Google+

oleh: honey87 Begedil daging

100_1376

resipi bonda.. ni gmbr sebelum digoreng...


Created on : 25-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi honey87




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 2 biji kentang
  • 120 gram daging hancur/ grounded beef
  • 1 sudu teh serbuk kari
  • 5 tangkai cili padi
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 6 keping biskut hup seng ( yg 4 segi tu)/ bole gune bread crumb
  • sedikit lada sulah dan garam

Cara-cara

  1. goreng kentang sehingga empuk. kemudian lenyekkan
  2. 100_1362
    campurkan kentang yg sudah dilenyek bersama daging, sebuk kari, lada sulah, garam dan cili padi. Gaul sehingga sebati. Bentukkn doh ke bentuk yg diingini.. biasanya saye buat bentuk cylinder or oval mcm telur tapi kecil sedikit.
  3. hancurkn biskut sehingga menjadi serbuk (jgn terlalu hancur), ketepikan
  4. pukul telur ( utk menyalut begedil) ketepikan
  5. 100_1370
    salutkan doh yg sudah dibentuk dgn tepung. kemudian salutkn dgn telur dah terus salutkn dgn serbuk biskut.
  6. 100_1376
    goreng sehingga kuning keemasan dah siap utk dihidangkn.. boleh juga simpan dlm peti ais (thn utk jangka masa up to 2 weeks)

Tag

breakfast









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (7)

30-10-2007, mantangkas komen :

saya nak cuba coz dah lama nak buat begedil..asyik beli je..minta2 sedap dan menjadi


31-10-2007, farahana01 komen :

tentu begedil ni sedap coz dia guna biskut hup seng tuk cover dia... biasa saya buat salut ngan telur terus gorengkan dia.... begedil yg ni tentu nya rangup sikit kot.... lain kali nak cuba resepi begedil ni pulak... terima kasih.... honey87


09-11-2007, honey87 komen :

cubalah.. insyaAllah sedap..


11-10-2008, krulyakuza komen :

thanx bg idea ini


01-02-2011, shayang arita komen :

kt sini kata goreng kentang tu...yg sy biasa buat rebus kentang tu...apa yg tak best ialah....begedil tu lembik semacam je..hahaha....sy salah buat ker...hehehe


31-05-2011, suriminyak komen :

salam honey, suri dah wat dah....rasanya mmg sedap. lain dr yg lain. rupa parasnya pun elok jer. diluar crispy didalam lembut jek.thnks 4 the recipe.


20-08-2011, fathiah_ayubi komen :

fmly kami suka menikmati resepi ini.. resepi ini menjadi kewajpan pada bulan ramadhan semasa waktu berbuka..................


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd