Google+

oleh: herdawaty_abuothman Roti Jala

Roti_jala

Kekal lembut walaupun sampai ke petang. Sori gambar tak sempat nak upload. * Gambar dari laporan masakan oleh coveredgirl


Created on : 09-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi herdawaty_abuothman




Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 camb minyak masak
  • 1 camt garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 4 cawan air/santan/ susu segar

Cara-cara

  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
  2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.









Laporan Masakan Bergambar (24)

Sd531131
22-12-2007
Sedap dan lembut walaupun tak de telur...Guna susu segar instead of air tapi kena tambah lebih dari sukatan sampai boleh menjala. TQ for the lovely recipe!
Laporan oleh: coveredgirl

u'r welcome. Memang kalau letak telur lagi sedap dan lembut. Air tu selain dari susu segar boleh jugak ganti dgn santan. Tapi kalau nak healthy gunakan air jelah.

Roti_jala_3
08-09-2008
sedap...family kecik je tp adunan ni x cukup tuk kita & hb hehhehe...TQ
Laporan oleh: Aziemas

Kalau rajin menjala kuih ni bolehlah didouble atau ditriplekan resipi ni.Terima kasih kerana mencuba.

12092008_001
15-09-2008
first time buat roti jala terus menjadi, lembut & sedap walaupon dimakan begitu sj... buat 2 adunan sbb family dtg buka kat umah. tq herda
Laporan oleh: aini70

Sama-sama.

Roti_jala
07-11-2008
tadaaa...jadi jgk akhirnya..lembut...
Laporan oleh: kamal77
Sp_a1931
20-11-2008
sedap..thanks...my kid love it.
Laporan oleh: Lieyana
Picture_064as
08-03-2009
akak tambah air sket lagi..nway, tq yer
Laporan oleh: junjs11
08042009025
09-04-2009
roti jala ni memang sedap! very good recipe, terima kasih akak!
Laporan oleh: nuryaveiel

Terima kasih sbb mencuba ya pada nuryaveiel dan juga mereka2 diatas.

Roti
14-04-2009
guna santan..hehe..cubaan kali ke 3..br jd..tq
Laporan oleh: strawberi
Img_2373
29-08-2009
Resepi ni mmg best..skali cuba terus jadi..lembut..tp sukatan air tu ..dari 2 1/2 cawan..lebih sesuai 3 1/2 cawan..anyway thanks..sy buat utk berbuka hari ni..
Laporan oleh: kak_esah
Imag0010
30-08-2009
salam menu buka semlm, guna air je tetap lembut, tq
Laporan oleh: rosaliza
Pa1703052
25-10-2009
my 1st time menjala...jadik! TQ so much for tis resepi
Laporan oleh: araya
06042011_002_
06-04-2011
menu pagi ni..tak berapa cantik jalanya...tapi nak pose juga...
Laporan oleh: syasya79
Myresepi_002
08-04-2011
ni la roti jala sy.. mkn ngan serawa durian emm... mmg sodap...
Laporan oleh: zara07
Roti_jala__1_
16-05-2011
Salam Watie..Sedappp
Laporan oleh: Nenie
Dsc_0920edt
12-08-2011
Thanks utk resepi nie. Mmg lembut la roti jala tu walau dah sejuk :)
Laporan oleh: FidaRafidah
Dsc_0303
19-08-2011
kirai dgn botol muncung 3...kemas hasil nya...
Laporan oleh: sixsixtwo
171120111358
17-11-2011
memula panik gak takut tak jadi, alhamdulillah 1st time menjala..jadi jugak, n0ra guna susu UHT Full Cream plak tu..mmg lemak manis, tambah gula sikit..berk0bar2 nk buat lagi..hubby reQuest utk opismate...sebelum subuh es0k kena bangun menjala la nampaknya..hehheh...thanks f0r very luvly recepi..
Laporan oleh: adeQ_nOra

Wah semangatnya...bagus2.

P1050097
10-04-2012
slm..sya wat 2 adun...jamu metua dtg.cch ngan kari aym...sdp...tq tuan nye rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)

Sedap nampaknya kari ayam tu..lg2 mkn dgn roti jala kan Mariani. Terima kasih sbb mencuba ye.

P1050753
05-09-2012
wat lg,entah kli keberapa gaknye..kli ni ltk s.cair..sdp.
Laporan oleh: Mariani(KT)

Terima kasih sbb mencuba..

2012-09-06_18
10-09-2012
memang sodap mudah dgn resepi ni & gunakan ni! sapa nak order pm segera
Laporan oleh: zam757
Img_20130407_111031
07-04-2013
saye olah sikit bahan2... x guna pewarna,ganti dgn serbuk kunyit skit.. garam lebihkan sikit.. sedap.. anak siap tunggu tepi kuali... x sempat masuk pinggan hidang, terus panas2 tu masuk pinggan dia... makan camtu je tanpa kuah.. buat utk bfast.. kejap je licin..petang dia mintak lagi.. thanx 4 d recipe..
Laporan oleh: ash_naniey

Kalau mkn panas2 mmg sedap ash. Sesuai utk mkn bila2 masa je. Btw terima kasih sbb sudi cuba ye.

20130531_182347
31-05-2013
KZ cuba resipi roti jalanya aje..kari resipi sendiri..sbenarnya lebih drp 3 org boleh makan..mmg sedap..mmg lembut..tme kasih krn sudi bkongsi resipi..
Laporan oleh: alongzbh
20140304_100502_1
05-03-2014
Tq for the recipe. Suami sgt suka. Definitely a keeper. Thanks again.
Laporan oleh: eiyra78
Roti_jala_myr
13-05-2014
Hidangan brunch hari Ahad lepas.. Herdawaty, terima kasih untuk resipi ni..
Laporan oleh: LynnSham

Komen (22)

05-04-2008, umiza komen :

dah cuba. Menjadi tapi tak tahu nak postkan gambarnya.


04-03-2009, azatiesayang komen :

selalu buat...anak bujang kecik sy suka mkn...kdg2 wat utk minum ptg,kdg2 utk sarapan.Dia suke cicah ngan sambal tumis ikan bilis...


08-04-2009, nuryaveiel komen :

thanks kak, sedap sgt roti jala ni.


12-05-2009, syari komen :

saya dah cuba, buat buka puasa qada semlm. sedap dan lembut dan mendapat pujian keluarga, tak mcm yg dijual liat. akan buat lagi. tim kasih.


25-05-2009, hmaria78 komen :

buat utk sarapan pagi smlm. Adunan mmg ngam2 untuk 1 family (4 org). x hbis pg tu, simpan smpi ptg, tetap lembut. Pandai jugak saye buat roti jala nie hehehe ... w/pun jala nye x menjd. My 1st doter suke sgat ... my 2nd doter n my hb suka nye ala2 gitu je ... Apepun resepi nie mmg best ... Tp syg lupa nk snap gmbo le ...


29-11-2009, nur amiroh komen :

em nk tanya, 2 1/2 minyak masak tu blend sekali dengan tepung ker?untuk apa ek?


10-12-2009, anasham komen :

soalan sy pun sama dgn nur amiroh,myk masak 2 blend skali ke or myk masak tu utk dilenser pada pan?


12-12-2009, rahmah16 komen :

saya dah buat roti jala ni. tapi berminyak sangat boleh perah buat goreng ikan.buat kali kedua guna minyak 1 cawan je. baru la.. ok . suami puji sedap makanan kegemaran die..Tq.


23-12-2009, aina_sakinah komen :

roti jala my favourite...but now my favourite is nasi paprik sotong...mase tu mak saye wat roti jala menjadi tau


15-12-2010, zatie_meor komen :

cket nye resepi..bleh than gk..


18-12-2010, engku nor komen :

kalau kita nak buat lebih makna nya bahan tu mesti double ke? Macam kalau nak buat untuk 6 orang ke... jika sekilo tepung gandum macamana resepi nya ek?


22-12-2010, esham82 komen :

Sham dah cuba buat n so far memang menjadi dan sedap...lembut sampai ke petang


22-12-2010, esham82 komen :

Masa nak masak tu mula2 jer yang sapu minyak...yang berikutnya tak perlu ditambah n tidak melekat sekiranya menggunakan kuali burger


22-12-2010, esham82 komen :

Minyak masak tu guna masa blend adunan tepung...


22-12-2010, esham82 komen :

kalau nak buat sekilo resepinya kita sukat tepung tu ikut cawan resepi asal sampai tepung gam sekilo...


23-01-2011, zawatiyusof komen :

rahmah16-sukatan minyak tu rasanya bukan 2 1/2 cawan tetapi 2 1/2 camca besar. patutlah berminyak jadiknya.


30-06-2011, hannahwaty komen :

ye lah ...sukatan minyak tu 2 1/2 camca besar...cmna plak boleh jadi 2 cawan.2nd time awk buat pon mcm byk sangat myk sampai 1 cawan....


03-08-2011, Hanifatiah komen :

dah cuba nak upload gambar.. tapi tak boleh.. huhu.. anyway, thanks for the recipe.. skali buat dah jadi.. sedap.. =)


06-08-2011, Kish komen :

ni roti jala saya. sy + air sikit lagi. tq tuan beri resepi. mmg mudah dan konpem jd, mungkin kena + air, dan whisk dulu ssebelum masuk blender. :D http://www.flickr.com/photos/69207224@N00/6014028875/


11-08-2011, ibu waina komen :

dah buat...sedappppppp sgt2..akhirnya dapat buat sendiri..ni fav saye,bila dah tau buat...hari2 saya tebar jala..hihi..tq sbb kongsi resepi..


05-10-2011, Normah muhamad komen :

emm..., nampak sedap dan menarik mesti kena cuba.


24-09-2012, ummi_Q komen :

thks 4 d recipe..mmg lembut n mudah nak mjala guna botol 3 lubang tu,, anak2 teruna yg mjala..sedap n lembut..tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd