!


20-11-2007, halisBB komen :

sy pn nak cuba..tapi sy tak tau mana nak cari ovalette kat sini..kalau tak pakai ovalette lari tak rasa dia?


21-11-2007, mrsdayat komen :

halisBB..ovalette tu bule carik kat kdai supply brg baking. kdg2 kat kdai pun ader..dalam kotak kecik,kaler orange2 gitu.ovalette tu fungsi die utk kasik lembut n tektur kek tu halus..tak sure lah kalo xmasuk ok tak..**mike91...cube ler..very simple


04-12-2007, Imah13 komen :

I sukale dpt masuk member dlm website ni.Yg terror buat kuih tu tlg tunjuk2kan. Hi member2 disana blh tak minta ajar buat tepung putu piring.Kakak saya niaga, tapi kena beli tpg dia dgn supplier, parah lee....tak balik modal. T.Kasih.


04-02-2008, mrsdayat komen :

k ana..buat betui2 mcm resipi ke...adetambah bhn mcm yg sayer msg arituh..?


22-10-2008, peridot komen :

nak kena cuba nih.


03-12-2008, surowa_ronihetty komen :

first time nak buat kek...menarik warnanya. mana nak cari tepung cake (blue key)? pas2 apa alternatif lain ovalette? budak baru blaja kek.


03-12-2008, surowa_ronihetty komen :

lepas kukus selapis selapis... mcm mn stp lapis 2 melekat? letak apa antara lapis2 tu?


03-12-2008, akma_4th komen :

surowa, tepung blue key ada kat pasaraya, dalam kotak. klau xguna ovalette, kek xlembut sgt. kek akn mlekat scara automatik bila kita mengukus selapis demi selapis.


05-12-2009, nuribtisham komen :

leh x ,bg resepi sukat gne cwn.plzz...


07-01-2010, idamia81 komen :

tepung blue key tu tepung naik sendiri ker....


07-01-2010, idamia81 komen :

bila dah siap lapis semua..kena kukus lame mane ekkk!!!


12-05-2011, siti norazlinda bt yahya komen :

sedap nmpknya 2 saya nk bljr cara buat kek lapis srwk yg sedap dan disukai ramai


09-06-2011, Hatake Kakashi komen :

hai sume..saya budak baru nak belajar buat kek..:D saya cuma nak tanya,ovalette tu apa? Kita bule jumpa kat mana ek ovalette tu??


09-06-2011, syimma komen :

~ ovalette tuh sejenis bahan melembutkn kuih .. ada d jual d pasaraya ... berbentuk jel warna oren .. ^_^


21-06-2011, Arnieelly komen :

x sabar nak mencuba...:)


05-07-2011, iman haikal komen :

boleh xbagi rasepi sukat pakai cawan..sbb kat umah xdok penimbang la...huhuuhuhu......plz


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd