Google+

oleh: skyblue Tau Sa Piah

Tsp

Kuih tradisi, dulu orang cina khawin selalu ada kuih ni tapi saiz besar sikit.


Created on : 22-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi skyblue




Bahan-bahan ( 15 biji )

  • Doh A:
  • 120g tepung gandum, diayak
  • 60g shortening
  • Doh B:
  • 120g tepung gandum, diayak
  • 30g gula icing
  • 30g shortening
  • 60ml air
  • Inti:
  • 3/4 cawan kacang hijau yang tidak berkulit (rendam selama 2-3 jam, dikukus bersama sedikit air dan dikisar halus)
  • 3 sb minyak masak
  • 1 sb bawang kecil yg telah dicincang
  • 1/2 cawan gula halus (boleh ditambah atau dikurangkan)
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk kulit oren yg telah dicincang
  • Lain:
  • 1 biji telur (untuk sapu)
  • Biji bijan secukupnya (optional)

Cara-cara

  1. Untuk Inti:

    Masukkan gula, garam dan kacang yg telah dikisar ke dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga sebati dan diketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng bawang kecil sehingga harum dan warna keperangan. Keluarkan bawang dan diketepikan. Masukkan kulit oren dan campuran kacang ke dalam kuali. Gorengkan kacang sambil kacau sehingga kacang itu jadi agak kering (boleh buat bebola).
  3. Matikan api. Masukkan bawang kecil tadi dan gaulkan sehingga rata. Setelah inti dah sejuk, bahagikan inti kepada 15 bebola yg sama saiz.
  4. Untuk Doh:

    Doh A dan doh B disediakan berasingan TAPI degan cara yg sama. Satukan bahan2 untuk doh, gaulkan sehingga rata dan canaikan sehingga mendapat doh yg agak lembut. Tutup doh degan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan selama 30 minit. Bahagikan setiap doh kepada 15 bebola yg sama saiz. (15 biji doh A dan 15 biji doh B)
  5. Ambil sebiji doh B, leperkan dan letak sebiji doh A ditengah2. Balut doh A degan doh B untuk satukan doh A dan B.
  6. Canaikan doh tadi kepada saiz 15 x 3 cm (approx.), lepas itu gulungkan doh dari bahagian yg pendek. Ulang langkah ini sekali lagi.
  7. Canaikan doh kepada bentuk bulat (10 cm diameter), letak sebiji inti kacang ditengah2 dan balutkan. Ulang langkah 5 - 7 sehingga habis.
  8. Sapukan setiap tau sa piah degan telur, taburkan sedikit biji bijan diatas.
  9. Panaskan oven kepada 180degC. Bakar tau sa piah selama 20 minit atau sehingga warna kuning keemasan.








Laporan Masakan Bergambar (5)

Dscf5118_copy_resize
23-09-2007
sedap..sedap..sedap..
Laporan oleh: joayee

nampak macam yg jual kat kedai.

Dscf5112_copy_resize
23-09-2007
dah buat byk kali..tq so much
Laporan oleh: joayee

rajinnya jo... colourful pula!

Tau_sa_piah_1
25-09-2007
tak sangka kali pertama buat menjadi..tq2 sky :D
Laporan oleh: zaliana

memang senang... i pun tak sangka senang nak buat.

2
07-10-2007
ni hasilnya..
Laporan oleh: princessharyati

dah nak holiday sempat lagi buat kuih ni ke...?

Gambar_e_amik_027
03-05-2009
dh try dah...tq...suka sgt kuih ni..tp x brp menjadilah..nnt nk try buat lg...
Laporan oleh: McE

Komen (27)

23-09-2007, ~ annie ~ komen :

sedapnya... sky ni sama dgn product of Penang tu kan? my mum suka makan ni... rupanya senang buat... blh try nanti... :) sori sky nak tanya bawang kecil tu bawang merah ke putih? tq


23-09-2007, skyblue komen :

yup annie... rasa dia mcm penang TSP. bawang kecil - bawang merah.


23-09-2007, ~ annie ~ komen :

bawang kecil = bawang besar tapi saiz kecil ke??


23-09-2007, ~ annie ~ komen :

ok ok tq


23-09-2007, niksue komen :

i memang suka ngan kuih ni best.....tq sbb letak resepi ni lps ni blh wat untuk raya


23-09-2007, niksue komen :

i memang suka ngan kuih ni best.....tq sbb letak resepi ni lps ni blh wat untuk raya


23-09-2007, peekaboo komen :

sky..peeka nak cuba buat kuih nii.. tapi ada kurang faham sikit, doh A dan doh B disediakan berasingan tapi dgn cara yg sama...tapi doh A tak ada air so uli dengan shortening je ke? dan doh B ada air tak lembik ke nanti dohnya? atau air di bahagi kpd dua...untuk A&B


23-09-2007, fidadaud komen :

sky.. TSP ni boleh tahan berapa lama? kalau jd mcm joayee punya tu, mana tau blh buat untuk raya.


25-09-2007, Ekieyna komen :

Tq lydia huhu:P Jadila eki wat yummy!huhu..inti dia besh..tapi eki pakai tepung kacang ijau yg dah siap tu..sedap~ Tapi leh tahan gak besarnyer eks..hehe...Pe2 pun mmg besh!


25-09-2007, Ekieyna komen :

Hmm..eki try tlg jwb utk kak peeka..Kak bahan A tu..mmg pakai shortening je..Shortening tu pun dah byk.Nti bile uli kan jd doh gak.Akak ikut je cam sky tulis tu..Insylh jadi punyer..Pastu utk Bahan B lak..Nak kata lembik tu x laa..Ia lbh kurang doh wat donat/roti canai..camtu..cume yg ni da gula icing..Tapi mmg x lembik sgt..Leh uli nyer..Air tu x yah bahagi dua kak..Masa nak uli tu..akak taruk skit2 air..then uli la sampai jadi doh..Tapi air yg sky tulis tu..mmg dah cukup dah utk jadi doh.. Bahan A mmg x yah air..cukup shortening je kak..Cume Bahan B je pakai air..Eki ckp..pe yg eki tau:) share ngan akak..Sbb tadi eki dah wat..mmg besh~


27-09-2007, irralishah33 komen :

sedey je... irra buat tak jadi sgt... bahagian luar terlalu lembut... cane ek?


28-09-2007, joayee komen :

irra..memang doh luar tu lembik.jgn risau. bila masak mesti jadi. jo dah 6 kali buat tp semuanya guna minyak..instead of shoterning..lg lembik rasanya..tapi jadik kalau follow resepi tu. sabar..infact sekarangni pun tgh dok bakar TSP..jo buat byk..double resepi ..coz ramai peminat..nanti siap jo taruk laporan lg..


24-10-2007, skyblue komen :

sorry member2 sbb tak sempat nak balas komen, masa tu tak dpt OL. thanks Eki dan Jo sbb tolong jwp... :D


05-01-2008, begonia komen :

Kepada yang arif, kacang hijau tidak berkulit nak beli kat mana ya? Dah cuba cari tapi tak jumpa.


05-01-2008, begonia komen :

Eki, Kalau guna tepung kacang hijau yang dah siap tu, masih guna 3/4 cawan ke? Kena letak air sikit tak? - Teringin sangat nak cuba resepi ni.


21-01-2008, rabiatun komen :

sky...tq, bila tengok kuih ni i teringat masa kecik2 dulu.kat kelantan ade gak kuih ni dibalut dlm paper.ade 5 bj kuih ni di dlmnya.i suka sangat mkn kuih ni even sekarang pun.tq share this resipi with us.i tak tahu pun nama kuih ni TSP, i tahu mkn jek..hihihihiii..skang ni, bolehla buat sendiri..dah ade resipinya ni.terima kasih sky!!


12-02-2008, Ekieyna komen :

Erm..begonia..Eki pun igt2 lupe nih.Pe2 pun yg eki igt la time tu,eki terlupe..eki tertaruk minyak..terslh baca resipi hehe..pastu trus kepal2 jadi bebola..Jadi jgk laa..Tapi begonia letak la air skit2 until leh jadi bebola sbb kalau x,inti tu x lembab mana nak leh kepal jd bebola kan.Berderai la kan..Pe2 pun gud luck!;)


12-02-2008, Ekieyna komen :

Lame x makan tau sa piah..ngidam lak hehe..Jom reramai2 wat..x puas makan CNY tat day..sndri bikin br puas kot!:P skyblue klu da resipi kuih muih/biskut2 cina letak MR ya..eki suke arr..cam kueh bakul tu ke..and byk lagi..lupe name;)


03-05-2008, umi yana komen :

kalau rebus je kacang hijau tu bole x? thanks...


21-07-2008, treesa komen :

joayee, boleh beritahu berapa sukatan kalau guna minyak?? shortening habis stok lah.......


01-08-2008, akakroose komen :

kawan2.i nak tanya,kenape TSP i x jadi layer? Gebu sangat...and berderai.pa pe pun sedap...


12-02-2009, thumbelina komen :

huhu kuih kegemaran ni...hr ni br tau resepi huhu..tq


21-02-2009, fieda_hafeez komen :

sedapnyee...tringin nk wat..shortning tu ape ek..ader ke kt mesir ni?sape2 leh bg tau..kot ada nma2 len..den bru blajr masak2..huhuhuh


17-07-2009, haz_amon komen :

Aiseh....sedap sangat nampaknyer.........leh try nih..........


27-11-2010, dayangnorfikrin komen :

shortening ap ea??? huhuhuh


20-03-2012, aisyahsid82 komen :

saya pun mau tanya, ada ke jual kacang hijau takde kulit kat kedai?


18-12-2012, shimashisushi komen :

Mcm mne nk buang kulit kcg hjau 2 yek.nk thu cara yg pling mudh skli..:-)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu