Google+

oleh: junjs11 Nasi Lemak Tumis

Picture_776

Resepi dr blog aunty N...satu cara lagi nk masak nasi lemak


Created on : 07-11-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 3 cawan beras
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan air
  • 1/2 sudu besar halba
  • 1 daun pandan
  • 1 cm halia-hiris halus
  • 1 batang serai-titik
  • 2 biji bawang merah-hiris
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi

Cara-cara

  1. Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing. masukkan air n santan, kacau hingga pecah minyak.
  2. bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n garam.
  3. pastu masak seperti nasi lemak biasa..
  4. hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur n ikan bilis goreng.

Tag

nasi









Laporan Masakan Bergambar (9)

Nasi_lemak
31-12-2008
Sedap.halba buat baunye cam nasi dagang.
Laporan oleh: ibu_an
Nasi_lemak_tumis
22-01-2009
Buat utk tetamu yg datang mengejut..Sedap! alamak menyorok plk halba kat dlm nasi..tq share resipi!
Laporan oleh: as75
Dscn1248
09-07-2009
nasi da masak... lauk belum masak lagi.. so amik gambar nasi dulu laa.. hehehe
Laporan oleh: tfsalihah
Nasiklemak
20-11-2009
1st time buat nasik lemak camni... rasa macam nasik dagang pun ada.. sedap :)
Laporan oleh: ibumimi
Img_1685
27-01-2012
tambah serbuk kunyit untuk nasi lemak kuning
Laporan oleh: noormala75
Dsc04706
28-01-2012
first time buat nasi lemak tumis ni....memang terbaikkkk..maceh kak jun.....
Laporan oleh: mass80
Nasitu
09-02-2012
memang sedap nasi ni..suka..terima kasih kak jun..:)
Laporan oleh: quinnie
14022012615
14-02-2012
sedap betoi nasi lemak nie..td letak nasi sikit jer..konon diet..last2 tambah 3 pinggan ..kui3...betapa dahsatnya penangan nasi lemak tumis ni.. :) thanksss tuan punya resepi..
Laporan oleh: bash
Nasi_lemak_tumis_myr
13-05-2014
Hidangan semalam.. memang sangat beraroma dan sedap! Terima kasih junjs11!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (21)

07-11-2007, shamboys92 komen :

halba tu apa?


07-11-2007, shamboys92 komen :

bolehkah x guna minyak sapi?


07-11-2007, shamboys92 komen :

cam mana nak buat sambal tumis ikan bilis?


07-11-2007, junjs11 komen :

halba (fenugreek) tu sejenis rempah, bentuk biji2..selalu guna untuk wat nasi dagang atau masak kari...leh jugak, guna aje minyak tp rasa lain sket la dr resepi asal..


07-11-2007, junjs11 komen :

cuba cek kat resepi nasi lemak lain kt sini..ade kot resepi sambal tumis.. lebih kurang..cili kering+ bawang merah+bawang putih+belacan-tumis, isi air asam, isi ikan bilis ..pastu isi garam+gula..


07-11-2007, shamboys92 komen :

oooooo gitu i akan cuba.


12-11-2007, Ayu61279 komen :

huhu...hb ayu dah request nasi lemak.ntah bila la ayu nak buat ek?


15-11-2007, meow komen :

tak penah aku dengar org wat nasi lemak guna halba.. hmm bagus idea ni.. leh laa cuba.. ku kepingin bebenor makan nasi lemak ni.. nak nasi lemak sambal ikan bilis gak.. yg lain2 tak moh dah.. behnyaa maceh jun 4 da resepinya..


29-11-2007, sarahcamelia komen :

actually my family ramai yang pakai halba masah nasi lemak...tapi pakai sikit aje . . memang harum dan sedap. . klu shamboy tak mau pakai ghee blh tukar dgn butter dan tambah gula secubit memg lagi lemak ..trylah..


30-11-2007, Faridah1 komen :

Pohpalleh, kawe masok mlm semalam. Sedap btol bau halba... Kawe ngan laki kawe gonyoh sampai 2 pinggan sorang. Maid kawe dok jeling2 bila tuan/ puan nk abih makan... Biasa masok, mn tarok halba, bagus idea nih, bau sedap!


24-09-2008, naima_ganu komen :

aiii..xpnh dgr lg lar nk msk nsik lemak gn halbe!! slalunyer gn utk wat nsik dgang jah.. hehee.. tp xpe, rs nk try test wat utk buke poso mlm ni.. sdpnyerrrr....


14-10-2008, sofeaJANE komen :

kebiasaan oghang kedah selalu masak nasi lemak letak halba... so takde peliknya...mmg sedap dan wangi...


27-10-2008, suriany komen :

lada hitam yg sebiji2 pun ada jugak yg suka letak...


28-12-2008, salina@nusajaya komen :

nasi lemak tumis ni memang sedap. Saya ka johor bahru ni pun masak style macam ni, letak halba dan serai.. fuh menyelerakan


22-01-2009, kakyush komen :

mak saya masak nasi lemak pun letak halba...mmg kami dah biasa mkn dari kecik, so takde peliknya


15-04-2009, mimi_loma komen :

junjs11 , saya nak tanya soalan bleh? Pecah minyak tu camne? Saya baru berjinak2 dengan dapur.. selama ni masak main suka-suki.. tapi semenjak pindah umah dekat ngan bujang lelaki 3 orang ni, selalu gak diorang ketuk umah mintak lauk.. kalo masak pelik2, takut diorang kutuk :(... Heh..:P sila beri tunjuk ajar :D *malu*malu*


05-05-2009, itazul komen :

Alhamdulillah, baru lepas makan nasi lemak tumis berhalba junjs11. Sedapnya. Tapi ita takda daun pandan, kalau ada tentu lagi mengancamkan. Kat perantauan ni dapat makan macam ni pun dah rasa bersyukur. Sebelum ni tak pernah tumis nasi lemak, tak sangka sedap dan nasinya lebih pejal dr yg biasa. oklah tu, anyway thanks 4 the receipe.


08-05-2009, minah arab komen :

alah...baru jer buat nasi lemak ari ni...ternampak plak resepi ni....eemmmm, weekend depan nak try ler...mcm sedap jer...


25-07-2009, nojie76 komen :

Baru je siap makan. Ok juga rasanya...santannya masak sekata je....suami siap tanya lagi...kenapa lain mcm je nasi lemak ni...tapi dia puji sedap.


10-02-2011, issoffiz07 komen :

nasi lemak guna halba utk wangikan ns lmk.lebih sedap dr kosong je..serai dan daun pandan dah selalu..kdg ada org xpandai mkn halba tu..mrs juns,ngk resepi simple je..ada ms nk buatla..tq..


15-02-2012, junjs11 komen :

salam..lamanya x log in kat sini...singgah selalu lah..trimakasih semua sbb sudi try resipi ni..kredit harus di beri pada kak N..agak2nya ade lg x blog dia? hehe...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd