Google+

oleh: yani Kek pisang

Kek-pisang

kek pisang sodapp!!


Created on : 26-03-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 20 cm )

  • 2 biji pisang
  • 140g butter
  • 120g gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar fresh cream
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 200g tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
  2. Asingkan putih dan kuning telur
  3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
  4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
  5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
  6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit
  9. Pisang
    ** 2 biji pisang yang saya guna tu seperti dalam gambar di sebelah









Laporan Masakan Bergambar (35)

Kek_pisang__1__copy
11-10-2006
Inilah resipi kek Pisang pilihan kami.Tapi kurangkan gula sikit.
Laporan oleh: F&N

nampak sedap je..

Kek_pisang
26-11-2006
mudah rupanya buat kek pisang nih.. 1st time buat, kat bahagian bwh tu lembik skit ini kes tak sabar nak keluarkan dr oven.. skali lg arigato!
Laporan oleh: lindw

lindw.. kalo sedap boleh buat lagi sampai jadi elok.. ;) doitashimashite...

Picture_755
18-02-2007
nasib baik jadi...mmg best yani, cam kat kedai punyer...pas ni leh bukak bakery dah, cewaah...tq yani
Laporan oleh: junjs11

eheh.. bolehlah tu kak jun.. bukak kat shah alam..

Img_0310
31-03-2007
sodaplah yani senang dan simple pun. TQ
Laporan oleh: Noreen

terasa nak makan kek pisang ni lah pulak.. dah lama tak buat ni..

Cake
01-05-2007
kwn2 semua sukeeeee =D thanx for the recipe!
Laporan oleh: ShAz

ur welcome!

444
06-05-2007
mmg sodap kek pisang ni..gebu..lembut..tq k yani
Laporan oleh: deenoos

terasa nak makan kek pisanglah pulak.. antar sini sket ;)

Image082
30-05-2007
baru buat td.. nenek tringin nk mkn. xde fresh cream n lemon juice. bella sub dgn yoghurt je. jd pulak :p sdap lak tu huhuhu..
Laporan oleh: bella

ok juga tu bella.. ganti dgn yogurt.. ehehe, best ler nenek u ada cucu macam u ni.. rajin masak.

Kek_pisang
12-06-2007
simple & nice...tq..
Laporan oleh: syahmi

ur welcome

Img_1945
20-06-2007
yatta!! jd jugak tp buat bgkan kpd 2 loyang tu yg jd nipis tu keknyer tp mmg sodapppp... :D
Laporan oleh: Natto

buat poundcake ke.. eheh clap3x

Dscn1311
02-07-2007
yum yum..tq!
Laporan oleh: checkmate

ur welcome

Kekpisang_
21-08-2007
Buat hari ahad. sedap dan lembut. buat 1/2 je, bakar dlm loaf tin. tp still menjadi. Tq.
Laporan oleh: cindaibiru

ur welcome

014
01-09-2007
TQ Yani. Memang sedap. Dah lama buat. Baru nak masukkan gambar. Tapi buat dlm loyang besar. So, kek jadi rendah.
Laporan oleh: fieza_fwwt

rendah pun cantik bila potong kecik-kecik.. atau buat bar size..

Cake
02-09-2007
again..10q utk kyani!wpon 1st time buat..menjadik(wpon xlawa sgt:p)..bolehlah tapau utk bekal esok :)
Laporan oleh: dbayu

orait tu.. 1st time buat kalau x lawa pun ;)

Dscn1096
05-09-2007
Sedapnya kek pisang Yani ni... sehari dah habis licin....
Laporan oleh: sherry_mz

ni yg syok masakkan.. kalau mkanan tu abih

Img_1244
02-01-2008
cium bau pun dh sdp..kat tgh lembik sket tp still sdp..
Laporan oleh: sismimi
20122007624
09-02-2008
memang sedap...tapi bahagian bawahnya cam x naik nape yea...
Laporan oleh: rosz
Kek
18-05-2008
Hehe. sedap giler kek ni. buat kejap je dah habis. thanks for the recipe!
Laporan oleh: pr_cess
Kek_pisang_yani
05-07-2008
Masih ada balance pisang berangan, so mencuba resepi yani pulak. Sedap kata hubby. Puas hati buatnya.
Laporan oleh: rossitamz
Photo-k
11-07-2008
dh siap potong nk bw g yasin mlm nih...hihi...tQ kak!
Laporan oleh: hana6877
Dsc01693
07-04-2009
Sedap dan moist kek ni. TQ Yani.
Laporan oleh: Sharm1969
Dsc01708
09-04-2009
Salam Yani, ini yang kali ke 3 dalam masa 3 hari. Anak no. 1 n 3 suka, puashati. Bawak g ofis pun member kata SEDAP n ada kelainan. Yelah mungkin sebab sourcream tu. Anyway thanks.
Laporan oleh: Sharm1969
Pict0183
13-04-2009
buat kali ke tiga.memang sedap sangat kek ni, lembut gebu jek..saya guna pisang emas lagi lah bertambah2 kesedapannya...hehe TQ kak yani..
Laporan oleh: eumora3179
P4160048
19-04-2009
sedap & kita tambah fresh milk skit...lagi lembut & yummy ;)
Laporan oleh: tulip77
Image003
15-05-2009
hi yani, buat kek ni smlm, wangi, sedap and lembut...oolala...tx yani 4 sharing this recipes with every1...:-)
Laporan oleh: gelato257
100_0016
26-05-2009
baru smlm buat kek ni, sedap n moist je, tq yani, lain kali mesti blh buat lg.
Laporan oleh: srt08
18062009_003_
18-06-2009
nila hasilnya..mg gebuss & sdp.Sy gune pisang mas.
Laporan oleh: Rusna
Img_2327
21-08-2009
First time buat. Jadi! Thank you kerana share ilmu...:)
Laporan oleh: noralisadmnh

ur welcome!!.. nampak gebu tu

Dscn1609
01-10-2009
buat untuk hidangan di hari raya.. siap dlm balang dah baru amik gambar..
Laporan oleh: tfsalihah
Dsc01872
01-10-2009
buat ni semalam. guna pisang nangka, tu je yg ada. hehe. thanks for the recipe.
Laporan oleh: iesha
Dscn1548
18-02-2010
memang sedap lain drpd kek pisang yg sedia ada.
Laporan oleh: jann
Nikon_d80365
15-11-2010
daripada x suka mkn kek pisang...skrg dh jd peberet plak..tq yani
Laporan oleh: misswhy
Apisangkek1
25-12-2010
best.dah 2 kali buat
Laporan oleh: izahdaut
290120111585
29-01-2011
salam n hi everybody.baru try buat hr ni,xguna fresh cream n lemon, guna susu sejat F&N je 2 tbspn. pisang tambah jadi 3 bijik. hubby puji sedap,dia kata x berminyak,lembut dan cukup rasa. thanks for the recipe!
Laporan oleh: dezaree

good idea tu.. blh try nanti cara you ni

Banana_cake
25-02-2011
Hai yani....kek pisang anak kakak yang buat for the 1st time. Menjadi & sedap sekali...!!!
Laporan oleh: Isyah

sonoknya ada anak dara yg dah pandai masak... blh rilekslah mak dia kan...

2012-07-06_22
07-07-2012
kire menjadi cume x tebal..TQ
Laporan oleh: Norza80

Komen (99)

07-04-2006, DHL komen :

tumpang tanya skit..err dlm bhn2 ada tulis esen vanila tapi dlm cara2 Xda pun masuk esen vanilanya..


08-04-2006, yani komen :

opppss.. sorry tertinggalah pulak.. tq DHL . Saya dah edit kat cara-cara tu..


11-04-2006, 0101 komen :

TRIED, TESTED & APPROVED !!! nice and creamy; mmg sedap! cuma kena bakar lama sikit.. tried till 40 min but tengahnya tak masak.. (maybe microwave problem kut) 60 min jugakla baru masak elok.. will try again soon!! ~Yani; TQ for this recipe!~


14-04-2006, yani komen :

welkam 0101.. seronoknya dengar 0101 berjaya buat kek pisang guna resepi ni.


13-05-2006, 13-5-2006,yen komen :

TQ recipe anda yani,I telah cuba buat dan menjadi dan sangat sedap.


15-05-2006, yani komen :

welcome yen..


22-05-2006, endy komen :

hai selamat memasak pada semua,saya baru jer kat sini nak cuba buat kek pisang pakai resepi nihhhh, cuma nak tanya (bahan bahan 20 inci) tu apa yerrrr?


22-05-2006, yani komen :

endy .. 20 inci tu maksudnya saiz kek


22-05-2006, endy komen :

ooooo, TQ TQ hemmmmm semalam buat chees kek tapi kan bab chees dia tu keras lahhhh tak lembut macam kat kedai apa salah tu yerrrr?


22-05-2006, erna komen :

endy buat cheese cake yg mana.. bakar ke dak.. mana resepinya?


23-05-2006, ENDY komen :

YG tak bakar sejuknya nanti endy bagi resepi dia ek, semalam buat kek pisang nihhhhhhhh fuyoooooooooo sedap satu opis suka..................jadi leh caya lah resepi kat sini tq semuaaaaaaaaaa


26-06-2006, haz komen :

kalau pakai marjerin boleh ker?


27-06-2006, fatini komen :

ya ke 20 in ih besaq tu


27-06-2006, fouziah komen :

biasanya kita guna pisang apa ye


27-06-2006, yani komen :

Haz rasanya boleh kalo guna marjerin.. try la.. then report kat sini Fatini.. oppppppppss silaplah 20cm .. fouziah.. bab pisang ni lemah sket.. tak kenal nama. Saya main guna je pisang yg ada kat jepun ni. err mungkin org lain boleh tolong..


03-07-2006, fadza komen :

nak tanya ya.. Fresh cream tu apa ya? N jus lemon tu, is it jus lemon biasa ke? Tq


03-07-2006, yani komen :

Fresh cream tu.. isk kalo nak translate maksudnya krem segar. Boleh beli kat supermarket bahagian dairy product. Jus lemon tu maksudnya jus yang diperah dari buah lemon.


04-07-2006, fadza komen :

terima kasih..;)


07-07-2006, syarizal komen :

pisang apa buleh wat kek nih


30-08-2006, tanya komen :

yani...pisang apa yang sesuai buat kek ni..... takut nanti ada setengah pisang boleh jadi hitam lah... kita suka makan kek pisang kat UK ..rasa dia lain gilerrrr..... tapi tak tahu resipi... yani...bolehtak, tunjukkan buat blueberry chesse yang bakar dalam acuan bulat2 tu.... bentuk dia macam cawan comel2 pastu dalam dia ada blueberry... sedap la kuih tu....lebih kurang macam muffin tapi kecil sikit dan sedappp... tolong yek...


31-08-2006, yani komen :

tanya.. pasal pisang ni i pun tak tahu sangat.. main guna yg ada kat jepun ni.. lenkali i try tempek gambar pisang kat sini. .. kek pisang kat sana tu lain dr yg lain ke.. try ler cari resepi tu.. pastu tempek kat sini.. nak juga try nanti. errr pasal blueberry cheese pun takleh nak tolonglah.. tak reti :(


31-08-2006, F&N komen :

rasanya blueberry tart tue.Bleh cuba cari kat Cari F&R forum. http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=149827&extra=page%3D2


08-09-2006, aya komen :

biasa kalu buat kek pisang, org pakai pisang berangan.ni just nak share ngan sume org la...sweet je rasa...


22-09-2006, oun komen :

rasanya macam sedap, saya akan cuba buat untuk suami saya.


22-09-2006, oun komen :

kita mesti masak sedap untuk suami. kalau tidak dia larii.. betul tak? Masak mestilah sedap. Sayang suami...


27-09-2006, srikasih komen :

Petang ni nak cuba kek ikut ecipi ni..takut juga kalau jadi kueh bingka...


13-10-2006, yang komen :

Tq yani sbb berkongsi resepi ni....... tapi dalam byk2 koleksi resepi yg ada di cini saya x jumpa pun resepi kek pandan yang gunakan santan kelapa... siapa ada resepi 2 kongsi2 la.... saya dah lama cari resepi tu tapi tak pernah jumpa sbb arwah ibu saya selalu buat dulu, tp saya x sempat ambil resepinya sbb masa 2 saya masih di bangku sekolah lg so...... sape2 yg nak kongsi 2 saya ucapkn terima kasih trlbh dulu.ok


19-10-2006, cikda komen :

kenapa putih telur di masukan berasingan dengan yang merah apa bezanya?


08-11-2006, minah komen :

terima kasih. I akan cuba kek ni, tapi nak tanya sikit... klu butter cup ganti dg. minyak mazola boleh tak? sebab I ni tak le sangat makan lemak-lemak Dr. kate dah lebih kolesterol!!!! klu boleh berapa sukatan nak dicampurkan!!! Tq.


23-11-2006, ctz2306 komen :

yani, nak minta tlg cket... ade resipi kek oren x?? tlg ye..


23-11-2006, yani komen :

sorry ctz.. saya tak pernah lagi masak kek oren ni.. so tak bestlah nak letak resipi yg belum saya try.


25-11-2006, ctz2306 komen :

saye dh byk jumpe resipi kek oren, tp x berani nak cube, kadang2 xbetol..tp thanks la ye..


30-11-2006, drhaslina komen :

yani, kat kelantan ni tak de fresh cream. do you any alternative? quite limited nak masak cake, esp bila kena guna fresh cream. what is the function of fresh cream?


30-11-2006, yani komen :

drhaslina.. iye ke.. nampak gaya susah jugalah i bila balik kelantan nanti... mana nak cari fresh cream ni.. tadi i try search nestle punya website.. CARNATION Evaporated Creamer sesuai utk dessert dan juga kek.. mungkin boleh ganti dgn fresh cream.. but, i`m not sure creamer tu dah rasa manis ke tidak(heheh.. ni kes masa kat msia dulu tak pernah masak dan tak pernah ambik tahu ttg brg ni semua).. kalau dah manis kena kurangkan gulalah.. <br/> drhaslina.. trylah guna carnation creamer tu dan hasilnya nanti report kat sini..


16-12-2006, desperate cook komen :

baru buat smlm..sungguh sedap.but i din't have lemon juice, it was still ok..


19-12-2006, PGA_DiMarco komen :

yani camne nk jdkan kek kelihatan lebih lembap...?


24-12-2006, nasuha1523 komen :

fresh cream tu bo ganti dengan double cream ke ?


24-12-2006, drhaslina komen :

apa beza fresh cream, whipping cream, whip cream and krim putar,krim tartar?? sape-sape boleh jawab?


24-12-2006, haXira komen :

drhaslina....yg haXira tau laa kan, whipping cream tu bahasa inggeris for krim putar.whipping cream ni liquid cream, kirenye cream yg belum dipukul. whipped cream tu pulak, whipping cream yg dah dipukul sampai berbuih.yg org slalu gune untuk hias ice cream tu whipped cream la. slalu nye jual dlm bentuk botol n then boleh spray sendiri. cream of tartar tu pulak kalau tak silap byk gune kalau nak buat salad or nak stabilize cake or sumtin like dat la.last time haXira beli, dier dlm bentuk serbuk. boleh jugak diguna untuk buat baking powder. fresh cream ni pulak kalau ikut gambar yg F&N bagi, non-dairy cream. tapi yg ni saya tak sure whether same tak dgn pure cream.sbb aritu terjumpe dkt klcc, tapi tak sure same ke tak dgn fresh cream. tapi kalau ikut ape yg saye bace, fresh cream ni yg paling sikit fat content. (kalau salah betulkan)


23-02-2007, hosniah komen :

baru try ptg tadi, sedap and gebu tapi i tukar pakai evaporated creamer aje.


16-03-2007, seriseroja komen :

hmmm... sodap... to subtitute fresh cream, sy guna yogurt.. coz ada resepi cheese cake u boleh guna yogurt or fresh cream + lemon juice... hehe... cr satu batang kali xde plain yogurt, sy bantai aje peras strawberry! sy guna pisang putar - pisang yg mmg sesuai utk kuih-muih.. tq yani.. next nak cuba your coffee cheese cake!(betul ke namanya ni?)


05-04-2007, ctz2306 komen :

askum yani.. best sgt la, 2 ari berturut2 saye buat kek tu.. mule2 ikot adunan awak, smlm saye buat 2 adunan tp buat 1 bekas.. semua kate sedap.. pade mulenye saye cari fresh cream tp x jumpe, last2 tukarkan dengan susu full cream, boleh je..jd dan sedap sgt.. thanks yani..


05-04-2007, ctz2306 komen :

jus lemon pun saye tukar ke jus limau kasturi..pisang saye gune pisang berangan..


20-04-2007, juitali komen :

aslamualaikum yani. saya baru jadi ahli ari ni. banyak kuih2 u l da cuba. tadi l try buat kek pisang. memang jadi n gebu. thanks fr the recipe!


13-05-2007, bella komen :

kak yani.. kek pisang ni sy try buat td.. gebu, manisnye semua cukup pd saya tp sygnye rase pisangnye kurengg sikit :( agaknye kcik sgt kot ye 2 biji pisang berangan yg sy guna :p


21-05-2007, fidadaud komen :

hi yani. i dah try. mmg sedap n creamy. thanx!


28-06-2007, eya komen :

first time buat kek. hehe. Nice and gebu gitu. But I modified sket, let crushed walnuts, so bila makan tu ada crunchy crunchy walnuts skit. Boleh buat lagi, kat sini cream and butter murah aje. Thanks Yani


29-06-2007, eya komen :

Yani, hari ni I buat lagi, letak crushed walnuts. Mmg sedap. Kwn2 semua suka. Today buat half a batch aje sbb ada pisang aje left hehe. Anyway kek is excellent, highly recommended. Now, Yani ada recepi basic butter cake tak? Baru nak belajar..tq


18-07-2007, fieza_fwwt komen :

Hai Yani! TQ for the recipe. I baru je buat tadi. Memang jadi.... Tapi I tambahkan 1 sudu esen pisang. Biar semakin jelas & terang rasa pisangnya. Macamana nak letak gambar kat sini ye? Maaf, saya budak baru belajar.... kalau salah tolong tunjukkan.


22-08-2007, cikgu_aifaa komen :

yani, camne kalau i nk guna self-raising flour? still kene ada baking powder n soda bicarbonat jgak ke?


27-11-2007, labu_permai komen :

hmmmm....yummy. Dah buat and bagi kt kawan2. semua org kate sedap


07-12-2007, grape purple komen :

Yani u ade resepi kek lobak merah tak?


07-12-2007, yani komen :

takde.. tp rasanya kt MR ni dah ada resipi tu.. try search..


23-12-2007, RZR08 komen :

tq yani, dah 3 kali kite buat kek ni...maklum lah dah jadi favourite hb. sorry gambo tak dok...tak reti nak tempel kat sini.


25-12-2007, mummyhamim2 komen :

baru je lepas makan kek nih... fuuuh!! sedapnya, lembut maaaaakkk aiiiii!!! sesuai sgt untuk org takde gigi...hihihihi and sesuai juga untuk org sembelit..hihihihihi nanti bubuh gambar..


26-12-2007, ^teddy^ komen :

nak letak pisang apa klau nak bg urat2 kat kek jd banyak...?


05-01-2008, mamafiq komen :

i dah try buat mlm td sedap sedap best best yani TQ TQ TQ my son giler suka sangat makan panas2 lagi sedap........i tak letak fresh cream pun tetap sedap gak rasanya...i letak pisang 4 biji nak rasa pisang..pisang tu i blend aje....


30-01-2008, y-da komen :

hi yanie, ingat tak yani ada letak resipi muffin coklat yang gunakan coklat masakan, yang ada dalam web ni tahun lepas? sy nak tanya kenapa muffin tu tak naik dan tak 'pecah' macam bunga kat atasnya? apa masaalahnya pada pendapat yani? Untuk pengetahuan yani dah banyak kali dan beribu biji saya telah buat tapi masih tak jadi macam dalam gambar. Tolong email jawapan kepada nurulhuwaida@yahoo. sy sangat berharap yani dapat membantu.


27-02-2008, gnz98 komen :

dah 2x buat tapi tak ter-upload lak gambarnya. tapi mmg sedap.. 1st time buat i bagi separuh kat jiran, dia pun kata sedap. now buat sekali lagi. sy substitute fresh cream tu dgn evaporated creamer @ susu cair.. tapi mungkin next time gula kena kurangkn sikit sbb manis.. suka try resepi yani sbb mmg menjadik


28-02-2008, syasya komen :

yani kalau pisang letak lebih boleh tak


01-03-2008, syue komen :

buat kek 2 mungkin ada yang guna apa nama 2....macam minyak pekat kala kuning, (penaik kek)saya was was yg lain macam mana?? takut minyak babi.boleh tolong siapa yg arif.tq semoga kita tak terrmakan.


05-03-2008, Jaejoong komen :

Yani betul ke dlm resepi tuh, letak telur putih awal², pastu last² baru letak telur kuning. Sebab macam terbalik je. btw saya dah try semalam, tapi bahagian tgh belah bawah lembik sket, patut saya biar lagi, dlm oven, ingat dah masak sejam dah terlebih cukup, nih kes tak sabar nak makan la nih.


13-05-2008, mama cita komen :

yani jus lemon 2 kena amik dri lemon pnya perahan ker @ blh beli jer kat kedai & fresh cream 2 kena beli ker @ wat sendiri aje...cam ner nk wat fresh cream 2..fresh cream 2 mcm kek yg kat kedai 2 ker


13-05-2008, mama cita komen :

pisang ada mcm mcm pisang yani ooi awak guna pisang apa nih panjang jer nampak nyer...pisang tanduk ker @ pisang abu ker @ pisang raja ker @ pisang emas ker @ piang awak ker @ pisang yang mana satu nih....nanti x kena pisang x jd ler plak kek nih...ha cam na 2


19-06-2008, mamadania komen :

Dh beberapa kali buat kek pisang mcm2 resipi, tp yani nyer resipi gak yg paling best n sdp. 1st time buat time ajak member dtg umah mkn2. Sume puji sdp n mintak resipi. i ltk esen pisang n plain yogurt coz itu je yg available. X ltk jus lemon tkt masam plak gune yogurt.


05-07-2008, rossitamz komen :

Selalu buat kek pisang tak pernah nak guna butter ke, minyak masak ke. Kali ni mencuba resepi2 kek pisang yg ada kat MR ni. Ternyata sedap2 belaka. Yani punya ni lain sikit rasanya sebab ada jus lemon gitu. Sedap. Gebu. Lembut. Berbuka tadi ngan kek ni.


06-08-2008, eye_nie komen :

rasenya dh lbh 10x bt kek pisang nih tapi...... x penah jadik, dh elok naik....pastu dh masak kek turun balik.. ngaperr yer


16-10-2008, jann komen :

smlm dah buat,menjadi sedap.tapi f resh cream diganti dgn yougart drink.tak macam kek pisang yg biasa.tq share d recipe


20-10-2008, jann komen :

smlm dah buat utk 2nd time.kali ni pakai yougart natural,ok.


09-01-2009, raidzmi komen :

hehe.. rai wat cake nie...jadik2..sedap sgt2.. thanx for da recipe..


03-04-2009, noreez komen :

Salam yani. Kek Pisang ni mmg menjadik n sedap sangat. Anak saya suke gile makan. Ptg tadi carik resepi, mlm buat, x sempat sejuk lagi dah my daughter ngap kan. TQ so much for sharing.


26-04-2009, kdputeh komen :

tumpang tanya kakak2 seme.. gambar pisang tu ape namenye..tanduk ke berangan ke?montel ke?sy buat pakai pisang berangan xde rase..sila komen??


05-05-2009, yanna iris komen :

dah try resepi ni, mmg best, rasa cam kek kat hotel lak..tapi anna ganti fresh cream ngan yogurt, butter kena kurang skit sbb oilly skit..anyway , thanks 4 de resepi.


23-06-2009, dekta74 komen :

yani...i cuba yesterday, sedappp...!!! but a bit dry la...i x jumpa fresh cream, i belasah jer guna whipped cream...hehehe, jadi jugak tu...bila potong mcm berderai sikit....why la...? help me pls...thanx


23-06-2009, yani komen :

dekta74.. fresh cream dgn whipping cream ni lebih kurang sama ja.. fresh cream ni jangka hayat dia tak lama kalau nak bandingkan dgn whipping cream.. bg negara kita yg penggunaan fresh cream dlm masakan tak banyak, tokey2 kedai lebih suka jual whipping cream berbanding dgn fresh cream.. stok boleh tahan lama... sebab tu ler kita payah nak jumpa fresh cream ni... resipi ni saya buh masa sy kat jepun dulu... kat sana memang senang nak cari fresh cream ni... semua supermarket mesti ada jualnya.


11-10-2009, zarinazainalabidin komen :

salamz, saya baru dalam web ni, 140gm tepung sama dengan berapa cawan ye kak yani?


07-11-2009, Mar@90 komen :

kak yani,fresh cream tu dibuat daripada apa?


05-12-2009, iriez komen :

ada tak resepi kek pisang kukus? sy suka msk kek jenis kukus..


03-04-2010, cofee prince komen :

sory..sy penah wat kek nie gune resepi yg direka sendiri..carenye sebijik cam wat kek butter biase..tp just tambah pisang,gune tepung gandum biase..tp nape cm mamtap erk?pas2 bwah die nmpk cm basah..nape erk?salah sape?tepung or x cukup baking powder?


04-04-2010, mama kastam tioman komen :

biasanya untuk membuat kek pisang mesti ada soda bicabanate, tak ada baking powder tak mengapa..bolih rujuk kat mama punya resipi kek pisang..dan buat lah perbandingan..untuk mendapatkan hasil yang baik..kita perlu mencuba dan mencuba sampai jaya..insya'allah


14-05-2010, aisyahizadi komen :

nak tanya, fresh cream tu macm mane yek?krim putar ke?


12-10-2010, azahwm komen :

Nampak sodap.....kena try nih....


15-11-2010, azzahrah komen :

kat ner la nak cari fresh cream ni yer? g pasaraye ade whipping cream jer..x nmpak pon fresh cream..try tunjuk gambo n ckp kat ner ade juai..baru bleh try wat kek ni...


29-11-2010, norhazeeliana komen :

nk try buat lah esok,jamu bdk2 kerja..


07-01-2011, yummylia komen :

esok nak try buat lah :) tapi tak ada cream and lemon juice kat sni. cuba je lah buat dgn yoghurt .


18-01-2011, ieyla88 komen :

salam,guna pisang pr erk??or leh jr nk guna pisang pr pn....erm,ag 1,leh x klau nk tmbh pisang,ane tau kot2 t'lbh lembik,he3...


03-02-2011, ogy_alif komen :

baru buat petang tadi.. punyalah lama buat.. dkt sejam sbb ada anak kecik.. sedap.. 1st time buat kek pisang..


12-02-2011, maia_style komen :

kak.. kt rumah semua bahan dah ada cuma tepung gandum je...ada plain flour je... boleh pakai tak..?


15-02-2011, ina_arina komen :

salam,kak yani..nk tnye.. klu fresh cream digantikan dgn susu cair,blh?dan klu x letak jus lemon,blh ke?


11-03-2011, manja_gerimis komen :

nk kukus blh x?x de pembakar kek laaaa......


20-04-2011, puan lina komen :

nt akak cub yekk..ni la br akak cr dlm my resipi..cara2 bt kek pisang...hik3.tq22


22-04-2011, aini mehat komen :

kalau ditambah sedikit esen pisang kek bertambah harumm..emmm


09-05-2011, ramlah82 komen :

just want to share...kalau nak corak dalam kek yang cantik guna pisang emas...tq


17-05-2011, su komen :

nampak sedap la yanie.........nak cuba lah.....


08-06-2011, maraizi komen :

mana bole dapatkan fresh cream? macamana rupanya?


19-07-2011, @lavenz@ komen :

look nice...mesti cdap..kena cube gak nih...:)


21-12-2011, wawa honey komen :

Yani nak tanya kalau pakai self rising flour tak boleh ke?


23-04-2012, zanauciee komen :

kalu saya kukus sesuai x kek ni ? sbb saye xde oven ....:)


23-04-2012, zanauciee komen :

kalu saya kukus sesuai x kek ni ? sbb saye xde oven ....:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd