Google+

oleh: zlinda_mz Tart / Pie Telur

Dsc00129

Sedapp!! Gerenti jadi! hihihi!


Created on : 30-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zlinda_mz




Bahan-bahan ( utk satu bekas pie yg besar tuh )

  • bahan utk crust : 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur
  • bahan utk filling : 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tapung kastard
  • ½ tsp vanilla essence

Cara-cara

  1. Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
  4. Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
  5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  6. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
  7. Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuningan tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
  8. Selamat menjamu selera!

Laporan Masakan Bergambar (30)

Egg_tart
19-11-2008
Buat malam tadi. Memang senang dan sedap.
Laporan oleh: hazila

tahniah dah menjadi! :) tq krn sudi mencuba. hehe

Img_3454
14-12-2008
mudah menyediakannya.. TQ linda..
Laporan oleh: zana08

iya. hehe.. gerenti jadi kan. :P

Tart__7_
16-12-2008
baru wat smalam...sdap sgt...thanks...
Laporan oleh: izzaizzan

wc..np. :) tq sudi wat. hehe.

Myr
11-01-2009
senang jerk ghupernyer nk buat! tQ linda......
Laporan oleh: hana6877

sng je. semua campak2 je kan. hehe

Img_4978
11-01-2009
buat lagi.... utk kengkawan....
Laporan oleh: hana6877

yeah. ekeke. wat lagi dan lagi. tq ek. XD

Tart_telur
12-01-2009
Haa..amikkk!dgn telur2 skali berposing..hehee..mmg simple resepi ni..pebret seisi kuarga tart telo nih..tggu yg balik dr sekolah tu ngadap kang,sure jap je licin..hehe..thanks linda...
Laporan oleh: HaSue

ekeke. no prob. wc. amboiii sekali telur masuk pichaaa. wahhaha.

Tart_telur_001
12-01-2009
Nak gak anta 2 laporan...ekeke..yg ni guna muffin tray jer..mmg best,simple n sedap..thanks to hana gak sbb promote baekk punya resepi ni..heee
Laporan oleh: HaSue

hehe.. tq HaSue sbb sudi try.. n thanks to Hana sbb suggest resepi ni kt HaSue. ekeke.. tahniah ek. :) muffin tray pon menjadi. walla

Img_0007
13-01-2009
1st time buat. tak licin permukaannya tapi sedap. kejap je dah abis!!!
Laporan oleh: rossitamz

xpe. asal sodappp. masuk perut puas ati ni. hehee. tq ek!

Img_3440
21-01-2009
sedap jugak...thanks ye...
Laporan oleh: sofieza

tq sbb sudi mencuba. ;)

Dsc01295
28-01-2009
mmg gerenti jadi & sedap!! hehehe... tp i terlebih masak la.. kaler pon dah x kuning lg.. :(
Laporan oleh: ning5044

alalala... x pe. telebey masak pon sodap lg ni. hehe. nt wat lg, bila dah kunin2 oren tros angkat. ehehehe

02022009189
02-02-2009
Dah try... sedap tapi tenguk laa gambar.tak macam yg you laa.nanti try lagi.. thankss
Laporan oleh: duja

hehe. tq sbb sudi try. x pe. nt try lg. konpem jadi tros. hehe

Eggtart
15-04-2009
sedap.. member pun puji,,thanks for recepi...
Laporan oleh: ddy

alahaiiii cantikkknya.. tq sudi try. :) tahniah ek

Img_1109
22-04-2009
terima kasih kerana memberi resepi yg sedap ni. Nanti nak buat lagi...
Laporan oleh: aidazee

wc. np. tq sudi wat. seronok tgk hasil laporan bg mereka yg dah mencuba. :)

Tat_telur
13-11-2009
Sgt senang membuatnye. Mmg sedap !! Nti nak wat dlm bekas mini plk and letak fresh kiwi..:)
Laporan oleh: AlifAinAmani

hehe. tq. mmg sng kan. wat bks mini lg laju masuk mulut

Sg_petani_283
12-02-2010
anak-anak suka. lepas kempunan di perantauan hehehe
Laporan oleh: lindaoon

ehehe. TQ. xD

Img_1515
13-03-2010
sedap sgt!! first time buat sendiri and tak pernah makan tart telur pon before sbb tak suka sgt tart... but for this one, i rasa sgt2 sedap... thanx for the recipe... sure will make it again next time!! hee
Laporan oleh: ameerafatin

weee. thank you. tahniah ye krn mencuba. :)

Tattelur
07-08-2010
baru buat ptg ni...dpt 24 biji, sekejap je dah abis...mcm magic...hehehe
Laporan oleh: rohaya1710

ehehe.. berdesup laju masuk mulut ni. ehehehehe

2_084
06-01-2011
da lame da buat br nk report.. hehe.. tq 4 d recipe.. sedap.. tp filling tu sy xbuh air buh susu cair je..
Laporan oleh: dee iman

ekeke.. tq sudi try. :)

Dsc00296_1_
07-02-2011
mmg best..2x buat kwn kt sek..kata nnt hari kantin blh jual..tq 4 d recipi
Laporan oleh: cheezy

ekeke. nt boleh wat utk trima tempahan pulak. :) tq ek.

Dsc00294_1_
07-02-2011
kegemaran mak..dia suh buat byk2 bagi pada anak buah
Laporan oleh: cheezy

ehehe. sedap kan. wat byk2. tq ek. :)

Dsc08798
07-04-2011
tart telur yg sedapppp...derhaka sikit sebab mas tukar crust tu dengan puff pastry...tetap sedappppp...
Laporan oleh: mass80

haha. mas. derhaka je la. x pe. :P ekkekee. tq ek sudi try wat.

Dsc09063
07-04-2011
kali ke-2 buat..ikut resepi betul2....memang sangat sedappppp....
Laporan oleh: mass80

tq mass. kali ni version yg x derhaka ek. ehehehehe

Tat_telur_19apr11
23-05-2011
tat telur ..sgt sdp crust dia ..cubaan pertama,comot..cubaan ke2 x comot cmni
Laporan oleh: ibu_balqis

weee. tahniah ye. tq sudi wat

Dsc00090
12-06-2011
sedap...kwn2 pun ske!..hehe..lain kali wat lagi..thanks ye tuan punye resepi..:)
Laporan oleh: farina jamaludin

:) np. tq jgk sbb sudi try. hehe. tahniah

Sdc12603
27-06-2011
hehe..dah wat..sedap...cuma kwn2 kata xbrape msk.xpandai R nak buget msa msa bakar tu...pe2 pun mmg sdp..thankz..=)
Laporan oleh: chiq aein

xpe. nt try wat lg n lagi. nt pandai la tu nak budget cmne. hehe. tq ek

09072011599
11-07-2011
dah buat 2 kali. sedap.. tq empunya resepi
Laporan oleh: aida mamat

np. :) tahniah ye

Dsc00523
15-07-2011
Memg best... tart telur niew... mudah saja & xmengecewakan... Thkz 4 share d resepi...
Laporan oleh: atieshah

gerenti jadi kan. ehehe.. tahniah. tq sudi mencuba.

Photo-0436
28-03-2012
best sgt2..tq 4 d resepi^_^..tp ada satu prob nim,filling tu lebih byk sgt dr crust,nape jd gtu ye??any comment??
Laporan oleh: c!k !d@

uik. lebih byk? crust tebal sgt x? tahniah ye. rq sudi mencuba. :)

2012-06-0edit
04-06-2012
terima kasih sbb share resipi tat telur ni..sedap,pertama kali buat menjadi pulak tu..sy decorate sikit bg menarik tat2 tu.. :)
Laporan oleh: zafirahani

nampak comel skit kan bila da deco ni. ^_^ tq ye sudi try.

Photo0476
13-10-2012
menjadi gak tat telur, tapi base guna prata instant, suhu yang sesuai tuk bakar tat ni 180deg (25minit)...sedap...
Laporan oleh: mak.uda.94

:) tahniah. tq jugak sudi share suhu n masa utk membakar. :)



Komen (75)

30-09-2007, LimeZest komen :

kalau nak buat tart yg ukurannya kecik gune bahan2 2 bleh tak?


30-09-2007, zlinda_mz komen :

boleh jer limezest :D


29-10-2007, herdawaty_abuothman komen :

I tak fahamlah kenapa butter tu nak dibahagikan 8? Kalau tak bahagikan boleh tak?


08-11-2007, afafa32 komen :

Kadang2 susah nak cari bahan2 ni. kat mana mudah dapat ha?


17-12-2007, padding komen :

susu cair tu boleh tak di ganti ngan susu pekat (condence milk)


24-12-2007, zlinda_mz komen :

tartherdawaty_abuothman, kita bahagikan butter tu kpd 8 bahagian supaya butter tuh lebih cepat sebati dgn adunan yang no. 1 tuh. =)


24-12-2007, zlinda_mz komen :

afafa32, bahan2 utk wat tart nih mudah2 je afafa32. cube cari dekat kedai bahan2 buat kek. alaaa kat tesco pon adooo


24-12-2007, zlinda_mz komen :

padding, kalo guna susu pekat, nanti terlalu manis pulak. tapi kalo u ganti susu cair dgn susu segar pon boleh. susu segar tuhh u bancuh je mcm u buat utk minum tuh, tapi jgn letak gula.. tambah susu lebih skit. :)


31-12-2007, still_here komen :

slm... nk tny sket... yg acuan bks tart tu blh digntikn ngn acuan muffin ker???


27-01-2008, hazirah komen :

awak ni memang pandai memasak. saya dah cuba resipi awak.memang gempak gile


15-04-2008, zlinda_mz komen :

hehe. tenkiu hazirah. malu2 meow lak rasa. wahaha. hazirahh tempek ler gambar kat sini. nak tgk jugak hasil tgn org lain nih! :D


15-04-2008, zlinda_mz komen :

still_here , acuan muffin? x sesuai ler rasanya. :)


28-05-2008, ite komen :

butter apa? marjerin? mentega? Nape bahgikan kpd 8 bhgn?


03-06-2008, dania76 komen :

linda...crust u tuh tk keras ker? i sblm nih penah wat tp nape yek keras la crust tuh.. so tk menjadi la tart telur i...:(


15-07-2008, masnydza69 komen :

blh tau besar acuan tart 2 brp cm@inci


28-10-2008, wahida_82 komen :

sy lom cuba lagi resepi awk..tp,sy dh cuba resepi yg ada dlm buku resepi.xjadi la...liat semacam je kulit dia.intinya ok la plak.napa ek??


29-11-2008, ainadk komen :

btul2 holiau lah! mula2 buat mcm tak yakin mjd sbb baru 1st time buat.. sekali dah masak waduh mcm yg aina selalu beli dkt bakery! bagi mak try mmg puji habis lah sbb dia pun minat makan egg tart.. tks linda for sharng this recipie!


12-01-2009, HaSue komen :

hana...santek je tart hana tu..jeles nihh..takyah simpan doh dlm esbok dulu eh?crust dier rapuh x?nak gak tanye sebelum menerai sendirik kn..hehe


12-01-2009, hana6877 komen :

hana tak simpan pon doh tuh..pas uli terus bakar cam arahan tuh...ok jerk.. rapuh juga! cume hana cucuk2 ngan garfu kat kulit tuh sblm tuang filling..hana wat 3 adunan tau! wat utk kengkawan order... hehehehe...try ler HaSue... ;)


12-01-2009, hana6877 komen :

tapi utk doh kulit tuh, hana memandai adjust sendrik ngan 1setengah bijik telur n lebihkan skit butter.. heeeeeee....


12-01-2009, HaSue komen :

aa..ngah try laa nih..br bace komen hana ni..dah tgh bako pun.cucuk2 gak doh ngan garfu td..hehee..hrp2 jadik ler...hana tolong la smyg hajat ke ape ke doakn spy tart kite jadik ye..huehueee..tulah,lenkali jgn tayang 2 laporan skalik...kan dah terjeles kite dbuatnya...pdn muke kite kena buat terus...hehe..tq hana 4 ur info..nanti kalo jadik kite anta laa report..(tu pun kalo dpt masuk myr..ssh sket kite nak masuk skang neh)hee..


12-01-2009, hana6877 komen :

aminnnnnnnnn...mudah2an berjaya! sepotong simpankan utk hana yer! hihihihi


12-01-2009, hana6877 komen :

wowww HaSue! tahniah tahniah! santekkk! alhmdulillah menjadi! panas panasssss! nakkkkk! heeeeeee..... *sori tuan umh! take over plak! hahahahaaaaa.....


12-01-2009, HaSue komen :

hana..tulah berkat doa sape gak kan..heheee...mekasih2..nah2!sila,sila..amik2!telur yg mana satu hana nak?yg dpn ke yg blkg tuh?tart tu panas,so amik telo je laa ek.hihiii..


25-01-2009, ijah komen :

salam zlinda,,mmg sedap resepi tart yg u bg.tq anak2 sy sume suka .ye suh wat laie.HaSue tq u tegur sy


25-01-2009, HaSue komen :

salam ijah..mekasih ye sbb terima teguran dgn positif.hrp ijah terus mencuba resepi2 kat myr ni n kongsi gamba dgn member2 kat sini..kalo musykil leh tanya kat tn punya resepi,nanti kalo x tn punye jwb..insyaAllah ramai yg sedia membantu jika ada yg tahu..selamat main masak2.. ^_^


24-03-2009, elsa komen :

bleh tanya bagaimana cara ukur butter nya kak saya kurang paham baru nak belajar:D


24-03-2009, Hoora-perantau komen :

salam elsa...butter tu maknanya ptong kiub/ptong kecil2..jgn msukkan butter tu seketul besar2..harap dpt bntu ya...


22-04-2009, atul05 komen :

salam zlinda, bake gune api atas bwh ke... tak minat tart telur tapi bile nampak dlm gambar cam menyelerakan jer.. terasa nak cuba


27-07-2009, cuya komen :

nampak macam sedap!!! harap-harap sedap. nanti nak cube gak.


31-03-2010, mama_yusikha komen :

Salam Zlinda..kita nak tanya la..yg untuk filling tu naper kite buat x jadi yer..dia jd cam berair..lepas tu menggelembung filling dia..x jadi cantik cam linda..dah postmoterm 2 3 kali..tetap cam tu gak..


06-04-2010, KAK MAIMUN komen :

Linda, Kak Maimun pun teringin nak cuba Tart Telor dari Linda tu nampaknya kawan2 lain dah cuba dan semuanya berjaya kan. Insyaallah...


15-04-2010, qila1999 komen :

selalu beli kat kedai ni dah tahu resipi mesti cuba sbb hubby & anak suka. tq zlinda. nanti nak share jugak resipi kat ruang ni


09-05-2010, eein komen :

salam...hi sy da try resepi ni...bty fillilng nye mmg sedap tp crust nye x berapa la....


07-08-2010, monica_j24 komen :

hi zlinda... nak tanya! berapa suhu dan minit?


20-10-2010, moonscar komen :

salam smua..camne ek nak wat crust dia tu rapuh..yg leh thn smpai ptg,lau bleh esoknya pun msh keras g..huhu..any1??


17-11-2010, Greentea komen :

wah egg pie bestnya dpt jmpa resepi thanx 4 sharing kak linda blh la watkan utk mama sya coz dia suka egg tart..thank u so much..salam aidil adha:)


17-11-2010, Greentea komen :

wah egg pie bestnya dpt jmpa resepi thanx 4 sharing kak linda blh la watkan utk mama sya coz dia suka egg tart..thank u so much..salam aidil adha:)


02-12-2010, sharnaz06 komen :

tumpang tanya... untuk filing guna 1tbs tepung kastad kan.. tbs tu stand for what ye..


02-12-2010, anasham12 komen :

tbs = tablespoon


26-12-2010, ainpink komen :

fist time..buat memang jadi..tq yek..sedap..


29-12-2010, nufacute_rawkchill97@yahoo.com komen :

hehehe...nufa tguk tat2x 2 sume sdap larh...eh!share larh ngan nufa...yumm!!


04-01-2011, mydearhanim komen :

tak sabar nak tryyyyyy


29-01-2011, eyqa alya komen :

wahhh..sedapnyee..susah xnk bt ek..


23-03-2011, haisah hussin komen :

saya nak kalu nak bakar tart nie ...kena bakar atas dan bawah ker atau api bawah sajer


31-03-2011, ajuzulaiha komen :

weekend itu hari sy dh try wat tart ni, kira ok la. hbs 24 biji. sy smpat makn 2 biji je. sbb sy buat acuan kecik je. x jumpa acuan besar tu. lps ni sy nk buat acuan yg besar plk. senang, sekali bakar je. " jimat eletrik ".....


04-04-2011, suearni komen :

salam, sy bru nk mcuba resipi nie, tp sy xfaham la 1 tbs tapung kastard & ½ tsp vanilla essence tu ukuran mcm mana yer..blh mbantu...


07-04-2011, erinct komen :

time nk bakar tu nk kai bekas ape2 pon boleh ke?


09-04-2011, adleenbalqis komen :

slm. sy ni br nk blajo.br wat sakni.filling xjd.sy wat cair.bl bakar xjadi tp crust dia sdp..any comment?


10-04-2011, kak sml komen :

salam suearni kak sml tolong jawapkan 1 tbs bersamaan dgn 1 sudu makan dan 1/2 tsp bererti 1/2 sudu teh harap dpt membantu.


18-04-2011, chef bob komen :

bahan untuk filling dia pakai vanilla flant pun ok kan??


18-04-2011, azlizawan komen :

tbs ? tsp ? ape tu


27-04-2011, Qasehsuci84 komen :

plzz chef, tolong jwb soalan azlizawan.. saya pun x berape faham tang sukatan tu...


29-04-2011, mama hafiz komen :

salam zlinda....time kasih utk resipi nie...nnt mama nak cuba....anak2 mama suka betul makan tart nie......mesti cuba......lagipun nampok mcm mudah jer...


29-04-2011, original text komen :

thank zlinda,i mmang suka makan tart telur.....lagipun nmpak mudah dan bahan nya snang dibeli..


19-05-2011, norazizah_adenan92 komen :

berapa minit ????


21-05-2011, AidaVida komen :

dah buat 4 biji..hihii..btw, memang gerenti jadi n sedapppppp


13-06-2011, ayu s komen :

tepung kastad ganti tepung jagung bleh x?


14-06-2011, ms hacks komen :

nk wat bentuk petak la~~huhuhu


14-06-2011, Zy_La :) komen :

Nak tanya, yg cawan (utk sukatan tpung gandum) tu nak guna cawan ape ek?Hehe..Nak try buat..Nmpk sedap..


03-07-2011, deanne.daud komen :

salam.nak tny,knp filling sy x menjadi?mencair je.da bt ikut resepi,tp xleh nak mkn.


16-07-2011, aunt nanie komen :

aku baru nak try..harap jadik la..


19-07-2011, mummylurve komen :

saya pernah mencuba resipi ini...jadinya sedap....tapi bila sudah masak intinya naik seketika tetapi dalamnya lopong...apa silapnya???


24-07-2011, makcik87 komen :

mintak kongsi resepi ea..tQ..=)


05-08-2011, zlinda_mz komen :

salam.. dah lama x jengah kat sini. :) kongsi kan je. ni pun alter2 dgn yg martha stewart. :)


05-08-2011, zlinda_mz komen :

trima kasih kepada mereka yg dah mencuba. :) seronok tgk bila dah jd kan.


06-08-2011, ratnawaty komen :

salam..... ratna nak minta izin untuk cuba buat ... pie nie .....tq .


17-08-2011, princess flower komen :

Salam...saya minta resepi nie ye...nmpk menarik dan sedap...terima kasih kerana sudi berkongsi di sini...


28-09-2011, Jiehah85 komen :

salam saya pun nak mintak resepi nie jugak..nmpak menarik....


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


09-10-2011, Mr nice guy komen :

dah nak raya haji,,,nak pakai duit,,,adalah kelentong sana-sini,,,,,,awak cari duit halal dah la...makan pun xberkat,,,,,sbb duit ni datng free,,,org lain yg buat kerja


09-10-2011, salha sulaiman komen :

cam ne nak wat crust tu ranggup ...? Kalau ranggup lg best... Tq zlinda I dah wat memang sedappp....


29-01-2012, bash komen :

kalau nak crust tu rangup guna tepung jagung sikit disamping tepung gandum..sure jd rangup..sy dah cuba..mmg menjadi..


11-03-2012, ziela_zed komen :

nk tnye...bakar gune api atas bwh ke?


06-11-2012, zlinda_mz komen :

Alhamdulillah. dah semakin ramai mencuba. dan ramai jugak yang berkongsi tips yang berguna. terima kasih dan tahniah kpd yg dah mencuba. hehe.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd