Google+

oleh: Nziela Biskut Semperit

Dsc00967

Untuk yang berminat dengan biskut ni


Created on : 07-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Nziela




Bahan-bahan ( - )

  • 300g butter
  • 160g gula aising
  • 100g tepung jagung
  • 160g tepung kastard
  • 240g tepung gandum
  • 2 biji kuning telur

Cara-cara

  1. Pukul butter, gula aising hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur, kacau sebati.
  3. Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
  4. Terap atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
  5. Bakar 150C selama 20 minit.








Laporan Masakan Bergambar (11)

Semprit2
04-12-2009
watkan utk anak2! diorg suker.. thanx yer!
Laporan oleh: hana6877
Dscf0748
10-01-2010
time kasih ye utk resepi ni..walau semperitku tak sehensem semperit tuan punye resepi tp mmg sedap..
Laporan oleh: supersikut
Semperit
14-01-2010
terimakasih sudi share resepi ni ..
Laporan oleh: ibumimi
Raya_2010_024
15-09-2010
Saya buat guna acuan biasa sebab tak ada acuan nipis tu. Ape-ape pun sedap!!!!!!!!!!!
Laporan oleh: maladong
Picture_981
14-03-2011
Dengan jujurnya ... the taste very nice. Boleh buat meniaga nie, thanks kat yang beri resepi yea ...
Laporan oleh: msarena
298379_206764816046892_100001401251201_580636_3932604_n
17-08-2011
sdap sangat...1st time wt ikut resepi ni..ltak pwrna ckit :)
Laporan oleh: diea_acha92@yahoo.com
339698_2331455806845_1263249230_2814626_3891853_o
23-08-2011
dah kecikkan suhu, tp masih gak perang kallenye...
Laporan oleh: syamjie05
Dsc03963
24-08-2011
best, rangup dan x manis sgt...thx dear tuan resipi..:)
Laporan oleh: fadda87
08052011752
07-12-2011
kita letak choc chips..sedap tp rapuh sgt
Laporan oleh: Teratai Desa
Photo_2718
10-07-2012
saya dh try resepi nie...sedap.cm saya adunkan semua tnpa pukul kembang...biskut lbh cantik
Laporan oleh: amiriza8081@yahoo.com
Dsc_0400
08-01-2013
terima kasih utk resepi ini..anak2 pun suka...
Laporan oleh: wanmaziah

Komen (28)

11-07-2009, ita@nationwide2u komen :

lazat sgt2 2 2tp confirm blh jadi ke ni


03-09-2009, ymaizatun komen :

mudah buatnya tak payah bynk bahan


04-09-2009, surayaselamat komen :

pernah buat tpi x jadi,bila bakar warna perang


10-01-2010, supersikut komen :

mmg menjadila resepi ni..dan sodaaapp...


14-01-2010, ibumimi komen :

alhamdulillah.. dah buat n memang konpem jadik. kalau bakar n kuih warna perang tu ertinya api kuat sangat.. lain oven, lain ragamnya ... boleh cuba kurangkan suhu dan lamakan sikit waktu memasaknya.


23-08-2010, bany komen :

baru nk cuba,harap menjadi....


28-01-2011, adikina komen :

adikina suka kuih nie....nK cubalah tentu sedap


08-03-2011, Tika88 komen :

minat laa ngan semperit tu,acuan dia mcm mn rupanya ye nziela? leh upload x gbr? tq


13-03-2011, fazirahazmi komen :

saya dah byk kali cube bt samperit ni..tapi kenpe ek..samperit sy bt tu ,bila dah siap bakar,dah turun jadi kembg..dah x jadi bunga2 samperit tu..boley sesapa tolg jwb soaln sya ni...?tq


13-03-2011, fazirahazmi komen :

saya dah byk kali cube bt samperit ni..tapi kenpe ek..samperit sy bt tu ,bila dah siap bakar,dah turun jadi kembg..dah x jadi bunga2 samperit tu..boley sesapa tolg jwb soaln sya ni...?tq


14-03-2011, sitimeor komen :

nak try la utk raya ni,sebab baru nak beli oven


14-03-2011, sitimeor komen :

fazirahazmi,mase awak pukul butter n gula ising awak kene limit mase 5-10 minit..baru kembang xturun mase bile dah masak semperit tuh


15-03-2011, fazirahazmi komen :

sitimeor, ok..terima kasih krn jawab soaln saya..tapi ada satu lagi soaln...sy ada dengr org bt samperit x pyh masuk telur walaupun sebijik...ada yg kata samperit tu jadi kembg lepas kita bakr adalah disebbkn kita masukkan telur..betul ke..?


05-05-2011, wulannaluw komen :

terima kasih....dh lama nk cari resepi ni...sy cuba wt dlu nnti kita share rasa hehe...tq tq


10-05-2011, ifabain komen :

adunan ni leh dapat berape biji?


09-07-2011, anacatriona komen :

nak cuba buat utk raya tahun ni..oven dah beli..tq


24-07-2011, zarazuan komen :

kte sgt suke biskut semperit byk kali buat tapi tak ranggup,tp utk resepi next week nk cube buat,hrp2 jd...


27-07-2011, roslinamat komen :

belum cuba pun dah tahu...sedaappp


31-07-2011, nizachin komen :

ramai kata sedap mesti sedap niiiii.....,ok jap lagi nak g beli brg, esok dah nak posa. Jom kita buat ramai-ramai. Anyway, t.kasih kepada pemberi resipi...


02-08-2011, b4byu_91gurlz komen :

bahan2 tu kalau diconvert dlm bentuk cwn or sudu aci x?


10-08-2011, syuhada95 komen :

x sabar nk try..bole dihidangkan di pagi raya :)


12-08-2011, marisa80 komen :

sy try smlm,tenkiu rasanya sungguh sedap dan raangup..guna api bwh jer nk upload pic tp tak reti


15-08-2011, eyla danila komen :

marisa, guna api bawah je ker nak masak biskut nie?


16-08-2011, @lavenz@ komen :

nampak menarik cgt...mesti cube sbb ni beskut kegemaran sy....thanz Nziela


18-08-2011, rose iyda komen :

sy pun nsk cube gak


24-08-2011, suhaila sukiman komen :

sy dah try... tq 4 d resepi... sedap sgt... family sy pon suka jugak... sok nk buat lg tok hari raya... selamat hari raya...


25-08-2011, chikachocobo komen :

wah nak try! mintak izin share resipi!! :D


06-09-2011, Rosni Ali komen :

minta izin share resepi..nak cuba buat mlm ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu