Google+

oleh: sue_ginola Sambal Udang

Pict3310

Resepi biase..saje nk kongsi..


Created on : 04-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sue_ginola




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
  • 4-5 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
  • Air asam-1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)
  • Minyak untuk menumis, gula, garam..
  • (Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)
  • 1 Labu Bawang Besar-Dihiris

Cara-cara

  1. 1- Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
  2. 2- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
  3. 3-Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..
  4. 4- Jika suka masukkan petai..
  5. 5- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)
  6. Hidangkan..








Laporan Masakan Bergambar (12)

Img_0626
05-11-2008
Mudah & enak.... 10Q for sharing
Laporan oleh: Mummy Su

Tq sebab mencuba resepi ni...

Sambal_udang_myr
30-11-2008
mmng sedap walau tk ade belacan...tq...sue...
Laporan oleh: kak fida

Tq sebab mecube....resepi simple je...tapi, janji ada rasa kan...?;-)

Snv31960
27-04-2009
Dah byk kali buat... simple tp sedap! Terima kasih.
Laporan oleh: aludra

Sama-same...time kasih sebab mencuba..^_^

Sambal_udang
18-05-2009
guna udang kecik2 je, tp mmg sedap, ati tumbuk bawang2 tu sbb mmg ada cili blend dlm peti ais, mmg best resepi ni, cuma ati punya ni t'kurang cili gamaknya, udang byk sgt...hehe ^-^
Laporan oleh: ati_hayat

Ati..kalo bawang tumbuk lagi cow2 rasenye tu...Ni sebab malas sume saya main sumbat dalam blender je..heheheh...Tima kasih sebab mencuba...^_^

P1010440
04-12-2009
salam.msk utk anak2 i.tp i tak leh mkn bnyk sbb resdung la..rugi oooooo.. ("^")
Laporan oleh: Mariani(KT)

hehehehe...sian Mariani(KT)..apepun tq sebab try...^_^

Aym_msk_merah
04-03-2010
udang xde,ni wt versi ayam hehe sdpppppp n sng jer tqvm
Laporan oleh: chenta

Wahh chenta...bestnye..nanti nak try gak le...

Aym_msak_merah
15-03-2010
wt lagi smlm atas permintaan....hehe kali ni wt pedas ckit,mmg sdp.......tq sue
Laporan oleh: chenta

hihihiik..u r welcome..

Dsc04657
13-07-2011
thanks sue mmg besttt...tapiii...ada sket derhaka...kite bubuh belacan jgk tara boleh oooo...kena bubuh ceekit itu belacan jgk kihkih....
Laporan oleh: k.zila66

k.zila66~sama-sama...^_^

2011-10-09_07
09-10-2011
enak dan sedap....makan dgn nasi lemak pasti tambah 2 kali
Laporan oleh: surinah

TQ for sharing ur pic....^_^

381201_310224985684768_100000918079654_940211_188240502_n
28-12-2011
tried this just now.. (:
Laporan oleh: zhyyy

^_^

Dsc05060
29-03-2012
time kasih sue..buat lagi.. ^_^
Laporan oleh: k.zila66

k.zila66: time kasih sebab cuba dan letak pic lagi...^_^

Dsc01815
12-09-2012
salam sue, wat lagi..kali nie guna sotong n tmbh petai perghh!! best..timekasihhh...
Laporan oleh: k.zila66

T.kasih k.zila66...^_^


Komen (29)

08-05-2008, anis_izzanis komen :

nampak sedap sgt..hehe


05-11-2008, marianie komen :

Klu nak msk smbl ni, kena pki minyak byk skt ke?


09-12-2008, sue_ginola komen :

Salam...minyak pakai dlm 1/2 hingga 3/4 cawan (dlm 6-7 sudu besar minyak)...sebab nk bagi bahan kisar tu elok garing..


22-12-2008, sue_ginola komen :

Hi..Anis_izzanis...ha..cubela..mana tau mmg sedap..hehehhe


28-10-2009, azm komen :

dah ikut cara-cara tp x sdap, cmane ek..mesti ada klu lain....


29-10-2009, sue_ginola komen :

azm~nape ek tak jadi??saya pun tak reti nak gitau camne...kena try byk kali kot...^-^


29-10-2009, sue_ginola komen :

azm~nape ek tak jadi??saya pun tak reti nak gitau camne...kena try byk kali kot...^-^


29-10-2009, sue_ginola komen :

azm~nape ek tak jadi??saya pun tak reti nak gitau camne...kena try byk kali kot...^-^


29-10-2009, mama kastam tioman komen :

azm..masak sambal ni kita kena tau stabilkan rasa manis, masin dan masam. Kita tau rasa masakan yang sedap tapi kita tak tau macam mane nak buatkan masakan tu menjadi sedap...kebanyakan resipi mengatakan garam dan gula secukup rasa..yang secukup rasa tu lah rahsianya...cari sampai dapat..


30-10-2009, sue_ginola komen :

Betul tu mama kastam tioman..Tapi kalo ikut saya, selalunya garam saya letak 1 suku sudu besar, gula dalam satu sudu besar...agak2 je...^_^


04-12-2009, hafaza komen :

hai cik Mariani(KT), kalau ada resdung cubalah gamogen, saya dah cuba, mmg mujarab.


10-12-2009, Mariani(KT) komen :

askum hafaza...gamogen 2 iklan yg kat tv ke....saya skrg guna semburan 357..tp tak brapa mujarab,mungkin lom jodoh kot....


19-12-2009, asnidarshafie komen :

kalu hendak menambahkan kesedapan lg cili kering digiling/blender bersama belacan(1.5inci).Air asam jawa dimasukkan apabila cili btl2 pecah minyak(berkilat dgn myk).lbh elok udang jgn dibuang kulit krna sambal udg lebih sedap.


21-01-2010, yatie5510 komen :

suka sgt sambal udang ..


19-03-2010, sue_ginola komen :

yatie5510~kalo suke kena try tau...mane tau jadi...^_^


22-03-2010, morejas@Myresepi.com komen :

hmm..favrt sambal udang nih kecur2 nengok gmbrnyer..dulu gntikan belacan ngan ikan bilis yg dikisar kering..kasi goreng garin2 br buh cili dan bhn sepatutnyer..hmm,udang n all the seafood lak tak leh mkn dah..sinuss yg jht dan kuatt..tlh menyerang ku..huhu..


20-10-2010, hudafatini komen :

nak tanya..kalau masuk udang lambat x pe ke..sb kalau udang besar yg buang kulit kalau masak lama atas dapur hilang rasa manis udang....


24-10-2010, sue_ginola komen :

hudafatini~udang kalau taknak masak lama boleh masukkan bila dah masukkan air asam tu...sama je...janji masukkan bila bahan giling/blend dah garing..^_^


13-04-2011, d hanz komen :

dah try.. senang n sedap gler.. gf puji pandai msk...thanx so much sue...


22-04-2011, sue_ginola komen :

d hanz~u r welcome...^_^


13-07-2011, aishahadi komen :

tulah sy xpernah masak sambal xthu lah mcmana nak agak2 gula tu boleh xajar :)


19-07-2011, sue_ginola komen :

Hai aishahadi.... Kalau ikut selalu tu, garam halus dalam 1 Sudu Besar...Gula pulak 3/4 Sudu Besar...kalau tak confident boleh letak garam dan gula bila sambal dah pekat..boleh rasa dulu...harap dpt membantu...^_^


05-10-2011, AsyieraFirdaus komen :

tgk gambar pun dh terliur....nk try wat lah tuh org tersayang nti,,,harap2 jdik,,,nti pape...i komen blik,,,,,


29-11-2011, cikgugja komen :

Da cuba dah..boleh pulak termasam sikit mulanya.terlebih air asam kot..hehe..ape pun tengs share resepi ni.memudahkan orang yang tak bape minat ke dapur macam gja ni untuk memasak.. :)


03-12-2011, Nesya komen :

Hye,bawang kcik tu bawang merah atau bawang putih??tak pham lah,leh help tak??


15-01-2012, Greentea komen :

Thanx sudi share kak sodapnya sambal ni bru je hbis mkn..


15-01-2012, Greentea komen :

Thanx sudi share kak sodapnya sambal ni bru je hbis mkn..


17-01-2012, sue_ginola komen :

Greentea: sama-sama...^_^


03-04-2012, sue_ginola komen :

cikgugja: mungkin pekat sangat kot air asam tu...lain kali boleh kurangkan kepekatan air asam tu...harap2 menjadi...dan sama-sama..memang ni resepi untuk orang yang tak berapa minat nak masak, tapi suka makan..hehehhehe... Nesya: bawang kecil tu maksudnya bawang merah yang kecil tu dik..^_^....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu