Google+

oleh: rrozie17 Ranting Buruk

Pict0279

Hasil eksperimen...2 hari lepas


Created on : 28-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rrozie17




Bahan-bahan ( 1 bekas kecil )

  • 2 cawan kacang hijau
  • 1/2 cawan gula(kalau nak manis tambah lagi)
  • kulit popia secukupnya
  • 1 biji telur
  • minyak masak

Cara-cara

  1. kacang hijau digoreng tanpa minyak hingga masak dengan api yang kecil. -buang kulit(proses ini sy tak lalui sebab sy beli kacang hijau yang memang dah tak ada kulit..kehkehkeh)
  2. kisar kacang bersama dengan gula hingga halus...tapis jika perlu. ketepikan.
  3. *********
  4. Kulit batang buruk....
  5. potong kulit popia kecil-kecil bersaiz lebih kurang 2cm x 4cm...kalau nak buat saiz lebih besar boleh aje!!
  6. Pukul telur sedikit..
  7. Getattachment
    Gulungkan kulit popia, sapu telur di bahagian hujungnya supaya gulungan tidak terbuka. Buat hingga habis...goreng hingga kekuningan-kuningan.. -Toskan.
  8. Lumurkan kulit popia , dan masukkan juga ke dalam bahagian yang berongga dengan tepung kacang hijau tadi,
  9. Simpan dalam bekas kedap udara atau boleh lah di ngap terus!

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (3)

Popia_salju
29-09-2007
inilah hasilnya dari saya
Laporan oleh: sarahalan

TQ for try...nnti nk try juga guna susu tepung

1a3
02-10-2007
jeng jeng jeng.. ranting batang buruk
Laporan oleh: princessharyati

weeeiiiii la..la...la cantiknya ranting buruk itewwww!!!

Dsc00085
11-07-2012
kena sabar nak dapat banyak ni pun....aduhai jemunya apepe pun sedap dan rangup
Laporan oleh: jun75

Komen (30)

28-09-2007, Lilydvalley komen :

hahaha...ranting buruk pun ranting buruk la...janji rasa sedap!


28-09-2007, hazim03 komen :

satu idea yg bagus sblm ni saya cuma tabur gula icing je tp skrg dpt resipi baru & kulit popianya saya gulung & gunting atas kuali je tp memang sedap


28-09-2007, mama_nurin komen :

suka sgttt ranting buruk ni...tapi tak buat lagi la...kawan ade ckp kalau nk sedap dan rase berkrim gitu..kacang hijau tu campur dgn susu tepung...iee..nk buat gak la nnt..


28-09-2007, syahnina komen :

Rozie, kalau pakai tepung kacang hijau terus, boleh ker?


28-09-2007, tuntung15 komen :

ranting time winter tuh rozie.. bravo.......


28-09-2007, s_shamen komen :

boleh buat kuih raya nihhhh...nampak senang & sedap :D


28-09-2007, Safiza komen :

rrozie.....ranting buruk ni adik beradik batang buruk ka?kalau kacang hijau ganti kacang tanah leh?


28-09-2007, rrozie17 komen :

ampuuunnnn syahnina....ini pun first time buat ranting buruk ni...hasilnya memang sedap...masa buat hari tu dapat ler 2 bekas kecik, satu bekas dah selamat masuk perut...tinggal lagi satu bekas,...silap hari bulan sebelum raya dh selesai


28-09-2007, rrozie17 komen :

a'ah safiza, adik beradik ngan batang buruk, tapi lebih rapuh sbb guna kulit popia...that's why kita panggil ranting buruk....itu pun sbb member bg tau nama benda alah ni ranting buruk, kalu tak sy panggil batang buruk jer.. leh aja ganti ngan kacang tanah...no hal!!! ikut selera masing2, sy suka kacang hijau... dah buat tempek ler kt sini key


28-09-2007, rrozie17 komen :

fidah...buat ler, pas tu hantar laporan tau!!!


29-09-2007, edazman komen :

syahnina.....guna tepung kacang hijau pun boleh ( sorry rozie...eda tolong jawabkan).saya selalu buat ni...memang sedap dan senang...


29-09-2007, Mat Gebu komen :

Ini mesti kes "batang" dia tertinggal kat M'sia, tu pasal bila sampai luaq negara cuma boleh bawak "ranting" jee..heheh, ampoonn akak rrozie...


29-09-2007, rrozie17 komen :

edazman...tak kisah,...sama2 kongsi ilmu


29-09-2007, rrozie17 komen :

Mat, nak bawa batang buruk dari mesia berat x muat luggage....daripada x der, ranting buruk pun jadi ler...kehkehkeh


29-09-2007, sarahalan komen :

memang sedap ranting buruk ni..tapi saya gelarkan popia salju..cuma cara saya gaulkan gula icing dengan susu tepung....mungkin kalau dengan kacang hijau agak tahan lama sikit kot


02-10-2007, yongrisha komen :

bes la leh wat utk raya nih...tp nak tnya.. kalu beli tepung kacang hijau tu kene goreng dulu tak sebelum digaul dgn gula tuh......


03-10-2007, rrozie17 komen :

yongrisha, tak perlu goreng...sbb proses tepung kacang hijau tu mmg digoreng dulu sblm di kisar, cuma yong kena adjust sendiri kemanisannya...cuba arr, nnti hantar laporan key!!


04-08-2008, kasma1981 komen :

rozie,saya pernah belajar buat ranting buruk ni dari org sabah.tapi dorang panggil batang buruk sabah.bahan2nya kacang dhal,kacang hijau,gula n susu tepung.kacang dhal tu pun digoreng tanpa minyak then diblend sampai jadi tepung.campurkan tepung kacang hijau n tepung kacang dhal tadi dengan susu tepung n gula yg jugak dah dikisar,then lumurkan dengan kulit popiah yg dah digoreng tu.rasanya lebih sedap coz ada rasa manis dan pahit2 lemak.cubalah kalau tak percaya!


10-09-2008, znoraini komen :

sy pernah cuba tp sy xpakai telur, pakai air pun dah lekat kulit popia tu. kemas gitu...selamat mencuba


28-02-2009, azatiesayang komen :

askm..kat tmpt sy panggil "batang buruk"..mertua saya bisnes kuih nie setiap kali raya.Tapi mertua sy punye memang best in the world!heh..heh..


30-06-2009, rosetulip komen :

suke suke suke kuih ni...dh lama tak makan sbb jarang jumpe...ni dh ade resepi bleh le cube...time kasih rrozie kerana share resepi ni...


09-09-2009, nurul mashitah komen :

raya lepas uat kueh nie. menjadi. sungguh enak dimakan begitu saja....


19-09-2009, merpati_lurve komen :

da try.. tp kenapa mase goreng kulit popia 2 jd 'peyek'? serbuk dier da ok mmg sedappp.. ader tips x nk bg kulit popia 2 membentuk bulat?


02-09-2010, ksall komen :

ksall baru je try buat... sama juga la.. kulit popia tu jadi penyek...sedap mmg sedap le.. tapi tak cantik le.. camna ye.. silap goreng ke.. tak boleh bertindan ke pas gulung tu.. kena susun baik2 ke.. tolong.. tolong.. bagi yg buat jadi cantik sgt tu...


14-08-2011, red_dahlia8803 komen :

saya pernah buat kuih ni ngan mak mertua.senang je klu xnk kulit popia jadi penyek.gulung kulit popia tu dgn straw.straw tu mcm acuan la..hehe.pastu goreng cam biasa.


14-08-2011, abdulwahub komen :

leceh punya kerja,,,buat btg buruk,,,beli je


17-08-2011, r41494 komen :

kalau x nak kulit popia tu penyek, lepas gulung susun bagi tegak, lepas dah kering baru goreng, ini tip dari kawan yg biasa buat kuih ni..:)


16-10-2011, cikgu ani komen :

Namanya aje buruk tapi rasanya emmmm....tiap kali raya mmng tak mis buat. Tapi kak ani pakai inti susu nespray + gula halus+kcng tumbuk,klau nak tahu rasanya trylah.....


13-03-2012, ica.pico komen :

tak terkeluar ke inti die ?


13-03-2012, ica.pico komen :

tak terkeluar ke inti die ?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd