Google+

oleh: berrystrawberry Pak Choy masak sos tiram

Pakchoy

Menu macam kat hotel2 tu.... (gambar dr laporan masakan)


Created on : 29-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi berrystrawberry




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • Utk basuh sebelum potong;
  • 1 bekas air
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Bahan utk masak ;
  • - 2 sudu kecil minyak masak/zaitun -
  • - halia (sebesar ibu jari)dipotong/racik halus
  • - 2 ulas bawang putih diracik halus
  • - 5 sudu besar sos tiram (ikut rasa)
  • - gula secukup rasa
  • - 1/2 cawan air

Cara-cara

  1. Bersihkan sayur tersebut dan rendamkan ia sekejap dalam bekas yang berisi air dan dicampurkan dengan minyak masak (spy sayur kelihatan segar ketika dimasak dan mengelakkan zatnya hilang)
  2. Panaskan minyak dan tumis halia serta bawang putih sehingga naik bau
  3. Masukkan sayur tersebut dan kuali tersebut ditutup dengan penutup (stir-fry). Biarkan selama 3 minit.
  4. Kemudian, masukkan gula (secukup rasa) dan air. biarkan selama 3 minit.
  5. Akhir sekali, masukkan sos tiram dan tepung jagung yang telah dicairkan. Biarkan jap dalam 3 minit.
  6. Ok, dh siap utk dihidangkan....

Tag

sayur

Laporan Masakan Bergambar (6)

Img0128a
16-08-2007
ok siap!!!hehe...tq ek 4 d resepi
Laporan oleh: najah_82
Pak_choy_goreng
17-01-2009
Menu utk dinner tadi, sedap! sekali hidang.. abis licin. Makan ngan kupang goreng pedas..tq!
Laporan oleh: as75
091120093048
10-11-2009
wat lunch kemarin...tp ari ni leh upload la.....senang,sedap dan simple...makaceh ye coz sudi kongsi resepi....nk mintak halal ye coz nk copy resepi no.......
Laporan oleh: NURAINA
121113_pak_choy_sos_tiram
13-11-2012
ampun ye; saye wat kukus je. sbb nk cpt. hehe. ltk bwg putih je, xltk halia. senang n sdap :)
Laporan oleh: moonbug
121203_pak_choy_masak_sos_tiram
04-12-2012
wat lg, this time ikut betul2 rcp. cuma x masukkan tpg jagung. sdp n simple. tq :)
Laporan oleh: moonbug
Dsc03255
14-12-2012
lunch semalam...selalu gak masak camnie...timekasih share :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (9)

29-09-2006, sakura82 komen :

cara-cara nak buatnya mana?


29-09-2006, berrystrawberry komen :

sorii... baru jap abes key in resipi tu...banyak keje tadi... cubela!


03-03-2008, jamek_fish komen :

dah buat tok sepuluh org tp die mmg rase die more 2 d ginger ke?kinda confuse la here


12-04-2008, daliamans88 komen :

aik last sekali ada tpug jagung....berapa byk tu???


03-11-2008, MakOrang komen :

version saya, saya celur pakChoy tu kejap dgn air campur sikit minyak. saya tak letak halia but lebihkan garlic. tepung jagung pun tak letak.


23-12-2008, suzika komen :

agak2 halia 2 tak byk sgtker?


30-03-2009, melatihamidun komen :

xpayah letak halia pun xper...letak jer bawang putih jerrr.. lg sedap..pak choy pun rebus dgn air n mnyak sikit...


20-07-2011, CIK MIRA komen :

resepi nie memang perfect!! my husband tersenyum lebar after mkn..


07-10-2011, zuera79 komen :

kalau nk bg pak choy 2 lebih segar,air rebusan tu dimasukkan minyak ckit.biarkn mendidih.lepas tu baru masukkn pak choy. bila pak choy nampak stengah masak,angkat dan toskn masukkn dalam air batu.....daun pak choy nmpak segar n lebih sedap


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd