Google+

oleh: sunkist ☺ Steamboat Istimewa ☺

Steamboat

sesekali tukar selera : )


Created on : 26-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sunkist




Bahan-bahan ( 4 - 5 org )

  • A. BAHAN2 UNTUK SUP :
  • Air - 4 liter
  • Tulang / kerangka ayam
  • Garam secukup rasa
  • B. BAHAN2 UNTUK SOS PENCICAH :
  • 6 biji cili merah - dimesin
  • 1 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 sudu minyak bijan
  • 3 sudu besar sos ikan
  • cuka makan
  • air
  • gula
  • C. BAHAN2 UNTUK ISI :
  • Bebola ikan/ayam/sotong/ketam/hotdog
  • udang/ayam/sotong/cuttlefish
  • kobis cina/cendawan tiram/pak choy
  • telur ayam

Cara-cara

  1. Image-0032
    Rebus bahan2 A selama 11/2 jam. Masukkan garam. Apabila sudah, asingkan tulang/kerangka ayam
  2. Image-0031
    Masak bahan2 B didalam periuk sehingga pekat. Boleh ditabur kacang tumbuk jika suka
  3. Image-0030
    Didalam bekas steamboat, masukkan air rebusan tulang/kerangka ayam. Pecahkan telur ayam & masukkan bahan2 C
  4. Image-0036
    Biarkan selama 10 minit. Kemudian bolehlan dimakan dengan sos pencicah
  5. Selamat Mencuba : )








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (21)

27-10-2007, umaira komen :

mn resepi ni sunkist?dr smlm dok tunggu.he


27-10-2007, umaira komen :

br ada.sori ye


27-10-2007, sunkist komen :

dah dapat resepi boleh la try nanti : )


30-10-2007, jylly komen :

Ade rs cam steambot kt johnny's tak?hehe.


30-10-2007, sunkist komen :

cuba ler.. : )


03-11-2007, azmaria komen :

I wanna try this stimboat tonight.hopefully it works.


24-11-2007, sunaidah komen :

saya dah lama cari resepi ni.. esok boleh cuba la. harapan sama cam azmaria mudah2an menjadik..


02-01-2008, ainaibu komen :

dah banyak kali cuba dah resepi ni.. tapi saya cuba buat resepi sos jer.. puas hati lah..macam kat jonnys


16-04-2008, CikSyuRie komen :

emmm...sape2 ada resipi steamboat tomyam sup tak...


05-10-2008, eza komen :

just nak kongsi utk sosnyer i tambah daun ketumbar n toasted biji bijan...waaaaaah lg kick !!!!


20-02-2009, je_diraja komen :

tengah makan ni... memang sedap... punya la teruja nak makan, sampai lupa nak masak sos dia hehehhe... ni nak g masak, pastu nak makan lagi sekali... thanks sunkist


20-02-2009, sunkist komen :

duk tengah makan tu ingat2 ler kita kt sini hehe ;) kalau ada pic tu.. post le.. nk tgk gak rupa steamboat tu camne :)


21-02-2009, je_diraja komen :

hehehe... tak sempat nak amek gambar la sunkist... tp mmg lazat la... sos dia i tambah daun ketumbar n toasted bijan cam eza buat tu... terangkat... tp tu la, takde kacang nak tumbuk, kalau ada, sure pekat sos dier n pasti kalah johnny's nyer... hehehe... puas hati sgt2... n my sis plak nak buat esok... thanks a lot...


15-04-2009, pisces^amie komen :

minyak bijan tu kalo tukar pakai minyak masak lain boleh x? ada effect kat rase dia ke?


16-04-2009, sunkist komen :

hi pisces^amie..sorry lambat reply.. tak terperasan :) rasanya kalau nk ganti minyak bijan tu dgn minyak lain tak sama la rasanya nanti... minyak bijan ni dia ada aromanye yg tersendiri.. cubala beli dan simpan sebotol minyak bijan tu kt rumah.. yg kecik pun dh ok.. selain steamboat ni, minyak bijan tu boleh juga digunakan untuk masak masakan yg lain.. tak rugi rasanye...


22-10-2009, amaniqis komen :

salam.. klu sos ikn & myk bijan tu nk cr kt carefour ada ke? klu sos tu x letk cuka x sedp ke rsnye..


04-12-2009, gilermasak komen :

ni ler resepi dok cari2... sos yg ala2 johnny... mmm nak try la...


22-02-2010, jasmal komen :

mmm..dap nye('',)!nak tray lahh.


22-02-2010, jasmal komen :

mmm..dap nye('',)!nak tray lahh.


11-08-2011, RUHILAH komen :

memang sedap..dah buat byk kali,senang sangat,anak2 suka..bagus tuk kesihaatan..tak guna minyak..


07-12-2011, midha komen :

baru tgk, insyaalah akan cuba


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu