Google+

oleh: qirah75 Mee Kari Udang

Gambar_052

selalu buat mee kari ayam. tp yg ni kakak kasik idea untuk pertandingan memasak masa hari guru dulu..dapat 2nd place :-)


Created on : 08-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi qirah75




Bahan-bahan ( 8-10 orang )

  • udang 1/2 kg
  • mee kuning 1kg ( basuh dan celurkan)
  • rempah kari 2 senduk kecil
  • cili boh yg dimesin sikit (kalau suka pedas)
  • bawang merah 6 ulas*
  • bawang putih 3 ulas*
  • halia 1/2 inci*
  • kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak kasik wangi. tak letak pun xpa rasanya)
  • daun kari 1 tangkai
  • tahu kering (yg macam dlm pic tu)
  • udang kering sikit*
  • asam keping dlm 2,3 keping
  • pati santan RM1 (beli kat pasar je) @ kelapa parut sebijik
  • Bahan hiasan/ulam: telo rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh (celur jugak), cili besar@cili api

Cara-cara

  1. Tumbuk bahan *
  2. Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste. Masukkan juga cili mesin tadi.
  3. Bersihkan udang, keluarkan kepala dan kulit. Kepala dan kulit ni rebus dgn sedikit air kemudian blend dan tapiskan air dia tu untuk jadikan stok. Tapi pic kat atas tu tak buang kulit sebab M..
  4. Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
  5. Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari
  6. Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.
  7. Bila mendidih sekali masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau-kacau dan tutup api.
  8. Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..

Tag

mee









Laporan Masakan Bergambar (10)

Photo-0021
26-05-2008
mmg sodapp..my hubby kata cam mkn kat kedai! hehe..
Laporan oleh: hana6877

sukanya saya....hana, sambil memasak tu selawat byk2..lagi la melekat je hubby kat rumah nak hana masak!hehe

Mekari
19-11-2008
memang sedap mee kari ni...memang rasa cam kedai..tq ye..
Laporan oleh: quinnie

ermm...u r most welcome

Dsc04568
18-06-2009
ni first time sy masak.. cari2 resipi, jmpe resipi mee kari udang nie... try lah buat... xsangka plak sedap.. family sume puji... hepi sgt.. thanks too akk yg sediakan resipi nie.. =)
Laporan oleh: ayu akma

sama-sama ayu..thanks sebab sudi cuba resepi akak ni..

101_1409
20-06-2009
Memang sedap...first time buat..housemate pun puji..tq2..nice resepi~
Laporan oleh: ailong

cantik pic...terliur tgk :-)

Photo0615
05-08-2009
1st time buat...alhamdulillah menjadi..punyaler xcited nk anta repot sampai amik gambo pun zoom..hheheheh...apapun memang sedap..worth trying!!!
Laporan oleh: zai_fadilah

alhamdulillah menjadi....

Jjj
14-08-2009
sedap sgt..terubat rindu nak makan mee kari mcm kat malaysia tu..saya letak udang and tambah sotong sikit..sedappp! thanks ye :D
Laporan oleh: sudutembaga

dekat oversea mana la ni...dah dkt 2thn baru reply comment. tah2 sudu dah balik m'sia ;-)

19082009089
21-08-2009
ha nila hasilnya bile dah siap. Memang betul sedap, hubby n family pun suka. tq kak qirah
Laporan oleh: iejanisz1985

sama-sama ieja.thanks sebab sudi cuba resepi akak ni..

24_01
24-01-2010
Mudah dan lazat!1st time buat terus menjadi! Thanks!
Laporan oleh: Mamato

syabas!!happynya saya!

Mee_kari
26-11-2010
mudah dan sedap..tq for the recipe
Laporan oleh: sixsixtwo

u r most welcome...

120420111323
12-04-2011
ini lah rupe nyer mee kari yang sy cube tadi...the kids love it..tunggu suami balik keje ni nk bagi die rasa..hopefully die suke..tq again.
Laporan oleh: k.dale

*clap clap clappp* (*,*)v


Komen (34)

15-11-2007, meow komen :

uit qirah.. 1st of ol meow nak ucapkan tahniah ye coz bejaya dpt 2nd place tuh.. Nak tanya rempah kari tu ko guna rempah kari ikan ke daging.. skian tima kaceh.. :)


08-12-2007, qirah75 komen :

alo meow...sori ler lama xonline...tetambah tgh coti sekolah ni..rempah kari tu gune rempah kari ayam/daging...tu rahsia dier..


10-05-2008, dychinta komen :

kite da cuba wat...mmg sedap sgt2...actually kt mmg xpndai msk,tp resepi ni, skali cuba trus jadi...best sgt..hubby kt pun suke..da 3 kali kt wat..best...tq a lot k.qirah75...


26-05-2008, sya_saya komen :

nampak sedap .. nak try dulu .. nanti kalau sedap bolehla ajak geng puaka area 2 mai makan . he...he...


13-06-2008, leha_adam komen :

kak,kalo nak pkai ayam dgn daging cemane lak?nk kena rebus dulu ke dagingnye.allergic seefood la


18-06-2008, qaisar komen :

qirah... nak tanya..rempah kari 2 senduk kecil tu ada x dlm 1 bungkus?


10-07-2008, alma_82 komen :

dah try buat hubbay ckp sedap bleh buka kedai


27-07-2008, Pare-pare komen :

saya nak resepi mee kari yang simple Terima kasih


05-10-2008, cikpuan komen :

nak buat utk openhouse tahun ni...nk cari something different..


14-10-2008, sgsapan komen :

ikut gaya, kita pun nak coba


19-10-2008, quinnie komen :

memang betul..mee kari ni memang sedap..betul cakap diaorg..memang rasa cam kedai punya..saya memang dah lama carik resepi mee kari cam gini...tq yer...gambar dah tangkap..nanti saya hantar laporan...


20-11-2008, ayus komen :

sedapnya.........err nk tnya leh x msukkan serai .. pastu tau fuk kering tu kt mane ade ek jual... tesco ade ke :P


20-05-2009, awa19109 komen :

salam..erm..btul2..hehe..sy da try..ske sgt huby puji sdap ;-) mksh ya..yg blum cb..try la..mmg xrugi..ase cm kt kdai..tp lagk sdap la..umm..nyam2..cm kalo xske ade kayu manis 2 xpayah la bubuh..


25-07-2009, haziqarazy komen :

tumpang tanyer yer,erm serbuk kari tu dua senduk kecil tu agak agak macam banyak mane eh?brand ape yang paling best?thanks=)


18-08-2009, iejanisz1985 komen :

hye kak qirah, thanks sebab sudi berkongsi resepi. esok iejan nak cube buatla, td dah beli bahan2. malam ni ingat nak siapkan bahan2 dulu esok blh terus masak. nanti bile dah jadi iejan hantar gambar.


28-09-2009, puanros komen :

Salam Qirah, Thanks for sharing the recipe, made this during my family gathering last weekend. Semua org suka. My first attempt to cook mee kari for my guests.. hehehe.. Memang sedap.. sampai i sendiri pon bertambah2.. hehehe.. but sorry no pics la.. so busy layan tetamu... btw, ramai my relative mintak resipi, so i fwd jer la.. boleh kan?..


02-05-2010, emeng878 komen :

rempah kari daging babas paling best.


18-02-2011, inaa009 komen :

rempah adabi pun sedap warna masakan akan jadi lebih menyelerakan


18-02-2011, inaa009 komen :

1 lagi kalau kita tambah tumbuk sedikit lada hitam n lada putih lebih ummmphh dalam kuah mee kari.


18-03-2011, KAKBEDAH73 komen :

ermmm..arini mkn mee kari je kami anak beranak...


01-04-2011, Umi Sarrah komen :

malasnya saya nak masak.......senang sangat ke nak buat mee kari nie? Saya boleh letak ikan tak sebagai ganti? tak pun sotong k, telur ke?


02-04-2011, qirah75 komen :

salam kawan2...sorry sgt2 sebab tak reply komen2 semua ni. arini baru terdetik nak tgk kat sini...tak sangka pulak mendapat sambutan yg hangat dr kwn2 semua...terharu sungguh..trima kasih sebab mencuba resepi saya ni. LEHA- kalau guna ayam/daging lepas dah tumis kari n dah naik myk, masuk kan terus ayam/daging tu. tak perlu rebus dulu. tutup periuk dgn penutup then baru letak santan. kalau ayam xperlu tunggu lama tp daging kena tunggu biar empuk then baru masuk santan QAISAR - yup, dlm 1 paket kecik 60sen tu. kalau nak lebih rempah tambah lg.ikut citarasa sendiri AYUS- xguna serai. pelik pulak rasa karang. taufu kering tu byk kat supermarket dkt2 bahagian mee, fishball tu HAZIQARAZY - akak guna je apa2 brand. penah guna adabi, babas n alagappas. yg penting kita buat secukup rasa. baru2 ni akak guna adabi sedap gak. pedas.semua brand sedap lah PUAN ROS- thanks for trying out my recipe. ilmu ni boleh dishare dgn semua org. kita semua dpt pahala :-) UMI SARRAH - bg saya, mee kari n laksa paling senang sebab sy org perlis huhu...ikan mcm pelik je nak mkn dgn mee, tapi dgn nasi panas...wallaaaa. sotong n telur ok kot. sotong n telo tu letak last skali lepas dah letak santan n kari dah masak la kot. pastu tutup api. kalau overcook xbest pulak sotong tu.telo xpa. kasi masak betul2 n to all kwn2 yg dah cuba n komen kat sini, skali lagi sy ucapkan terima kasih coz sudi cuba resepi sy ni....


12-04-2011, k.dale komen :

saya br cube hari ni..kitorang lunch mee kari..mmg sedap...terima kasih sbb sudi share resepi ni...mudahan Allah memberkati qirah selalu.


01-05-2011, ayeryzal komen :

sok birthday mama sy,dier sker mkn mee kari..nk try la hopefully die suke..nnti da siap sy upload pic..:)


05-05-2011, dyaradiah komen :

wah...mesti cuba ni...harap2 menjadi...


12-06-2011, syaron redayu komen :

sdpnye.. nak cuba lah nant


12-06-2011, bobbyxpandaimasak komen :

hahaha..bobby yg x pandai masak pun telah berjaya mengenyangkan perut dgn mee kari resipi kak qirah..rasa mcm xpecaya plak,sbb sedap...thanx la kak


04-07-2011, qirah75 komen :

K.DALE ~ thanks for the doa AYERYZAL ~ mane pic? upload la... DYARADIAH & SYARON ~ dah buat blom? BOBBY ~ wah! tahniah bobby. nanti boleh buat masa raya


04-07-2011, halimahcoklat komen :

mesti cuba ni ramai yang cakap sedap....


14-07-2011, kacang daal komen :

nmpak sdap je...sy nak cba msak wlaupun x pndai msak.ehehe :D


21-08-2011, zannur84 komen :

mcm senang je...nak try la...klu paki daging atau kerang pun sdap juga ni...


27-08-2011, aci. komen :

posa ni ...anak2 nak makan mee kari. Org umah lak x sihat. So ...big boss terpaksa ambil alih. Kembang lubang bila kena puji ..... thanks !!! Emmmm.... lagi best bila taruh sos lada hitam.


27-09-2011, rashid_rozita komen :

Memang powerr..siap wat menu utk open house lg..ramai yg puji sedap..thx qirah..puas hati giler..


18-10-2011, nafiz komen :

saya bru nak cber msk mee kari...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd