Google+

oleh: yani Caramel cheesecake

Caramelcheesecake

cheesecake karamel


Created on : 02-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 18cm )

  • Krim
  • 250g cream cheese - suhu bilik
  • 3 biji telur
  • 1cwn(200ml) sour cream
  • 1cwn(200ml) fresh cream
  • 120g gula
  • 2 sudu besar corn starch
  • beberapa titik vanila esen
  • Lapisan bawah
  • 100g biskut marie/ graham cracker
  • 50g butter(cairkan)
  • Caramel
  • 1/4 cwn(50ml) fresh milk
  • 80g gula

Cara-cara

  1. Masukkan biskut ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk dengan kayu pencanai sehingga hancur. Masukkan butter dan ramas sehingga jadi berketul
  2. Masukkan biskut ke dalam loyang. Tekan padat-padat biskut tadi.
  3. Sediakan karamel. Masakkan gula dengan 1 sudu besar air sehigga perang. Padamkan api. Kemudian masukkan fresh milk. Ketepikan
  4. Pukul cream cheese sehingga jadi bentuk krim. Masukkan gula -> esen vanila -> sour cream -> telur -> corn starch -> fresh cream ikut turutan sambil dipukul. Pukul sehigga jadi bentuk krim.
  5. Caramelcheesecake1
    Tuangkan krim ke dalam loyang. Letakkan karamel di atas cream tadi.
  6. Bakar selama 30 minit pada suhu 200C dan turunkan suhu kepada 160C. Bakar lagi selama 30 minit. untuk mengelakkan hangus pada permukaan bolehlah letak aluminium foil selepas 30 minit pertama. Bakar secara double-boiler dgn meletakkan air suam di dalam dulang.

Laporan Masakan Bergambar (14)

Dsc02133
22-01-2007
sedap.......tapi cake saya tak cantik macam yani
Laporan oleh: nizam

sama dah tu.. cuma teknik ambik gambar je yg lainnya..

Cheesecake1
31-01-2007
I buat mini cheesecakes, 1/3 sukatan dlm 6 biji... caramel tak bakar sekali, taruh lepas bakar.
Laporan oleh: skyblue

gud idea sky buat 1/3 sukatan.. cepat abih.. kalau sebiji ni, i pun kekadang lambat nak abih.. at last masuk tong sampah..

Dscf1226_resize_exposure
10-05-2007
base guna kek span resepi yani jugak. memang lemak.
Laporan oleh: joayee

uih.. kreatif lah jo

Caramelcheesecake_
20-08-2007
Sy buat 2 ari lps dan dah abis pon. sedap sgt2. kwn2 puji. Sy ganti sour cream ngan yogurt sbb xde stok. tp still sedap giler. tq very much yani sbb share resepi2 ni. semua yummiezzz!!!
Laporan oleh: cindaibiru

tahniah.. mesti seronok bila dpt pujian kwn2... ur welcome cindai..

Kek
28-09-2007
hakx3..1st time wat cheesecake. karamel die x jd..melekat keras kt dlm kuali..pastu letak sikit2 je ats kek tu.. tu psl rupe die x rate..cane nkwat karamel kasik jd nii..?
Laporan oleh: uruchan

kalau keras tu maksudnya terlebih masa masak karamel.. kalau dah nampak keras tu boleh tambah air suam sket2..

Pic_155_
10-06-2008
best la resepi k.Yani.. kita cuba, menjadi lak tu! tQ !!
Laporan oleh: azwalissa

clap3x.. :-)

Cheese_cake2
19-11-2008
ok..sedap sgt!!
Laporan oleh: Indays

thanks ya .. sudi try resipi ni

Img_3088
11-12-2008
akhirnye berjaya jugak buat.kali pertama gagal.kali kedua ni letak karamel tu lepas 30 minit bakar cheese kek tu.tima kasih k yani krn resepi yg syedap...ehehe
Laporan oleh: sofieza

ciskek tu nampak cantik

Latest_101
10-03-2009
Sedap...tapi karamelnya tenggelam.
Laporan oleh: kaknita

cam mananya.. nak kena fikir cara lain spy karamel tak tenggelam...

19032009199
20-03-2009
kak yani, base dia zai x guna biskut/cookies, zai guna brownies dr resepi choc mousse brownie akak..adik2 sume puji sedap n mak yg x suka cheesecake pun jadi suke...overall, memang BEST!!!2 thumbs up..tq for da recepi
Laporan oleh: zai_fadilah
P1010173
25-03-2009
First time buat cheese cake. Memang jadi.
Laporan oleh: sni024
5_chscak
10-06-2009
Dah lama cuba tapi baru nak hantar laporan...sedap dan senag jugak....Thanx Yani 4 d recipe!!
Laporan oleh: as28880
Chscak
10-06-2009
Sedap sangat!!!Last piece...:D
Laporan oleh: as28880
Myr
18-08-2009
Walaupun karamel tak menjadi (sebab saya guna susu full cream kot..), saya tuangkan juga pada filling.. walau apa pun, kek ni tetap sedap! Cik abang saya pun kata sedap! Saya akan cuba lagi.. tapi, kena cuba buat karamel dulu.. he.. he.. he.. Yani, terima kasih share resipi ni..
Laporan oleh: Lynn Sham

err.. apa yg tak jadinya? Karamel terpahit ke atau gula tu x sempat nak hangus(perang)?.. saya rasa ok juga kalau guna susu tu



Komen (73)

06-10-2006, alamanda komen :

yani corn starch tu nak beli kat mana


06-10-2006, yani komen :

alamanda.. rasanya cornstarch ni awak kenal je.. tepung jagung tahu tak?.. guna dlm masak puding tu.. tapi sebenarnya yg kita guna utk masak puding atau pekatkan kuah tu sebenarnya cornstarch la. Tepung jagung ni biasanya diguna utk buat roti. cornstarch= tepung kanji jagung=> warna putih. corn flour=tepung jagung=>warna kuning. Kalau awak gi oversea dan minta corn flour dr pekedai.. depa akan bagi tepung yg kaler kuning tu la.... eh macam dah berbelit-belit dah ni.. awak faham ke?


02-12-2006, Mat Gebu komen :

yani... sour cream tu kalau ganti dengan yougat boleh tak......


02-12-2006, yani komen :

mat.. tak pastilah. tak pernah buat. Tapi i kekadang ganti sour cream dgn fresh cream campur sedikit jus lemon..


06-12-2006, mutiarazura komen :

Wah...tak sangka ada resipi Caramel Cheesecake kat sini! Ari tuh I beli berkotak-kotak kek ni kat Secret Recipe, sedap sangat dan terus berangan nak buat. Nih dah jumpa resipi definitely gonna try. Mesti sedap, sebab I ni memang carazy about caramel!


14-12-2006, Chom komen :

Tq Yani kerana resepi yang sedap. Kak gantikan fresh cream kpd susu cair + 1 sudu teh corn flour kerana tiada fresh cream. W/pun kek menjadi, kak nak tau betul ke cara tu? Dan boleh tak kalau karamel tu diratakan di atas kek selepas 30 minit pertama utk elakkan krim tenggelam klau masuk awal2?


19-12-2006, PGA_DiMarco komen :

fresh cream? leh gantikan ngan pe?


21-12-2006, joayee komen :

tq for sharing the recipe. u taruk caramel tu macam maner? taruk guna spoon ajer ? should i ratakan betul2 kat atas cake mixture tu?bila masak caramel tu akan terapong on top of the cake? this particular one look so yummy...i nak try ni..tq again


17-01-2007, nizam komen :

ye la i pun nak tahu macam mana yani letak caramel tu.......


17-01-2007, yani komen :

nizam.. just drop caramel tu dgn sudu kat atas cake mixture.. biarkan macam dalam gambar tu. tak payah ratakan. Masa bakar caramel tu akan slow2 mendap ke bawah.


19-01-2007, nizam komen :

yani untuk buat caramel masukkan fresh milk ke fresh cream coz dalam bahan2 fresh cream tapi dalam cara-cara tu letak fresh milk.yang mana satu


19-01-2007, yani komen :

fresh milk yg sebenarnya.. i dah edit


19-01-2007, nizam komen :

thank u


20-01-2007, nizam komen :

tahnks yani for this resepi saya dah try buat semalam ...memang sedap...hubby saya pun suka...cuma nipis skit sebab saya guna acuan 22 cm..tapi mmg sedaplah...


21-01-2007, yani komen :

err nizam, nak sket...hehe... gambo mana?


21-01-2007, haXira komen :

kak yani....kalau baked cheesecake boleh gune loyang biasa kan?....tapi camne nak keluarkan kek tu dari loyang??...nak terbalikkan ke?


21-01-2007, yani komen :

haxira.. kena terbalikkanlah.. tapi biar cheesecake tu betul2 keras.. simpan dulu dlm peti ais sebelum bawa keluar dr acuan... tryla..


22-01-2007, nizam komen :

saya dah ambil gambar tapi saya tak tahu la nak upload gambar tu yani...


22-01-2007, yani komen :

nizam.. klik 'Tulis laporan' di sebelah gambar cheesecake i tu.. di bawah tulisan 'Email kepada kawan'


22-01-2007, nizam komen :

apa email awak yani pastu macam mana nak masukkan gambar


22-01-2007, nizam komen :

sori la tadi tak nampak tulis laporan...thanks


22-01-2007, haXira komen :

kak yani.....kalau size loyang kecik...mcm 10cm diameter....nak bakar tu still 1 jam ke??....sbb kalau nak kene kurangkan....haxira tak reti nak agak


22-01-2007, yani komen :

hehe.. akhirnya nizam berjaya juga masuk gambar.. tahniah!!.


22-01-2007, yani komen :

haXira.. try masak 200C- 15 minit kemudian turunkan suhu 160C-15 minit .. Kalau kek tu dah lembik sikit2 je.. kira dah ok tu.. bila dah sejuk nanti kek tu akan keras sendiri.


01-02-2007, skyblue komen :

yani, fyi... cupcake saiz tu i bakar pada suhu 175C selama 15minit. Baru tadi tunang i minta ramen, i kasi dia cheesecake... mula2 dia macam tak nak... lepas one bite, minta lagi... haha. thanks for the recipe.


01-02-2007, haXira komen :

sky......size cupcake u tu berapa?


01-02-2007, skyblue komen :

haxira, i gi ukur tadi... 4cm base cupcake case.


07-02-2007, dura komen :

Hai gals & guys..Realy enjoy baca u all punya komen about this great cake..Actually i tak pernah bake any cake before, biasanya i gemar do cookies only..But after this i realy berminat to make this cake..I want to try and give to my friend yang akan celebrate CNY next week..Bravo yani


19-05-2007, sukahatila komen :

yani, kita dah dua kali buat kek nih, tp x brape menjadi.. base dia mcm lembik, second time even worst... tensen.. pls.. bg extra tips..


04-07-2007, haXira komen :

kak yani..nak tanye sikit. kalau gune ape2 resipi cheesecake untuk buat caramel cheesecake ni boleh kan?..


04-07-2007, haXira komen :

satu lagi kan kak yani. ni random punye soalan. kenapa bila saye gune hand mixer untuk pukul whipping cream, dier senang jd stiff. tp gune mixer yg mcm cik mat tu, susah nak agak. boleh tolong tak?


06-07-2007, yani komen :

haXira.. kalau nak guna resipi cheesecake lain pun boleh.. cuma kemanisannya tu mungin kena adjust sket kot.. sebab dah ada karamel. Rasanya stand mixer or hand mixer sama je.. cumanya kalau stand mixer tu bergantung pada bentuk alat pemukul tu kot.. errr tak tahu sgtlah sebenarnya nak komen pasal ni.. mungkin cik Mat kita lebih arif pasal ni..


30-07-2007, vok komen :

semalam dah buat tapi kenapa karamel tak terapung pun ... menyerap masuk dalam kek... so skrg ni rasa cheesekek bercaramel di dalam.....


20-08-2007, cindaibiru komen :

yani, letak la banyak2 resepi cheesecake. sy giler cheesecake. first try 2 ari lps menjadi sgt2. so nak buat lagi dan lagi tp resepi xde. sy suka resepi yani sbb bila buat menjadi saja. tq.


20-08-2007, mishah63 komen :

Hai!meriahnya bercakap ttg resepi ni. I baru jumpa resepi ni, selalunya beli aje tapi lagi seronok dapat buat sendiri. puas. Tapi I tak taule apa tu sour cream dan fresh cream tak biasa beli sebelum ni, gimana btk dalam botol?adatak dlm glossary?


20-08-2007, mishah63 komen :

Sori baru dapat tau fresh cream tu=whipping cream? jika whipping cream tu biasale beli!!!! Cuma sour cream tak biasa. Tolong guide atau jika boleh ganti dgn yogurt flavour boleh guna, plainke?


20-08-2007, mishah63 komen :

Nat tanya sikit, bakar guna api atas & bawah ke? Nak tanya petua sikit , jika masak puding/kek/muffin/apam/ jika guna convention oven jenis api gimana ye? Upper / Lower level or both?


20-08-2007, yani komen :

mishah.. kalau takde sour cream boleh ganti dgn plain yogurt macam yg cindaibiru buat tu.. pasal api bawah atas ni i tak pasti.. boleh rujuk manual book ur oven.. i guna wicrowave oven.. main tekan je button oven.. pastu setting suhu.. tu je.. ataupun u try guna yg both..


20-08-2007, yani komen :

cindaibiru.. i ada banyak resipi cheesecake.. tapi tak best nak kongsi selagi i tak try buat dulu.. :p ..


20-08-2007, cindaibiru komen :

takper yani, i akan tunggu dgn sabarnya... heheh.


07-09-2007, kelaparan komen :

wahhh...ada pulak resepi karamel cheesecake.....mesti nak try.... btw....yani resepi yg. yani share kat sini semuanya best2 la...dan hanis dah cuba buat karamel puding dgn. cake coklat....menjadiiii....thanks for sharing yaniiii...=))


08-11-2007, nurnikisha komen :

yani,joayee,skyblue..erks..sesaper la yg pernah buat kek ni..hmm..dlm step tue yani kata pukul semua tu sampai jd cream kan??maksudnya mcm texture fresh cream yg kita guna tue or thickened cream nyer texture..baru pas buat..tgh bakar lam oven nih..semua ok jek...but bila sendukkan caramel atas kek tue mcm tak terapung sgt pun kat atas...byk yg mendap ke bwh laa...ishhh..help me pls..where did i go wrong??ke mmg gitu..krg masak baru dier timbul??erks..cam tak logik ler plak ek..heheh..pls help me yer..i'll be looking fwd 4 ur reply..nak buat kasik perfecto next time..:) tq


08-11-2007, nurnikisha komen :

hmmm...mmg aaa...jd cheese cake caraml kat dalam laaaaaaaaaaaaa....uwaaaaaaaaa...iskkk..tak lawoooOoO...hehehh...cam marble lak...kekkeke..nway..i'll try againm..:)


09-02-2008, kautharismail komen :

seriously sedap gile! dah try and memang jadi..nyummy!!


17-02-2008, jfklynn komen :

nurnikisha...you sama mcm i, caramel i mendap kat lapisal bawah so bila sejuk lapisan bawah tu masih lembik...bila potong lapisan bawah tu habis hancur...tension betul....apasal jadi mcm tu hah? org lain masak elok jer jadik..


18-02-2008, aqis komen :

butter 2 jenis ape yg t'baik?pas2 cairkan mcmn dulu utk letakkan b'sama biskut?(baru belajar...)


18-02-2008, aqis komen :

hii..anyone nk reply??uwaa..uwa... nk buat mlm ni tkt tak sempat


18-02-2008, pijah komen :

jenis butter yg terbaik? menurut encik mat gebu, golden churn yg t'baik. But for me, using buttercup or farmcow is enough. it's your choice. :) utk cairkan butter, klau ade microwave, blh je gna. x pun panaskn gune double-boil. yg pijah biasa buat, masukkan dlm pan, pnskan ngan api kecik, 1-2 mins, cair lah. ehe, akak2, btul ker nih? :D


19-02-2008, aqis komen :

thanks pijah.kalau tak,berjanggutlah tgg butter 2 cair, tp x cair2....


22-12-2008, BlazerPahan komen :

dah try recipe ni... masa tu takde sour cream, so i ganti ngan yogurt. sedap sgt...anak2 suka. [IMG]http://i126.photobucket.com/albums/p96/blazerpahan/P1010017.jpg[/IMG]


03-01-2009, kaknita komen :

First time saya try mmg jadi, thanks a lot yani!


15-01-2009, nazizfah komen :

fresh cream tu mcmana? kalau takde boleh ganti dgn apa? First time ni nak cuba buat kek...


30-01-2009, mini_aziz komen :

salam,yani..kek ni msk cara bain marie dr awal atau 30 min kedua?


10-03-2009, zai_fadilah komen :

kak yani..kalo kita guna breadcrumbs instead of biscuit ok x??


10-03-2009, zai_fadilah komen :

nazizfah..sy penah tanye kak yani...kak yani ckp bleh tukar ngn whipping cream...


17-05-2009, ayangku komen :

salam yani, nape cheese cake saya bila dah sejuk dia kecut kat tepi..atas kecik bwh lebar ..mula2 kuar oven cantik je..nape arr??


19-08-2009, LynnSham komen :

Yani, tak tahu lah kenapa.. lepas hanguskan gula (warna perang), saya masukkan susu sedikit demi sedikit sambil kacau. Karamel jadi macam cair, tak pekat.. memang kena cuba lagi.. Btw, walaupun karamel tak jadi, kek dah tinggal 1/4 je kat dalam fridge sebab hari ni kami bawa bekal ke tempat kerja..


19-08-2009, liza@msls komen :

corn starch tuh aper yer? Sour cream tuh yourgt ker?


19-08-2009, liza@msls komen :

lupa dah ader org tnya aper yg syer tanya x perasan


15-09-2009, ummi_rayyan komen :

kalo xde fresh cream leh ganti ngan apa ek?


02-01-2010, msfaizah komen :

maksudnye kek ni kena bakar double boiler ek?klu sy direct oven je terus cmne ek?harap2 ok fuuhh..amin!


04-01-2010, cintamutiara komen :

sour cream tu macamana?boleh beli dimana


28-04-2010, eein komen :

hi...im new here!! resepi ni nmpak sedap n simple...x saba nk try hopefully menjadi cuz b4 ni sll uat marble cheese cake je


26-10-2010, sityaiza komen :

yani... kalau kita kukus boleh dak????


26-10-2010, sityaiza komen :

yani... kalau kita kukus boleh dak????


18-11-2010, anakamz komen :

thanks a lot yani..saya dah cuba resepi nie..rasanya memang sedap...;)


06-02-2011, oleole komen :

Nak cuba nampak sedap bangat www.oleole2u.blogspot.com


15-02-2011, ina_arina komen :

salam,kak yani..nk tnye..klu x letak fresk crem dan sour cream,blh x?klu blh digantikan dgn ape?


15-02-2011, ina_arina komen :

klu gantikan fresh milk dgn susu cair,ok x?


05-04-2011, umi jie komen :

anak2 umi jie memg suka cheese kek xkira apa2 kek asal ada cheese. nti nk try la. bila anak cuti blh la buat kt dia org. Kena cuba dulu takut xjd, malu kt anak2. Biasanya fst time buat memang xjd tp yg ini mintak2 jdla.


05-04-2011, ct_isyah komen :

sy dah buat cheese cake ni. tp tak letak fresh cream pun sbb tak jumpe. mmg menjadi. cuma karamel nyer tak rase sgt, myb sbb sy terkurang buat karamel kot. tq yani.


22-05-2011, humaizah komen :

tringin nak buat tapi takot tak jadi,membazir je...hmmm tapi berminat..nak buat jugaklah tapi kuantiti sikit jew dlu kot...hehe


20-10-2011, dak demok komen :

erm....dap nyer....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd