Google+

oleh: princessharyati Roti aiskrim goreng

A3

jom buat


Created on : 09-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 1 orang )

  • 2 keping roti
  • aiskrim (sebarang jenama)
  • tepung jagung (dibancuh dgn air)
  • coklat chip

Cara-cara

  1. Ambil 2 keping roti (yg selalu org buat sandwish tu) gelekkannya bagi leper dengan cawan ataupun pengelek. Kemudian letakkan sekeping roti di bawah dan sudukan 1 sudu aiskrim dan taburan coklat chip di atasnya, selepas itu tutupkannya dengan sekeping roti lagi yang telah di sapu dengan bancuhan tepung jagung di hujungnya, terapkannya pada bentuk bulat dan terus masukkan ke dalam peti ais selama 2-3 jam. Kemudian boleh di kuarkan dan di goreng dengan minyak yang penuh, angkat dan lap dengan tisu kedap minyak

Laporan Masakan Bergambar (10)

Dsc02596
14-11-2007
sudah menjadik..cuma lupa nak boh coklat chips
Laporan oleh: zaliana

nak skit...

Pb270135
28-11-2007
aiskrim cair dalam minyak.. hahahha.. pastu berminyakk.lupa nak lap.. heheh
Laporan oleh: adiezx

nnti naext time try lagi.. pasti berjaya..

Imga0149
10-01-2009
Anak-2 suruh buat lagi, tak berani nak potong roti sebab gorengan pertama ice creamnya cair. Anyway thanks for sharing.
Laporan oleh: Sharm1969
Img_3693
13-02-2009
terima kasih kak yatt!!!
Laporan oleh: sofieza
Roti_aiskrim__2_
23-03-2009
ha... ni pula versi asnhr... TQ atas resepi ini, len kali leh buat lg, best..best....
Laporan oleh: asnhr1074
28082010413
07-10-2010
ni gamba ms 1st time buat...hubby mmg suke...slalu dh buat skrg nie...tq bnyk2 k.yatt...mudah,sedap n different...
Laporan oleh: putri eizan
Dsc_0190
05-01-2011
enak di mkn panas2..rangup di luar, sejuk di dlmnya..anak2 suruh buat lagi nanti..tp sy lupa nak penyekkan roti, terpaksa letak dlm freezer lebih lama..
Laporan oleh: idash868
Pict0011
07-01-2011
lps tgk resepi trus je buat..kbtulan roti ngan aiskrm mmg ade...cume aiskrim saye letak skit sgt...takpe baru 1st time buat.lps ni nk buat lg...hihihi..........
Laporan oleh: izzaliana
P1000535
12-06-2011
dah try buat tapi belum sempat goreng..hehe
Laporan oleh: kyo
20120801_212845
01-08-2012
mmg sedap hubby n anak suka
Laporan oleh: y_hanasha


Komen (28)

15-11-2007, aing komen :

TAK SBR NK CBE


15-11-2007, kuzzy komen :

nampak mcm senang jer.. tapi bila tiba time nak buat jadi susah lak... hi..hi...


26-11-2007, masliana komen :

ni betul ke buat sendiri?? tak pun beli..


30-11-2007, adiezx komen :

betol kata cik kuzzy.. namak je senag.. hehhe


23-12-2007, mimie78 komen :

nak cubalah


07-01-2008, hajjar komen :

mana nak carik acaun bulat tu... acuan yang macam mana......


19-01-2008, topal komen :

kalau guna acu karipap bleh tak...?


30-05-2008, hanas_sara komen :

kalu nak sedap lg, lps terapkan pd btk bulat,celup dlm telor dan golekkan dlm serbuk roti...ranggup dan berkrim...


14-07-2008, minah125z komen :

bleh tunjuk gambar step by step x????teringin nak wat...


28-11-2008, shafea komen :

salam, ye tunjuk lah step by step.. nak bayang kan buat boleh... cuma takut x jadi je ...kalau goreng bhg tepinya kot terbuka pulak, yg kat kedai tu ada acuannya tu lah nampak cantik...


13-12-2008, mama_nayli komen :

Saya buat bentuk bulat dgn tgn je.pastu nak lekatkan bahagian tepi guna air. pastu golek dlm telur dan breadcrumbs.


23-03-2009, senorita komen :

nak cuba la tapi takut aiskrim tu cair.


15-04-2009, disert komen :

tlg anta email ni kat sy..shnurazlina@yahoo.com


15-04-2009, disert komen :

aiskrim 2 xcair ke lau ne pnz??? (shnurazlina@yahoo.com


04-03-2010, farEast komen :

nk try la... mcm sdp ja....


28-11-2010, azhanida komen :

HI SY ORG BR .NMPAK CAM SEDAP JE .. NK TRY LA


07-12-2010, shafQ komen :

msti sdap ni... nYuMMy2....


05-01-2011, evielle komen :

mcm sdp ja.. mw try la nie..


07-01-2011, kaklongbesor komen :

yumm..mesti try nih


08-01-2011, ibu darwisya komen :

dah cuba buat tp aiskrim x jadi sejuk pun bila dah digoreng....hu2....


31-01-2011, Azidah Jaafar komen :

Macam sedap je, nk cube buat la...lgpn ank2 sume ada kat rumah...


02-02-2011, yayath komen :

ummmmmmmmmpphh.. mcm sedap^_^


05-02-2011, Nubailah komen :

dah lama cari resepi, sekarang baru jumpa.. :-)


24-05-2011, alise_sentul komen :

insyaallah nanti nak cuba...


24-05-2011, aisyah aqilah komen :

nak trylah nnty... sedap nieh.... hehe.. :-)


08-12-2011, azah_aziz komen :

nk cuba try test lah.hehe


04-08-2012, geniusneuro komen :

macam best ni, thanks for the resepi. da lame cari resepi dan teringin nak buat nanti saya cuba. thanks ya


29-07-2013, princess flower komen :

As salam... saya minta resepi nie ye... Terima kasih untuk resepi dan tips...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd