Google+

oleh: Lilydvalley Biskut mazola

Mazola

biskut yang agak popular sempena musim perayaan.


Created on : 08-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lilydvalley




Bahan-bahan ( 1 balang )

  • 200gm tepung gandum
  • 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 100 gm gula -kisar halus
  • 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
  • Kuning telur

Cara-cara

  1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
  2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
  3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
  4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.

Tag

cookies








Laporan Masakan Bergambar (19)

Sl370766
21-06-2008
Senang betul la resipi ni. Sedap pulak tu. Raya ni bleh la buat. Thx Lily!
Laporan oleh: zurin

Zurin, wah! dah testing utk biskut raya...tqvm

Img_2452
16-07-2008
biskut klasik ni, dari kecik2 mmg suka makan biskut ni. practice buat biskut raya. hehe tahun ni kena buat kuih sendiri. tq for the resipi! :-)
Laporan oleh: azareena

azareena, tq 4 testing. Ni nak buat sample kuih raya ke? :-)

Mazola
29-09-2008
memang sedap...thanks tuan pnya resepi...none wat kue ni tk raya ni...raya d rantau kena la wat sendiri...thanks a lot..mmg sedap banget...hehehe
Laporan oleh: NoneUsagi

none, tahniah berjaya buat biskut raya sendiri... tqvm

Biskut_mazola
22-08-2009
ni 1st wat biskut...sepanjang hayat x pernah buat biskut. dulu2 klu nk rasa kt mmg mls nak tolong mak & along wat biskut raya...tolong rasa leh lah...tapi bila dah ada ank...kenalah wat gak coz ank suka makan...setakat ni rasanya dah byk kali gak buatnya...tambahan puasa dah mula...ank2 dah order....biskut ni...kena wat gak ni...
Laporan oleh: mas9540
___194
27-08-2009
senang rupanyer nk buat biskut ni..tq empunya resepi.
Laporan oleh: are3646
Mazola1
03-09-2009
akakkkk.... cedapnyerrrrr!! senangnyerrrrrr!! cam tk sempat nk smpai raya jerk! kene wat lagik! kikikiki...
Laporan oleh: hana6877
Image006
06-09-2009
Saya letak kacang tanah byk dr tepung sbb nak bagi rasa kacang yng optimum...sedap btul...
Laporan oleh: mama_nayli
12092009188
14-09-2009
Cepat,Mudah & sedap.Wat masa bangun sahur tadi.Sempat siap sebelum g kejer.Tima kasih dear...
Laporan oleh: elin8888
Biskut__mazola_3_bintang
14-09-2009
salam lily...kita buat lagi sebagai memenuhi request anak2...utk raya ni....tapi sorilah dah modified biskut u tu...nilah jadinya bila buat ngan ank2...diperbagaikan nya ...letak dalam paper cup & letak stars lagi tu...salam aidilfitri wat lily
Laporan oleh: mas9540
Dsc02209
26-09-2009
ini la biskut yg tlh berjaya di buat
Laporan oleh: Hanan8179
Biskut_mazola
26-08-2010
buat separuh adunan, gebu-gebu biskutnya. huhu.. mgkn lainkali kena tambah kacang lg. apapun tq for the recipe =)
Laporan oleh: zachoes
29082010449
01-09-2010
yes...jadi gak biskut ni..tp sy bakar kat microwave 3-4min je, sbb oven x de.
Laporan oleh: Teratai Desa
Img_4016
01-09-2010
best bah yuuuuuu!!!... dh 2 kali raya buat... hehe
Laporan oleh: waheedeana
Dsc00414_1_
04-09-2010
tukar name sket ni..biskut dfaisy bkn mazola coz gune myk jagung daisy..
Laporan oleh: thumbelina
Dsc00414_1_
04-09-2010
tukar name sket ni..biskut dfaisy bkn mazola coz gune myk jagung daisy..nway, thanks sgt2..mmg best n simple..fav ni hihi..dh siap 1 biskut utk raye nnt...=)
Laporan oleh: thumbelina
Biskut_kacang
22-10-2010
sgt sedap n senang uat biskut ni..thanx tuan punyer resepi..
Laporan oleh: wasabi
Biskut_mazola
15-08-2011

Laporan oleh: anndielina
Img00712-20110824-1737_1_
07-09-2011
hasilnya...bahan murah dan yg paling penting sedap
Laporan oleh: kak.khem
Biskut_kacang_mazola
06-10-2011
Buat masa raya lepasss..sedapppppp
Laporan oleh: Nenie

Komen (33)

10-04-2008, pizah komen :

camner nak bagi kuning telur tu nampak berkilat?? kena taruk crisco ker??


10-07-2008, kasih_nov komen :

actually kuning telur mmg da brkilat..cuma klu nak lg cntik kalernye bubuh setitik dua pewarna kuning telur..gerenti mengancam!!


17-07-2008, azareena komen :

lilydvalley, buat utk makan sendiri satu famili. maybe nak buat sket utk bagi kawan2. saya tahun ni beraya di perantauan, tu yg kena wat biskut sendiri tu. ;-)


01-08-2009, zana_817 komen :

hai lily.thank 4 the resepi k sy baru nak blajar buat cookies nmpak nya biskut awk sdp sbb tu nak cuba


19-08-2009, lady_d komen :

rahsia untuk bg sapuan kuning telur nmpk berkilat ialah.... campurkan 1biji kuning telur ngn satu sudu besar susu cair!petua from chef liza. n jgn tak letak pewarna kuning telur. coz bila u letak , warna dia cntik bangat!


02-09-2009, syawati komen :

teringat zaman kanak2 dulu..tak sabar nak try sendiri ni..tq lily


05-09-2009, k.zila66 komen :

tq ya lily,wat tadi besttt...


16-09-2009, akma_4th komen :

sy pn dh wat last week, sedap. nnti ada masa sy upload gambar. tq lily!


16-09-2009, tuberose78 komen :

nak minta tolong sesapa yang dah buat... nak tahu bpa suhu tuk bakar and bpa lama kena bakar yer?? saya tak reti la nak agak2 ni...


26-09-2009, merpati_lurve komen :

minyak mazola 2 aper?


17-01-2010, idzaereynee komen :

semalam saya cuba buat biskut ni. Rasa dah sedap tapi nape jadi gebu sangat? Apa yang terlebih?


19-01-2010, ina75 komen :

Biskut ni memang best.. tiap tahun mesti buat. Kacang tu klu boleh goreng garing skit & letak lebih skit. idza mungkin you letak minyak tu banyak x.


24-01-2010, eliyka komen :

biskut nie mmg sedap..nk wat ari nie..tue yg cr resepi nie.....


14-08-2010, zaz komen :

sdapnye tgok bskut ni.nk buatla raya ni.saya suka mkn kcang tp x bole mkn.alergi.buat untk family n tetamu je la.saye cme blh buat n tgok sja.sdihnye! :(


18-08-2010, shazsweetie komen :

yummy.. biskut turun temurun


27-08-2010, k.zila66 komen :

lily!..ini tahun buat lg..tenkiu..


27-08-2010, Lilydvalley komen :

zila, dah start buat biskut raya ke? selamat memmazola ye...


29-11-2010, Greentea komen :

Yippie blh wat utk xmas nanti bahan pn senang nk cari thanx lily:D


03-01-2011, zura86 komen :

EERRRKKK...BAPE LAME KENA BAKAR NIE? SUHU DIE?


14-06-2011, noor aini shahidan komen :

sedap bah...... biskut ni kegemaran suami dan anak2 saya kalu buat biskut ni sampai 1 kilo kacang. tq


08-07-2011, mokde36@yahoo.com komen :

salam..saya bru join..nk tnye pasal acuan untuk kuih mazola tu..cmne erk..tgok same saiz je seme..sagest la kat saye guna acuan ape..


27-07-2011, Syahima komen :

Salam...berminat nak cuba bust biskut ni..tp bro lame nk Keneally baker ni? Suhu? Cian zura86... Soalan dia deer org tlg jwb.. Sy pn nk tau...sape2 yg dh bt bleh tlg bgtau...tq..


01-08-2011, abdmok komen :

sayer nak cuber utk juadah hari raya ney


02-08-2011, aboy kopih komen :

saye pon nk mncubo gak untu rghayo thun ni....msti best kan....lau nk tmbh sodap layi nk buek mcm mano ek?????


05-08-2011, myhobby komen :

klu kita nk tmbah garam skit je lg sedap..rasa masin2 skit.....garam mgkin 1/2 sudu teh je...campur masa tepung td...


07-08-2011, intan_pink komen :

nak try la resipi ni.. tapi nak kena bkr bape lame & berape suhu dia?


15-08-2011, khalys komen :

nk tnye...kalau gune peanut butter blh kee...


15-08-2011, khalys komen :

nk tnye...kalau gune peanut butter blh kee...


18-08-2011, rose iyda komen :

sy nak cubelah resipi ni.td sy dah buat biskut ni ikut resipi dlm buku,tp hasil'y x mmuaskan langsung.harap2 kali ni mjadilah hendak'y.....


18-08-2011, rose iyda komen :

oh yer,brp suhu'y yer?


24-08-2011, Teja1805 komen :

a'ah la, berape lame n suhu berape nk bakar ni??? dh byk org tanyer, tp xde yg menjawabnyer....


26-08-2011, nini88noji komen :

sye dh try...... mmmggggg sssaaannngggaaattt sseeedddaaappp


06-09-2011, deludoh komen :

saya dah cuba resipi ini...seronok giler...menjadi. terima kasih bebanyak.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu