Google+

oleh: Mat Gebu Rose Tart

Step_by_step_556

Cantik, menarik dan sedappp!!!...resipi unggul dari "mamafami"...


Created on : 30-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( kurang lebih 40 ketul )

  • 3/4 cawan gula aising
  • 1 cawan tepung jagung (cornstarch)
  • 1/2 cawan mentega
  • 1/2 cawan margerina
  • 1 kuning telur
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • Tepung gandum secukupnya (kurang lebih 1 3/4 cawan)
  • Jem strawberry atau raspberry secukupnya
  • Paper cup saiz kecil

Cara-cara

  1. UNTUK DOH:- Pukul mentega, margerina dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim. Masukkan tepung jagung dan gaul hingga rata, kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut.
  2. Step_by_step_551
    UNTUK ROSE TART:- Canai doh setebal 1/2 cm, terap dengan acuan bulat berbiku (saiz=3cm). Sapu doh yang diterap tadi dengan sedikit jem strawberry/raspberry. Perlu 2 keping untuk 1 tart rose.
  3. Step_by_step_552
    Lipat dua setiap keping doh yang disapu jam tadi.
  4. Step_by_step_553
    Bentukkan doh tadi menjadi seperti huruf "U", buat secara berhati2..
  5. Step_by_step_554
    Cantumkan dan kemaskan cantuman tadi sehingga elok rupa parasnya..
  6. Step_by_step_550
    Masukkan rose tart tadi ke dalam paper cup. Buat hingga siap dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 15 minit, sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

Tag

kuih raya









Laporan Masakan Bergambar (4)

Dsc00299
07-11-2007
memula try wat yg pusing2 tuh. tp x jadi. wiuwiu. last2 jd gini. hehe. tp sodappp jer biler masuk mulut!
Laporan oleh: zlinda_mz
10
15-04-2011
arini mencuba...oklah, senang jugok buatnya..tima kasih mat gebu...cantik sgt..tp dh masak terus ilang..hehe
Laporan oleh: baking sokmo
P7056496
04-09-2011
buat untuk raya this year.. sy tambah susu tepung satu sudu.. sume ckp gebu and sedap...
Laporan oleh: AMir MUs
Sdc12818
06-09-2011
che mat,ni yg aein wt utk raya bru ni...hasil nye x mngecewakan,lawa & sedap..hehehe
Laporan oleh: chiq aein

Komen (19)

30-09-2007, tuntung15 komen :

very creative la mat. dasat. malu makcik kalo x leh buat.


30-09-2007, iDa_iDoRa komen :

Wow, mmg cantik dilihat dari gambar yg mat petik. Sesuatu yg baru iDoRa boleh cuba nanti. ;o)


30-09-2007, zlinda_mz komen :

wuahh!! nak wat utk raya nih lahh!!!! lepas buat nanti linda upload gmbr!! bestt2!! x sabar nak buat =D


30-09-2007, Mat Gebu komen :

Mat pun 1st time cuba nie...mula2 kekok skit, tapi lepas tu ok dahh cuma agak rumit sikit, kalau 2 org buat mesti cepat, hari nie mat buat 2 adunan jadi start gentel rose tart tu dari jam 10 pagi hingga 3 petang baru selesai!!!!.....poning palo pakcik...


30-09-2007, peekaboo komen :

cantiknya...bunga ros mat...sayang nak makan..memang creative...cayalah...


30-09-2007, mikelnaru komen :

wah! cantik sungguh rose tart nih! insya-Allah besok karang saya buat. terima kasih mat gebu! p/s: nak buat 2 kolor (jem): strawberi & kaya, hehehe = merah + hijau.


30-09-2007, edazman komen :

cik mat .....saya mesti buat utk raya ni....satu kelainanlah....tima kacih cik mat...


02-10-2007, ApEk`D komen :

waduh2 ....cik ..mat ..... memang uji kesabaran .. tulll..... perh ... tapi yang penting cik mat ..penat2 buat ... wow ... mubeleessssssssssss.... u....huh.. tak rugi ..1/2 hari .. dok .. belek2 .. buat kuih nie....


02-10-2007, ApEk`D komen :

semalam buat .. satu resepi ... ingat hari nie pun nak .. buat lagi ...terpikat .. cik mat oiiii....


25-10-2007, Mat Gebu komen :

Mat pun rasa mcm serik nak buat, tapi biasa laa molot je kata gitu..kalau ada kerajinan insya allah raya tahun depan (kalau aku tak mati laa)..mungkin buat lagi laa....hehehe.


08-11-2007, Itarossi komen :

cantiknyaa...!! creative lah u mat. Boleh buat untuk hantaran ni...


21-07-2008, zhiela_85 komen :

i like the creativity...nak tryla jugak...nanti dah buat kite anta repot...tp kenela tunggu raya ni...hehheheh...


19-08-2008, tal354 komen :

mudah dan menarik tahun ni mesti nak try ....thanks moga ilmu makin bertambah


13-01-2010, sweethy komen :

aik cantiknya tart ni.. nak cubalah nanti.. tq bagi idea


18-01-2011, hindon komen :

memang menarik tart ini - nak buat utk raya tahun ni.. tq


12-08-2011, ella syairah komen :

pew beza mentega ngn margerina???


14-08-2011, iguanaz komen :

margerina tu apa eh?


16-08-2011, siti khati komen :

ape yg saye thu mentega ni adalh tnusu or lemak susu,, ia mudah cair klo dbiarkan manekala margerina nie lemak kelapa sawit,,warnenye lbh kuning dari mentega dan pejal...


28-10-2011, namhtoanidam komen :

Margerina ngan margarine tu same X???


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd