Google+

oleh: Delila Laksa Kuala Perlis

Copy__5__of_08-09-07_1224

Resepi asli Kuala Perlis...


Created on : 12-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Delila




Bahan-bahan ( 4 Org )

  • 1 Kg laksa beras
  • 1 Kg ikan kembung
  • 15 tangkai cili kering (rendam dalam air panas)
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang serai di ketuk
  • 1/2 inci lengkuas (ketuk)
  • Asam keping secukupnya
  • 1 ketul gula 'Gherek'
  • Daun kesum secukupnya
  • 1 kuntum bunga kantan (belah 4)
  • Garam, Gula dan MSG secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 5 biji cili merah
  • Belacan sebesar ibu jari
  • BAHAN ULAM
  • 1 biji timun (potong lidi)
  • 2 labu bawang besar (potong bulat nipis)
  • 10 biji cili api (potong bulat nipis)
  • Daun selom secukupnya (racik halus)

Cara-cara

  1. Rebus ikan dengan gula 'Gherek', garam, asam keping dan lengkuas hingga masak.Sejukkan dan siat isi ikan.Asingkan isi dengan tulang.Kisarkan Kesemua isi ikan dengan menggunakan air rebusan ikan tadi dan masukkan dalam periuk.Kemudian kisarkan pula tulang ikan dan tapis ambil patinya ke dalam periuk berisi isi ikan tadi.
  2. Kisar pula cili kering, cili merah, bawang merah, bawang putih dan belacan hingga halus.masukkan dalam periuk tadi.Jerang ramuan-ramuan ini di atas api sederhana.Tambahkan air jika terlalu pekat.
  3. Ambil asam keping dan lengkuas yang digunakan untuk rebus ikan tadi dan masukkan ke dalam periuk yang berisi kuah ikan.Masukkan juga serai, bunga kantan dan daun kesum.Tambahkan garan, gula dan MSG secukup rasa.Masak hingga mendidih.
  4. CARA MENGHIDANG ---> Masukkan laksa beras ke dalam mangkuk.Letakkan segala ulam ulaman dan sendukkan kuah.Hidang ketika panas.

Tag

laksa








Laporan Masakan Bergambar (3)

Picture_1457__small_
28-01-2008
wallahhhh...hehehe. timakasih Del..
Laporan oleh: junjs11

hehehe kak jun pun try jugak? TQ TQ

Laksa
22-08-2008
saje nak tukar selera...cuba resepi laksa org lain pulak...sedap jugak rasanya...
Laporan oleh: quinnie

Tq sb mencuba

Laksa_kuala_perlis
05-02-2009
guna ikan tuna dalam tin jer. sbb malas nak merebus ikan. kikikiki! bila tgk ramai yg edit laksa guna ikan tuna dlm tin. jiya pon join sama tapi ikut resipi delila. tq yerr
Laporan oleh: 14sept

welkem


Komen (41)

12-11-2007, waheedeana komen :

tu dia dah mai.....setelah sekian lama bz....:), tp del sayang seribu kali sayang...segala jenis laksa akak x makan.


12-11-2007, Delila komen :

hahaha....tak makan laksa ka???rugi2.....hehehe mmg bz sesangat la ni...ni pun nak lepaskan gian jap masuk MR...


12-11-2007, k.cik komen :

dari pagi tadi dok tgk respi del...diff dari yg k.cik masak...mmg dok cari respi laksa perlis ni...


12-11-2007, Delila komen :

memang org banyak tak tau laksa kola perlis cam gini buatnya...buat la kak cik..


12-11-2007, Dewanna komen :

kenapa tak disertakan dengan cara masak ? saya teringin nak mencuba


14-11-2007, mamabebeh komen :

Dear Delila, sorry le bukan nak komen tp kuar tajuk kejap. buleh ke bagi tau apa MAKSUD / MAKNA nama DELILA? sbb kami berkenan betul le nama ni. kami tgh peknen bb girl. tp carik makna nama DELAILA tak jumpe2 da... pls advise :)


15-11-2007, Delila komen :

mak saya cakap delila/dalilah maksudnya petunjuk...tlg betul kan saya kalau tak betul ek..ni mak saya la yang cakap...


15-11-2007, Delila komen :

Dewanna..rasanya dah siap pun resepi tu..dah lama dah pun siap..


15-11-2007, ishikawa_ayumi komen :

k.del, dh betul la tu.. DALILAH-->Petunjuk, guide.. kalo ikut mksd sbnr = bukti.. tp mcm besa lah kan.. satu word comes with diff meaning.. so, same aje lah :)


15-11-2007, Delila komen :

hehehe..TQ wani coz meyakinkan kak del..


16-11-2007, mamabebeh komen :

k.del : kami nak letak bunyiknye DELAILA or in english DELILAH (bunyiknye pun delaila gitu) same ke maknenye = petunjuk / dalilah? sbb ade org ckp delaila = nama yahudi!! dalila/delila = maknyenye bagus gitu. sorry la..byk tanya kat sini..kami tak tau email add k.del. sorry admin!!!


16-11-2007, Delila komen :

in europe...delila tu disebut delaila..atok saya asal sana..tak timbul langsung nama yahudi ke nama ape...mamabebeh semua tu atas nawaitu kita...errr sedap ker name delila ni ek? ishk2...teruja kejap sebab ade org berkenan ngan nama ni..mamabebeh join ler forum..saya ade kat forum..


24-11-2007, maz75 komen :

gula gherek tu apa ya? kat johor tak de dengar le...


26-11-2007, anazahrah komen :

buat maz75, gula gherek tu ialah gula kabung. kalau sebut gula gherek kat johor, memang tak jumpala..


27-11-2007, sriayu komen :

laksa ni x sama cam laksa penang ke


05-12-2007, Delila komen :

laksa penang lain...ni laksa kuala perlis...laksa penang ade nanas sebagai ulam...but yang ni tak guna...


24-01-2008, atoi komen :

laksa belah kuala perlis ni bnyak guna belut tu yg hampa dok semua sedap tu


24-05-2008, ilyana_zulkefli komen :

bestnya laksa..dah lama x makan..kalo kt semenanjung, blh suruh mama masak..nanti blh try lah


08-10-2008, lalaNwan komen :

dah try buat weekend ari tu pakai resepi nih, tak sangka lak jadik, hehehe... tp abah bgtau kuah tu manis skit, mungkin pasal buh gula gherek kot.... ape2 pon mmg best, thankss...


19-01-2009, hermyza komen :

yeke..saya try buat x isi gula gherek n serai (xde dlm stok)..ok jugak best..n saya guna ikan selayang/sardin..sedappp ..perah limau kasturi..


09-06-2009, pinkbusu79 komen :

bestnye....nak kena try nih.......tp kalau letak gherek x manis sgt ke rasanye.......


09-06-2009, ibu pia komen :

Ni resepi laksa kuala perlih stail siam....


01-07-2009, 75kharmila komen :

Aku dok kuala perlis dan kami orang 'kola' amnya tak makan ikan darat spt belut, puyu hanya mkn ikan laut shj, krn ikan darat ada bau. jadi kami tak guna BELUT utk msk laksa spt yg didakwa. Resepi laksa kuala perlis yang ada disini adalah salah sama sekali dari segi bahannya dan cara buatannya. sape buat memang tak jadi mcm laksa kuala perlis. harap maklum


01-07-2009, 75kharmila komen :

resipi laksa kuala perlis nie patut ditukar kepada Resepi Laksa Delilah.


16-09-2009, Cikguyang komen :

Setiap kali Hari Raya kami sekeluarga akan balik kampung, hari Raya ke2 kami akan ke Kuala Perlis makan Laksa , ketam dan sotong goreng tepung.. sedapnya. Sebelum balik ke KL kami akan makan sekali lagi. Tahun ini kami booking di Kuala Perlis supaya senang nak pegi gerai tersebut. Beestnya.


16-09-2009, Cikguyang komen :

Maaf booking hotel di Kuala Perlis.


03-10-2009, aidaliza komen :

Saya setuju ngan komen 75kharmila.. awat resipi dia lain ngan laksa perlis?...taruk serai ngan lengkuas lak tu?...boleh sesiapa explain..sya tengok mak saya wat lain lah..


08-10-2009, cempedakgoreng komen :

aku nak komen gak! aku oghang kedah...yg aku tau oghang utara tak boh lengkuaih ngan serai dlm kuah laksa..pelik ghasanya nanti.. gula gherek pon aku baghu dengaq tuh!! Kalo boh otak udang/petis ada laa..


08-10-2009, cempedakgoreng komen :

aku tak besa makan laksa belut!! teringin nak makan...selalu aku buat laksa guna ikan sardin fresh.. sushi unagi(belut salai) kt jusco tu aku tk penah miss beli kalau p jusco..


30-10-2009, linasalina komen :

salam..saja nak menambah skit yer.. lina ni anak jati perlis..untuk pengetahuan semua..laksa utara(kuala perlis) tidak menggunakan serai dan lengkuas serta gula gherek..just guna ikan kembong or sardin,belacan,daun kesum,bawang.cili kering,bunga kantan dan ulam2(timun,selom,bawang besar)


30-10-2009, linasalina komen :

kalo laksa letak gula gherek..tak tau la macam mana rasanya..laksa ni msti rasa masam2 skit..so kitaorng ltak asam keping.. saper nak resepinya..bleh..nanti lina kasi..


23-04-2010, azrawati komen :

Hai...Saya ahli baru kat sini....laksa ni same dgn laksa yang mak saya ajar...tapi nak tanyela kat sesape yang tahu...ade tak resepi utk laksa yang menggunakan ikan yang tidak gatal. Saya ni allegik seafood dan salah satu ikan yg tidak boleh makan adalah ikan kembung...any comment?


24-01-2011, hunny bee komen :

nak tnya lau b letak lengkuas boleh x??bawang putih sekali coz saya x suka akan baenya..


26-05-2011, anisyie komen :

sy wat mmg xtaruk lengkuas,serai ngn gula 'gherek'


26-05-2011, anisyie komen :

setahu sy la kuah laksa lbh sdp guna ikan selayang dr ikan kembung...


26-05-2011, anisyie komen :

try la cb xisi gula... sbb laksa perlis mmg pelik rs klu ade gula... sy ska sgt mkn laksa perlis.. tp,resepi delila nie mmg pelik


05-09-2011, Kasih_alia komen :

i dari kecik dok perlis, tp ni kali pertama tgok resepi laksa letak gula cmni..laksa patutnya masam n pedas skit2..tp nih da jd manis..lain bebeno.. stakat ni x pnah lg mkn laksa kt kuala perlis tu rasa manis..;-)


12-09-2011, erma yanti komen :

ceq pun org utara gak...x penah boh serai lengkuas n bawang putih dlm kuah laksa aihh...x sedap pun kalo boh..rasa apa tu...


31-10-2011, laila_delilah komen :

Salam Delila, nama kita serupa. Asal dari mana? Saya orang kuala perlis. Agak pelik sikit u punya resipi. Sebab selalunya orang Kuala Perlis buat laksa guna ikan selayang (ikan sardin), tak letak lengkuas dan serai, tak letak gula gerek tu...manis lah jadinya...tak sedap. Apalagi kalau dah campur dengan lengkuas ...dia akan jadi payau....Kalau nak sedap masukkan asam jawa (tak payah perah) dan asam keping....baru sedap....keluarga saya jual laksa dah 18 tahun....


09-11-2011, eyla1680 komen :

ye la..pelik tul laksa ni, x pernah plak sy buh lengkuas gan gula gerek 2...cm ne rasenye ye..mesti manis ni...alamak!! x sdp la laksa manis...


26-10-2013, anne aziz komen :

setahu sy yg dari kecik ni breakfast gn laksa sbb arwah tok turun menurun sampi sekarag 'kaksu laksa beras di kuala perlis tu adik mak saya' x de plk kami letak gula gerek,lengkuas dan serai dlm kuah..yg letak cuma ikan campur2,daun kesom,bunga kantan,cabai kering,belacan,yg jd halus isi ikan sbb pakai mesin kisar yg besar yg dah siap ada tapis kt dlm mesin tu.....jgn fitnah pakai belut plk..belut tu mahal harganya.bankrup kalau nk jual guna belut tu..baik lg guna ikan kecik2..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu