Google+

oleh: yummiez Kek Gula Hangus

Img_4858_edit

resepi from zairul&zack fotopages.. alternatif kepada resepi yg glemer dr widad.. resepi dr widad tu mmg sedap.. tapi saje je sy nak share this another recipe.. =)


Created on : 25-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yummiez




Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • Untuk gula hangus:
  • 210 g gula
  • 240 g air
  • 80 g butter
  • Untuk kek:
  • 6 biji telur
  • 160 g susu pekat
  • 180 g tepung gandum *
  • 2 1/2 sudu kecil baking soda *
  • * Bahan2 ini diayak bersama

Cara-cara

  1. Gula hangus: Masak gula di dalam sebiji periuk sehingga berwarna keperangan. Kemudian, tambah air dan kacau sehingga gula larut dalam air semula.
  2. Tambah butter, tutup api dan biar butter cair dlm gula hangus tu. Ketepikan.
  3. Pukul telur sedikit dengan hand whisk. Tambahkan susu pekat dan kacau hingga sebati.
  4. Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking soda tadi ke dalam bancuhan telur dan kacau sehingga sebati.
  5. Tambahkan gula hangus ke dalam adunan dan gaul sebati.
  6. Sapukan sedikit butter ke dalam loyang pembakar dan alas dgn kertas baking. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan biar selama 5-10 minit supaya baking soda dpt bertindak balas.
  7. Bakar adunan di dalam oven selama 1 jam pada suhu 180 deg C. Siap, dan hidangkan.

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (10)

Kek_gula_hangus
10-11-2007
tq very very very much yummiez... akak dah tau dah secret dia.. hehehe
Laporan oleh: mama_myvi

huhu nmpk sedap la kek tu kak ikin =) terase nk wat sebiji lak..hehe

Pb090028
13-11-2007
puas hati berjaya gak akhirnya,..sedap,,lembut..thanks ya
Laporan oleh: watie2131

wahh cantiknye kek tu watie! hehe tahniah krn telah berjaya... and time kasih coz sudi mencuba =)

Dsc00931
24-11-2007
ini lah hasinya.... sedap dan lembut tapi kenapa kurang rongga ya ?
Laporan oleh: sofinar

thanx sofinar coz sudi cuba resepi ni..kek tu nmpk sedap =) erm kurang rongga yer? mungkin cuba perap kek tu lama sikit..

Dsc03382
26-05-2008
semut x berapa nak dtg wat sarang la ... hiks3 .. tp anak2 suka ler kek ni .. xper2 practice makes perfect .. tQ
Laporan oleh: yatiezaini

thanx kerana mencuba yer yatie...

010420061868
04-07-2008
Buatnye bln 4.baru ni anta report.apapun mmg best resipi ni.
Laporan oleh: ibu_an
Image020
27-08-2008
sarangnya tak byk la kak...
Laporan oleh: fara_bie
P3270151
28-03-2010
salam.. thanks for the recipe...
Laporan oleh: mama_myvi
Kek_hangus
10-01-2011
Byk sarangnyer menjadi. Alhamdullilah hubby suke. Wat bekfes utk anak2...Nanie x perap lama, 15 min jer terus bakar..TQTQTQ
Laporan oleh: dapurnanie
Kek_gula_hangus_001
01-04-2011
terima kasih..first time buat jadi..bawa ke tempat kerja semua kawan suka hubby pun enjoy eating it
Laporan oleh: zainorah
Pb130281
12-11-2011
memang luar biasa kejadian sarangnya..tq..
Laporan oleh: kak chah no.one

Komen (50)

25-10-2007, Mat Gebu komen :

Rasanya dah lama betul tak buat kek gula hangus (kalau mat panggil kek sarang lebah)...nanti lah kalau "cik rajin" cium i, baru leh buat..ahakss!!!


25-10-2007, mama_myvi komen :

wow... bestnye.. teruja sgt tgk lubang2 tu...


25-10-2007, watie2131 komen :

baking soda leh ganti ngan baking powder tak?


25-10-2007, syahmi komen :

x pyh perap lama mcm yg widad buat ke? cantiknya sarang tuuuuu....


25-10-2007, yummiez komen :

hehe.. bila pulak cik mat ni malas? rasenye rajin aje memanjang... =)


25-10-2007, yummiez komen :

mama_myvi: tu la, sy pun teruja jugak =) watie: sy tak pasti lah boleh ganti dn baking powder ke tak.. sape2 yg expert maybe boleh tolong jawab x? syahmi: mengikut kate resepi tu mmg perap dlm 5-10 mins je.. sy ikut je, alhamdulillah jadik.. maybe boleh eksperimen tgk jadik ke tak..


26-10-2007, mama_myvi komen :

salam.. watie2131.. jgn tukar baking soda tu kpd baking powder, sure kek tu x menjadi nnti...


26-10-2007, watie2131 komen :

mama_myvi: thanks info. tapi watie confuse..hari tu pegi bakery shop bagus tu dia kata baking powder and baking soda sama..hmm..mna ye nak dapat baking soda?..


26-10-2007, mama_myvi komen :

kat mini market pun ada jual baking soda tu.. biasanya dia tulis 'bicarbonate of soda' atau ' sodium bicarbonate'.. kertas warna biru... betul tak yummiez


26-10-2007, junjs11 komen :

wah..betui2 cam sarang lebah..lama x wat kek ni...hmm, dah meriah balik kat sini..selamat ariraya sume....


26-10-2007, Lilydvalley komen :

watie, w/p baking powder & baking soda adalah ajen penaik, tp fungsinya agak berbeza...yummiez, u raya sakan ke kat melbern tu? mcm2 buat!


26-10-2007, yummiez komen :

thanx mama_myvi tlg jawab kan.. =) resepi utk kek ni yg sy penah jumpe mmg guna soda bikarbonat, so maybe takleh ganti kot.. betul la tu, soda bikarbonat ni senang je nk jumpe, kat mini market pun biase mmg ade.. baking soda = bicarbonate of soda = soda bikarbonat..


26-10-2007, yummiez komen :

hehe slmt ari raye utk kak jun gak.. =) kak lily, kek ni wat mase nak dekat raye ari tu.. xsmpt raye dah abih dah.. aritu raye sakan sehari aje sebab final thesis dah nak due =( kitorg join wat open house ramai2, umah sy pilih dish simple, wat lodeh aje.. so umah lain wat yg susah sket haha.. =P akak musti beraye meriah ni! =D


26-10-2007, raihan komen :

Salam... bagus la MyResepi.com ni ada macam2 resepi yang menarik.


28-10-2007, nurnikisha komen :

tgh dok bakar kek nih...harap2 jadik aaaa...hmm,tadi masa buat karamel dier jadik cam toffe git..cam keras sket laa...tp manage tu adunkan jugak ler semuanya...hehhe..harap2 jadik ler sarang lebah kita ek..wish me luck!!!:)


29-10-2007, yummiez komen :

raihan: Salam.. selamat dtg ke MyResipi.. kalau raihan ada resepi kongsi la kat sini.. sama2 kita bertukar ilmu =) nurnikisha: mcm mane jadi x kek nye? nnt letak la pic ek.. boleh gak kite tgk hasilnye macam mane.. anyway, thanx for trying the recipe! =)


29-10-2007, tokei_roti komen :

i'll try :)


29-10-2007, kakyat komen :

baru join tadi. ptg tadi buat kek nie, coz teruja dengan bee hives nye. Rasa sedap TTP x jadik mcm dlm pic. Sesapa yg dah expert mcm mana blh jadik cantik bersarang.


30-10-2007, yummiez komen :

okeh, gud luck tokei_roti =)


30-10-2007, yummiez komen :

erm kakyat, first of all thanx sbb sudi cuba resepi ni.. dia tak bersarang ek? sy pun tatau nak komen sgt sbb bukan lah expert lg hehe.. tp if kakyat nak lebih info, cube tgk kat video kat link ni: http://www.youtube.com/watch?v=zY0t0qzrp1U saye rujuk kat situ


30-10-2007, yummiez komen :

and ni link website yg saye amik resepi ni.. resepi nye same dgn resepi dlm video yg sy bagi link tadi.. ni website nyer: http://zairul.fotopages.com/?entry=1217230 harap dapat membantu kakyat dan yang lain2 =)


01-11-2007, mama_myvi komen :

x sabar nak tengok laporan bergambar... kitchen scale ikin dah rosak la... kalau sukat pakai cawan2 tu mmg ikin cuba buat ni....


06-11-2007, fazliaza26 komen :

ahad lepas buat .. tapi x banyak lubang macam dalam gambar tu ... x tau aper silapnyer ... tapi naik gebu juga


10-11-2007, mama_myvi komen :

hihihi.. kat bulat kecik bawah tu ikin tulis kek gula hangus by mama_myvi.. terkecik la plak.. kikiki


10-11-2007, s_shamen komen :

mama_myvi..apa secret tu???


11-11-2007, yummiez komen :

fazliaza26.. thanx coz sudi mencuba.. tak byk lubang ke? hmm mungkin cuba perap lame sikit.. u perap bape lame?


11-11-2007, yummiez komen :

hehehe.. kak fida... secret camne nak wat kek gula hangus ni ler =)


13-11-2007, fazliaza26 komen :

yg saya komen tu , saya buat kali pertama ... saya x perap ... abih adun terus bakar ... dan pada ahad yg lepas (11 nov) saya buat lagi kali ni saya perap sejam lebih jer ... jadinyer lebih kurang samer ngan yg first tu ... tapi yg ke2 ada juga lubang2nyer tapi x banyak macam yummiez buat ..... tapi kawan saya cakap kena jemur tepung tu dan perap 3-4 jam ... betul ker ... x putus asa nnt saya buat lagi ... insyaalah


13-11-2007, yummiez komen :

oo fazliaza tak perap ke yg first time wat tu.. sy wat kek ni perap dlm 10-15 minit mcm tu, alhamdulillah jadik.. jemur tepung tu ek? hmm tak penah dgr ekceli.. tapi boleh aje if u nak try.. takpe nnt cube lagi.. hm ade tgk tak kat link yg sy bagi tu?


14-11-2007, fazliaza26 komen :

dah ... tadi saya tengok lagi sekali.... dia x putar selepas dia masukkan gula hangus .. kacau sampai sebati je ... mungkin sebab tu agaknya ...


15-11-2007, rai komen :

Rai dah try wat kek ni semlm... lembut, xberapa manis sgt..kira sedap la rasanya...thanks yummiez..


19-11-2007, watie2131 komen :

watie dah buat lagi sekali sabtu lepas..sekejap je habis..tak yah peram lama2..5 minit cukup la..wpun tak cantik mcm tuan tanah punya tapi lubang2 tetap ada..lembut..yum..yum..


19-11-2007, deenoos komen :

saya ni kalu ade resipi sukatan air dlm gram..mcm confuse lak. so air n susu pekat tu kena timbang la yer? huhu..nk wat nih..


21-11-2007, yummiez komen :

fazliaza: aah mmg tak putar after letak gula hangus tu.. rai: thanx coz cuba resepi ni ye rai.. takde pic? hehe.. watie: hehe tahniah utk watie coz berjaya wat kek ni.. sonok dgr org wat kek jadik.. deenos: yup, air and susu pekat tu kena timbang.. selamat mencuba! nnt letak pic kat cni yek.. nak gak tgk hasilnye =)


09-01-2008, rbmhar komen :

i dah try buat, memang sedap cuma ia kurang bersarang, baru 1st time, nak kena cuba lagi ni..thanks 4 the recepi...


18-02-2008, mrsperfect komen :

nak tanya skit.. baking soda nii sodium bikarbonat atau baking powder yerr... sbb 2 2 ni lain hasilnya kalau tak silap lerr


15-04-2008, fizammar komen :

nmpk mcm sng.hm..telur pkl dgn hand whisk yerk.bleh ke tpg tu kacau je gune tgn, x gune mixer?sorry, x prnh wat kek.manela tau klu leh kacau gune tgn je.thx


26-05-2008, yatiezaini komen :

adunan kek ni camaner .. cair ke / pekat ..


02-06-2008, aych2007 komen :

loyang yang digunakan sama dgn loyang utk buat kek ke..atau ada loyang lain


25-06-2008, ainsalsabila komen :

canteknye kek dye ade lobang2 ...


28-07-2008, ezah_2711 komen :

yummiez, nak tanya apa beza lau dkukus atau dbakar kek gula hangus nie.. ada jugak pernah lihat resepi gunakan kaedah kukus,boleh terangkn tak?? tema kaseh


26-04-2009, nengkreng komen :

Baking Soda Baking soda is pure sodium bicarbonate. When baking soda is combined with moisture and an acidic ingredient (e.g., yogurt, chocolate, buttermilk, honey), the resulting chemical reaction produces bubbles of carbon dioxide that expand under oven temperatures, causing baked goods to rise. The reaction begins immediately upon mixing the ingredients, so you need to bake recipes which call for baking soda immediately, or else they will fall flat! Baking Powder Baking powder contains sodium bicarbonate, but it includes the acidifying agent already (cream of tartar), and also a drying agent (usually starch). Baking powder is available as single-acting baking powder and as double-acting baking powder. Single-acting powders are activated by moisture, so you must bake recipes which include this product immediately after mixing. Double-acting powders react in two phases and can stand for a while before baking. With double-acting powder, some gas is released at room temperature when the powder is added to dough, but the majority of the gas is released after the temperature of the dough increases in the oven. Substituting in Recipes You can substitute baking powder in place of baking soda (you'll need more baking powder and it may affect the taste), but you can't use baking soda when a recipe calls for baking powder. Baking soda by itself lacks the acidity to make a cake rise. However, you can make your own baking powder if you have baking soda and cream of tartar. Simply mix two parts cream of tartar with one part baking soda.


16-05-2009, mamadiana komen :

Salam...thanx for the detailed explanantion...now we can know the difference between baking powder n baking soda.. lepas ni nak try lah buat kek ni...


15-08-2009, Oshin Nunu komen :

(: okay. dah try. sedap. sarang jadi di bawah aje... tapi kenapa atas dia tu mcm sponge cake ehk?heran la. baru je cuba buat.


30-03-2011, Ikma komen :

Saya nk tg0k bahan2 n cri nk wat mcm mane?


30-03-2011, zuma komen :

Dah buat tp tak jadi sarang.... kenapa yek?


31-03-2011, nby komen :

kek ni kukus lg best..klu bakar rasa pahit2 sikit..


10-04-2012, ibu aniq komen :

Ala....saya tak pandai pakai sukatan timbang...lagipun dekat rumah xada penimbang...huhuhu...malu...


10-04-2012, saniyahmajid komen :

sedapnya....leh copy paste tak...tqvm


10-04-2012, saniyahmajid komen :

akak nie...suka tengok resepi bab membuatnya.....kdg2 tu x jdi nape yek...kalu kek nie kukus ok tak...tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu