Google+

oleh: MielaMonT Puding Coklat & Puding Marble

Mielamont-puding_choc

Teringin nak buat Puding Coklat & Marble lak... Memang selalu buat Puding Agar² ni tapi hari ni nak letak Chocolate Powder


Created on : 31-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi MielaMonT




Bahan-bahan ( Lebih kurang 10 bekas tupperware 3inch )

  • Bahan A:
  • 1 liter air
  • 25g Agar² (satu peket Agar² kering cap burung Layang²)
  • 1 cawan Gula (boleh kurangkan jika tak nak terlalu manis)
  • Bahan B:
  • 1 biji telur
  • 1 Tin Susu Ideal
  • 750-850ml air (kalo suka lembut, bole tambahkan air lebih sikit max 1 litre, nanti jadi lembut sangat susah nak kuarkan dari acuan)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2-3 titik esen vanila
  • Bahan C:
  • 4 Sudu Besar Serbuk Koko Van Houten

Cara-cara

  1. Cuci agar² dan masak bersama air. Masak diatas api sederhana. Bila cair agar² masukkan gula. Masak lagi sampai gula cair...
  2. Masukkan bahan² B dalam satu mangkuk dan kacau sebati.
  3. Selepas bahan A tadi dan mendidih, kecilkan api dan masukkan Bahan B tadi. Kacau sampai mendidih. Tapi jangan mendidih terlalu lama.. nanti berketul...
  4. Asingkan sebahagian dan sebahagian lagi ditambah serbuk koko...
  5. Kacau sehingga larut/ sebati
  6. Tuang kedalam acuan (Sila tapis supaya tekstur agar² lebih halus). Untuk mendapatkan marble, tuangkan adunan coklat dan apabila agak membeku, tuangkan adunan kuning tadi untuk mendapatkan corak yang berbeza.
  7. Lepas agar² mengeras, bolehlahmasukkan dalam peti sejuk








Laporan Masakan Bergambar (6)

P7210019
06-11-2007
buat bentuk abc..
Laporan oleh: watie2131

kiut... murid2... meh baca... ABC.. pandaiii

30-03-08_1652
03-04-2008
sedap. saya tambah fruit cocktail on top.
Laporan oleh: haXira

Creative tul... nampak tempting...

Agar2_milo
29-07-2008

Laporan oleh: fanoriza

Bintang hati ke ni Fanoriza? ;)

P1030096
24-01-2011
tengin nak mkn puding,tp xde kko.ltk wane mrh je...sdp.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc01244
30-12-2011
first time buat...ok x?:)
Laporan oleh: shabir
Myr_agar-agar_marble_120726
26-07-2012
buat td request dr hubby nk mkn agar2 marble. try resipi ni. hantar ke surau juga. sedap, xmanis sgt. thx..
Laporan oleh: moonbug

Komen (14)

31-10-2007, aL-ayumi komen :

boleh x kalau serbuk koko ni sy ganti ngan perisa strawberi? agak2 berapa camca nk letak ek? sy budak baru bljr.. so xreti nk modify sendiri.. huhu!


31-10-2007, beancurd komen :

nak tanya..kat mana boleh i beli mould mm u tuh yer? cantiklah..


01-11-2007, reben komen :

kalau guna milo boleh x


16-11-2007, MielaMonT komen :

Ayumi... Bole letak perisa stroberi... kena agak²... sbb perisa ni depend pada orang yang buat tu.. Disarankan letak dua camca besar dulu.. pastu rasa.. :D


16-11-2007, MielaMonT komen :

beancurd... tu my late mom yang beli.. cuba² gak cari now.. tapi x jumpa jugak :(


16-11-2007, MielaMonT komen :

Bole guna Milo.. tp.. kurangkan Gula.. sbb Milo tu sendiri dah maniskan.. :)


05-12-2007, ashekeyn komen :

comel la yg bentuk ABC tue..hikhik


29-10-2008, peach71 komen :

can you transfer by english, i love your agar-agar dessert. thank you.


12-11-2008, farhana1111 komen :

eeiii mcm best lah..nak cube nak cube ! nak cube buattt


10-06-2009, mardiana62 komen :

thx ,resipi gerek!(cool kata org spore)dah lama cari dan akan buat mlm ini juga!


06-10-2010, zee_kb komen :

nk salin resepi ni ye...kena mtk izin dulu kan...


16-10-2010, ayarisya komen :

wah cam sedap je nie...sok nk watlah tok husband..


20-10-2010, mimie.zainal komen :

nk tnye r, serbuk coklat tu leh x gantikan ngan serbuk milo


20-10-2010, mimie.zainal komen :

nk tnye r, serbuk coklat tu leh x gantikan ngan serbuk milo


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu