Google+

oleh: princessharyati Air barli

1a4

untuk minuman buka posa


Created on : 29-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 5-6 gelas )

  • 1 paket kecil buah barlie
  • 2 cawan gula
  • 3 -4 jag air (1 periuk sederhana) atau lebih

Cara-cara

  1. Basuh dan rendam barli untuk seketika. Masak Barli bersama air dan gula di dalam periuk sehingga 1 jam atau lebih... sehingga barli tu kelihatan putih serta air akan bertukar warna putih. Angkat. Boleh di minum secara suam-suam panas atau sejuk. **Rebus barli dari air penuh satu penuh sehingga menjadi setengah periuk sederhana, jika perlu tambah air**
  2. Note: Jika suka masukkan perahkan sedikit jus lemon di dalam air barli. Selamat mencuba!








Laporan Masakan Bergambar (7)

Air_barli
25-10-2007
nyaman diminum sejuk......barlinya pun dikunyah habis!erggg!
Laporan oleh: syahmi

boleh buat lg

Air_barli
20-01-2008
Along memang selalu wat ni, nak hilangkan panas badan.
Laporan oleh: AlongRoz

haaa.. xyah beli kt kedai lg kan..

Barley1
02-01-2009
air barli suam.. ntah tetiba je rasa nk minum...
Laporan oleh: sunkist
Air_barli
23-02-2009
mintk tlg anak buah beli bijik trigu nk buat bubur..die beli bijik barli...haaa..terhasil lah air barli....
Laporan oleh: kak fida
Imag0003
02-07-2009
besttt minum di musim panas2 ni.
Laporan oleh: rosaliza
P1030620
13-04-2011
slm,sdpnya bila di minum sejuk2.sllu gak wat cengini...
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc01053
12-06-2012
best! dpt minum air barli ni..tq2.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (14)

30-09-2007, schwenke komen :

buah barli dlm english ape erk? terasa nk buat jgk tp xtau ape name english die..i kt german ni..


30-09-2007, princessharyati komen :

schwenke- barli dalam english - barley


28-10-2007, syahmi komen :

admin...knape syahmi pos laporan bergambar tp xde pun masuk di sini?


28-10-2007, syahmi komen :

Hah... baru ade...tk.


29-12-2007, Imah13 komen :

Hi member2, fyi i dah buat air barli mcm banyak kali dah.... resepi dr ibu tersayang, cuma nak add sikit je....sebelum tutup api tu campak 2 ke 3 helai daun pandan sedap baunya.Ini lah minuman bila anak2 panas badan atau ulcer mulut.


21-05-2008, anabellia komen :

i dah buet barli nie tapi i gune gula kundur tuk kurangkan manis sedap gak...tapi kenape i msk tak cantik sgt.....??msk lebih dri sejam rasenye...


18-06-2008, Lady Jane komen :

Lady dah buat semalam...tapi Lady wat setengah peket jer n letak air banyak2...habis diminum...barliny pn habis...nyum...nyum...


02-01-2009, fairuz_zan komen :

Air barli ni blh jugak dimasak dgn gula batu. Ada sesetengah org suka letak garam sket dlm air barli ni...rasa lemak2 gitu


14-10-2009, syidarizal komen :

i dah buat dah td, add sirap dan ais...sblum ni order kat kedai je..thnx


20-01-2011, azlina1911 komen :

sedang rebus barli.. tp cuba masukkan gula batu..entah apa rasanya. nak tanya : kalau kita nak simpan air barli tu bbrp hari..mcm mana ye. takkan nak letak dlm peti, so, kalau nak minum panas plak..mcm mana nanti.. tolong ye.


01-07-2011, cadburys komen :

memang besttt .. selalu buat.


10-11-2011, lilyfarid komen :

Selalu buat. My hubby suka..


12-02-2012, sara kaisara komen :

sedap mmg sdp barli ni,tp ntahla kot i ni alergik barli..bila minum makin sakit tekak makin batuk..kenapa ye?saya minum waktu rasa kurang sihat makin tak sihat pulak..


12-02-2012, sara kaisara komen :

sedap mmg sdp barli ni,tp ntahla kot i ni alergik barli..bila minum makin sakit tekak makin batuk..kenapa ye?saya minum waktu rasa kurang sihat makin tak sihat pulak..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu