Google+

oleh: dj_vjuice Kek Lapis Choc Almond

Dscn2273

My mom's favourite recipe...


Created on : 29-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dj_vjuice




Bahan-bahan ( Moist Texture )

  • 1 tin besar Seri Kaya
  • I tin sederhana susu pekat manis
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 tin besar mentega 'Golden Churn' atau 16oz mentega biasa
  • 1/2 gelas gulua halus
  • 2 gelas tepung gandum
  • kacang badam yang dipotong dadu halus
  • chip coklat
  • Pewarna merah jambu, hijau dan coklat
  • 1 sudu teh perasa coklat
  • 10 biji telur ayam
  • 50gram serbuk badam
  • 1tsp vanilla essence

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang, dan kemudian telur dimasukkan satu per satu
  2. Masukkan Seri kaya, susu pekat manis serta tepung gandum yang diayak bersama serbuk penaik
  3. Kacau adunan sehingga sebati dalam corak nombor 8, kemudian dibahagikan kepada 3 bahagian
  4. Satu bahagian diletakkan chip coklat dan pewarna coklat, satu diletakkan pewarna hijau dan kacang badam, satu bahagian diletakkan pewarna merah jambu.Chip coklat & kacang badam diletakkan mengikut sukatan terpulang kepada citarasa masing masing
  5. Griskan loyang dengan mentega dan kemudian ditabur tepung serata ke atas semua bahagian loyang.
  6. masukkan satu senduk (saiz senduk terpulang kepada masing masing, makin besar senduk semakin tebal tiap lapisan warna kek tersebut) dan kemudian dikukus 45minit.
  7. Pastikan tiap lapisan betul betul masak, barulah dimasukkan lapisan warna lain seterusnya. (kalau tidak, hasil corak lapisan tidak akan cantik dan rata)
  8. Bila lapisan terakhir atas sudah siap, biarkan kek dalam kukusan untuk dikukus sehingga 2 jam lagi untuk memastikan setiap lapisan melekat dan untuk kek masak sepenuhnya.

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (19)

05-01-2008, begonia komen :

Val, Susu pekat manis Tin sederhana tu yang saiz biasa sekarang tu ya? Bila g market survey I tgk tin susu semua satu saiz.


07-01-2008, dj_vjuice komen :

ah ah Begonia...yang size standard je tu...tak perasan pulak skrg ni dah takde yang besar kecik..ehehehe...!


12-01-2008, begonia komen :

Tq. Val. (",


25-01-2008, sonata komen :

hai dj_,ni nak tanya kalo tukar seri kaya ngan bahan lain leh ke ? kat tempat sy ni susah ga nak dpt bahan tu.........takut tak sodap mcm dj_ buat......


25-01-2008, dj_vjuice komen :

x sure la sonata ada ke dak ganti seri kaya ni.sorry sgt.sebab itu merupakan bahan yg kasi kek lapis tu rasa lemak lemak sebenernya, kira macam essential ingredient jugak la...duduk kat mana tu yg takde kaya?


25-01-2008, dj_vjuice komen :

apa kata sonata cuba kek lapis evergreen AlongRoz, takde guna kaya


13-03-2008, puchong girl komen :

macam tak sedap je...


26-03-2008, maryam81 komen :

tengok bahn pun tau dah sedap..


26-03-2008, maryam81 komen :

val.. kitak kat Kuching kah?


17-06-2008, suzzanne komen :

puchong girl n maryam81 try la dulu buat baru tau sedap ke tak kek lapis ni memang susah nak buat aku yang asal sarawak ni pon tak terer nak buat


17-07-2008, rahman bestari komen :

semekom sumerr, suzzanne, maryam ya owg sawak juak bah.nya nang pakar molah dak kek2 tok. pocong girl, x baik awak ckp cam tu tau.x sedap x yah bg komen k, menyinggung perasaan org lak awk ni. klu awk nak tahu, kek sarawak mesti ada 4 elemen utk tetap menyedapkan nya. sebiji kek tu mesti ada menggunakan samada susu manis, horlick,milo,srikaya. dj & begonia, kalau nak tahu kat sarawak tu ja ada susu manis tin kecil sekarang ni.kat jb ni suma tin sederhana dan besar.klu nak cari susu manis tin kecil kat jb ni kena pegi 7eleven. x tau la pulak kat negeri lain di semanjung ni.


17-07-2008, rahman bestari komen :

tok emel kmk, cuba lah ada owg swk pun yg handle site resipi mcm tok owh? rahmanbestari@yahoo.com


21-08-2008, ah_wie342 komen :

hi dj_vjuice...cam sedap je kek nie, ingat nak try lah...kek2 buatan sarawak nie mmg sedap...emm nak tanye kek nie texture nya sama dengan kek hati parik juak kah..?pastu yang serbuk badam tu masa biler ek nak masukkan?


13-09-2008, mieda komen :

dj....tgk mcm sdp.nk buat la raya nnti.sy nk tnya,klu pewarna coklat nak dgantikan dgn serbuk koko bleh x?


02-09-2009, bibi skadet komen :

bole....tp kaler akan kurang pekat...kena letak pewarna jugak...tapi klu letak serbuk koko sj pun ok sj..akan ada rs coklat jugak la gitu...


20-12-2009, mama sofea khadeja komen :

nampak sedap,mesti nak cuba ..print dulu ..cuti nie kita buat..


21-04-2011, sayang51 komen :

saya baru dpt resipi n blm mncuba. saya ingin brtanya bolehkah kek ini d bakar


21-09-2011, kecikcomel komen :

dj vjuice boleh tukar sukatan gelas kepada cawan/gram..gelas banyak saiz..nak cuba tapi sukatan guna gelas


14-01-2012, aleeyarusdi komen :

nyum2 sdap nyer de badam i like..erm nk tny kak dj time ble yer nk msokkn serbuk badam 2??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd