Google+

oleh: yani Ayam percik

Ayam_percik

kelantan style.. resepi dari K.ha- bakar dgn oven


Created on : 28-04-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 sekor ayam yang dipotong 4
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1/2 camca kecil jintan putih
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit air asam jawa@asam keping
  • cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
  2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
  3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
  4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
  5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2








Laporan Masakan Bergambar (30)

Image022
28-09-2006
Ayam percik simple-takde jintan putih, tak masuk tepung beras. Thank you Yani.
Laporan oleh: sitiazma
Ayam_percik
19-08-2007
ni resepi yg sy cube n modify sket.sy tambah onions banyak2 n gune 1 garlic je.thanx for d recipe!
Laporan oleh: missanis
Dsc02144
14-07-2008
ni dia ayam percik i, dah lama buat baru nak uploas tima kasih atas resepi ni
Laporan oleh: sofinar
Gambar_008_
21-07-2008
hye....yani.....sy xguna microwave atau oven pun...pakai dapur gas je.....sedap sgt......thanks......xsempat curah kuah, biag tangkap gambar awal nt dah ngap...xsempat....
Laporan oleh: rizaida84
Imag0034
13-11-2008
Saye punye terbuat banyak sangat kuah. Tapi rasenye sedap. Terima kasih
Laporan oleh: Sharf
Dsc00892
13-03-2009
ni hasil dr sy.. rasa die mmg best!! wlaupn sy x letak ketumbar n jintan putih.. hehe.. thanks yani.. ;D
Laporan oleh: hani_kimi
Image053
01-06-2009
terima kasih juga utk resipi ayam percik ni... maaf lupa letak cili kering... tapi letak sikit la cili serbuk... tu warna pun kuning kunyit je.. tapi rasa sedap la.. Thanks a lot :-)
Laporan oleh: rizalia
Dscn1396
11-08-2009
Dah ngap baru teringat nak amik gambo.. hehehe... sedap.. first time try version kelantan
Laporan oleh: tfsalihah
Img_0230
26-08-2009
1st time buat..memang sedap, walau di perantauan, dapat jugak merasa ayam percik. Thanks for the recipe.
Laporan oleh: Hazrini
Ayam_percik_3
26-08-2009
Ni masak kali kedua..dah lama buat..baru nak upload..kalau boleh nak buat lagi..sedap sangat...
Laporan oleh: Hazrini
Imag0012
04-09-2009
salam yani, selalu akak rebus ngan air je ayam cb resepi yani, ok sedap. tq yani
Laporan oleh: rosaliza
Nasi_kerabu_005
14-11-2009
makan bersama nasi kerabu...Cuma terlobih tepung beras..hehheh
Laporan oleh: halida
Pc070002
07-12-2009
1st time cuba...memang tak mengecewakan! terbaik~
Laporan oleh: lacilaboratori
Dsc00556
13-12-2009
bawa ayam percik nie gi picnic kat air terjun b. hampar..buat hampir 2 ekor ayam..bakar ikan sama..best tinggal ini yg sempat ambil gambar..angah tambah gula merah utk mencantikkan lagi warna ayam percik nie..nyam2 sedap makan bila panas2 dan makan ramai2.. perut lapar main air.tq yani
Laporan oleh: angah_nany
P1020282
20-04-2010
slm...wat lauk tghari tdi,seeeeedap..
Laporan oleh: Mariani(KT)
P8190003
19-08-2010
ayam percik ku.. tapi kuah nya terpekat sikit sbb tertuang byk tepung beras.. hehehe.. janji sedap!
Laporan oleh: tuberose78
Raya_067
18-09-2010
tq yani kongsi resepi yg sedap ni...lain kali boleh buat lg!
Laporan oleh: rohaya1710
Dsc07955
13-11-2010
yeay! ayam percik menjadi! bulan posa nnt xyah beli kat bazar dah..hehe
Laporan oleh: hairan189
Dsc012261
06-08-2011
nyum! arini berbuka ngn ayam percik sndiri..sedap! Thanks ♥
Laporan oleh: chunkiess
P1000624
22-11-2011
BEST.. cuma terlebih lemak. takpe, lepas ni cuba lg..thanks
Laporan oleh: nina_az
Snapshot_20111130_1
30-11-2011
sedap nyerr...1'st time buat hubby n ank2 suke...hehehhe
Laporan oleh: lisa_milius
1325190627280
03-01-2012
Salam kak yani, saya dah buat resepi yg akak kongsikan nie, tapi saya potong ayam tu kecil2 supaya senang nak bakar, mmg best la kak, hubby siap ratah jer ayam tu wat seekor ayam pun tak cukup. anyway mmg terbaik resepi akak nie, tqvm yea kak for the recepi
Laporan oleh: nananina
Img_0542-1
13-06-2012
mudah dan sedap..thumbs up from mr. Hubby..huhu..tq!
Laporan oleh: saiidahjafar
Dsc06745
04-08-2012
first time mencubanya...memang sangat edappp...tima kasih kak yani
Laporan oleh: mass80

bila masak dgn ikhlas pasti jd bertambah2 sedap

Img_20120815_192016
15-08-2012
mmg best resipi ni..tq kak yani..hubby puji sedap..xsangka le masak sedap2 dgn hanya tgk resipi je..hihu
Laporan oleh: asmahdisa
Dsc02223
21-09-2012
salam yani, dh lama nk wat nie..terlaksana jua akhirnyaaa...he2..mmg sedap! tq berkongsi cepi ..
Laporan oleh: k.zila66

terima kasih k zila krn mencuba

Dsc00026
10-10-2012
salam yani, ni org selangor yg tringin mkn percik klantan. sedap sgt. akk guna 'pemanggang ajaib' jer. ajaib2 pon xkn jd sdp kalo x btol rspinye kn yani..heee.. akk buat smbal lbeh, smpn dlm esbok cz esok,lusa,tulat blh guna utk buat kmbing,udang,tempe prcik jg..heee.. jazakillah yani utk rspini..
Laporan oleh: kakbesah

wah guna pemanggang ajaib lagi... boleh ler panggil ayam percik ajaib hihi

Dsc01902
15-10-2012
salam yani, wat lagi..gara2 g blog mamasya..tu yg terliur sgt2..best! terbaikkk... tq ya.. :D
Laporan oleh: k.zila66

wsalam kak zila.. terliur pulak tgk ayam ni

Dsc_0121
06-03-2013
hihi...terima kasih yani utk resepi ini...sedap & mudah....
Laporan oleh: wanmaziah
Ayam_percik_kelantan_style
20-06-2014
dh try.. mmg sedap! bleh jadi main menu time ramadhan nanti.. tq kak share resepi
Laporan oleh: zai_fadilah

Komen (62)

27-09-2006, azlina komen :

ada beza tak kalau bakar ngan microwave atau oven... sebab biasanya kalau saya guna microwave ayam macam lembap je


28-09-2006, yani komen :

azlina.. sorry baru perasan tajuk tu salah.. saya bakar guna oven.. ayam memang kering.. mana sedap yg kering ke basah.. saya punya oven ni jenis microwave oven. Tapi tak pernah guna microwave utk bakar ayam.. kalo sedap yg basah.. nak try la nanti..


28-09-2006, sitiazma komen :

Yani, hasil motivasi awak saya terjumpalah juga serbuk serai. Maka dapatlah juga saya makan ayam percik. Sebenarnya ada kedai jual serai-tapi tak sempat pegi, dan jauh dan harganya dlm RM15 utk 4-5 batang.


29-09-2006, yani komen :

uih mahalnye serai kat sana.. kat sini dlm RM9 utk4-5 btg tu tapi serai frozen ler :p ..nak yg tak frozen pun ada tapi malas nak gi beli..


02-10-2006, ApEk`D komen :

hai......ai`ya.... kalau ayam nie..saya pangang buat macam BBQ ..agaknya...ok.tak ..akak...yani...:)


02-10-2006, yani komen :

ApEk`D kalo nak wat bbq.. takyah nak rebus.. lumur je garam yg ditumbuk dgn halia dan bawang putih.. pastu bakar.. sambil2 bakar tu letaklah santan dgn mgunakan serai yg diketuk.. lagi sedap..


04-10-2006, ApEk`D komen :

tq....kakak...atas resepi tu....hujung minggu nie..leh la..try ..buat ...nanti apek bg tau hasilnya ok... tq muah..waaalah...


04-10-2006, ABAY komen :

kat sini serai rm 1.00 saja kak oi..dapat dalam 15-20 batang lagi.Tapi tak apa asal dapat makan....


06-10-2006, suhanizamatisa komen :

yani, klu guna microwave oven... guna function grill kan?


06-10-2006, yani komen :

suhanizamatisa.. yup guna function grill


09-11-2006, m3lati_83 komen :

kena try buat ni...hihihi..saya ni tak padai masok, name je org kelate..sbb kat kelate byk sgt yg jual ayam percik ni


06-01-2007, mahar1954 komen :

klu resipi ni, ganti ngan ikan leh x. klu sotong ngan udang, macam mana kak yani...??


06-01-2007, mahar1954 komen :

klu resipi ni, ganti ngan ikan leh x. klu sotong ngan udang, macam mana kak yani...??


22-01-2007, yana komen :

mahar1954 kalau nak buat percik utk ikan memang blh. yana biasa buat. biasanya ikan yg sedap utk dibuat percik ialah ikan kembung atau ikan keli. cuba la memang sedap.


26-03-2007, zulnawar komen :

kekawan kalau ada resepi ayam percik yang lain tlg send kat saya... please


26-03-2007, zulnawar komen :

zulnawar@yahoo.com.my


19-06-2007, olif_firda komen :

boleh ker klu daging di jadikan?


13-08-2007, fynas komen :

percik ni lebih kurang percik mcm dkt bhgian selatan ke?baru jer join laman web nie...yani ni duk ne?


14-08-2007, yani komen :

fynas.. ni percik kelantan style.. saya sekarang ni kat jepun


16-09-2007, hanif_najib97 komen :

KAMI BAGI KANAK-KANAK TAK PERNAH MAMBUAT AYAM PERCIK NI!!!!!!


26-10-2007, nurnikisha komen :

kish try buat ayam percik nih masa raya lepas kat rumah mertua...bbq malam raya kekononnya..hehheh..sedap sgt..sumer puji..thanks yani..:)


27-11-2007, uyoi komen :

kak yani...ketumbar ngan jintan putih tu guna yang serbuk ke guna yg biji??


30-11-2007, cendawae komen :

kak yani kt jepun rupenye..patutla byk masakan jepun ...


08-12-2007, kimie komen :

looks nice but dont like bawang lah i am new here


12-02-2008, almaemil komen :

Hai Yani,saya baru cuba resepi ni dua hari lepas.Memang sodap!Tapi tak pakai tepung beras sebab tak ada.ape fungsi tepung beras tu?Ape2 pun nasib baik jadi hehehe


21-03-2008, dhiah wafiah komen :

cantiknya warna ayam tu....warna keemasan......


21-03-2008, dhiah wafiah komen :

cantiknya warna ayam tu....warna keemasan......


21-03-2008, dhiah wafiah komen :

cantiknya warna ayam tu....warna keemasan......


21-03-2008, dhiah wafiah komen :

cantiknya warna ayam tu....warna keemasan......


17-04-2008, shaena komen :

Hi Yani, shaena try resepi nie last sunday. semua dah lengkap tp abah kata rasenye x sama mcm kelantan punya.rase frust plk dpt komen mcm tue, tp yg penting hubby shaena suka..hehehe..tq Yani.


16-06-2008, Annies komen :

ai yani..Annies dh try aym percik yani tp xsmpt nak amik gambo sbb dah kene ngap dgn hubby.dia kata sdp..mmg sdp pun.nnti klu annies wat lg,annies ltk gambo key.thanx bg resepi yg best ni.


17-06-2008, Annies komen :

k.yani..annies dh try resepi aym percik akk..mmg best.tp xsmpt nk amik gmbo dh kne ngaapp dgn hubby.len kali klu wat lg annies sertakn gmbo.k.yani lani kat jepun kan?annies kat egypt..tgk resepi2 dlm myr ni mmg best2 tp kne pilih sbb kbykn bhn2 yer xde kat egypt ni.ssh jgkla sbb tekak ni dh terngeliur tgk resepi2 yg best2 ni.huhuhu.


27-06-2008, nAdyA_nAdiAh komen :

sedap la!!!..da try wat da..sume org suka..da lama nak blaja masak ni..baru dpt..thnx yani (,")


06-09-2008, guru_asni komen :

Da try... very the delicious


20-09-2008, JeZZeBeLLe komen :

hari ni nak cuba masak ayam percik waktu sungkai...sungkai tu maknanya buka puasa...suka sgt makanan2 mcm ni...thanx :)


02-11-2008, arera komen :

memang sedapp.hubby pun sukaa..x sempat tangkap gmbr..tapi terwat ckit..dia siap makan sikit2..takut abis..x sempat bg bini dia.hehehe,cuma x letak jintan.tapi tetap sedapppppppppp


19-12-2008, Apple_Putih komen :

Apple x de mcwave le...blh x grg ayam tu?


21-12-2008, Apple_Putih komen :

yani... apple dah buat semalam...peghhhhhhh sedapnye... kbtln mber hb dtg, licin.....


12-03-2009, Mek Akok komen :

salam.. yani belajar mano tu.. n ingat yani belajar dgn Yati Ayam Percik KB kalau Yani.. nok Akok boleh belajar dgn n ya..


20-03-2009, Mama Aisyah Maisarah komen :

hai yani...saya ni xpandai wat ayam percik..tapi since pindah stay together ngan hubby ni..ujung minggu jer mcm2 dia atur menu...mggu lepas kerang bakar ngan kerabu kerang n taugeh....minggu kerang ler tu...minggu ni nak mkn ayam percik lak...saya try dulu...nanti saya bagi komen..ok..wish me luck!


30-03-2009, hmaria78 komen :

Salam, memang sedap la .... suami puji. Trima kasih yani.


10-08-2009, ummiaizat komen :

udah kucoba... suami dan anak2ku suka...hasilnya last week 2x saya masak ayam percik... p/s: senang je rupanya...


26-01-2010, johanudin komen :

kenape ayam percik u colour coklat,sebab i biase tengok orang kelantan buat warna hijau.ape2 pun thanks.i can try.muah


14-03-2010, AnieYeon9379 komen :

Kalau kat JB, ayam percik selalunya warna merah... hehe


18-07-2010, adk ery komen :

ok...nak try lah nie


18-07-2010, adk ery komen :

ok...nak try lah nie


18-07-2010, adk ery komen :

ok...nak try lah nie


14-12-2010, hazami komen :

dah cuba resepi ni rasa sama mcm ayamas..


27-12-2010, azneen komen :

sy baru nak try hari ni. Lps baca smua komen, sy yakin mmg sedap. Thanks...


22-03-2011, DyLapermatahatiALy komen :

salam..Dyla nak tye yg dah cube resepi ne..ayam tu di perap dulu ke dgn bhn2 yg d blend?..@ d masukkn dlm santan? sOe la..kite bru je nak blaja msak ayam Percik ne..;)


05-04-2011, syamimi93 komen :

cmne nak upload pic nie? hihi.


20-05-2011, yan_aziah komen :

bagus-2 ada resepi cmni boleh belajar... tq


13-06-2011, khairyah komen :

dah banyak try resepi dari sini..semua menjadi...nak try ayam percik plak...


27-07-2011, aleeyarusdi komen :

nyum2 nmpk sdap,,,nk try la utk lunch sok..mst best (^_^)v


28-07-2011, mokde36@yahoo.com komen :

mmg sedappp..saya dah buat tp x letak jintan n ketumbar sbb x suka. nnt bulan pose boleh la buat tuk juadah berbuka..


05-08-2011, samhudina komen :

mkn mkn jgk,maghrib jgn lewt hu hu


22-11-2011, nina_az komen :

best..cuma terlebih lemak sket. lpas ni nk buat lg


20-12-2011, Abg Mohtar komen :

sedap bah


23-12-2011, sakura16 komen :

dh buat smlm,sedapss!! tp ketumbar xdak hehe..


30-01-2012, MrsReza komen :

dah wat da sabtu lpas..rmai yg suka!sedap..!licin plak tuh...tp sy wat pedas giler2 lah smpai ank2 sedara sy xthn n cpat kyg coz asik minum air..haha


23-02-2012, pija89 komen :

best sangat....1st try p my hubby da puji sedap.....


24-01-2014, sweetapple komen :

bru jmper respi nie...rser cm nk wat jer la bab slmer nie sek bli kt psr mlm jer..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu