Google+

oleh: dilaOHdila Makaroni bakar

Dila-1

resepi dari RASA


Created on : 30-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dilaOHdila




Bahan-bahan ( 5 )

  • 300gm macaroni
  • 250 gm daging cincang
  • 4 biji telor (pukul kembang)
  • 3 sudu rempah kari
  • 2 labu bawang besar
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan air
  • sedikit keju parut
  • minyak utk menumis & garam

Cara-cara

  1. rebus makaroni hingga empuk & toskan
  2. kemudian panaskan minyak & tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukan daging & kacau rata hingga daging masak
  4. Selepas itu masukkan susu garam dan gula. Kacau rata
  5. Masukan makaroni air dan kacau hingga mendidih.
  6. Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
  7. Tuangkan telor dan taburkan keju. Bakar selama 180 C (45 minit}

Laporan Masakan Bergambar (11)

Dsc00011
02-05-2008
best2...pakai fusilli instead of makaroni...sape x cube lg mesti cube...
Laporan oleh: bisekut

tq for sharing

Image019
03-11-2008
ok gak resipi ni.buat kat umah mak masa semua anak beranak ade..sekelip mata je habis..
Laporan oleh: zuzu282

letas cheese banyak2 mesti budak2 pun suka gak ni

Dsc01325
29-08-2009
Salam..ni saya baru wat smlm...mmg best.xmuak.sedap d makn.cume nk enhance sket..tmbh serbuk origano.mungkin lagi sedap?
Laporan oleh: box_spacegurlz
Makaroni_bakar
09-01-2010
sedap. memenuhi citarasa kami sekeluarga.
Laporan oleh: tazbay
Makaroni
27-02-2010
da wat da td, sedap n best..saya letak cheese banyak2...anak2 n suami pun suka...
Laporan oleh: 3mom3
Makaroni
27-02-2010
ok...rasa pun sedap..husband n anak2 pun suka
Laporan oleh: 3mom3
Picture_980
14-03-2011
Sedap but i kurangkan makaroni & lebih ayam & terkurang telur & cheese pulak .... but rasa memang sedap
Laporan oleh: msarena
Photo4080
31-07-2012
Thank tuan punya resepi...ni le hasilnya buatan anak dara saya...
Laporan oleh: marsilabain
Makaroni_bakar_4
23-08-2013
saya tambah daun sup dan celery yg di cincang halus. bertambah la sedap.. cuma makaroni bakar saya tak melekat cantek. kenapa ya? rasa dh ok..
Laporan oleh: cutie_winkle
20130823_192830
23-08-2013
yg bt dlm muffin tray elok plak melekat. xletak keju pun..haish..sape2 blh tlg?
Laporan oleh: cutie_winkle

shuntek macaroninya ni...creative

Img_0105
08-01-2014
teringin nk makan makaroni bakar. alangkah indahnya bila dpt buat sendiri. hehe.. happy sgt2 sbb success. sedap pulak tu. confirm buat lagi! thank you for sharing the resepi. :)
Laporan oleh: black1205e

alhamdulillah black.....jadi jugak erk. dah lama tak masuk sini



Komen (23)

30-09-2007, s_shamen komen :

baru jerr semalam teragak nak makan makaroni bakar nii...hari ni dah keluar recipe :D


30-09-2007, niksue komen :

eh ....samalah rasa nak makan makaroni bakar bukak MR dah ade rasepinya...ringkas dan senang


08-11-2007, Dea komen :

dah try wat...ok gakss laa cuma masa buat tuh dalam bulan puasa so, ada yang terkureng sket hehehe...muak tul makan..sampai ke sahur pun tak habis.


19-08-2008, ainsalsabila komen :

umm.. nak tanye oke ke kalau daging bercampor ngan susu..?


13-10-2008, rudya komen :

cm ne nk sent laporan masakn ek?


15-10-2008, zuzu282 komen :

rudya..nak send laporan u klik kat sebelah gambar makanan tu..klik tulis laporan...pastu ikut la arahan selanjutnye


12-11-2008, rahiman komen :

bestnya...nk try r,,,sya wat besa xjd..hu


22-11-2008, zaleha98 komen :

Dila, kalau letak serbuk jintan dan ketumbar kan rasa macam murtabak . Betul tak ?


17-04-2009, Mrs KuHiK komen :

macama senang je... insyaAllah nak try ler....


13-07-2009, popiapedas komen :

Saya buat makaroni bakar tak pakai susu. Tapi all in saya taruh telur je. Selepas bakar di atas permukaan makaroni tu, saya ratakan dengan sos cili, bawang goreng dan daun bawang. Kemudian saya potong segi empat dan letak di atas paper cup untuk dihidang. Look nice. Tapi saya nak jugak rasa resepi dari RASA ni. mesti sedap..


29-08-2009, box_spacegurlz komen :

saya baru wat smalam..sedap.tp leh improve lagik.sbb wat dalam bulan pose..xleh nk try.tp seb baik jaid.4star!hehe


09-01-2010, tazbay komen :

keju tu, keju mozarela ke atau keju biasa?


04-04-2010, azzahy komen :

dah 2 kali buat resepi ni. tahun 2009 dan tahun 2010. resepi yg mudah dan enak.


03-12-2010, zilla komen :

anak2 selalu minta buatkan, tapi nk buat takut x jd. ni dah ada resepi, kena buat .mesti anak2 happy.


04-12-2010, zilla komen :

dah buat dah ari ni. anak2 kata best sgt. tak puas mkn. diaorang minta esk buat lg. tq so much .next time nak buat lg, nak jamu mmber2 pulak.


04-12-2010, cikmar komen :

resepi yg sedap...klu tambah mix vege,capsicum pun boleh...pastu mkn dgn sos cili,mayo ke..hee


08-01-2011, sah komen :

Saya pun da buat...tp lebih suka makan sebelum dibakar tu..suami tak suka lepas dibakar.


09-03-2011, nanarian komen :

su bru nk mencuba...


16-06-2011, kyle xy komen :

keju pakai keju apa?


10-07-2011, hasyahamra komen :

nk tny sikit bole?dh 2 kali saya buatdia xjd berketul2 sgt..ada yg lembik..knp yer?saya dh ikut resipi ni..rasany sedap tp musykil knp xjadi berkeping2..air 1cawan la..bole sape2 tlg jawabkn?


13-08-2011, ramlahktrg82 komen :

hasyahamra, sy pun dah 2 kali buat...setiap kali tu basah jer kt dlm....kt luar keras...bila potong basah jer..sy pun masih xtau knape...ni tgh tunggu utk kali yg ke 3...tgk hasilnye dulu..yg penting rasa ok....tp kawan sy ckp telur yg buat makaroni ni bercantum...mcm gam...


28-09-2011, hzurainie komen :

hasyahamra & ramlah: sy nk berkongsi. biasa saya masak jer ayam kisar dgn bwg. tutup api. then masukkan prego tin (herbs&cheese). masuk cendawan tin. telur dipukul dgn susu, perasakan dan tuang dlm adunan td. masuk adunan sikit, tabur cheese sampai habis adunan. atas letak hirisan cili, daun sup, bwg goreng. tutup dgn cheese lg. br bakar...jd adunan ni semua sekata...-teknik dr guru ert 15 thn yg lalu....


28-09-2011, hzurainie komen :

tambahan dlm adunan telur dan susu. jgn lupa tpg gandum...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd